Je jedno pivo denne problém?
Takže ako začať ...
Mám 28 a môj manžel má tesne po 30, poznáme sa vyše 6 rokov a svoji sme už pekné 4 roky, všetko bolo viac než super ( ako boli nejaké problemy ale kto ich nemá )
Manžel tvrdo pracuje ( programator v BA ) pri projektoch v ktorých je zapojený neraz aj doma prebdie noc ...
Nefajčí, sice veľa nešportuje ( nema na to čas ) ale zas ma primeranu vahu a pod ...
Akurát ... pije jedno pivo ... a to skoro denne
Ako z môjho pohľadu to je uplne normálny zdravý chlap a nemusim sa ničoho báť , no je tomu naozaj tak ?
Nechcem tu byť za trapku alebo pod. doteraz som to nikdy neriešila, len zopar mesiacov dozadu som sa bavila so staršou kamoškou a nejako došlo na pitie alkoholu a pod. a keď som spomenula ako to je u nás, tak sa bola až zhrozená. Pozerám na ňu či je OK, no potom začala s tým že to je prvý krok k alkoholizmu, neviem kolko pribehov alkoholikov z jej okolia vymenovala ze ako oni zacinali, spomenula pripad v svojej rodine a pod ... No neviem len som na ňu tak civela a nemala som slov ...
Prišla som domov manžel v dobrej nalade pozerá serial a na stole bolo pivo ... snažila som sa nič nedať najavo, ale vtedy som mala svoju prvú nočnú moru že sa z neho stane alkoholik, že keď budeme mať deti ako im to potom zničí život a neviem čo ešte ...
Samozrejme na druhý deň som si sadla za PC, no a to bolo, začalo som čitať pribehy alkoholikov a bola som na tom ešte horšie ...
To sa stalo pred cca 3 mesiacmi od vtedy som z toho na prašky 😖
Za to obdobie si na ňom všimam všetko (neviem asi sa zo mňa stáva pekná harpia) ☹
Snažila som sa s ním o tom porozprávať no povedal že sa predsa nemusim ničoho báť ...
ja mám napr svoju kávu, ktorú musim mať v presnom čase lebo inak neviem čo zo sebou, a on on ma to svoje večerné pivo, čo je pre neho znak že už ma po robote a može konečne vypnúť ... keď je doma tak si mimo leta dá jedno ... niekedy ale fakt že niekedy dve .. a cez leto mu klasické pivo nechutí ( hlavne keď je brutalne teplo ako min rok napr. ) vtedy to jedno nahradi 2-3 radlermi ( obsah alkoholu niekde do 2% cca), ale behom celeho dňa... jeden v robote na obede, a potom jeden dva ked pride domov, ale zase niekedy keď ma toho veľa alebo prosto nechce tak si neda žiadne, keď ide do posilky tak si dá zas nealko ( miesto jontových napojov tie neuznáva )
ešte pred mojim stretnutím s kamoškou mal dokonca zdravotné problémy a bral nejaké lieky pri ktorych nesmel vyše mesiaca absolutne žiaden alkohol ... tak to si dal nealko ... akurat si občas podudral že to nie je ono, ale žeby som na ňom videla nejake abstinenčné priznáky tak to si nepamatám
nikdy som mu nemusela niečo nariaďovať že koľko ešte môže alebo nemôže, keď ide s kamošmi raz za pár mesiacov vonku tak mi sám povie čo a koľko si dal ... od kedy sme spolu tak som ho videla opiteho iba raz, aj to nebol agresivny alebo niečo podobne ale skôr pritulny až mi bolo z neho vtipne :D
veď aj mne dobre padne občas pohár vína ...
Takže ako je to problém alebo len zbytočne preháňam ?
Jedno pivo denne moze byt problem ale aj nemusi. Alkohol nie je zdraviu prospesny ani v malych mnozstvach. Pivo je alkohol. Existuju rozne typy alkoholikov, okrem ineho aj hladinkari ci sezonni. Ti druhi dokazu nepit aj 3-4mesiace a potom su zase v tom. Poznam pripad alkoholika ktory si dlhe predlhe roky denne daval len jedno pivo. Ked s tym nutene prestal, zomrel. Samozrejme ze to nie je u kazdeho, ale nie je to nemozne. Taka asi najjednoduchsia definicia alkoholizmu je ze vtedy je uz clovek alkoholikom ked mu pitie sposobuje problemy v praci, alebo problemy v rodinnom zivote alebo v zdravi a aj napriek tomu pije. Velka cast alkoholikov ktorych poznam zacinala pivkom denne, mnohi sa k tomu opijali raz do tyzdna, mnohi zase pili tak nejako stale trosku (hladinkari). Su rozne typy. Nie je pravda to co tu bolo viac krat pisane ze alkoholikom sa stane konzument ktory pil pre pohodu, vtedy ak zacne pit pre problemy. Osobne skusenosti co mam s alkoholikmi su skor o piti pre pohodu, uvolnenie, chut, pri stretnuti s kamaratmi, niektori jasne ze stratili mieru aj pri problemoch, ale nie je to ten spustac, alkoholikmi boli aj predtym len im pribudol dalsi dovod pit.
Nemusi byt alkoholikom ten clovek ktory si da pivo denne. Moze sa nim stat ale nemusi. No uz pivo denne nie je zrovna malo, uz to ze je to nutne kazdy den nie je dobre.
@marisola ...ked si precitas co si pisala ze priatel si dal len raz pred soferovanim...potom o par prispevkov pises ze si dal len par krat pred soferovanim... Uz ho trosku akoby kryjes alebo obhajujes, urcite nie je ok ze pije pred soferovanim. Neposuvaj si svoju hranicu toleranacie.
Podla mna take jedno porobotove pivo u chlapa nie je problem ale to je len moj nazor. A vypije si ho doma vklude, lebo je rad ze ma konecne pokoj a moze si vylozit nohy a vypit pivko. To ma taky svoj relax
@zlatkapaps presne aj ja mám niekedy taký pocit

@stefania100 to mi je luto ak si toto musela zazit. Ja som s mojim muzom 12 rokov. Nikdy nebol agresivny ani pod vplyvom alkoholu. Myslim ze zalezi vela od povahy cloveka a aj od zivotnych situacii. Dufam ze ten moj muz ostane dlho taky aky je.