Je chudoba na Slovensku len ilúziou?
Ako moze byt na Slovensku chudoba, ak Modry konik vravi opak ???
Ked clovek nazrie do diskusii na Modrom koniku, vyzera to, akoby niektore slovenske domacnosti zili v uplne inej realite nez ta, o ktorej sa bezne hovori v mediach. Najdes tu prispevky, kde sa opisuje rodinna dovolenka za 15 000 eur, akoby to bola samozrejmost. Inde sa spomina najom alebo hypoteky, ktora vychadza aj na 1 200 eur mesacne, k tomu potraviny pre rodinu za dalsich 1 200 eur mesacne. V diskusiach o energiiach sa objavuju cisla, ktore dosahuju 300 eur mesacne, pricom niektori spominaju jednorazove nedoplatky za plyn az vyse tisicky. Deti navstevuju drahe kruzky , jazdenie na konoch ci hokej, kde rodicia platia aj200 az 250 eur mesacne za jedno dieta. Ak sa niekto rozhodne poslat potomka na vysoku skolu do zahranicia, uvadzaju sa rocne naklady pokojne az do 20 000 eur. Len na bezny chod domacnosti, ked sa scitaju tieto maximalne cisla, to robi zhruba 3 700 az 4 000 eur mesacne, co znamena vyse 45 000 eur rocne, a to este bez luxusnej dovolenky a zahranicneho skolneho. Ked sa tieto polozky pridaju, dostavame sa k cislám okolo 60 000 az 80 000 eur rocne...
V tych istych diskusiach zeny uvadzaju, ze rodinne prijmy mozu dosahovat aj 4 000 eur mesacne, co by pre vacsinu obyvatelstva posobilo ako nedosiahnutelny sen. Ked sa na tieto najvyssie sumy clovek pozrie naraz, vychadza obraz domacnosti, ktore utracaju tolko, ze otazka chudoby na Slovensku sa zda byt vzdialena realita. Realne vacsina ludi zije s ovela nizsimi vydavkami a prijmami. No pri citani Modreho konika sa naozaj moze zdat, ze namiesto chudoby zije cast Slovenska v uplnom luxuse.
Tot moj pohlad na Modry konik po par dnoch studovania
Prosím ťa, ty tomu veríš? Veď aj ja tu o sebe môžem napísať, že mám firmu a zarábam 8000€ a manžel je senior manager v IT s platom xxx tisíc €. Vôbec to tu neber vážne 😂
Zvykne sa hovoriť že ludia chodia na nákup s autami, plné nákupné košíky, deti vozia do školy autami, neustále je problém s parkovaním lebo je 5x viac áut ako kedysi, všade fotky zo zájazdov do exotických destinácií, pred každým domom 2-3 autá, čoraz viacerí majú iphony… Tak kde aká chudoba?
Ale akosi zabúdajú na to že je rekordný počet bezdomovcov! Pribúdajú osady a gettá. Čoraz viac ludí končí na ulici. Osady a bezdomovectvo má rastúcu tendenciu.
Zvykne sa hovoriť že ludia chodia na nákup s autami, plné nákupné košíky, deti vozia do školy autami, neustále je problém s parkovaním lebo je 5x viac áut ako kedysi, všade fotky zo zájazdov do exotických destinácií, pred každým domom 2-3 autá, čoraz viacerí majú iphony… Tak kde aká chudoba?
Ale akosi zabúdajú na to že je rekordný počet bezdomovcov! Pribúdajú osady a gettá. Čoraz viac ludí končí na ulici. Osady a bezdomovectvo má rastúcu tendenciu.
@unbeholfen mame predať autá,iPhony a rozdať Eura bezdomovcom či ako?
@samo789 prosím ťa, určite nepatríme k tým, ktorí dajú za dovolenku 15 000€. Ale v takýchto diskusiách sa stále spomínajú mimo iného študijné pobyty v zahraničí. Ale to je jedna z vecí, ktorá sa nerieši z bežného mesačného príjmu. Naše deti bole obe, potom VŠ štúdium v zahraničí. Ale s tým sme počítali od ich narodenia. Založené sporenie, a v sedemnástich sme im nekúpili auto, ale zaplatili ročný pobyt v zahraničí. Takže dá sa to ,aj keď máš len bežný príjem.
@unbeholfen mame predať autá,iPhony a rozdať Eura bezdomovcom či ako?
@lenkasarka neni to vaša povinnosť. Na margo nápisu témy sa tak hovorieva že chudoba je len íúzia veď ako sa dobre máme, deti študujú v zahraničí na vysokej škole atď. Chudoba existuje a je na vzostupe.
Neviem či úplne rozumieš téme chudoby ale kto je chudobný tak rieši ako si zakúri v chatrnom príbytku, rieši kde zoberie nejaké peniaze na jedlo a kde nájde ošatenie a nerieši modrého koňa.
Rovnako ani nechodí na nákupy s veľkým košom plným potravín, ako sa tu často rieši.
Ja fakt neverím, že niektorí sú takí odtrhnutí od reality a nevedia si predstaviť ako vyzerá chudoba a zároveň tú chudobu reálne nevidia na SVK...
Akú máte vlastne prácu, že sa s tým nestretávate a kde vlastne bývate, že tých ľudí nevidíte?
Keby som bol žena tak sa dám na onlyfans a zarábal by som. Muži to majú horšie. Veď aj väčšina bezdomovcov sú muži. Ja v chudobe žijem odkedy som dospelý. Ja mám o tom aj vlog. Ako prežívam z pár eur, ako z ieram kovošrot, ako vyťahujem zálohivané flašky zo smetných košov…
Dostať sa na internet neni problém. Elektronika je lacná, a EU aj štát tlačia na to že internet dostupný pre každého. Aj v chatrči v osade musí byť digitalizácia. My sme už moderná chudoba. Kúpime od cigána smartfón za 20 evri, pripojíme sa na verejnej free wifi a vlogujeme.
Ano aj nie
Ano aj nie
@unbeholfen prečo si po mesiaci oživil tému? Dlho ťa nikto nepoľutoval?

Tak jedna vec je, ze skor sa asi pochvalia ti majetnejsi, kym tí s nizsimi zárobkami do diskusie neprispeju, druha vec, ze hypoteka 1000+ € je pri dnesnych cenach bohužiaľ uplne bezna a 300€ za energie tiez nie je zrovna extrem, skus si okrem beznych veci este celu zimu vyhrievat len hlupu virivku a bude to aj viac 😃 a spolocny plat 4000€ (ak si to teda myslela tak, ze plat manzelov dokopy) nie je v Bratislave ziadny extrem, v mojom pripade muz zaraba 2 tisic netto, ja 1700 + obaja dostavame este 13,14 plat a rocne odmeny, teda v prepocte viac ako 4tisic a vies co? Pri kamaratke, ktorych spolocny prijem s muzom je 11 tisic netto sa citim ako chudobna príbuzná 😄