icon

Interupcia pre vážny dôvod

mommynick
29. okt 2016

Dobry vecer.Ani neviem kde mam zacat.Pise sa mi o tom strasne..Dokonca mam depresie z mojej situacie,tak prosim, nesudte ma.
Som na Konikovi uz dlhe roky,no pre moju otazku som si zalozila novy nick,nakolko je to pre mna velmi tazke.K veci.V july tohto roku som podstupila UPT.Situacia ma k tomu donutila,nakolko sme mali s teraz uz byvalym muzom vazne problemy..(alkohol,drogy,milenky,automaty,no skratka vsetko zle,co si len bo vztahu mozete predstavit).Ja hlupana som sa snazila situaciu zachranit kvoli nasej 3rocnej dcerke,mali sme sex.Samozrjeme som brala antikoncepciu,ale na teste som si nasla dve ciarky a skratka mi situacia ani pri najmensom nedovolovala si babo nechat.Bolo to pre mna strasne tazke,ale moj muz sa mi smial do oci,ze je to moja vec,ale on druhe dieta nechce a mam sa zariadit tak,ako chcem,ale on sa na vychove podielat nebude.Tak som sla na interupciu.Uz sme aj rozvedeni vdakabohu,ale mam jeden obrovsky proboem,s ktorym sa po psychickej stranke nikdy nevyrovnam.Po rozvode mu samozrejme ostal byt,kedze ho nadobudol este pred sobasom,tak som nemala pravo na vyrovnanie a ani som necakala,ze by mi ho kvoli dcerke ten chudak nechal.Odstahovala som sa do podnajmu,ktory zvladam platit len tak tak,pri jeho 150€ vyzivnom.Ale uz zacnem o probleme,ktory ma zoziera.Koncom minuleho mesiaca som si bola v byte byvaleho pre posledne veci,ktore nam s dcerkou v byte ostali.A tam sa to stalo.Och,strasne sa mi o tom pise..Znasilnil ma..Samozrejme som po rozvode vysadila antikoncepciu,kedze ani v najhorsom sne som vztah a chlapa nechcela vidiet blizsie ako na 500metrov.A meskala mi ms,ja som si ani nevedela predstavit,ze po tomto strasnom zazitku ostanem este aj tehotna..a ono sa to vazne stalo.Test ukazal 2ciarky.Psychicky som sa zrutila.Moja otazka je...Na internete som citala,ze moznost podstupit interupciu je iba v dobe 6mesiacov od seba,cize dva krat do roka,ale ja som jednu podstupila v july..Niec je tam spomenute,ze obet trestneho cinu znailnenia moze toto 6mesacne obdobie porusit a ist na interupciu po znasilneni,ak si dietatko nemoze nechat.Som v takej situacii,ze len tak tak stihnem zaplatit najom a uzivit dcerku,druhe babo neprichadza do uvahy a ked si spomenie za akych okolnosti a s akym clovekom baby :( som na dne....Nemate s tymto niekto skusenost?Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat.Vela preplakanych noci,ale inak sa neda.Prosim poradte kde to mam riesit.Trestne oznamenie som nepodala,on je hajzel schopny ma aj zmlatit,keby sa dozvedel,ze som ho udala..Dakujem za kazdu pomoc...Pekny vecer :(

p_z
29. okt 2016

@nakupy11 Citujem z úvodného príspevku: "Som rozhodnuta interupciu podstupit,ak sa to bude dat." Čítanie s porozumením sa bohužiaľ u nás na školách zanedbáva..

nakupy11
29. okt 2016

@zuzulik280 TOTO SA DEJE pre nieco a sice preto,ze bola znasilnena.Boha sem neplet,ten s tym nema nic spolocne.Ako je to porekadlo:Pomoz si clovece,aj boh ti pomoze.Z toho vyplyva,ze co si clovek neurobi sam,to nema

nakupy11
29. okt 2016

@p_z niekto musi mudrovat

zuzanka.zuzu
29. okt 2016

@mommynick a ešte som zabudla dopísať, že nech už sa rozhodneš akokoľvek, držím ti palce, nech to dobre dopadne! má ťa kto odviesť a postarať sa o malú?

nakupy11
29. okt 2016

@zuzanka.zuzu tie lieky su overene mnohymi zenami,vratane mna

p_z
29. okt 2016

@nakupy11 Nuž keď niekto nevie čítať...

bodka13
29. okt 2016

@zuzulik280 nemusi...urobi to čo cíti, čo chce... Bude robiť všetko preto aby sa citila lepšie,aby sa úplne psychicky nezrutila, aby sa zvladala postarať o prvé dieťa

pribinak
29. okt 2016

@nakupy11 je mi dost jedno, len to bolo chvilu zaujimave
Dobrú noc

nakupy11
29. okt 2016

@pribinak teba teda zaujimaju veci

zuzulik280
29. okt 2016

@nakupy11 ako mozes takto na Pana Boha nadavat? on Ti dal zivot, Ty vaz slova co hovoris...Boh dava zivot

nakupy11
29. okt 2016

Mifepriston je antihormón, ktorý pôsobí blokovaním účinkov progesterónu, hormónu potrebného na pokračovanie tehotenstva. Misoprostol je prostaglandín, čo je substancia zvyšujúca kontrakciu maternice pomáhajúcu pri ukončení tehotenstva.
-takto funguje ru-486

nakupy11
29. okt 2016

@zuzulik280 zivot mi dala matka

959touareg
29. okt 2016

som rada, ze su tu aj nazory zien, ktore sa neprezehnavaju pri slove interupcia, pretoze ked je tu tato tema nastolena, zhluknu sa tu asi vsetky zeny vypustene z katolickej skoly. to sa neda citat. a prosim aj autorku prispevku, nech taketo komentare preskakuje, lebo citat ako hodi decko do kybla, ako ho roztrha a pod...otras.
ona sama prosi o radu, pomoc co robit, nakolko ho nechce. tak naco jej toto pisete, citovo vydierate, chcete jej posramotit city, aby mala vycitky, stres, bola este viac nestastna, co uz davno je...
ja vzdy poviem, co je koho do toho, ako sa rozhodne. zijeme v 21 . storoci a je kazdeho osobna vec ako sa rozhodne. tak, alebo onak, on sam musi vediet preco to robi. vzdy je lepsie ist na potrat ako vychovavat dieta v chudobe, nemat ho rad, tyrat ho.....a reci-daj na adopciu, daj do hniezda-nie kazda by prave toto psychicky zvladla. porodene dieta je uz zivy tvor, zive dieta. niekolkotyzdnovy zhluk buniek v maternici dieta este nie je. a dieta pocate znasilnenim? od cloveka, ktoreho nenavidi? v zivote by som to dieta nechcela, hoc aj od exmanzela. a porovnavat prve dieta s nim, splodene z lasky a druhe splodene nasilim a znasilnenim nie je to iste.
ja chapem kazdu zenu, ktora na potrat ide. vobec ju neodsudzujem. jej zivot, jej rozhodnutie. ona ho bude-nebude vychovavat. aj moja dcere kebyze sa pre potrat rozhodne, nebranim jej v tom. je to jej rozhodnutie. a ako tu vyssie jedna pise...zato, ze niektore z vas dieta nemozu mat, netrestajte recami tuto zenu iba preto, ze ona tie deti mat moze a otehotnie aj ked to nechce.

nakupy11
29. okt 2016

@959touareg suhlasim

zuzanka.zuzu
29. okt 2016

@nakupy11 ja viem, ja to poznám, ja som bola v paríži (a mám pocit, že aj v rakúsku sa predávajú), ale je iné kupovať viagru na predpis v lekárni a kupovať ju cez internet, kde to je len nejaký paralen zmiešaný s múkou a omietkou a natretý modrým potravinovým farbivom 😀 to isté platí pri týchto "liekoch"...

navyše predsa nemôžeš porovnávať ich "infraštruktúru" a pozákrokovú starostlivosť. to nie je len dať si tabletku a vylúčiť ako menzes. neviem či si to absolvovala a kde, ale ja som sa ráno dostavila do nemocnice, dostala som liek, ktorý som užila a preventívne infúzku. poležala som si a na noc som išla domov. PLUS večer mi volala sestrička, aby sa informovala o mojom zdravotnom stave. v noci to nebol menzel ale strašné kŕče. na druhý deň som išla k lekárovi aby skontroval aktuálny stav, či náhodou sa niečo nestalo resp. či zákrok prebehol úplne + vaginálna sonda (v zahraničí totiž nie je bežne indikovaná počas vyšetrenia, ale je to ako keby "nadštandard") - čiže celá táto starostlivosť je úplne iná, vyššia. to nie je lentilka, čo prehltneš!!!!! 😎

nakupy11
Odpoveď bola odstránená
volterra
29. okt 2016

@bodka13 toto tie moralistky, čo tu vypisuju o donoseni toho neuveriteľného božieho daru, utajených pôrodoch, hniezdach zachrany, adopciach a pod. nikdy nepochopia. Asi žijú na inej planéte. Škoda času, melú dookola to isté, asi ešte nevideli ozajstný život v tejto krajine.

nakupy11
29. okt 2016

@zuzanka.zuzu absolvovala

nakupy11
29. okt 2016

@zuzanka.zuzu ja som si ten potratovy set kupila cez net a absolvovala vsetko doma

daness
29. okt 2016

@959touareg a kedy uz je zhluk buniek podla teba dietatom?.. rozum sa mi zastavuje,kde si podela logiku.. az ekd sa narodi,je dieta zivy tvor?.. a v bruchu to co bolo?.. treba si spomenut,kde to vsetko zacalo.. samo to dieta nevzniklo, zhluk buniek sa neurobil sam,len tak v tele zeny... ale pricinenim a prichodom spermie-tam zacal zivot dietata. nie jeho narodenim.
a nesuhlasim, ze je to rozhodnutie matky, ze je to jej zivot.. veruze to jej zivot nie je, pretoze nosi v sebe uplne iny zivot, ktory potrebuje len chvilu byt prepojeny pupocnou snurou..

nakupy11
29. okt 2016

@daness Aaamen

volterra
29. okt 2016

@daness pokiaľ ten plod nieje schopný samostatného života, nezávislého na mojom tele, tak to nemôže byť plnohodnotný živý tvor.

959touareg
29. okt 2016

@volterra vies co ti napisem? ja ked obcas natrafim na temu interupcii uz dopredu viem, ako sa cela diskusia bude odvijat. a malokedy sa mylim. to ked do takej diskusie vojdem, normalne sa musim obcas postipat po ruke aby som verila, ze zijem v realite. pri citani totizto sa vzdy prenesiem do stredoveku. bohuzial. take nazory tam vacsina zien prezentuje.

zuzanka.zuzu
29. okt 2016

@nakupy11 ok, ale ako som napísala vyššie, asi by som to neriskovala... iné by bolo, keby žijem v krajine, kde je UPT úplne zakázané, tak to áno. ale my máme možnosti, ako ho absolvovať pod dohľadom lekárov a v nemocnici, takže asi nie. a navyše, keďže som si tým už raz prešla a viem, že to naozaj nebola "malina" tak by som to už vôbec neriskovala. nemám 17. a nikto nevie vopred povedať, ako jeho telo na daný liek zareaguje... veeeeľmi veľa premenných na to, aby som riskovala svoje zdravie ! 😒

959touareg
29. okt 2016

@daness zivy tvor je ked sa narodi. v tele matky je to plod. a interupcia moze tiez iba do isteho tyzdna byt vykonana, cize mi nechces tvrdit, ze aj vtedy, v prvych tyzdnoch je to uz zivy tvor....
a este nechapem, kto iny ako maka ma pravo volby, kto ho donosi ak nie ona, kto sa on bude starat ak nie ona? -teda pokial otehotnie a nema partnera, alebo je znasilnena, alebo nevie s kym otehotenela, atd...kto ny podla teba ma o tom rozhodovat? vsetko je v rukach matky.

bodka13
29. okt 2016

Baby prestaňte moralizovať,zahŕňať ju výčitkami a obviňovať ju,..predstavte si seba v jej situácii.... Za seba píšem interupcia,najmä preto aby som bola zase a stále schopná starat sa o prvé dieťa

nakupy11
29. okt 2016

@bodka13 suhlasim

jarmilka1985
29. okt 2016

Zazivas hroznu situaciu...Mne to srdce trha ked to citam...Mala si ho udat..'hned ist na policiu na prehliadku...no je neskoro polemizovat...dieta za nic nemoze....donos ho prosim a daj na adopciu...vela zien ho prijme ako vlastne...ak pojdes na interupciu moze to byt tvoje posledne dieta...a co ak v 38 budes jedno s milovanym muzom chciet a uz to bude passe?

nakupy11
29. okt 2016

@jarmilka1985 dalsi Aaamen