Je bitie detí varechou vhodné za správanie?
.. dcéra (6r) veľmi vyvádzala, bola strašne pochabá, škriekala nepekné slová - prišla druhý deň z denného tábora, včera to bol tiež boj, ale nejako sme to ustáli .. fakt to dnes prekročilo všetky medze, nepomohlo nič (zákaz, zvýšený hlas, rozprávanie sa o jej výstupoch), dostala viackrát a upokojila sa .. manžel už zopárkrát dal deti do poriadku varechou, susedia bijú aj remeňom, keď niečo veľmi závažné, to by ale musel byť u nás extrémny hrot ..
.. ako je to u vás? dostanú deti len tak symbolicky na zadok alebo pocítili aj "bitku?"
@hanah_b poriadne si prečítaj príspevky od @krkavcia_mater @aaao @klip0
O toto ide! Dieťa to zrejme emočne nezvláda. A čo ju ucite vy? Že jej emócie nie sú dôležité, dôležité je "držať hubu a krok", lebo niekto (autorita) povedal.
Fakt si o tom celom trochu nacitaj a už nikdy nedovol dospelému chlapovi mlátiť malé dievčatko varechou!!
Pretože nie, nie je to normálne!!! Nie je!!
Môžeš začať napr. knihou Rešpektovať a byť rešpektovaný.
A ako je to u nás?
Deti nebijeme, nefackame, necapeme. Na zadok nedostávajú. Nijako. A predsa sa do kože vypratať vedia.
@hanah_b Ano, kniha "Respektovat a byt respektovany" je fakt super. Ale na to treba naozaj vyzretu osobnost, ktora dokaze a chce pracovat hlavne na sebe ( zvladat svoj hnev, rozculenie, trenovat nekonecnu trpezlivost a pod.) Proste chce to psychicky velmi silneho cloveka, aby to vedel dat do praxe toto vsetko co sa tam pise. Ale fakt skvele postrehy, rady tam najdes.
Predstav si situáciu kedy prídeš z práce domov kde ťa vytočil kolega a začneš sa sťažovať mužovi čo sa ti stalo, možno zvýšiš z nervov hlas. Manžel skočí pre varechu a vyplieska ťa po riti. Budeš sa cítiť lepšie? 🤷 Viac pochopená? Predpokladám že ťa to tiež "upokojí" z toho šoku čo sa práve udialo. 🤦🏻♀️ Hnus ešte si to obhajovať tým že vy len varechu a nie remeň! 🤬
@hanah_b Ale naozaj, krik a bitka len malokedy pomoze. Dieta bitkou zlomis, podla mna sa narusi taka ta bezhranicna dovera dietata v tebe, v tvoju lasku k nemu. Este mozno pomoze dodatocne to s dietatom prebrat, preco si ju udrela, ze si bola uz velmi nahnevana unavena vycerpana, ale ze vies ze to nie je dobre ani tebe samej sa to takto nepaci a poprosit o prepacenie. Moj muz sa napr. asi v zivote takto s detmi neporozpraval, nepoprosil o prepacenie. Ja to naopak robim celkom casto, aj ked len nejak velmi na deti navrieskam, alebo im poviem nejake skaredsie veci, tak sa im potom snazim ospravedlnit.
@jana_eyre_2 je mi veľmi sympatický tvoj príspevok. Lebo často tu od ľudí, čo už niekedy dieťa udreli, počuť, ako vraj jedna výchovná neuškodí. Ibaže z ich obhajoby násilia je zrejmé, že to pri tej jednej výchovnej dva krát za život ani zďaleka nekončí. Ty si taký prípad rodiča, čo dieťa udrel, ako mnohí iní, ale vnímaš to ako svoju chybu, nie ako účinný výchovný prostriedok. Lebo áno, všetci robia chyby, aj rodičovi môže dôjsť trpezlivosť, ale zďaleka nie každý sa dokáže z chyby poučiť.
Je pozoruhodné, že pri navyše vlastných!!!! malých deťoch sa vždy ešte aj v dnešnej dobe nájde argument, prečo áno, ale keď ide o dospelých ľudí, tak okrem nutnej obrany či krajnej núdze niet žiadnej výnimky na takúto reakciu.
Toto nie je výchova, ale výcvik, ako pri zvieratách. Presne si viem predstaviť, pojasene malé dieťa, plne emócií, nevie čo so sebou, tak poďme vytiahnuť varechu na ňu.
Rozprávam sa s rovesníčkami, kamoškami, a hrôza ako skončíme pri Tom istom: keď nie doslovne bité fyzicky, ale emočne dupľom, celé detstvo samé zákazy, príkazy, podmienky, porovnávania, minimálny prejav pozitívnych emócií, dieťa sa prispôsobuje nám a ani náhodou naopak a to od jedla po dovolenky, žiadny rešpekt ku vlastným deťom, bez ohľadu na to, že sú dávno dospelé a po tridsiatke, s vlastnou rodinou, hypotékou, kariérou, keď sú u nás, tak nech držia hubu a to my im ukážeme, kto je tu pánom, a kto tým malým debilom bez nároku na vlastný názor od toho politického po výchovu svojho vlastného dieťaťa. Lebo my kurva just do toho batoľaťa natlačíme slaninu a just ho nedáme do detskej sedačky, my im ukážeme.
Čítame to tu denno denne. A potom sa čudujete, že to v súčasnosti možno aj ide do opačného extrému niekedy? My sme snáď prvá generácia, čo používa výraz "toxický rodič". Keď medzi tridsiatkou a štyridsiatkou si uvedomíš, že ani nevieš, čo vlastne chceš a nemáš vlastnú osobnosť. Lebo tvojou úlohou je neprekážať. Byť reprezentatívny. Poslúchať.
Toto nie je výchova, ale chov. Čiže autorka, nie, ani trochu nie je v pohode, že dieťa dostalo varechou.
mna este zaskocilo, ze ta otazka je polozena ani nie tak, ze stratila som nervy (alebo teda manzel), uslo mi v afekte, prehnala som to a mrzi ma to, ale ako planovanie, ze hmmm, ked bude decko nabuduce zas takto vyvadzat, tak mam plan! varecha to isti! fakt nemam slov...
@oblecenie99 Ono tu čítaš vety typu "aj my sme dostali a žijeme". Na Slovensku predpokladám také štatistiky neboli robené, ale v krajinách našej civilizácie sa dnes začína hovoriť o epidémii, kedy štvrtina až tretina dospelých deti prerušila alebo významne obmedzuje kontakt s rodičmi. A to je len jeden aspekt problému.
Nie, žiadne bitky sa nekonajú , ani remeňom ani inak. Naše deti vedia, že s nami sa vždy dá normálne dohodnúť, hľadáme spôsob ako povedať áno, zbytočne nerobíme dusno a netrváme na malichernostiach...jediná situácia, kedy by som sa naozaj neovládla , by bola, keby ohrozovali na živote iného živého tvora, kopali do mačky, mlátili kovovou lopatkou deti na pieskovisku po hlave, atd atď . Inak som v zásade matka levica , aj zrevem😂aj potrestám ( nie fyzicky) ale nenechám nikoho mlátiť moje deti... A chlap, ktorý by na malé dievča vytiahol varechu by sa mi nadobro zhnusil a určite by som dcéru bránila.
Môjho priateľa sa nikyy v živote rodičia nedotkli a ani jeho sestry a keby vidíte ten vzťah. Oni k ním nemajú že absolútne žiadny rešpekt a to už majú 30 rokov.
Ja som bola bitá hlavne v puberte lebo som si aj zaslúžila, nevravim že varechou. Ale žiadne následky nemám mám úžasný vzťah s rodičmi.
@ninusa221 zas a znova.. racionalizácia nevhodného chovania rodiča dieťaťom.
Prepáč, ale nie, nezaslúžila si si bitku. A vzťah s rodičmi máš výborný napriek bitke, nie vďaka..
A to, že rodič diera neudrie predsa ešte neznamená, že ho vychováva. U tvojho frajera a jeho sestry bude tiež pes inde zakopaný...
Ešte aj u kriminálnikov sú fyzické tresty neprípustné, nehumánne a je úplne nepredstaviteľné, aby sa v dnešnej dobe v civilizovanom svete používali.
A bitie deti, vlastnými rodičmi, je podľa niektorých stále v poriadku.
Naozaj???
@beronsche sorry ale pár výchovným podľa mňa nikomu neublížilo… teraz len pekne všetkým vysvetľovať, keď je dieťa zle hneď psychologičke ho brat neviem čo, občas treba plesnut a dieťa vie že to nemá robiť. Nieje to len môj priateľ ale kopec známych čo im deti po hlave skáču hovno doma robia a potom sa sťažujú že doma nič nepomôžu rodicom ale keď ich to od mala neučia tak je tazko v puberte…
@beronsche
Ok, v pripade dieťaťa, ktoré v 9 rokoch strelí otcovi facku ide o jasné zlyhanie výchovy, ALE ČO S TÝM???? Ja sledujem v okolí takých zlyhaní nenormálne množstvo. Rodičia to volajú “rešpektujúca výchova”, ale to nie je rešpektujúca výchova, to je čistá anarchia. Tie deti nemajú absolútne žiadne hranice, žiadne pravidlá, žiadnu empatiu, len JA, JA, JA. Susedovému malému nechcel iného suseda dieťa požičať autíčko, ale také to veľké, čo sa na ňom dieťa vozí. Prišiel otec chlapca a povedal synovi “nechaj tak, nech ide do pi*e, ja ti také kúpim.” Zobra decko a šiel mu také kúpiť 🤦♀️. Akože … čo z týchto detí vyrastie???
@beronsche No zase nepreháňajme, že celé generácie máme traumy.Nepoznám nikoho koho by rodičia strepali jak žito max capnutie po zadku, čo si ja pamätám capnutie varechou tak som sa ešte smiala lebo to bola len ukážka toho, že existujú aj také tresty tak či chcem pokúšať trpezlivosť ďalej.Pochopila som, že sú hranice.Je rozdiel capnúť ako rodič a trepať decko jak tyran.
Žiadny strach ako taký z rodičov nemám, ale myslím si, že nejaký strach dieťa z rodiča mať má.Rodič je ten ktorý niečo zakáže, určuje pravidlá a rozumný rodič keď už dieťa chápe aj vysvetlí prečo niečo zakazuje, prečo sa hnevá.
Ale malému decku nevysvetlíš prečo nemá chytať žehličku, šprtať sa v zápalkách.Nemusí dostať na zadok, ale dostať po ruke akože na tomto fakt nič zlé nevidím.Ja som sa vždy bála len zákazov a nerešpektovala som rodičov zo strachu, ale preto že som im nechcela ubližovať a robiť im naprieky.
A skutočne nepoznám nikoho kto by decku vyslovene trafil po riti takú, žeby sa zem zatriasla.Ani ja som s tou varechou nedostala takú žeby som si sadnúť nevedela.Smiala som sa a čudujem sa, že som nedostala na prdel keď som skoro podpálila byt ako decko.
Tieto psychologické analýzi neplatia na každého sú deti ktoré môžeš po riti trepať koľko chceš, ešte sa ti vysmejú a traumu žiadnu nemajú.
Ja som si ako dieťa veľmi rýchlo uvedomila, že ma biť nikto nechce, že ak som raz dostala tak už to boli prasknuté nervy, uvedomila som si, že robím zle a, že nabudúce mám počúvať a nedostanem žiaden trest.
Lenže ja som nebola dieťa ktoré sa hádže o zem, vrieska, kope do rodičov.
Ja sa nečudujem keď občas dieťa dostane na riť v extrémnej situácií keď ten rodič už fakt nevie jak ma to dieťa ukludniť a to dieťa sa skludní až keď je mu niečo nepríjemné.A pochybujem, že ten rodič je na seba hrdý.
@beronsche A za ďalšie ja som bola naučená zdraviť sa, poďakovať sa žiadne také, že ja nechcem, hanbím sa.
Keby som niečo vyviedla dajme tomu žeby ma nejaký zamestnanec niekde upozornil čo robím ešte by matka na mňa navrieskala.
Dnes? Dnes dieťa vidí ako rodič nič nerešpektuje, je arogantný, neospravedlní sa a tie deti to vidia a opakujú.
Decko zasrané ti povie, že si pi*** a rodič ho v tom ešte podporí.
Ja dačo také povedať tak by mi stena dala druhú, takže ten strach z rodičovskej moci ti jednu šľahnúť nebol až taký na škodu.Totižto nikto z nás nedostal lebo stačilo raz vidieť varechu a už sme ju vidieť nechceli.
@hanah_b nie my deti nebijeme, citila by som sa ako posledna chudera kebyze male dieta, kt sa nevie branit vyplieskam varechou. Ospravedlnovat to tym, ze susedia biju aj remenom je pre mna uplne odveci.
Skor by som riesila, co sa deje v tom dennom tabore, ked sa dcera takto extremne “ventiluje” po navrate domov a sprava sa mimo beznu normu.
@medda_beda a ty mas kolko deti a kolkorocnych, ked tu pises o ostatnych zenach, ze nemaju 30r deti a nechapu teda ten blahodarny ucinok bitky? 🙈 to ze niekto nebije dieta, neznamena ze to dieta nema hranice alebo respekt. Chcem ale aby ma dieta respektovalo z inych dovodov ako z tych, ze sa boji bitky.
Ja uz len dodam ze v 22 statoch EU je bitie deti trestne.
Nebijeme svoje deti, snažíme sa ich vychovávať. Nás (teda mňa aj muža) rodičia netlkli, nevidíme dôvod zavádzať takúto bohumilu tradíciu do rodiny. Ale na Slovensku je drezura namiesto výchovy ešte stále náramne obľúbená. Dieťa nesedí na povel pol dňa ako pečiatka? Treba ho zmlatit. Dostalo zlú známku? Treba ho zmlatit. Nepozdravilo susedu? Po hube mu, spratkovi. Prišlo domom o hodinu neskôr? Zákaz, príkaz, povely... Hrôza.
@medda_beda 1. K tomu, ako to nie je na škodu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC34...
2. Že niekto nebije svoje deti, ešte neznamená, že ich dokáže vychovávať. Ak niekoho facká jeho vlastné 9ročné dieťa, jeho prístup je možno iný, ale rodičovské kompetencie rovnako mizerné ako toho, čo vychováva bitkou. Asi tak, ako keď o aute, čo mu vybuchne nádrž nepovieme, že je v poriadku, lebo inému autu zasa zlyhali brzdy.
@ninusa221 nesúhlasím. Výchovná nie je nič iné, ako zastrašovanie dieťaťa, učenie, že "silnejšia berie" , čiže že je ok trufnut si na slabšieho..
Že to nikomu neublížilo je veľmi odvážne tvrdenie...
Koľkí majú sibnuteho šéfa, čo šikanuje podriadených? Koľko žien (aké aj mužov) toleruje partnerovi to, čo by nikdy nerobili, keby majú väčšiu sebadôveru a sebaúctu? Koľkí sú stratení v živote, lebo sa vždy snazia robiť tak "aby dobre bolo" všetkým naokolo? Koľkí majú partnerov, čo nevedia prejaviť city? Príkladov je xy.
Dieťa prichádza na svet s určitou výbavou a všetko, čo zažije ho ovplyvní. Formuje.. ano, aj bitka - ublizovanie od človeka, ktorý je mu najdrahší na svete, ho nejako ovplyvní.
Samozrejme to nie je také jednoduché, že bitka = jasný a jednoznačný následok,vždy rovnaký.
A nie, len dookola pekne vysvetľovať, nie je výchova. A skákanie po hlave tiež nie je výchova.
Výchova je, že dieťa má jasne stanovené hranice. A tam divoká benevolencia nepatrí a kult dietata nepatri.
@yoxinka lenže ty argumentujes inym extremom. To, že poniektorí rodičia nepochopili o čom je podstata respektujucej výchovy predsa neznamená, že je zlá.
Ich nepochopenie ešte neznamená, že direktivna výchova k poslušnosti , plná fyz.trestov je dobrá.
Ako hovoria psychológovia Kopřivovci - keď je direktivna výchova bitkou zaciatok usecky a benevolencia s kultom dieťaťa koncom usecky, respektujuca výchova nie je uprostred.
Tá je úplne mimo tejto usecky.
A čo robiť v prípade 9r spratka, neviem. Tam je fakt už namieste pomoc odborníkov. Ale som si istá, že ani v tomto prípade bitka nič nezmoze.
@annm81
Ešte raz je iné capnúť malému decku raz v živote aj to nie tak, že bude ričať od bolesti ktore nechápe, že robí niečo zle a iné je dieťa strepať za každú blbinu bez toho žeby sa človek aspoň pokúsil to dieťa upokojiť, vysvetliť mu.
Keď budeš mať také dieťa ako bola moja sestra, že ti aj v 20tke bude organizovať život a to ona po riti nedostala ani keď domňa kopla tak potom tu píš.Lebo mala otrasnú povahu ako decko bola zákerná, klamárka a dennodenne sľubovala, že už to neurobí.A tieto vydieračské veci skúša dodnes napriek tomu, že oproti iným 20tnikom nevyviedla ani jednu somarinu mimo domu tak si našla iný spôsob ako dosiahnuť čo chce a ver mi, že by si toto len ťažko zváladala, popisovať to tu nebudem.
Ani raz na ňu rodič ruku nezdvihol a dnes nemá problém otcovi povedať, že je idiot.
Lebo veď ajtak čo jej môže aj jak decko sa smiala, že čo jej kto môže ona zavolá sociálku keď dostane na zadok.Vytáčala každého do vývrtky.Ani na 120 krát nezaberalo pekného slova.Nemá empatiu, hranice.
Lebo ani jeden ani druhý extrém, nie je ok, ale
A nie fakt jedno capnutie nevyvoláva absolútne nič.
To sa nedá porovnávať s tým keď niekto stlčie decko remeňom každý druhý deň.Ja z toho capnutia žiadnu ujmu nemám ja som to pochopila čo to capnutie znamenalo.Sprostá som nebola a nikdy som na zadok už nedostala.Ja som aj vedela prečo mám zákaz, prečo mi mama capla a nebála som sa toho lebo mi bolo jasné, že si za to môžem sama.Lebo nie mama provokovala mňa ale ja ju.
Ale keď tu teraz čítam, že matka toleruje decku hodinové meškanie a nedá mu ani žiaden zákaz, že porušuje dohodu a dôveru bez vážneho dôvodu tak ja sa nečudujem už keď vidím 30 detí pokope ktoré sa nevedia správať.
Veď prečo by aj mali, toleruje sa im všetko.
A nie nemá sa dať decku po hube za to, že sa nepozdravilo za známky, ale to je vizitka rodiča keď to dieťa ani neupozorní na nič.
Má na háku veď načo.
Vy to tu strašne preháňate jak keby každý tĺkol decká každý deň za somariny.
@medda_beda stále dookola príklady ako dnešný rodičia nevychovavaju deti a tie sa nevedia zmestiť do kože..
Ako to súvisí s tým, že bitka jednoducho nie je výchovným prostriedkom?
Je fajn poukazovať na rizika výchovy bez hraníc, kde dieťaťa viac moci, ako dokáže zvládnuť. A že sú tie rizika obrovské je fakt.
Ale nie v súvislosti s obhajovanim bitky.
Už sa opakujem, ale jedno aj druhé MA negatívny vplyv na dieťa.
A neviem, čo si predstavuješ pod traumou z bitia, ale ono to vplyv na dieťa má. Nemusí mať traumu takú, ze bez psychológa sa nepohne, dokonca môže mať k rodičom blízko, ale určitým spôsobom ho to vytvarovalo, jeho osobnosť, jeho vnímanie sveta.
A teda neviem o tom, aby sme boli spoločnosť šťastných, vyrovnaných a prajnych ludí....
Inak, ako matka by som to považovala za totálne zlyhanie, keby sa ma deti boja. Keby robia veci zo strachu zo mňa, z trestu, alebo bitky. Ja chcem, aby ma deti rešpektovali. Aby rešpektovali iných a zároveň aj svoje potreby.
Aby vedeli prevziať zodpovednosť za svoje činy, nie preto, ze maju strach z následkov, ale preto, že chápu nevhodnost určitého správania. Zatiaľ sa mi to darí, uvidíme, čo prinesie prichádzajúca puberta..
Ešte mi napadlo, že mnohí stratení rodičia sa preklopili na stranu benevolencie bez hraníc práve preto, že nechcú vychovávať buchnatmi, ako boli vychovávaní oni..
Smutné, ako jeden pomyleny pristup zapricini iný...
@medda_beda jedno jediné capnutie možno nevyvolá nič, ale ani nenaučí dieťa podstatu veci a to dôvod, prečo je to, čo robí nevhodné.
Napr. udrie dieťa iné dieťa a dostane za to po riti. Odkaz je jasný, nemôžem bit iné deti, lebo dostanem aj ja. Bit môžem len keď som najsilnejší , čiže, ak tu nie je iný dospelý.
Pozícia moci. Ucenie, že je to takto ok.
U dospelých to už nie je bitka, ale činy z pozície moci zostávajú... U jedných viac, u iných menej.
A tvoja sestra nebola vychovávaná. Nemala hranice. To je problém. Nie to, že ju rodičia nebili.
A že to tu prehaname?
Nie, našťastie každý netlcie svoje deti.
Ale schvaľovať, ak to niekto robí, hoci by ich bolo len pár, je hrozne.
Dokonca to odporúčat, vypisovať, ako par riti dieťa vychová, to je tak hrozne pomýlené....
Výchovná je vždy len rodičovská skratka k naoko poslušnému správaniu, bez trvalého účinku, s rizikom negat vplyvu na zdravý rozvoj dieťaťa.
@medda_beda Tak sa rozhodni, čo vlastne vravíš, lebo teraz píšeš, že to jedno capnutie nemá žiadny efekt, a inde tvrdíš, že capnutie je prospešné. Áno, jedno capnutie na zadok nezničí dieťaťu život- ale nebude mať ani žiadny pozitívny efekt. Takže buď rodič pochopí, že bitka je neúčinná a on spravil chybu, alebo to nepochopí a bude takto vychovávať ďalej, prípadne aj pritvrdzovať, keďže výsledky sa nedostavia...a to už sa potom nebavíme o jednej výchovnej, že?
Následne sama píšeš, že ani jeden extrém nie je ok, tak potom nechápem tvoju obhajobu toho, že dieťa by malo dostať pár výchovných, lebo inak bude nevychované. Medzi fyzickými trestami a žiadnym usmernením dieťaťa nie je nič? Nie sú to obe náhodou extrémy?
Tvoja sestra je jedno jediné dieťa - akú výpovednú hodnotu to má v porovnaní so štatistickou vzorkou tisícov detí, na ktorej sa ukázalo, že bitky, facky a aj len občasné výchovné sú z dlhodobého hľadiska neúčinné, dokonca škodlivé?

@sisska96 nie, aj ženy, ktoré bitku silné odsudzuju sú len ľudia. A ľudia zlyhávajú. To predsa každý chápe.
Moze sa stať, že v emočne vypätej chvíli to rodic nezvladne (dôraz na NEZVLADNE) a dieťa udrie.
Ale tu by si mal uvedomiť, že to bolo jeho zlyhanie.. a ako dospelý jedinec mal byť schopný takémuto sktatovemu jednaniu predchádzať.
Kedy ľudia pochopia, že násilie nie je výchovný prostriedok? V dnešnej dobe informácií...
Je mi z toho smutno..