icon

Je masturbácia v manželstve hriech?

28. dec 2019

Zaujimalo by ma, či je fakt taký veľký hriech ak niekedy masturbujem. Som vydatá. Sex mame hocikedy, ale teda len veľmi málokedy sa pri ňom urobím, vaginálne asi nikdy. Nevadi mi to, aj tak mám z neho pôžitok. No teda mam niekedy chuť sama. Problém? Ten vidím len v otázke viery , viem že neveriace mi nápisu že je to ok, a veriace zas že som hriešnica. Nie je tu nikto, čo sa v tom fakt vyzná? Veď mám Manzela, žijem s ním normálne, nemáme absolutne žiaden problém, mame dve deti, všetko funguje, nikomu tým neublizujem. Som veriaca a teda snazim sa žiť normálnym životom, neublížovat druhým, neriešiť druhych. Na spovedi je mi maximálne trapne hovoriť cudziemu chlapovi farárovi že som masturbovala. To mi príde ešte zvrhlejsie ako samotný akt v súkromí. Otvoríte si fóra kde sa to rozoberá, tak si prečítate že pôjdem rovno do pekla. Ale veď predsa nespím s nikým cudzím, manželovi som verná, ľúbim ho aj vždy budem. Nevidím najmenší problém. Len v tom že kurnik zas nebudem môcť ísť na prijímanie v kostole, a na ďalšie Vianoce sa zas musím z toho spovedať. To fakt všetky veriace ženy nemasturbuju len ja jediná? A fakt to všetky rozprávate zakaždým farárovi? Neni to blbe? Mám v tam zmätok a hnevam sa že cirkev si stojí za svojim zatiaľ čo možno veda to považuje za normálne prirodzene a zdravé. Pôjdem teraz do pekla kvôli tomu, hoci som nikomu nič neurobila. Ďakujem pekne. Poprosím hlavne veriace o názor a diskusiu. Vďaka

kvietok1984
29. dec 2019

@ewwe presne toto chcem aj ja vedieť kde sa v biblii o tomto píše kto mi to nájde pošlite mi to do správy

kvietok1984
29. dec 2019

@baccio to je Tvoj názor

fem
29. dec 2019

Nie je to zdravé pre vzťah a ani z psychologického hľadiska, nie je to o tom, že je to zakázané. Sexualita je niečo, čo je zamerané na iného človeka, najmä z dlhodobého hľadiska. Z dlhodobého hľadiska to môže byť pre tú osobnosť zlé, deštrukčné. Buduje to lenivosť, závislosť, vôbec nie slobodu, ale skôr opak. Preložené - o 5 rokov takého fungovania môže na to autorka pozerať úplne inak. Povie, vtedy som sa mala zamerať na vzťah a nie nechať problém - príčinu potlačit. Ospravedňovať , že je to v poriadku. Áno jeden skutok je ok, ale nie všeobecná tendencia alebo prúd. Podobne aj hriech, hriechy nie su izolovane udalosti, ale z kresťanského hľadiska sa skúma príčina k náklonosti k tomuto hriechu, aby si to neodniesla neskôr osobnosť alebo vzťah. Človek si má hlbšie uvedomiť, čo sa deje. lebo sa môže zmeniť vzťah k sebe, k iným a k Bohu nie dobrým spôsobom. Vždy sa skúmajú príčiny, prečo sa to deje. To chcela povedať @777januska777 , aby sa autorka zamerala na vzťah s manželom. Psychika človeka je taká, že my dnes nevidíme veľa vecí, ale o 5 rokov a 10 rokov je väčšinou neskoro. Na tom sa zhodne každý psychológ nielen duchovný, keďže pokiaľ sa deje niečo deštrukčné postupne, pre vzťah , pre osobnosť samú, buduje závislosť, nejaká sepáraciu osobnosti. Tzv. vyprádňovanie, sexualita k sebe je prázdna, ktorá zanedbáva vzťah s milovanou osobu, nie po skutkoch, ale po rokoch, po dlhšom období. čo s tým s takým vyprázdnením. Sexualita nikdy nebude izolovaná vec, nie je to ako sa najesť., pud obživy alebo pitia. Kresťanská morálka je základ našej kultúry, je úplne jedno či je niekto veriaci alebo nie. tzv." hriechy" - zlé skutky, veľmi dobre odrážajú, čo je deštrukčné pre psychiku človeka. Treba sa vždy na to pozrieť aj psychologicky. Myslím že Boh veľmi dobre pozná psychiku človeka. Na tieto veci netreba pozerať, ako na jeden, na jeden, na jeden skutok, a opäť. Ale na to, čo to prináša do života, či skôr by nebolo pre človeka niečo lepšie, čo by mal on vnútorne pochopiť a robiť. Aby sa nedostal o 5 a 10 rokov, do nejakého totálneho "temna" a duševnej prázdnoty, s týmto vyprázdnením si dneska nevedia počať skoro nikto. Dnešná doba, je doba diagnóz, psychických ochorení, prázdnoty. Kresťanská morálka toto dobre diagnostikuje, prečo keď človek dnes má všetko, pumpuje do seba viac a viac, je taký vyprázdnený, nie naopak , naplnený, prečo toľko diagnóz, vyhorení v mladom veku, žien , ktoré sú zbavené svojprávnosti v 50, čoho všetkého dnes sledujeme. Kedy sa to stalo? Je to vždy dopad širšieho časového obdobia, nie izolovaných skutkov. Ale zanedbanovsti, potlačenosti problému. Kresťansko netreba vnímať povrchne, je to takisto silná morálka, veď na nej je založená naša európska spoločnosť. Nebola vybudovaná zle, je veľmi etická, citlivá, súcitná, čo je dnes deštrukčné, sú skôr závislosti pre človeka, pre deti a takisto bezohľadnosť, to nepochádza z kresťanskej morálky. Kresťanstvo má tiež čo to do seba, čo sa dá študovať, meditáciu, kontempláciu a pracovať aj so vzťahou so sebou, tiež dobre zvládnutu psychológiu, terapeutický pohľad, žiadna deštrukcia alebo sebaobviňovanie nie je účelom ani hriechu, ani spovede, ani sviatosti. Len žiaľ dnes je moderný budhizmus, ponúka sa v médiach, myslíme si , že je to niečo špeci. Kresťanstvo vnímame nejako zjednodušene z "detstva". Kresťanstvo nie je povrchné, takisto hlboké, stojí na tom naša kultúra, celkom pevne, zatiaľ. Ale dnes napr. aj veda aj odborníci, vedci, psychológovia sú vytlačovaní na okraj. Celá naša kultúra sa mení.

arcticcode
29. dec 2019

@kvietok1984 citis zle. Pri oplodneni vznika dusa cloveka, so srdieckom to nema vonkoncom nic spolocne. Takze vysledok pri umelom je to, ze zabijes niekolko stoviek novych ludi, este v stadiu embrya.

baccio
29. dec 2019

@fem pekne si to napísala.Krestanstvo nikdy nebolo populárne a predpokladám že ani nebude ...a v dnešnej spoločnosti 😔skôr ho budú aj naďalej linčovat. Len mi je smutno z toho že aj ty čo vravia že veria ..v podstate len sa na to hrajú a to robi viac škody ako úžitku.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
trojnasobnamama
29. dec 2019

@ptmt1011 to potom ,ako mám žiť s manželom ako brat do sestrou?Asi som si odpovedala sama.To je riadna blbosť.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
777januska777
29. dec 2019

@ptmt1011 nie som jehovistka som kresťanka katolíčka 🤔

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
frantisska
29. dec 2019

Pre tie, ktoré vravia že ako ďalej ak už viac deti nechcú, nemôžu. Ja som sa naučila sledovať plodne a neplodné dni pomocou Creightonskeho modelu (www.plodar.sk). Učila som sa už po prvom pôrode práve aby som sa vyhla stresom že mám už 3 či 4 deti a nepoznám svoj cyklus. Mám ale aj kamošky čo sa na to dali po treťom či štvrtom pôrode a v pohode sa to naučili, dokonca niekto sa to učí bezprostredne po šestonedelí, bez cyklu. Ja som sa to učila počas cyklu a tiež ho nemám úplne pravidelný, ale tento model založený na Bilingsovej metóde s tým ráta. Je to oveľa presnejšie premakanejsie a s lektorku sa to každá žena individuálne naučí. Je tam mnoho pravidiel a obmedzení a zo začiatku sa to zdá byt ťažké ale naozaj časom žena nadobudne istotu a vie určiť či je daný deň plodný alebo neplodný, nie len tak odhadom. Je tam potrebná stále ista otvorenosť životu ale vlastne ani žiadna iná metoda nefunguje na 100%. A ono častokrát človek povie že metoda nefunguje ale treba myslieť aj na to že daný človek možno nedodržal pravidlo a mali styk aj napriek tomu že deň bol plodný, alebo si mysleli že je neplodny lebo nevedia dobre metódu. Ono je to náročné naučiť sa to a vyžaduje to úsilie a zapojenie oboch manželov ale stojí to za to. Ja si teda neviem predstaviť prerušovane suloze a podobne športy. Nevravím ani o tom ako malo poznáme my ženy svoje telo. Podľa mna by sa to malo učiť v škole toto, aby ženy nemuseli do seba pchať antikoncepciu. A minimálne veriacim párom by to mal niekto povedať, učte sa to, budete to potrebovať, nie že sa potom trápia v manželstve. My sme sa to teda učili až v manželstve a trochu sme sa aj vytrápili ale vnímam to spätne ako súčasť našej cesty.

ktochytavzite
29. dec 2019

@777januska777 a najdes citaciu z biblie akde je zakaz mastrubovania,kde to boh zakazuje?dakujem

ewwe
29. dec 2019

@arcticcode janikde nepopieram existenciu Ježiša sama som si naštudovala z rôznych prameňov a v to verím len neverím Biblii aspoň nie tým dnešným

ktochytavzite
29. dec 2019

@777januska777 ale daj mi konkretne kde boh vravi aby ludia nemastrubovsli alebo bejake prikazanie,nezaujima ma co knazi povedia,zaujima ma presne jde je to v biblii,napis stranu alebo odsek v bubllii kde sa o tom puse,alebo zalm atd

nefertiti5843
29. dec 2019

@arcticcode Ty môžeš presviedčať nejaké sprosté ovce, nie mňa... cirkev je najväčšia mafia sveta...jej majetok sa nevyrovná ničomu a jej chápadlá vedú ďaleko do minulosti, lebo toľko zla nenapáchal nikto za celé stáročia, ako práve "cirkev"

ktochytavzite
29. dec 2019

@777januska777 to co si poslala,tam nic nieje.Takze kde pise boh aby sa nemastrubovsli?

777januska777
29. dec 2019

@ktochytavzite no tam je to napísané čo som ti dala a vysvetlené. Ak potrebuješ priamo dôkaz toho, tak to nenájdeš a ani sa to v Biblii priamo nespomína. Ale v Biblii sa hovorí: "A ja ti hovorím: Ty si Peter, a na tej skale postavím svoju cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Dám ti kľúče kráľovstva nebeského, a čokoľvek zviažeš na zemi, bude zviazané na nebesiach, a čokoľvek rozviažeš na zemi, bude rozviazané na nebesiach." Tak ak ťa nezaujíma čo hovoria kňazi a katolícka viera, tak by ti potom malo byť jedno aj čo je a čo nie je v Biblii.

777januska777
29. dec 2019

@ktochytavzite a keď sme už pritom, masturbácia sa priamo v Biblii nespomína, keďže v tej dobe masturbácia nebola využívaná, masturbácia bola zbytočná, keďže dôležité bolo hlavne plodenie detí.

nikolas0503
29. dec 2019

@ptmt1011 👍👍👍👍konecne rozumna zena

puklica13
29. dec 2019

Treba veriť v zdravý ľudský rozum..a podľa toho sa zariadit

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ktochytavzite
29. dec 2019

@777januska777 takze od Boha nic take nepochadza,len si to knazi vymysleli

777januska777
29. dec 2019

@ktochytavzite tak potom si kňazi podľa teba vymysleli aj celú bibliu 🙂

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
777januska777
29. dec 2019

@ptmt1011 prosím ťa, prečo sa vyjadruješ k tejto téme? Máš k tomu povedať aj nejaké relevantné informácie alebo len ťa baví nadávať a zosmiešňovať vieru niekoho iného? Lebo zatiaľ si nepovedala nič relevantné a nič iné ako väčšina tu žien, ktoré sa vôbec nevyznajú do cirkevného práva, len majú pocit, že musia svoje názory na vieru silou mocou prezentovať aj keď teda o viere vážne nič nevedia.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená