Je bitie detí varechou vhodné za správanie?
.. dcéra (6r) veľmi vyvádzala, bola strašne pochabá, škriekala nepekné slová - prišla druhý deň z denného tábora, včera to bol tiež boj, ale nejako sme to ustáli .. fakt to dnes prekročilo všetky medze, nepomohlo nič (zákaz, zvýšený hlas, rozprávanie sa o jej výstupoch), dostala viackrát a upokojila sa .. manžel už zopárkrát dal deti do poriadku varechou, susedia bijú aj remeňom, keď niečo veľmi závažné, to by ale musel byť u nás extrémny hrot ..
.. ako je to u vás? dostanú deti len tak symbolicky na zadok alebo pocítili aj "bitku?"
Ah bože, nielenže výchova násilím (čo ju tým naučíte? Násilie a poslušnosť vynútenú strachom), ale ešte aj varechou? A príde vám to v poriadku, lebo susedia bijú remeňom? To ste tam v tej dedine všetci vyrástli v klietkach v cirkuse? Či odkiaľ pochádza tá mentalita? Takto sa totiž " vychovávali" zvieratá v cirkuse.
Orava, ani sa nečudujem
@hanah_b takze dieta pride unavene, plne zazitkov, situáciu nevie emočne spracovať,.pretože v tom veku na to nemá dozretý mozog a miesto pochopenia, upokojenia ju zbijete, aby sa svoje emócie naucila dusiť a odponiť od seba?
Gratulujem...
A ty ako vieš, že susedia bijú remeňom?
Ak by aj, to ti dáva právo biť svoje dieťa varechou?
Veľmi smutné a bolestivé 😥
Za mňa absolútne neprijateľné.
Nikdy som svoje deti neudrela.
Ani 6-ročného, ani 17-ročnú.
Ani rukou, ani varechou a k remeňu sa radšej nevyjadrujem.
@hanah_b vcera vecer o 2200 som malemu capla na zadok, aby sa uz ukludnil, lebo robil "salta" a nic nepomahalo..... ale nikdy ma nenapadlo deti bit, aby pocitili bitku....
fakt sa ti zda v poriadku, ked niekto deti bije remenom?
mozno by ste sa mali zamysliet nad tym, preco sa tak dcera sprava, mozno na tom tabore zazila nieco nepekne, mozno od vas nema pozitivnu spatnu vazbu, chce vasu pozornost a vy ju strieskate.
@hanah_b dufam ze ked sa povadis s muzom a rupnu ti nervy, tak vytiahne tu varechu aj na teba nech “pocitis” bitku (alebo aj v opacnom garde).
Dieta ocividne nezvlada tabor, pride domov a potrebuje dat ten stres zo seba von, a vy namiesto toho aby ste sa s nou porozpravali, tak dostane bitku varechou. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Gratulujem, zacinite jej setrit ma trepaie. A sebe jednu rovno zaplat.
@hanah_b vy dvaja s mužom, teraz choďte za dcerou a odpravedlňte sa, akekoľvek nasilie na nej nieje v poriadku, varechou už vôbec nie. Vysvetlite jej prečo a čo sa stalo, že dostala, ak to bolo kôli tomu, že bola rozjarena resp. umňaukana a preťažena z tabora, rak by som sa citila veľmi zle, prečitajte si AHA rodičovstvi.
@denithestrange1993 presne toto som aj ja nedavno videla, dobre na zamyslenie:
ked udrie dospely dospeleho je to nasilie,
ked udrie dieta ine dieta je to agresivita,
ked udrie dieta dospeleho je to neucta,
ked udrie dospely dieta je to vychova?
“Oceňujem” komentáre, kde dostane dieťa po zadku, či aj iný fyzický trest, ale už v partnerstve, či manželstve to je dôvod na rozchod/rozvod. Vysvetlí mi niekto rozdiel? Ak sa prevychováva dieťa, tak sa môže podľa tejto teórie aj žena, nie?!
Nás tiež bili keď sme boli mali ,ale musím uznať že občas sme si zaslúžili boli sme dosť akčné deti so súrodencami a nejaké dohovaranie nemalo vyznam😄 Ale nikto z nás nemá trvalé následky ,psychické problémy ani nič podobné .Dnes sa na tom akurát zabávame .Ale moje deti nebijem vôbec.
@malasandrika Čo pochopím? Ja nikde nepíšem, že svojmu decku dám na zadok, ale ani mu nedovolím aby na mňa zdvihlo ruku.Toto nie je pochopiteľné asi pre nikoho príčetného.
A áno ak to dieťa ubližuje mne tak ho hodnotiť budem lebo teraz keby ma tak stisla a nerešpektovala, že nemôže, že to bolí tak jej tu ruku schytím už ja.
A budem hodnotiť aj vtedy ak ho mám na zodpovednosť.
Nevychovance nech si strážia rodičia doma ak im nevadí aké majú deti.Ja veľmi ocením ak mi niekto povie, že moje dieťa sa správalo nevhodne.Obhajovať si rozmaznané decko je len vizitka rodiča ktorý namiesto riešenia tohto správania to ešte obhajuje lebo dieťa je ,,iné,,.
Ono totižto všetko má svoje hranice a tieto deti potom nezvláda nikto ani vlastní rodičia.
@medda_beda Opakujem, keď sa staneš matkou, potom sa ozvi a súď iné matky, zatiaľ si len v rovine “blablabla, čo budem robiť, keď budem matka”.
@malasandrika Už moja babka pred desaťročiami vždy tvrdila, že najzbehlejší vo výchove sú ľudia, čo nikdy žiadne dieťa nevychovali. Za tú dobu sa asi nič zásadné na tomto fakte nezmenilo.
ja len ze 21. storocie, slovenska dedina, a my sa bavime o varechach a remenoch. wtf. odporucam precitat aspon jednu dobru knihu o vychove deti. lebo ta vychova vobec nie je taka "automaticka" a "podla zdraveho rozumu", ako to niektori radi prezentuju.
a odpoved na otazku: syn ma 6r a nedostal nikdy. minule sme mu vysvetlovali, ze co to vlastne je ta "bitka", lebo to nechapal. a pritom je vychovany, slusny, citlivy, laskavy, atd., aj ked tiez obcas divoky. ale hranice vieme stanovit aj inak.
@medda_beda už som myslela, že hovoríš o jednej známej😲 až som sa naplašila , ale áno, vo veľa veciach s tebou súhlasím čo si doteraz napísala a to teda mám aj dospele deti, aj malé dieťa, pri kt. pravidlá výchovy spred xy rokov vôbec neplatia, to dieťa si z nás hádam robí srandu😨😀
@malasandrika Takže kým človek nemá deti tak vlastne nemá právo napomenúť dieťa ani rodiča.Aha.
Takže kým mám dieťa v bruchu nech mi kľudne vaše ratolesti znepríjemňujú život.
Skvelý prístup.Nech je dieťa akékoľvek rodič by mal aspoň zakročiť, vedieť sa za dieťa ospravedlniť, pokarhať ho ak niečo prehnalo a nie útočiť, že ty nemáš deti tak buď ticho.
Lebo to isté môžem začať praktizovať aj ja pri psovi keď niečo urobí vyhovárať sa na to, že ty si psa nevychovala tak čo sa vyjadruješ.
Každý jeden aj bezdetný pochopí ak dieťa vyvádza, ale ak vidím rodiča čo to má totálne v paži a radšej ťuká do mobilu tak ako nie, komentára sa nezdržím.
A predstav si, že ona je taká preto, lebo zažíva v tábore silné emócie a nevie to inak vyjadriť. Zažíva tam niečo buď dobre, alebo zle a toto je jej forma spracovania. Je ešte malá. Vy ste dospelí, skúsení, mali ste jej pomôcť previesť ju tým. Zvolili ste si bitku varechou. Tak snáď vám to pomohlo no. A ospravedlniť si to, že susedia bijú remenom ? To je týranie
@danielahamar Akože nie som za to aby deti boli bité, ale ak dieťa zdvihne v takom veku ruku na otca, mal by jej tu ruku aspoň schytiť a dať okamžitý trest a nie ťuťušky muťušky a ešte jej kúpiť čo chce lebo je to dieťatko a treba vysvetľovať.
Ako toto je padlé na hlavu.
Ale tu zbytočne sa olspýtaš. Tu nikto nedáva deckám výchovnú, všetci sú dokonalí 😅😅😅. Samozrejme keď decko nepočúva, tak má dostať výchovnú ručne a stručne
@malasandrika Skús mať takých 20 detí na týždeň.
Daj mi vedieť či by si rodičom nepovedala nič kebyže musíš 100 krát napomenúť jedno dieťa za ktoré zodpovedáš ktoré absolutne ignoruje čo rozprávaš, robí si čo chce, pred rodičmi sa tvári ako neviniatko a medzi deťmi nadáva druhým do idiotov a debilov.Keď už 3ja máme dojem z toho 2ja majú 3 deti vlastné, že rodičia majú výchovu na háku tak asi nebudem drblá ja bezdetná.
A čo má z toho to dieťa, že sa takto chová? Nič, ani len napomenutie.Ak je podľa teba toto ok tak už si viem predstaviť aký typ matky si a týmpádom sa nie je ďalej o čom baviť.
A ako sa cíti manžel? Nadúva sa pýchou, že 100+ kilový dospelý chlap zbil 20 kilové dievčatko a ešte varechou ako z 20.storočia?
A ty sa ako cítiš ako matka? Skvelo oproti susedom, ktorí mlátia remeňom?
Krista, normálne na grc toto nekonečné násilie a jeho obhajovanie na deťoch 🤢
Bitka nieje riešením. Je to len vaša nezrelosť. A obhajovať sa tým, že susedia bijú deti remeňom? To myslite vážne? Ani sama tomu neveríte.
A dcérka kvôli vam v budúcnosti pravdepodobne zaplatí nemalé peniaze za terapie. A vám sa veľmi ,,poďakuje” za túto výchovu a bude sa vám maximálne vyhýbať. Ma to zle dôsledky aj na vyber budúceho partnera. Keď neviete ako veci riešiť a vychovávať navštívte psychológa vy s manželom! A nie, nebudem to písať miernejšie ;) Hnusne neempaticke spôsoby fakt.
@raffaella absolutne suhlasim. Skoro som sa pogrcala, ked som si citala zhovievavu prvu stranu komentarov. To fakt este stale tolko ludi, rodicov bije deti? Uz dost dlhu dobu uvazujem, ze ludia by si mali 3x rozmysliet, ci deti chcu, a zaroven si vravim, ze nedozreti jedinci by sa fakt nemuseli rozmnozovat. Lebo usilovat sa o dieta, chciet ho a potom ho zk svojej sily a moci trieskat varechou, ja naozaj gratulujem. Rodic ma byt oaza nehy a lasky, nie tyran. Keby muz vytiahne na moju dceru varechu, asi by som mu odtrhla hlavu doslova. Pochop jedno - deti nie su zle, deti zrkadlia. A vam zrkadlia, ze absolutne sa nedokazete ovladat, ked toto robite. Kurvafix. Take nervy mam teraz. Akoze ked v skole povie, ze ju doma trirskate varechou, v tej sekundd na mieste ucitelky volam socialku na vas. Chori ludia.
@medda_beda keď dáš dieťaťu na zadok, to nie je žiaden následok, to je trest, výchova k poslušnosti, vychova strachom.
Dieťa na bitku v zásade reaguje 2 spôsobmi:
- podrobí sa autorite a zo strachu z bitky sa správa tak, ako autorita očakáva. Bez hlbšieho pochopenia dôvodu. Výchova k poslušnosti.
Naozaj chceme vychovať z dieťaťa poslušného dospelého?
Z týchto detí napr. často vyrastú aj dospelí, čo nevedia povedať nie a každému sa chcú zapáčiť. Dospelí v patologických vzťahoch. Dospelí, ktorí nasledujú autoritu, aj keď s ňou vnútorné nesúhlasia.
- druhý prípad je, že dieťa sa búri - v zmysle útek/ útok. Ich limbicka sústava vyhodnoti "útok" ako správnu reakciu a tieto deti budú rebelovat, keby aj fúriky padali. Ale samozrejme, správna miera bitky zlomí aj tieto deti.. ☹️
Ak niekoho pošle dieťa do p... a dá mu facku, to nie je kvôli tomu, že nebolo bite.
To je kvôli tomu, že nebolo vychovávane. Zrejme mu aj skákali okolo riti. Takto výchova nefunguje.
Dieťa potrebuje hranice, sú preň životne dôležité. Ale je rovnako dôležité, ako sa nastavia!
To máš ako fakt, že dospeli vychovávaní (hoci len občasnými) "výchovnymi" nie sú ok kvôli nim, ale NAPRIEK ním.
Stačí si trochu pozrieť vyvinovu psychológiu dieťaťa a nik súdny nikdy bitku, ani žiadne "výchovné" telesne tresty neschváli ako legitímny výchovný prostriedok.
Kks.... Chúďa dieťa fakt... Mám tri deti a vedia ma pekne naštvať občas.. a áno, kazde z nich už dostalo po zadku, rukou.. bolo to už davno a to bolo moje zlyhanie, žiadna výchova.. vôbec na to nie som hrdá a najmladší syn si na to aj pamätá... Mňa to veľmi mrzí, lebo som fakt stratila nervy.. ale varecha, remeň? Co.. mne to hlava neberie, to nie je normálne správanie.. decko je decko a robí blbosti ale aby si dospely neuvedomil, že je totálna tupost mlátiť deti? Fakt smutné..
Že keby som vedela o susedoch, čo bijú deti remeňom, tak volám sociálku. Jedného teraz už dospelého chlapa poznám, ktorého otec vychovával remeňom. Spoiler: prekvapujúco nepomohlo. Prečo asi?

@hanah_b Ja som asi z uvodneho prispevku nepochopila, co take zle vlastne robila.