icon

Je chudoba na Slovensku len ilúziou?

samo789
24. sep 2025

Ako moze byt na Slovensku chudoba, ak Modry konik vravi opak ???

Ked clovek nazrie do diskusii na Modrom koniku, vyzera to, akoby niektore slovenske domacnosti zili v uplne inej realite nez ta, o ktorej sa bezne hovori v mediach. Najdes tu prispevky, kde sa opisuje rodinna dovolenka za 15 000 eur, akoby to bola samozrejmost. Inde sa spomina najom alebo hypoteky, ktora vychadza aj na 1 200 eur mesacne, k tomu potraviny pre rodinu za dalsich 1 200 eur mesacne. V diskusiach o energiiach sa objavuju cisla, ktore dosahuju 300 eur mesacne, pricom niektori spominaju jednorazove nedoplatky za plyn az vyse tisicky. Deti navstevuju drahe kruzky , jazdenie na konoch ci hokej, kde rodicia platia aj200 az 250 eur mesacne za jedno dieta. Ak sa niekto rozhodne poslat potomka na vysoku skolu do zahranicia, uvadzaju sa rocne naklady pokojne az do 20 000 eur. Len na bezny chod domacnosti, ked sa scitaju tieto maximalne cisla, to robi zhruba 3 700 az 4 000 eur mesacne, co znamena vyse 45 000 eur rocne, a to este bez luxusnej dovolenky a zahranicneho skolneho. Ked sa tieto polozky pridaju, dostavame sa k cislám okolo 60 000 az 80 000 eur rocne...

V tych istych diskusiach zeny uvadzaju, ze rodinne prijmy mozu dosahovat aj 4 000 eur mesacne, co by pre vacsinu obyvatelstva posobilo ako nedosiahnutelny sen. Ked sa na tieto najvyssie sumy clovek pozrie naraz, vychadza obraz domacnosti, ktore utracaju tolko, ze otazka chudoby na Slovensku sa zda byt vzdialena realita. Realne vacsina ludi zije s ovela nizsimi vydavkami a prijmami. No pri citani Modreho konika sa naozaj moze zdat, ze namiesto chudoby zije cast Slovenska v uplnom luxuse.
Tot moj pohlad na Modry konik po par dnoch studovania

earlgrey
24. sep 2025
@samo789

@earlgrey ja som to uz spominal uuuuplne detailne v jednom mojom prispevku kde som hladal vztah🙂

@samo789 Jaaaj, takže to aby som prešla všetky tvoje diskusie 😁 no nič...v podstate ma to ani nezaujíma...len som bola zvedavá, či z teba píše závisť alebo čo vlastne...🤷‍♀️

predavamknihy
24. sep 2025

Never všetkému, čo vidíš. A už vôbec nie na internete.

jamimo
24. sep 2025

@samo789 z toho počtu užívateľov a návštev MK sa určite nájde mnoho, kt. žijú nadštandard alebo aj chudobu 🤷‍♀️ Tak ako všade a každej oblasti. Nič ťažké k pochopeniu.

anonym_3b87aa
24. sep 2025

@samo789 kedysi som ostala na dve deti sama a poviem ti pracujúca zena ale boli dni kedy som.doslova nemala naa chleba a nebyť kamarátky ktorá v tej chvíľke prišla a v taške základné potraviny boli by sme hladný,nakoľko som nemala uz ani co predať ani kde si zarobiť.A kým som vybavila vdovský a sirotský kokos začarovaný kruh bolo to hrozne .Takže ani verím tomu ze v dnešnej dobe ľudia žijú veľmi veľmi biedne a po zaplatený nevyhnutných veci veľa neostane.Teraz napríklad sme chorý a v lekárni som nechala okolo 60 eur .Vždy pride nieco .

zuzinabila
24. sep 2025

@samo789 treba čítať štatistiky, nie modrého koníka

zmrzlinka2021
24. sep 2025

@samo789

Slovensko je krajina, kde tá chudoba je minimálna a ludom sa dobre zije. Kazdy, co ma kde hlavu sklonit, má čo do úst, zije si výborne oproti mnohým ludom v iných krajinách.

Slováci maju len syndrom sebalutosti a nonstop pindania - je to náš národný šport. Veční stazovatelia, vzdy niekto nám ublizuje.... zial trpíme koplexami...

Reálne sa máme velmi dobre...

Problém skôr vidím o určitých skupinách ludí:

- jednorodičia bez akejkovelk pomoci
- zdravotne postihnutí ludia
- ludia v tazkych chorobách
- rodiny s vela detmi

Toto su skupiny, kde sa dá hovoriť, že lahko mozes padnut do relatívnej biedy.

zmrzlinka2021
24. sep 2025
@januska12323

A tie témy kde sa ženy pýtajú ako ušetriť na strave lebo im to nevychádza, kedy príde rodičák lebo iný príjem nemajú, kde kúpiť lacné oblečenie pre deti... Tie nečítaš?

@januska12323
Lenze tie zeny uz maju po materskej a mali by pracovat, teda ak by museli. Evidentne k tomu nie sú nutene.

anonym_dc5675
24. sep 2025

Tak jasne.Vacsinou sa maju najlepsie ti co robia ciernotu.Podnikaju ale riadne neodvadzaju.Klasika.Ti poctivci si tazko nahrabu alebo klasicki zamestnanci.Staci sa pozriet kto nam hore sefuje.A potom sa cuduju ze ludia robia somariny

lucia13022023
24. sep 2025

Pracujem v korporáte za 1400eur mesačne.
Som matka ktora je sama, pozerám 400e rodičak a bývam u rodičov.
Môj muž pracuje v oblasti IT a zarábam 3k mesačne, niekedy viac.
Tento mesiac ledva vyjdeme, musíme si zas požičať od svokry.
Ktorá z týchto viet je pravdivá a ktora klamstvo?Presne takto funguje MK. A teda nie len MK.

petronelag
24. sep 2025

Aj mne to pripadá tak, že na Slovensku žije už dosť veľa ľudí s nadpriemernými príjmami asi tak 25%, 50% s priemernými a 25% s nižšími (tam sú jednorodičia, zdrav.postihnutí ale aj niektoré oblasti stredného a východného Slovenska, kde je ťažko nájsť prácu).
Ale veľa ľudí žije na úrovni aj preto, že sú zadĺžení a ešte dlho to budú splácať.
Ale sťažujú sa skoro všetci.

anonym_74979e
24. sep 2025

@samo789 záleží kde bývajú.Staci, že sa narodis do hladových dolín Jelšava, Rožňava a je to zle.Staci, že obidvaja rodičia či jeden podniká a tie platy sú iné.Uz sú tu deti, ktorých rodičia roky podnikajú v rodinných firmách.Byvam v Ba a ľudia sa majú veľmi dobre súkromné školy pre deti atď ..
Najviac sa sťažujú ti, čo majú🤪lebo to už nie je to, čo bývalo pred 10 r COVID pekne zamiešal karty.
Stačí, že dvaja majú VS a pracujú na dobrom mieste a majú spolu pekný príjem.Volakedy bola meta 1000 eur plat teraz to je skoro minimum.
Z môjho pohľadu, keď vidím ako sú deti mladí ľudia oblečení ich životný štýl cestujú, aké majú bicykle, vybavenie domácnosti je to nadštandard.Ale zajdi niekde na stred, východ a uvidíš realitu, kde sú ľudia vďační za prácu v obchode, sklade.
Bola som na Orave skoro 3 t každá rodina podniká v cestovnom ruchu, stavajú nové chalupy obracajú sa.

anonym_2d9daa
24. sep 2025

Ja tu skôr vidím témy ako ušetriť na strave, ako majú 20€ do konca mesiaca, ako si nič nemôžu dovoliť ani nikam ísť. Záleží v akom si prostredí. Ja bývam v novej štvrti a napriek nadpriemernému príjmu sme najchudobnejší, lebo všetko sú to ľudia s príjmom vysoko nad priemerom. Budem sa teraz porovnávať že akí sme chudobní? Polovica slovákov nemá ušetrené nič. Ale stále dosť ľudí má toľko peňazí aby si si pekné bmw na ceste alebo príjem 4000€ v diskusii všimol. Lebo priemerné auto, priemerný príjem a bežný život ti tu na koníkovi ani v realite tak neudrie do očí.

anonym_ce5110
24. sep 2025

@samo789 a potom zájdi niekde na juh BB kraja Gemer, Novohrad alebo inak povedané okr PT,RS,LC. Väčšinou 800 v čistom, kde dajú viac, dajú cash. V obci kde žijem sa stavia prvý dom od cca porevolúčneho obdobia. Sem tam rekonštrukcia ale jeden jediný nový dom, pritom okresné mesto je vo vzdialenosti 10km. Chlapi robia na turnusi v zahraničí, ženy opatrujú rakušákov.

petronelag
24. sep 2025
@anonym_74979e

@samo789 záleží kde bývajú.Staci, že sa narodis do hladových dolín Jelšava, Rožňava a je to zle.Staci, že obidvaja rodičia či jeden podniká a tie platy sú iné.Uz sú tu deti, ktorých rodičia roky podnikajú v rodinných firmách.Byvam v Ba a ľudia sa majú veľmi dobre súkromné školy pre deti atď ..
Najviac sa sťažujú ti, čo majú🤪lebo to už nie je to, čo bývalo pred 10 r COVID pekne zamiešal karty.
Stačí, že dvaja majú VS a pracujú na dobrom mieste a majú spolu pekný príjem.Volakedy bola meta 1000 eur plat teraz to je skoro minimum.
Z môjho pohľadu, keď vidím ako sú deti mladí ľudia oblečení ich životný štýl cestujú, aké majú bicykle, vybavenie domácnosti je to nadštandard.Ale zajdi niekde na stred, východ a uvidíš realitu, kde sú ľudia vďační za prácu v obchode, sklade.
Bola som na Orave skoro 3 t každá rodina podniká v cestovnom ruchu, stavajú nové chalupy obracajú sa.

@anonym_74979e Orave a Liptovu cestovný ruch veľa pomáha, aj naša rodina z Liptova podniká v cestovnom ruchu v Demänovskej doline.

anonym_a4ba9c
24. sep 2025

@samo789 mám doma hokejistu, výstroj ročne stojí cca 400-600€ ale kúpiš jednu, potom ju predáš a kúpiš ďalšiu 🤷🏼‍♀️ takže to až tak hrozné nie je, mesačne to vyjde inak 30-35€ +zápasy, kým nie sú sponzori sú drahšie ale tiež nič, čo by šlo človeka zruinovať, ďalší syn chodí plávať to nás vyjde 65€/mesačne, plus majú ešte ďalšie krúžky čo vyjdu do 100€/ polrok. Dovolenku za 15k si dovoliť síce nemôžem, ale áno, zarábame s mužom pekné sumy, lebo sme na tom pracovali, aby sme práve deťom mohli zabezpečiť všetko čo potrebujú, a áno platíme aj 1100€ hypotéku bez problémov, našťastie stravu len 400-600€ 🙂. Samozrejme, že sú ľudia, čo majú 800€ na výplate. Ono je to v živote o šikovnosti a šťastí. Sú rodinný príslušníci, ktorí mi vykrikujú ako veľa zarábam… Nik z nich ale nevykrikuje, že som sa po neskorých večeroch, a skorých ránach učila a vzdelávala. 🤷🏼‍♀️ Lebo to by náhodou museli uznať, že si to zaslúžim. A tak je to všade a so všetkými ľuďmi.

anonym_186156
24. sep 2025
@samo789

@anonym_41dc7f ibaze taketo prispevky boli prevazne anonymne, a tam tazko povedat ci sa niekto zabava alebo je to realita

@samo789 to nie iba na MK. Mám pocestované vcelku dosť, ale také kuxusné autá ako sú na Slovensku a v takom množstve som nikde nevidela. Najnovšie modely drahých značiek.

miadi
24. sep 2025
@anonym_79c9b1

@samo789 tu mnohe radia a ziju v zahranici. myslim si ze isto 1/2 ma priemerne platy ak nie menej. cely MK je deziluzia ako je to so vsetkymi socialnymi sietami.
dalsie zeny maju muzov pracujucich v zahranici napriklad. tam maju krasne pridavky na deti napriklad
dalsie zas podedili
dalsie sa dobre vydali
dalsie su vyuzivacky systemu a vsetko co sa da vyuziju
alebo to mame influenserky ci spolocnicky 🙂 co my vieme...
a 4000 euro je ozaj nie pre kazdeho. ale ktovie cim sa dievcata zivia , mozno sa davaju fotit ;)

@anonym_79c9b1 Ja poznam jednu na Svk co zaraba cez 4000 ma vysoku funkciu urcite sa nedava “ fotit” ma cez 50r . Su zeny professionalky co maju dobre joby a existuju aj na Svk .

anonym_79c9b1
24. sep 2025
@miadi

@anonym_79c9b1 Ja poznam jednu na Svk co zaraba cez 4000 ma vysoku funkciu urcite sa nedava “ fotit” ma cez 50r . Su zeny professionalky co maju dobre joby a existuju aj na Svk .

@miadi jasne su, nehadam sa. ano ja poznam, ale su to managerky ci maju na starosti cele oddelenia. su mnohe moznosti, ktore som uviedla. to nebolo myslele na jednu zenu v jednom 🙂 a ano, aj lekarky maju super platy ci staci ist robit sestricku do kittsee a mas 3500 v pohode...ano su aj take ano.

eva8
24. sep 2025

Chudobni nezdielaju svoje primy na MK, pretoze nemaju cas vypisovat, pretoze idu z prace do prace.

miadi
24. sep 2025
@anonym_79c9b1

@miadi jasne su, nehadam sa. ano ja poznam, ale su to managerky ci maju na starosti cele oddelenia. su mnohe moznosti, ktore som uviedla. to nebolo myslele na jednu zenu v jednom 🙂 a ano, aj lekarky maju super platy ci staci ist robit sestricku do kittsee a mas 3500 v pohode...ano su aj take ano.

@anonym_79c9b1 ok len to vyznelo ze $ maju len tie co robia only fans 😄 len tych vysokych pozicii je jednoducho menej ako tych s beznym platom.

anonym_79c9b1
24. sep 2025
@miadi

@anonym_79c9b1 ok len to vyznelo ze $ maju len tie co robia only fans 😄 len tych vysokych pozicii je jednoducho menej ako tych s beznym platom.

@miadi ja nie nie, pardon tak som to nemyslela, aj ked co my vieme :D

marsmykkok
24. sep 2025
@anonym_186156

@samo789 to nie iba na MK. Mám pocestované vcelku dosť, ale také kuxusné autá ako sú na Slovensku a v takom množstve som nikde nevidela. Najnovšie modely drahých značiek.

@anonym_186156 presne tak. Ako stačí pozrieť parkovisko pred obchodom. Samé nové SUVečka alebo limuzíny. Na ceste polka áut AA a žiadne staré dovezené vraky, ale nové autá alebo drahé jazdené 5 ročné autá. Ako ak si polka Slovákov za rok kúpila auto nad 10 000 eur asi sa tak zle nemáme. A naozaj keď aj idem do Európy niekde prevažujú staršie menšie autá, tu má pomaly každý to SUV alebo limuzínu a nie starú. A detto dovolenky, zájazdy za 2500 eur a viac na osobu na 8 dní sa rozpredajú skôr ako teplé rožky.

anonym_ea81af
24. sep 2025
@anonym_186156

@anonym_186156 tak ale to je o financnej ne-gramotnosti, tu kazdy druhy, hlavne nevzdelana cast obyvatelstva, co pride k peniazom si ako prve kupi auto - bezne pri ankete, co by ste urobili, keby ste teraz vyhrali, hned prva odpoved vzdy, kupim si auto

este dve generacie musia umriet, aby sa ludia naucili investovat peniaze inde ako do bytu a auta

anonym_ea81af
24. sep 2025

no ale je to vsetko relativne, my s muzom mame prijem v cistom spolu okolo 8 tisic a viac a vo firme, kde pracujem ja, sme najmenej majetni s najnizsimi prijmami a to sme stred slovenska, vela ludi sa ma naozaj dobre, a nie su to vsetko len lekari a vrcholovi manazeri

sevrin
24. sep 2025

V skutočnosti sme tu temer všetci miliardári a hráme sa na chudákov s 5000 eurovými platmi, aby sme zvyšok plebsu zbytočne nedráždili.

anonym_41c31e
24. sep 2025

Nie všetko čo sa tu píše je pravda.

anonym_f8ac44
24. sep 2025

Sú tu extrémy: aj diskusie, ako vyžiť z 50€ dva týždne do výplaty, a potom opačné , napr komentár asi včera som čítala, že "ja miniem len na krúžky dieťaťa 500€ mesačne, nechápem, ako môže niekto mať viac detí a dopriať im čo potrebujú" ...sa dívam...zlato, pridaj tri stovky a to je moja výplata 🤪 nedá sa zovšeobecňovať, jednak sú príjmy ľudí rôzne, a jednak aj výdavky a priority (ja by som 500€ za krúžky nedala, ani keby som na to mala)..…

anonym_b57ba2
24. sep 2025
@anonym_ea81af

@anonym_186156 tak ale to je o financnej ne-gramotnosti, tu kazdy druhy, hlavne nevzdelana cast obyvatelstva, co pride k peniazom si ako prve kupi auto - bezne pri ankete, co by ste urobili, keby ste teraz vyhrali, hned prva odpoved vzdy, kupim si auto

este dve generacie musia umriet, aby sa ludia naucili investovat peniaze inde ako do bytu a auta

@anonym_ea81af moja najlepšia investícia v živote bola investovať do bytov, ale je mi jasné, že dnes je to už o inom, ako keď som kupovala ja. Auto nie je investícia, lenže finančná gramotnosť je u nás v plienkach

anonym_1e33c4
24. sep 2025

Cestoviny si už dojedol?😄

vilma7
24. sep 2025

Pomaly každej druhej manžel tu pracuje v zahraničí, takze aj to hra rolu. .my síce v zahraničí žijeme ale nechodíme na žiadne luxusné dovolenky. Keď máme dovolenku, ideme na Slovensko.
Tiez niekedy žasnem ked tu čítam ze každý mesiac som v Dubaji? Po prve na čo? Po druhé treba sa tým chváliť??? A možno dotyčná ráta pomaly každé euro.
Písmenká toho znesú veľa, netreba to brat až.moc vážne. Jedným uchom dnu, druhým von.