icon

Je bývanie s rodičmi prekážkou vo vzťahu?

6. jan 2024

Mam 30 r a 5 rocneho syna. Po 4 rokoch som spoznala muza, ktory je mi sympaticky. Boli sme spolu 6x na rande, volame si, piseme si. Mame dva spolocne konicky, takze casto riesime aj tie.

Ja som vsak nadobudla pocit, ze mu vadi moje byvanie s rodicmi. Dava mi take divne otazky, ze ci sa zmestime spolu s mamou do kuchyne, ci mame poradovnik na kupelnu, on si to nevie predstavit, lebo v dospelosti takto nikdy nebyval...

On ma vlastny byt, bola som uz u neho. Ja nechapem, preco mu to akoze vadi. To mam akoze vyhadzovat peniaze na podnajom?

Strana
z13
kate211
7. jan 2024

Autorka, je velmi dobre, ze takto uvazujes a nechces byt uplna zavisla na muzovi ako @romi0310. V tvojom uvazovani mas len jednu chybu. Ak tvoj buduci priatel nepride teraz nic sa nedeje. Pockaj, budes mat usetrene viac penazi a potom to vlozis do spolocneho byvania. Budes mat hodnotu sama pre seba - ze si tiez niecim prispela. Alebo pripadne, tak ako pises, na zaciatku mozete skusit ten podnajom, kde nemusis prispiet rovnou polovicou ale tak ako mozes.

bluka2
7. jan 2024

Podľa mňa sonduje, či si taký typ ženy, že vždy závislá na niekom. Nepozná ta, takže nevidím nič zle na tom, že chce spoznať odpoved na túto otázku. Možno ma preferencie byt s nezávislou ženou - sú takí chlapi a sú aj takí, ktorí hľadajú presný opak. Zisťuje, či si pasujete v tejto základnej otázke. Nič zle za tým nehľadaj

heleninamama
7. jan 2024

Autorka, 1. Vybav si alimenty, veď robíš na sociálke. Otca nájdu aj v Anglicku. Ak ich budeš mať určené súdom, môžeš poberať náhradné výživné. To viem aj ja ako laik.
2. Dorob si školu. Štátna správa je o tabuľkovom plate. Mgr. znamená vyšší plat ako Bc.

autor
7. jan 2024

@romi0310 Mne zmeny tiez nevadia.Bola by som ochotna sa prestahovat ak by boli na to vhodne podmienky.Na druhu stranu viem,ze celkova zavislost na muzovi by mi nevyhovovala.

autor
7. jan 2024

@kate211 Ja viem,uz som si to uvedomila.

autor
7. jan 2024

@heleninamama Prave preto,ze robim na socialke viem,ake peklo sposobi ziadat o alimenty.Moj ex by ziadal o striedavu a viem ako sudy postupuju.Najprv vikend(ten by dostal na 100% a je jedno ze by nebol s malym,prisli by si pre neho jeho rodicia) a potom by podal ziadost o striedavu.Ja neviem,kde moj ex je.Povedal,ze odchadza do Anglicka.Ja s tym clovekom nechcem nic mat.

kate211
7. jan 2024

Autorka, ja ti budem velmi drzat palce. Mas dobre uvazovanie. Len si zapamataj - ak ti to nevyjde s aktualnym napadnikom, nevadi. Nic sa nedeje, mas cas. Vela stastia.

autor
7. jan 2024

@kate211 Dakujem pekne.

haa_space
7. jan 2024

Túto diskusiu som otvorila, len preto, že ma zaujímalo, čo sa tu rieši na 13 stranách. Autorka, zišli sa tu dva tábory žien:

-ženy, ktoré sa finančne podielali (je jedno v akej miere) na nadobudnutí svojho bývania. Tieto ženy ti budú radiť, nech šetríš, bývaš u rodičov a do prípadného bývania finančne prispeješ.

-ženy, ktoré spevádzali (a naďalej sprevádzajú) muža počas obdobia, kedy všetko finančne tiahol on. Tieto ti tu neporadia vôbec nič, tie tu búdu nepriamo celú diskusiu kecať a rýpať po ostatných. Ale inými slovami Ti radia, že si máš nájsť muža, ktorý teba a Vaše bývanie zabezpečí sám a tebe v podstate to bývanie daruje (ak ho už má, a ak ho ešte nemá, tak ho zabezpečí finančne kompletne sám). Tieto dámy ti to priamo nepovedia a z frustrácie, že by to mali vysloviť na plné ústa sa potrebujú uistiť v tom, aké štastné životy vedú.

Na konci diskusie si konečne prišla na to, čo vlastne ty sama chceš. Super, že to vieš, len to presne takto oznám mládencovi. Že bývaš u rodičov, že si šetríš a že ty SAMA chceš vložit nejké množstvo peňazí do spoločného bývania. Na prípadnom podnájme sa chceš tiež sama v určitej miere podieľať. Buď pochopí alebo nie. Ak ťa pozve bývať ku sebe, buď opatrná v ďaľšom postupe s týmto mládencom, lebo ešte otehotnieš a skončíš s holou riťou druhýkrat. Navrhni spoločné bývanie s tým, že chceš vložiť nejaké množstvo peňazí, ktoré plánuješ ešte došetriť.

Keď mládenec nepochopí, život ide ďalej. Ty máš svoju hodnotu, ktorú ocení niekto iný a v inom čase.

Na bývaní s rodičmi neni nič zlé, mládenec asi len chce vedieť či ti to s rodičmi vyhovuje alebo nie. Asi tiež chce zistiť, čo do prípádného budúcna.

Ak stretneš muža, ktorý ti navrhne, že všetko potiahne finačne on (to je tá druhá kategória diskutujúcich), tak buď opatrná. Zisti, čo za tým vidí, či ti nejakú časť bývania (podiel) hodlá dať. A ak áno, tak zisti, čo za to chce teraz a v ďalekej budúcnosti. A hlavne si ujasni, či to chceš prijať kôli sebahodnote a či si mu ochotná vyhovieť v jeho prípadných požiadavkách. Lebo toto nie každá chce. Inými slovami, nie každá chce sa starať o celú domácnosť a deti sama a napríklad tolerovať mužovi, že je celú dobu v zahraničí na zárobkoch. Ujasni sa, ako to vidíš ty teraz a prípadne v budúcnosti (či budeš s tým stotožnená aj neskôr a nebudeš mať potrebu dokazovať váš sťastný život napríklad na verejných fórach, kde to nikoho nezaujíma - ako to tu robí jedna diskutujúca).

Všetko si poriadne ujasni aj dva/tri krát. A následne sa toho drž. Dobre to dopadne.

autor
7. jan 2024

@haa_space Taktiez dakujem.Toto zhrnutie celej diskusie mi velmo pomohlo otvorit oci.

haa_space
7. jan 2024

A ešte by som si dovolila dať zopár rád k tvôjmu príjmu:

-robíš na úrade v oblasti sociálnej práce. Ako tu už bolo spomenuté, tam sú tabuľkové platy. Skús si externe dorobiť Mgr., plat budeš mať o niečo vyšší. Máš veľkú výhodu, že ti rodičia dokážu postrážit syna.
-skús sa poobzerať čo u vás v regióne ženy s malými deťmi robia a ako sú na tom finančne. Porozmýšľaj či by ťa niečo z toho nebavilo.
-pochopila som, že ty nemáš určené výživné súdne. Požiadaj o to a požiadaj o výživné 3 roky spätne. Ak má bývalý dobrý príjem, bude to fakt dobrý peniaz. Styk každý druhý týždeň dostane, ale bude ho baviť chodiť po syna z Nitry či Anglicka do Sobraniec každý druhý víkend, keď syn s ním nebude chcieť odísť? Odpoveď vieš len ty sama.

sense
8. jan 2024

Autorka absolútne nie je problém bývať s rodičmi.
Ak máte dobrý vzťah a vyhovuje to obom stranám.
A v poriadku je aj to ze túžiš po láske. Ved kto nie.
Ale užívaj si zatiaľ syna a aj nového priateľa zatiaľ len tak bez záväzkov. Lásku môžeš mať aj bez ďalšieho tehotenstva. A to ze syn chce súrodenca? Ma 5 rokov, a menej rozumu ako ty. Mysli hlavne na to co urobíš potom ak aj druhý vzťah nevyjde ako si predstavuješ. Pretože láska je suce fajn ale náklady na život ti nezaplatí. A najhoršie čo môže byť je ak sa staneš vďaka ďalšiemu dieťaťu finančné závislá na niekom kto ťa bude mať len za sluzku.
A tomuto frajerovi radšej povedz ak je pre neho taky problém ze žiješ u rodičov a nevlastnis byt nech sa radšej poobemzera po inej, lebo ešte sa ani nepoznáte a uz po 6 stretnutiach ma takéto reci

1gramofon
8. jan 2024

13 strán keď vieme všetci aké sú dnes ceny za byty

vlado818
8. jan 2024

@1gramofon Odpoved na 1* .

kikus7
9. jan 2024

@1gramofon a nielen byty a domy, všetko ide hore.

1gramofon
9. jan 2024

@kikus7 ved práve, ale asi na to veľa ľudí zabudlo ako je vidieť v tejto diskusii

mircalla
9. jan 2024

@kikus7 Byty a domy idu dole uz rok a pol. Pred necelym rokom som predavala dom a uz vtedy bol pokles. Len su drahsie hypo ale ceny idu dole
Prave jeden byt predavam a riesim to. Pred rokom a pol by som za neho dostala ovela viac

tamitamitami
11. jan 2024

Ja si myslím že sa pýta preto lebo sa snaží zistiť aké je tvoje celkové nastavenie ohľadom takéhoto fungovania (aké máš dôvody, ako fungujete, či si ochotná ísť bývať aj inde ak bude možnosť). Normálne zisťuje situáciu.
Keď si opísala svoju situáciu tak mi príde úplne normálne (dokonca aj logické) že bývaš u rodičov a nič zlé na tom nevidím.

mariejenka
14. jan 2024

Mna na tomto všetkom zaujalo jediné... mladému pánovi vadilo,ze po skole 2 mesiace zakopaval o svojich rodičov. Tak šiel do hypotéky a byva sam uz 8 rokov...za tych 8 rokov pravdepodobne nemal u seba nastahovanu žiadnu ženu, nieto hned dvoch ľudí z toho jedno malé dieťa...
Ste spolu krátko,a netravili ste spolu dlhší čas (traja) este nevies ty, ako on prijme tvoje dieťa. A toto jediné by zaujímalo mna. Všetko ostatné sa porieši podla toho.

silvia2013
17. jan 2024

@kate211 ked byva s rodicmi, nevie sa o seba postarat? To je co za teoria?

ajuga
9. nov 2024

Bude aj pokracovanie? 😶

Strana
z13