Je dnes pre mladých výhodnejšie zobrať sa, alebo žiť bez papiera?
Ahojte, zaujímalo by ma, aké výhody má manželstvo a či má nejaké výhody žiť len tak na hromádke. Či majú nejaké výhody napr. slobodné matky alebo ani nie. Viem, že to znie pre niekoho hrozne, ale v tejto ťažkej dobe zvažujeme všetky pre a proti...
Ďakujem za odpoveď
@katarinkapetko to asi myslíš osamelú matku. Nie každá slobodná matka je aj osamelá. O dlhšiu materskú treba požiadať a zrejme aj to aj niečím podložiť. Úradom asi nestačí len to, že nie si vydatá. Alebo ako si to vydokladovala? Len ma to zaujíma, lebo tiež som bola slobodná matka, ale mne bolo povedané, že to je pre prípady, ktoré nemajú, že fakt nikoho, akože prípady z detských domovov a pod.
@elis248 musi dat cestne vyhlasenie ze je osamela matka o dieta sa stara sama. @katarinkapetko zaklamala úradu, čo sa nerobi...
@sheila121 Ja vydatá nie som. A už veľakrát som sem do podobných diskusií písala. Baby majú argumenty, že v prípade úmrtia manžela manželka po ňom dedí a dostáva vdovský dôchodok. Moja odpoveď na to je, že sa nemienim vydávať preto, aby som mala prospech z mužovej smrti. Máme pevný a láskyplný vzťah už vyše 18 rokov. 😉
@zemiakovysalat ďakujem za vysvetlenie. Aj som si to myslela, že čestné vyhlásenie. Ale to asi musia nejako preverovať, to by si potom mohla pýtať každá druhá na Slovensku. Mala som materskú v tradičnej dĺžke, o zbytočné problémy nestojím.
Vacsine zien sposobi problem prave to, ze na svadbu sa upne len z tych praktickych dovodov, kvoli BSM, vyzivnemu, vdovske,... a spolahne sa, ze vydate sa uz nemusia o nic starat. O pracu, o byvanie,... Manzelstvo skonci po 5 rokoch rozvodom, nikoho si potom nenajdu a skarede prekvapenie - budu sa musiet zivit a starat o vsetko same ako vsetci ostatni.
Vziat sa mozes aj na urade, nikto nehovori, ze to musi byt v kostole.
Kym je vsetko ok, je to asi jedno. Ale priklad z praxe - nezobrati, zena tehotna, muz nahle zomrel. Ona ostala absolutne bez penazi, lebo ucet jeho, dedicske nemohlo prebehnut, cakalo sa, kym sa male narodilo, potom testy DNA, ci bol zosnuly otcom, potom sa tahalo dedicske konanie. Neskutocna situacia to bola pre tu zenu. A ako neskutocne dlho sa vsetko tahalo.
@liljana podla mna je problem je ze vela žien v manželstve zlenivie je to automaticke že ich manžel postara, ved oni vychovavaju dieta. A pritom vo výchove dietata sa dá zvládnut tolko veci, budovanie karieri, alebo aj hobby ktorý po RD bude živit ich atd.
vsetko ma svoje pre a proti, ked sa nieco stane, tak je lepsie, ked su dvaja v manzelstve, myslim, ze keby nastane nejaky problem co sa tyka zdravia alebo tak, tiez aj ked ide o deti, o dedicstvo.
Co sa tyka majetku, tak je vyhodnejsie manzelstvo. Je to aj preto, lebo ako uz skor pisali, podiel mas pol na pol, pricom v manzelstve ste obaja rovni spoluvlastnici. Clovek ma pocit, ze je to to iste, ale pravne nie je. Navyse, ak jeden z partnerov umrie, dedia najblizsi pribuzni, nie druhy partner a dieta, ale dedia deti a rodicia zomreleho. Takisto zrazu clovek nema pristup k nicomu, kde bol podpisany druhy partner a podobne. Je toho vela. Treba si uvedomit, ze cela nasa spolocnost je zalozena na rodinnej jednotke, ktora "zacina manzelstvom". 😉
@radacak my sme mali dieťa ako prvé len z toho dôvodu, že medzi mnou a mužom je veľký vekový rozdiel (19r), ja vtedy 31r, on 50r. Takže sme nevedeli, či nebude problém splodiť dieťa, aby sme neskôr neboli sklamaní a nešťastní a podľa toho sa zariadili. Ale o 3 mesiace sa zadarilo a keď mal synček 10m, tak sme sa zobrali. Nechcela som sa vydávať tehotná.
Manželstvo má množstvo výhod. A nemyslím tým ekonomické.
Za mna je manzelstvo cisto ekonomicka situacia s troskou nadradenosti v zmysle ze ked sa povie manzelka/manzelka znie to inak ako priatel/priatelka. Su to len slova. By ma zaujimalo ci aj ked sa rozvediete bude sa predstavovat rozvedena 😀
Pisete tu niektore ze po svadbe mas pocit istoty s ze ste rodina. No ja s mojim chlapom sme spolu 10 rokov bez papiera a teda citim pocit istoty aj to ze je moja rodina. Je to o dvoch ludoch a o tom ako zije ci s papierom ci bez. Beriem do uvahy ze pre veriacich to ma vyssi zmysel.
Spytajte sa svojich znamych co su raz, dva ci trikrat rozvedene ci citia istotu…tak ako rychlo sa svadba kona sa vie aj ukoncit. A ked jeden vo vztahu uz dalej isr nechce spolocnou cestou nepomoze ani desat papierov.
Preto to beriem ako ekonomicku vyhodu, lebo z toho vyplyvaju urcite vyhody a najma ked su deti.
Manželstvo nie je len papier keby to bol " len " papier tak tu nie su nezosobaseny.. je jedno ci je to v kostole ci na úrade,je to zavazokzje to drina o tomzze budeme spolu makať.na tom manželstve proste az to drzi a zit pre to...
@h2 to si uplne otocila. To predsa nie je dovod svadby, ale sprievodne znaky zmluvy.
Tak ako kedysi, ked sa ludia brali takmer vyhradne pre zabezpecenie ( zeny nemohli pracovat) a spajanie majetkov, tak sa stalo ze zamilovanie sa bolo zasa sprievodnym vedlajsim javom tejto spolocenskej zmluvy 🙂
Teraz sa beru z lasky a je vraj 50% rozvodov. Tak to vyjde asi narovnako.
@sandrasstini keď sa rozídeš s partnerom (nie manželom), tiež sa nepredstavuješ ako "rozídená".... čo má spoločné predstavovanie s manželstvom alebo rozvodom?
@sandrasstini a tiež sme mali (my, čo sme spomenuli istoty) na mysli istotu ekonomickú. aspoň akú-takú... určite väčšiu, než bez zväzku. a druhá vec, to neznamená, že keď sa žena chce vydať, že automaticky to robí len pre majetky... ja som sa vydala nedávno, bez nároku na manželov majetok, bez toho, žeby ovplýval peniazmi, ba dokonca máme oddelené domácnosti. jednoducho sme nechceli byť milenec-milenka alebo partner-partnerka. chceli sme byť manželia. a tak sme. a vieš, aké otázky dostávam v okolí? myslím tým v práci (rodina nie). že načo to bolo dobré? ani majetok nemáme spoločný, ani dieťa, ani dediť nebudem plnohodnotne (lebo on má už dospelé deti...). takže sranda. akoby fakt všetci videli len tie peniaze. a keď poviem: vzali sme sa z lásky... tak si obrazne povedané ťukajú na čelo. no nevysvetlíš 😀
@h2 trošku to upravím. nie kvôli tebe, dobre myslíš, roztržito si to trošku napísala. čiže ak sa 2 vezmú, z časti sa manželka podieľa na dedení majetku spoločne s deťmi. a ak tam deti nie sú, mám silný pocit, že potom dedí len tá manželka. aj majetok nadobudnutý pred sobášom. oprav ma, ak sa mýlim.
@wiqux to sa týka toho nároku po svadbe. teda nárok vzniká na dedičstvo v prípade smrti manžela. ak by sa rozviedli, samozrejme nie (ak ho nadobudol pred sobášom).
ale vezmime si takúto situáciu: muž už zabezpečený dá sa dokopy so ženou. majú 1-2 deti, povedzme, že žijú pekne a bla bla bla.... ale:
1. situácia A: vezmú sa. ak by manžel umrel, manželka s dieťaťom (deťmi) alebo bez detí, ak deti nemajú, pochopiteľne dedia a majú kde skloniť hlavu. hlavne teda tá žena.
2. situácia B: nevezmú sa. manžel umrie. dedia jeho deti a jeho rodičia. Ďakujem pekne. ak sú tam chamtavé osoby, žena ostane prakticky na ulici. jej deťom vyplatia podiel (za čo si určite nezakúpi nehnuteľnosť, maximálne pokryje pár mesiacov nájom).
čiže fakt, ak mužovi venuje žena 10-15 rokov života, jemu sa však niečo stane a nie sú manželmi, a ona s ním žila nie pre majetky, ale naozaj z lásky a vychovávali spoločne dieťa, deti, tak je to v jej prípade naozaj situácia veľmi nevýhodná. a to nemusela byť tá žena chamtivá ani vypočítavá. i tak ostane na ulici, lebo skrátka dedia deti a jeho rodičia. alebo len deti, ak nemá rodičov.
@zuzinka888 daňový bonus sa čerpá na deti aj keď nie ste v manželskom zväzku
@panelacikova to som narazala na daky komentar co som precitala.
Ale ved ja som nikde nenapisala ze svadba je blbost, mne sa svadby pacia a kto sa chce vydat nech sa vyda. Aj ja sa vydam 😀 raz, ked sa mi to bude chciet riesit a povieme si ze tak podme do toho. Ja nemam nic proti. Len som napisala ze svadba ma pre mna viac ekonomicky vyznam, ako ten ukazat okoliu ze a sme manzelia, rodina a myslime to spolu vazne.
Skor som narazala na nazory a nato ako niekto si mysli ze svadbou zabezpeci istotu a stastie vztahu, ze zmenou priezviska vznika rodina a podobne podla komentov niektorych bab.
Ze ked napr ja som s chlapom 10 rokov sme vlastne “len” frajeri bez istot a nepatrime k sebe a zrazu svadbou sme manzelia, nvm akoze to je nieco viac ako bezny par? a mame uz istoty a teda patrime k sebe a sme rodina. Dovtedy sme vlastne nic. To mi pride divne ked niekto takto zmysla a vztah bez papiera berie ako nic a manzelsky vztah je nieco extra, lebo sme manzelia..🤷♀️
@kvietocek87 Fakt? To niekto moze prist len tak za niekim kto ma 3 deti a povedat dohodnut sa s ich matkou ze zijeme ako druh a druzka a brat danovy bonus?

@bubblies ja som najprv nechapala preco vyzera 40 rocna žena ako 60nička, cela zničena, kopka nervov ani sustredit normalne nevedela. Po skusobnej dobe zacala rozpravat v akych sračkach je s 2 detmi... ubehlo odvtedy 6 rokov, a normalne sa usmieva, asi už velku čast vyplatila, chlapci su na strednej.
Za mna bezpodielovespoluvlastnictvo nie, nie, nie. Žijeme dobre, som za svoje rozhodnutia plnozodpovedna... nikdy nevies žial kedy tá druhá strana "zblbne"