icon

Je dnešná výchova chlapcov ohrozením?

7. dec 2025

baby/mamicky zaujíma ma váš pohľad na výchovu dnešných chlapcov. v mojom okoli mám viac príkladov kedy rodičia vychovávajú svojho syna na “frajerika”.
príklad A-jeden chlapček asi 2-3r sa lúčil s dievcatkom (rovnaký vek) a ta mu chcela dať pusu a on sa odtiahol a odišiel a jeho otec na to celý nadšený že super, že si frajer, nedaj si to a pod.
príklad B-chlapec (5r) sa chcel šmyknúť na šmýkalke ale sedelo tam dievčatko (3-4r) tak on chvíľku počkám a potom ju proste potisol. matka ho síce okrikla ale jeho reakcia bola no a čo. a ďalej sa to neriešilo. ale ok beriem že deti ale tak zas mal 5r a nie 2-3r aby sa nevedel správať.
príklad C-chlapec ťahá psa za uši za chvost ale miesto potrestania dieťaťa potrestajú psa-ok toto je nevychovanost ale ti rodičia to prezentujú že aký je maly šikovný že vie vychovávať psa.
alebo 4r dieťa hreší ako sa hra s hračkami a je počuť ako sa rodičia na tom smejú že aký je drsnak.
celkovo si všímam aj hrozne drzé chovanie k dievčatám, slovné ponižovanie a teda ma zaujíma je to normálne teda “sú to len deti a vyrastú z toho” alebo nám tu rastie generácia mizogynov a neohrozených grazlov?

Strana
z2
anonym_0a37b3
7. dec 2025

Pripad B veľmi asertívne od chlapca, hádam nebude čakať kým tá torta ktorá to tam okupovala sa smolne dole
Mama dievčatá mala dieťa vziat dole aby tam bolo priestor prw iné deti na šmýkanie

doriiis
7. dec 2025

Okrem prípadu A sa u nás takéto veci nediali. K prípadu A poviem len toľko, že nie každý je pusinkovaci typ. Ja osobne tiež neznášam pusinky od cudzích ľudí a keď sa po mne niekto vešia. Takže ak chlapec hoc aj keď je malé dieťa pusinky nechce tak je úplne v poriadku povedať nie. Alebo odísť. Nie je nie.

telefon00
7. dec 2025

Bolo to tak vždy, je to tak a aj to tak bude, že kazdy vychovava svoje deti inak ✌️. Treba to rešpektovať.

anonym_f13c39
7. dec 2025

@anonym_autor s tym psom som to nepochopil... za co potrestali psa?

anonym_cd0997
7. dec 2025

S takymto chovanim sa v mojom okoli nestretavam a nasho chlapca tiez takto nevychovavam.

ivik4
7. dec 2025

To vazne neviem v akej spolocnosti sa pohybujes, ja som sa ZATIAL za 10 rokov co mam dieta s niecim takym nestretla. Kazdopadne, otrasne 😒

autor
7. dec 2025
@anonym_0a37b3

Pripad B veľmi asertívne od chlapca, hádam nebude čakať kým tá torta ktorá to tam okupovala sa smolne dole
Mama dievčatá mala dieťa vziat dole aby tam bolo priestor prw iné deti na šmýkanie

@anonym_0a37b3 to áno mama mala dievčatku povedať nech neblokuje smykalku ale mňa skôr ta následná reakcia chlapca že vlastne mu je to jedno že ju potisol-samozrejme sa šmykol hneď za ňou a do seba narazili

autor
7. dec 2025
@anonym_f13c39

@anonym_autor s tym psom som to nepochopil... za co potrestali psa?

@anonym_f13c39 vrcal na dieťa keďže mu robilo zle tak ho niekde do inej miestnosti uzavreli

marhulka13
7. dec 2025

@anonym_autor a prečo si to zaskatulkovala iba na chlapcov? Rovnako neprimerane sa vedia chovať aj dievčatá. Je to o povahe a výchove, nie o pohlaví.

autor
7. dec 2025
@doriiis

Okrem prípadu A sa u nás takéto veci nediali. K prípadu A poviem len toľko, že nie každý je pusinkovaci typ. Ja osobne tiež neznášam pusinky od cudzích ľudí a keď sa po mne niekto vešia. Takže ak chlapec hoc aj keď je malé dieťa pusinky nechce tak je úplne v poriadku povedať nie. Alebo odísť. Nie je nie.

@doriiis to že nechcel neriešim, je to ok. skôr reakcia otca ma zarazila že on ho za to chválil že je frajer že jeho žena nebude pusinkovat a v tomto duchu.

anonym_2de2c9
7. dec 2025

Co ja viem? Ako som videla neprijemnych chlapcov, tak aj neprijemne dievcata.. ale zas v mojom okoli to je dost ojedinele.. 🤷‍♀️

autor
7. dec 2025
@marhulka13

@anonym_autor a prečo si to zaskatulkovala iba na chlapcov? Rovnako neprimerane sa vedia chovať aj dievčatá. Je to o povahe a výchove, nie o pohlaví.

@telefon00 súhlasím neriešim nikoho výchovu..ja len že sa stretávam s takým správaním rodičov k deťom že ich podporujú v takom chovaní
@marhulka13 je to napísané že sa stretávam že rodičia chvália chlapcov za také drzé správanie. samozrejme nevychovanost sa nevzťahuje na pohlavie

autor
7. dec 2025
@anonym_2de2c9

Co ja viem? Ako som videla neprijemnych chlapcov, tak aj neprijemne dievcata.. ale zas v mojom okoli to je dost ojedinele.. 🤷‍♀️

@anonym_2de2c9 ďakujem. no zatiaľ to vyzerá že asi sme v zlej spoločnosti😅😅 čo nič je nič potešujúce ale zas super že to nie je celospoločensky problém 😅

beata_k
7. dec 2025

@anonym_autor Kolko rokov ma tvoje dieta? Je to dost podstatny detail. Mam dojem, ze mas este malicke dieta a vzdor ti nic nehovori

althejka
7. dec 2025

Deti sa najviac ucia na spravani svojich rodicov. Napodobuju ho a tento vplyv ich najviac formuje. Obcas aj rodic doma pristupuje k dietatu inak ako pred ostatnými,kde sa chce vytiahnut a podporuje veci,ktore by doma mozNo riesil inak. Dnesna doba je len o vymene rodicovkej generacie, ktora sa sprava a vychovava decka v suvislosti so spolocenskou situaciou,ktora je momentalne celkom neprajna , premieta sa to potom vsade

anonym_0a37b3
7. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_0a37b3 to áno mama mala dievčatku povedať nech neblokuje smykalku ale mňa skôr ta následná reakcia chlapca že vlastne mu je to jedno že ju potisol-samozrejme sa šmykol hneď za ňou a do seba narazili

@anonym_autor vyriešil to dobre. Nechce sa šmýkať tak nech nezavadzia iným deťom

autor
7. dec 2025
@beata_k

@anonym_autor Kolko rokov ma tvoje dieta? Je to dost podstatny detail. Mam dojem, ze mas este malicke dieta a vzdor ti nic nehovori

@beata_k vzdor máme pár rokov za sebou, našťastie 🙂..len sa asi nechápeme.. skôr som sa zamýšľala nad správaním rodičov v takýchto situáciách a teda vyslovene že chvália deti za drzé správanie napr

autor
7. dec 2025
@althejka

Deti sa najviac ucia na spravani svojich rodicov. Napodobuju ho a tento vplyv ich najviac formuje. Obcas aj rodic doma pristupuje k dietatu inak ako pred ostatnými,kde sa chce vytiahnut a podporuje veci,ktore by doma mozNo riesil inak. Dnesna doba je len o vymene rodicovkej generacie, ktora sa sprava a vychovava decka v suvislosti so spolocenskou situaciou,ktora je momentalne celkom neprajna , premieta sa to potom vsade

@althejka ďakujem za odpoved k veci..urcite je ta výchova iná, viac benevolentnejsia, rodičia chcú aby prave to ich dieťa nieco dokazalo, bolo výnimočne

viestta
7. dec 2025

A - je uplne v poriadku, kazde dieta, kazdy clovek ma svoju konfortnu zonu, do ktorej mu nema nikto bez povolenia vstupovat, nech by mal aj tie najlepsie umysly. Dievcatko treba naucit, ze ma inych respektovat a aj ked sa chce len rozlucit, treba sa spytat, ci moze dat pusu. To by mali ovladat aj dospeli, nevnucovat bozky a objatia detom, ak im to nedovolia (dospeli vratane babiciek a tetusiek)
B - uplne v poriadku,, chcel sa smyknut, dievcatko tam sedelo, zavadzalo. Rodicia mali dievcatu vysvetlit, ze smykalka tam nie len pre nu
C - cele zle, tam rodicia zlyhali na celej ciare

anonym_10961c
7. dec 2025

Pusinkovanie … no nie. Ked nechce, nemusi drzat ako hluchy dvere. Odtiahne sa … nevidim na tom nic zle. Pripad cislo 2 … zalezi na okolnostiach … kolko tam to dievcatko sedelo. Ak sa nechce smyknut nech ju mama zoberie, ked tam sedi len tolko, co si potrebuje upratat … treba chlapcovi vysvetlit, ze sa nema pchat ako …. Do neba … ale tiez to neberiem extremne tragicky, vo vyssom veku sa bude strkat rovnako … deti sa ucia od rodicov. Mas tolko magorov dospelych - od narcisov po … oni sa nimi nestavaju v dospelosti, ale davno predtym. Vzory spravania sa prenasa cez generacie. Ocakavat, ze dospely magor vychova normalne dieta je 99% vylucene. Mozes sa nad tym pozastavit, ale nespravis nic. Mozes vychovat len tvoje dieta a pripravit ho na to, ze deti su rozne C rodicia nie su kompletni a dieta je po nich.kazda generacia ma svoje percento hrubokrkych, magorov atd, tak vies kde rastie. Mozes sa mu maximalne vyhybat

telefon00
7. dec 2025

Tiež súhlasím s názorom, aky rodič, také dieťa... veľa rodičov také správanie podporuje. Ale sú aj normálny rodičia ✌️

marsmykkok
7. dec 2025

Tak toto tu bolo vždy, že chlapcom sa viac tolerovalo, LEBO chlapec, tak je divoký, drzý a tak, plus samozrejme ho treba obskakovať. Dievča proste musí byť slušné, musí byť samostatné. Samozrejme nedá sa paušalizovať, ale veľakrát to tak funguje a bude fungovať ešte dlho.

anonym_1a70d5
7. dec 2025

Vyjadrim sa k pripadu A. Mne nepride normalne aby cudzie dievca bozkavalo kohokolvek. Takto asi vychovali jedneho chlapceka u nas v skole a ten pri nastupe do skoly mal problem sa odnaucit capat sa po detoch a bozkavat ich. Bolo to proste nevhodne,ked tie deti si to nezalali a on ich aj tak pobozkal.

anonym_2a3d85
7. dec 2025

K prípadu A ja by som sa rovnako zachovala ako ten otec, načo cudzie dieťa má pusinkovať moje? Ja kebyže stojím pri svojom tak asi by som ho jemne aj odtiahla. Príde mi to ako nevychovanosť toho dievčaťa za ktorú zodpovedajú rodičia aby sa tak lúčilo s hocikým. Navyše 2r zvyknú byť ešte dosť uslintané... Až mi stiahlo žalúdok z tej predstavy aby sa niečo také znormalizovalo v spoločnosti. Ostatné prípady podľa mňa sa diali aj v minulosti, neprisudzovala by som to dnešnej dobe nič tam nie je čo sa neriešilo aj inokedy.

kiki68
7. dec 2025

@anonym_autor ja mam 5 rocneho a je vychovany dobre, toto co popisujes nerobi ani omylom. Ma vybornu skolku, to tiez vela spravi. A chcu ho hned 3 dievcata, jemu to este nic nehovori, ale maju rozum holky . Frajera namysleneho z neho nikto mat nepotrebuje

kiki68
7. dec 2025

Pusinkovanie od dievcat nechce, v skolke povedali, ze to az po svadbe ( katolicka skolka) 😂😂😂

autor
7. dec 2025
@kiki68

@anonym_autor ja mam 5 rocneho a je vychovany dobre, toto co popisujes nerobi ani omylom. Ma vybornu skolku, to tiez vela spravi. A chcu ho hned 3 dievcata, jemu to este nic nehovori, ale maju rozum holky . Frajera namysleneho z neho nikto mat nepotrebuje

@kiki68 ako ja chapem že je to správanie vychovou som len prekvapená že sú rodičia ktorým sa páči keď sa ich dieťa chová nevychovane

autor
7. dec 2025
@kiki68

Pusinkovanie od dievcat nechce, v skolke povedali, ze to az po svadbe ( katolicka skolka) 😂😂😂

@kiki68 😅😅😅😅

autor
7. dec 2025
@anonym_2a3d85

K prípadu A ja by som sa rovnako zachovala ako ten otec, načo cudzie dieťa má pusinkovať moje? Ja kebyže stojím pri svojom tak asi by som ho jemne aj odtiahla. Príde mi to ako nevychovanosť toho dievčaťa za ktorú zodpovedajú rodičia aby sa tak lúčilo s hocikým. Navyše 2r zvyknú byť ešte dosť uslintané... Až mi stiahlo žalúdok z tej predstavy aby sa niečo také znormalizovalo v spoločnosti. Ostatné prípady podľa mňa sa diali aj v minulosti, neprisudzovala by som to dnešnej dobe nič tam nie je čo sa neriešilo aj inokedy.

@anonym_2a3d85 neviem či som to tam písala ale to bol bratranec a sesternica a šlo o pusu na líce ako nie také originál pusinkovanie 😅

autor
7. dec 2025
@anonym_1a70d5

Vyjadrim sa k pripadu A. Mne nepride normalne aby cudzie dievca bozkavalo kohokolvek. Takto asi vychovali jedneho chlapceka u nas v skole a ten pri nastupe do skoly mal problem sa odnaucit capat sa po detoch a bozkavat ich. Bolo to proste nevhodne,ked tie deti si to nezalali a on ich aj tak pobozkal.

@anonym_1a70d5 ako toto suhlasiím v rámci škôlky alebo školy alebo cudzie dieťa na ihrisku samozrejme. tento prípad bol vramci rodiny

Strana
z2