Interupcia pre vážny dôvod
Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(
@esther03 ale prosím ta.....empatia nie je popieranie mozností ktore mala. Ani ty nevieš ako to bolo...mozno sa na to len vysrala...ale jasne, to uz tak nešteklí ušká.
@kindervajicko pozri ....ja by som asi 3 dni nebola niekde vo vakuu ale mam rodinu ktora by sa o mna postarala a k tej tabletke by som sa dostala. Znasilnenie by som ohlasila bud ja alebo s pomocou rodiny to viem ze viem, ze viem..a tam by sa mi tejto pomoci dostalo.
Nechapem prečo mate stale potrebu robit zo zien take ktore na to ze mohli z nasilnikom otehotniet ani nepomyslia....u mna by to bolo prve na čo by som myslela, potom HIV a ine sajrajty....
@sardinka336 ospravedlnujem sa za moje skratove odpovede,voci tvojej osobe,ale riesit,co som mala a co naopak nemala urobit je naozaj uz nepodstatne.A viac to nemienim riesit,nepomaha mi to ani v mojej situacii,ani v mojom rozhodnuti.A uprimne ti prajem v rozpore s mojim predchadzajucim prispevkom,aby si bola stastna,a aby si nemusela ani rozmyslat nad tym,ako by si v mojej situacii reagovala..Vsetko dobre este raz.Prosim admina o zamknutie temy,ako mam napisat ip adminovi?Dakujem
@zooeynka ja hovorím autorke PRAVDU....a netaham medove motuzy popod nos, tak to je jasne ze som zla, neempaticka so zlou energiou....ziadna novinka.
Ja som jej nikde nenapisala, ze som proti tomu aby išla na potrat...len tak medzi nami, ale zase prikyvovat ako somar na kazdu blbost tiez nebudem. No tak som zla...zlé su aj tie čo jej ponukali pomoc - akukolvek, zlí je každý kto nehovorí to čo chcu druhí počuť.
@mommynick pozri, mne je to jedno ja taketo utoky osobne neberiem...Ano, je to uz nepodstatne prečo si vtedy nepremyšlala, nezdoverila sa niekomu a nehladala pomoc...stava sa...čo uz. Prajem ti uprimne aby si sa poučila z chýb čo si v zivote narobila čo sa vztahov s muzmi týka a aby tvoj zivot nabral ten spravny smer. A pardón ked mi pride morbidne popriat niekomu aby mu ,,potrat dobre dopadol,, 😕 😕 😕 ale samozrejme prajem zakrok rychly a nekomplikovany.
@sardinka336 ani ja neviem ako to bolo, ale pretoze neviem predsa nebudem do druheho kopat... To, ze ty mas rodinu (najme tu primarnu rodinu- mama, otec, surodenci), ktora ti pomoze, neznamena, ze ju ma kazdy.
A tiez, nie kazdy vie v krizovej situacii reagovat racionalne. Kto nezazil, nevie...a je rozdiel, ked niekto vypisuje z pohodlia domova, zabezpeceny, s milujucim manzelom po boku a niekto, kto toto vsetko v zivote nema.
@charity halo a tebe nič nehovorí prezumpcia neviny? Vyjadruješ sa ako by si ich pri tom videla. ako o jasnej veci. Pozri ja netvrdím, že to tak nebolo, , aj ked určite otazky sa vo mne vynaraju a dovolujem si uvažovať. Ale ty a kopa dalších tu riešite vec, aoby bola istá, pričom sa mnohe tu nebrania nazvať jej muža, človeka, ktorého nikdy nevideli hnusným slizounom, uchylakom... atd. Pritom nikto z nás ani ja ani ty, nevieme čo sa skutočne stalo, ako to skutočne bolo, zato ja som ta hnusná necitlivá arogantná, ale ženy, ktoré tu kydaju na jej muža len na zaklade vyjadrenia anonymného nicku su superempatické.
Som za to, že ak sa to ozaj stalo, tak nech sa to prešetrí, ak šlo o násilný čin, nech si ten chlap odsere všetko aj s urokami, ale kým na neho nieje podané ani trestné uznamenie, tak sa nebudem vyjadrovať ako o jasnej veci.
A nikomu svoju rodinku nevyťahujem, jediný, kto začal moju rodinu vyťahovať bola zakladatelka, takže tam sa obrať
...do koho ja kopem ked sa ho pytam prečo nepouzila tabletku po? prečo nevyhladala pomoc? ani na jednu neodpovedala...takze jednak tazko robit zavery ze nemala pomoci...mozno mala, mozno mohla niečo podniknut a nepodnikla...a je jasne ze lepšie sa čitaju tvrdenia ako ze nemala moznosti a ako sa nič nedalo. Boh vie ako to cele bolo a ja jej rozhodnutie nesudim ja len hovorim, ze chybu spravila aj ona ze situáciu včas neriešila lebo sa dostala do ešte zložitejšej situácie ako umely potrat iste je...v priebehu pol roka.
A ešte jedna vec ma napada. Autorka hovorí že už včera žiadala adminov o zrušenie témy, pokial dobre vidím, admini sa činia, kopec nových tem zablokovaných, tak skutočne nerozumiem, prečo na žiadosť autorky nereaguju. Alebo žeby toto bola jedna z tých tém na rozvírenie hladiny a diskusie? hm hmmm
@admin
naozaj nevieš kedy prestať? Čo je teba do toho, či to ona ohlásila, alebo nie, či chce, alebo nechce, aby sa to prešetrovalo, aby otec jej dieťaťa bol stíhaný za znásilnenie? Také ti nenapadlo, že je tam dieťa? Že možno preto to nechcela nikomu povedať? Nie som za potraty, ale toto je mimoriadne delikátna situácia, aby som sa vôbec vyjadrovala ku konaniu zakladateľky. Niekde treba mať aj hranice v tej "múdrosti", ktorú chce človek rozsievať naokolo... Naozaj zrejme nemáš ani najmenšiu predstavu o tom, ako funguje psychika obete násilia. Práve preto by si si už mala dať stopku.
@vejula
@sardinka336 drvivá väčšina obetí znásilnenia čin neohlási na polícii a ani sa nikomu nezdôverí. Častokrát ani najbližším ľuďom. Aj iracionálne konanie je v takom prípade normálne (nebola si po tabletku "po"). Žiaľ, taká je realita. O pozadí a dôvodoch sa dočítaš aj na nete.
@alaguema dalšia čo pri tom asi bola. Ano, možno preto to nikomu nechcela povedať. Presne. Možno. Preto sa nebudem o jej mužovi vyjadrovať jak o poslednom uchylakovi, lebo možno.
Ešte raz ti to zopakujem, nikde netvrdím, že sa to nestalo.
A čím dalej viac nadobudam pocit, že tato tema schválne nieje uzamknutá, napriek vraj žiadostiam autorky, možno aj schválne vytvorená, lebo interupcia, to je záruka živej debaty.
@vejula @sardinka336
neskoncime nakoniec pri tom, ze budeme branit jej chlapa a ju oznacime za chuderu, co si za to moze sama a mala sa zachovat inak a tak jej treba, ked to neriesila hned inak. ze nie?
@sardinka336 ja som mala tu moznosť.,, cigan.,, 10 rokov dozadu cca.,, mala som 17 a poviem ti doteraz som to nikdy nikomu nepovedala.,, a vtedy som ani nevedela ze tabletka PO existuje ale zas bola som mlada.,, vlastna rodina doteraz o tom nevie
@moonlight1210 presne som vedela že sa na toto bude naražať. Ešte raz mi ukaž, kde som označila autorku za chuderu čo si za to môže.
Neviem kolko krát sa mam opakovať, netvrdím, že to tak nebolo. ale rovnako mi to príde velká náhoda ano, že jeden styk, znasilnenie a hned tehotenstvo, navyše do pol roka od poslednej interupcie. Netvrdím, že sa to nemohlo stať, ale určite niesom jedina, ktorá premýšla, nakolko je tato náhoda pravdepodobná.
@sardinka336 este k prispevku vyssie.HIV a ine sajrajty?Asi si nepochopila prispevok,ale ja som bola znasilnena chlapom,s ktorym som zila 10rokov!Ake sajrajty?toto bolo to posledne,na co som myslela.Pleties jedno cez druhe...
@vejula a tebe iba tolko,zadaj otehotnenie po interrupcii..Vsade ti konskym pismom vyhodi,ze zena je velmi nachylna na otehotnenie. tak isto ako po porode,tak aj po potrate..Ja neviem,comu sa cudujes.Najprv nastuduj a potom rob majsterku svetka,ktora o tejto teme vsetko vie...Nepravdepodovne?Paveze najviac pravdepodobne...citaj!
Ale naozaj, ak si autorka chcela len overit pravnu/zakonnu stranku veci, mala napisat par viet, co konkretne chce vediet, aby dostala konkretne odpovede.
Rozpisanim okolnosti celeho pribehu nielenze obnazila svoje sukromie, ale otvorila rozsiahle temy na diskusiu, od podpory jej rozhodnutia na UPT po podporu sance na zivot jej nenarodeneho dietata, od sucitu po spochybnovanie, atd...
Skratka ked nechcem, aby sa moj zivot rozoberal, nepopisem celu story. A ak ju popisem, tak musim byt pripravena na rozne reakcie - lebo taketo vazne temy sa dotknu a zaujmu mnohe mamicky na MK a neda sa cudovat, ze reaguju emotivne, nejde o fazulky, ale velmi zavazne rozhodnutia.
Takze baby, nenadavajte tu na seba o vireni hladiny, je to uz pridaleko od temy.
@mommynick pozri, nechcela som sa uraziť, uprimne neviem čo sa stalo, nechcem ťa spochybnovať, len ty vieš ako to bolo. Snad budeš v živote šťastná. OD interupcie ťa odradzať nemienim, pretože z tvojich príspevkov mi bolo od začiatku jasné, ža to by ani zmysel nemalo, že si si svojim rozhodnutím istá.
Ak toto teda celé nieje tema umelo vytvorená, tak ešte raz požiadaj admina o uzavretie temy, lebo fakt sa mi to akosi nez&dá, že kopec nových tem uzamknutých a táto napriek tvojej žiadosti nie.
@priora presne to isté sa stalo mne, až na to, že to nebol cigán a poznala som ho. Povedala som to iba po čase najbližšej osobe. Našťastie to bolo bez následkov vo forme tehotenstva. Tie ostatné sa so mnou vliekli celé roky.
@vejula nemusela som byť pri tom, opisujem tu vyššie svoju skúsenosť. Už sa fakt strápňuješ.
@alaguema ja netvrdím, že sa také veci nedeju. Je mi fakt, a uprimne luto, čo sa ti stalo (aj ked mi možo veriť nebudeš). Asi bola chyba, že som tu pisala. Jednoducho človeka napadne, ked vidí, že žena podstupi 2 interupcie za tak krátky čas, či to jednoducho nebolo inak, navyše ak znásilnenie je jediným dôvodom k tomu, aby mohla byť interucpia v tak krátkom časovom rozostupe vykonana. KEdže vek a počet pôrodov neobabreš.
Ale už to fakt nejdem rozoberať, jediný, kto vie pravdu je autorka, my sa tu môžme len domnievať.
@riannka12 ale ani jedno dieťa si nezaslúži byť od narodenia sociálnym pripapadom odkazanym na pomoc neznamych a znamych ľudí
Toto by sa dalo rozoberať donekonečna... Mne osobne pride horšie a nezodpovednejšie porodiť dieťa a nevedieť sa o neho postarať v každom smere
..dieťa nie je záležitosť pár rokov kedy mi kamošky budú posúvať oblečenie...

@sardinka336 Fuha...fakt si ma autorku zla..