Je masturbácia v manželstve hriech?
Zaujimalo by ma, či je fakt taký veľký hriech ak niekedy masturbujem. Som vydatá. Sex mame hocikedy, ale teda len veľmi málokedy sa pri ňom urobím, vaginálne asi nikdy. Nevadi mi to, aj tak mám z neho pôžitok. No teda mam niekedy chuť sama. Problém? Ten vidím len v otázke viery , viem že neveriace mi nápisu že je to ok, a veriace zas že som hriešnica. Nie je tu nikto, čo sa v tom fakt vyzná? Veď mám Manzela, žijem s ním normálne, nemáme absolutne žiaden problém, mame dve deti, všetko funguje, nikomu tým neublizujem. Som veriaca a teda snazim sa žiť normálnym životom, neublížovat druhým, neriešiť druhych. Na spovedi je mi maximálne trapne hovoriť cudziemu chlapovi farárovi že som masturbovala. To mi príde ešte zvrhlejsie ako samotný akt v súkromí. Otvoríte si fóra kde sa to rozoberá, tak si prečítate že pôjdem rovno do pekla. Ale veď predsa nespím s nikým cudzím, manželovi som verná, ľúbim ho aj vždy budem. Nevidím najmenší problém. Len v tom že kurnik zas nebudem môcť ísť na prijímanie v kostole, a na ďalšie Vianoce sa zas musím z toho spovedať. To fakt všetky veriace ženy nemasturbuju len ja jediná? A fakt to všetky rozprávate zakaždým farárovi? Neni to blbe? Mám v tam zmätok a hnevam sa že cirkev si stojí za svojim zatiaľ čo možno veda to považuje za normálne prirodzene a zdravé. Pôjdem teraz do pekla kvôli tomu, hoci som nikomu nič neurobila. Ďakujem pekne. Poprosím hlavne veriace o názor a diskusiu. Vďaka
Ja by som napr. bol zasadne proti, ak by moja zena chcela zrat antiku. Nie len preto, ze je to hriech, ale v prvom rade preto, ze je to chemicke svinstvo. Akykolvek zasah do hormonalneho systemu je zloba, bezohladu na to, ci sa jedna o antiku, alebo anabolicke steroidy. Kym "napichancov" hejtujeme, aki su debili, ze si pichaju testosterón a skodia na zdravi, zeny uzivajuce antiku velebime, ake su velmi zodpovedne.
Navyse mame v susedstve manzelsky par, zena uzivala antiku, je styri roky cista a nemozu otehotniet.
@ada309 1. Ano, fajcenie je hriech, lebo si poskodzujes zdravie. Velkost tohto hriechu je vsak ovplyvnena volou, teda pre zavisleho cloveka je to mensi hriech ako pre rekreacneho fajciara (hoci zdravie si poskodzuje viac zavislak).
2. To iste, co fajcenie. Navyse, opilost, kedy clovek skonci tzv. pod obraz bozi, je vlastne forma obzerstva
3. Este raz pisem, medzi manzelmi je ziadostivost na mieste. Oni po sebe proste musia sexualne tuzit, to je jeden zo zmyslu manzelstva. Takze kludne mozes manzelovi zatancovat striptiz, mozete mat oral, mozes mat analny sperk, dildo, alebo lisci chvost, hocico ine, ak je to v ramci predohry a je to dobrovolne (teda nenuti ta manzel robit nieco, co nechces).
4. Hriech je tvoj. Ked manzel vytiahne pred finishom, co sa s tym da robit? Ty to nijako neovplyvnis
Vieš, to ti je tak ťažká otázka, ako tá, či existuje Boh. Jediné čo je isté je, že katolícka cirkev považuje masturbáciu za hriech. To buď prijmeš, alebo nie. Je to na tebe. Kto myslíš že ti povie, ako to naozaj je? 🤷♀️ Všetko sa dozvieme až po smrti... Ale čo sa týka praktického riešenia, nečakaj že sa tvoj orgazmus objaví sám od seba. Pracuj na tom s partnerom, rozprávajte sa o tom, skúste sexuológa... Proti tomu nemá nič ani katolícka cirkev 😉 Je to súčasť partnerského spolužitia a práce na vzťahu
@ada309 tak to klamanie pri orgazme je hriech klamstva, kresťan nemá klamať a celkovo takéto klamstvá sú podľa mňa dosť zvláštne a pre mňa nepochopiteľné, veď v manželstve majú byť partneri k sebe úprimní a nie niečo predstierať. Fajčenie je tiež hriech aj pitie alkoholu je hriech (ale tu tiež treba rozlišovať či vtedy človek chce žiť pre telo alebo nie), spodná bielizeň pri sexuálnom styku s manželom nie je. A áno aj ak sa manžel alebo manželka bránia počatiu je hriech (hriech má len ten kto sa v bráni počatiu), pri tom sa porušuje manželský sľub (sľubujete, že prijmete deti). Hriechov je veľa a ľudia často hrešia aj keď o tom nevedia, rozlišujú sa ľahké a ťažké hriechy. Na zemi neexistuje človek bez hriechu a to od nás Boh ani nechce, lebo vie, že to nezvladneme, kresťan sa má, ale stále snažiť nehrešiť, je to nikdy nekončiaci proces. Na príspevku od autorky by nebolo nič zlé, veď sa len zaujíma a pýta a chápem, že ju to hnevá, problém na jej príspevku je to, že sa to pýtala tu, kde väčšina žien podporuje jej nenávisť voči cirkvi a viere a ona svojou frustráciou nabáda najmä neveriacich k nenavisti voči veriacim. Ja ak sa na niekoho hnevám a potrebujem veci vysvetliť, tak predsa nejdem k niekomu čo toho človeka nenávidí, lebo ten človek mi ani nepomôže, ale ja sama v ňom spôsobím ešte väčšiu nenávisť voči nemu. Takže aj ja sama sa podieľam na jeho nenávisti. To isté autorka, ona sama sa práve touto témou podieľa a vzbudzuje nenávisť voči viere.
@matqa411211 myslela som niečo "umelé" cudzie čo poškodzuje telo. Napríklad tabletky .. veľmi dokážu rozhádzať hormonálnu sústavu ženy. Alebo vnutromaternicove teliesko spôsobilo viacerým žena ktoré poznám gynekologické ťažkosti. Kondóm a alergie ani nehovorím. Práveže ani prerušovaná súlož nie je 100% bezpečná ale je to menšie zlo. "Riziko" počatia je stále prítomné vo vysokej miere. Nie som katolíčka takže až takto prísne to neberiem
Recept je lahky, ak chcete 0% riziko pocatia, netrtkajte 🙂
Prestala som chodiť na spoveď, lebo niektoré veci neľutujem. Hriechy máš o ľutovať a snažiť sa ďalej ich nepachat.. Mňa to cele s tou vierou veľmi sklamalo, lebo akú tu tak čítam tak je lrn pre vypocitavych ľudí čo radi zamlcia a to je tuez veľký hriech..
@dankanka to je jeden z najvacsich v podstate.
@dankanka iba som ti chcela povedať, že je mi ľúto, že nechodíš na spoveď, ale veľmi si vážim tvoju úprimnosť. Úprimnosť je veľmi pekná vlastnosť.
@777januska777 ved spovedá me sa pre seba, kvôli sebe a z lásky k Bohu. Ak viem, že som vedome spáchala hriech na ktorý ešte aj rada spomínam.. No.. Nedokážem povedať ze ľutujem, neviem to precítiť a takisto nepoviem ze si nepamätám. Pamätám..
Tiez nechapem, preco je prerušovana suloz hriech a ratanie plodných /neplodnych dni nie?? Ved pri oboch pripadoch predsa vedome branime otehotneniu..
Ja som veriaca, v Boha verim, ale teraz vazne uvazujem, ze spovede sa uz zrejme radsej nezucastnim a tobôž prijat sv. prijimanie.. Ked tak nad tym uvažujem, cely zivot som v podstate pachala svatokradez.. A tiez mam pocit, ze hriech je uz naozaj asi vsetko, všetko to závisí od uhla pohladu..
A ešte stale som nedostala odpoveď na otazku, co v prípade, ak zena sa pocatiu pri sulozi nebráni ale muz ano?? Ved predsa ta zena vedome sulozi s muzom, o ktorom vie, ze dielo nedokonci az do konca ako sa ma.. To potom ma manzelovi odmietat manzelske povinnosti???
@ada309 lebo pri prerušované súloži nie je dokončený úkon úplne (https://farnost-svit.webnode.sk/products/a63-ci...) ako veriaca viete, že každý človek je hriešny a že rozdeľujeme hriechy na ťažké a ľahké. Boh od nás nechce aby sme boli úplne bez hriechov, on vie, že to sa nedá, on od nás chce aby sme sa snažili nehrešiť a aby sme natom pracovali denno denne spolu s ním, niekedy kresťan skĺzne do takého pocitu, že veď nemám tie a tie hriechy, tak som svätý, ale to nie je pravda, človek hreší skoro stále. Preto je potom dôležité hľadať tú oporu v Bohu a snažiť sa nehrešiť a ak zhrešíme, tak sa pred Bohom pokoriť a uznať, že sme len ľudia, lebo hriechy nás robia ľuďmi a pokora nás vždy privedie k Bohu. No ja som na tú poslednú otázku odpovedala, ak muž bráni počatiu a žena nie, tak hriech má manžel, ale toto sú hlavne veci, ktoré majú oni dvaja v srdci, Boh do srdca vidí, ak žena tvrdí, že ona sa nebráni počatiu, len muž, avšak ona bude spokojná s tým ako on bráni počatiu a nebude sa tým zaoberať, tak v srdci bráni počatiu aj ona. Na spoveď ide človek, preto aby sa pokoril a aby uznal svoje hriechy, ale úprimne, ak tam ide človek a hriechy zamlčuje alebo nehovorí, to je len o jeho svedomí. Boh predsa vidí naše poklesky, aj naše problémy a aj náš hnev na niektoré veci, lebo človek môže klamať kňaza, ale Boha neoklame. To isté platí vždy pri všetkom či pri krstoch (obľúbená téma vždy o tom ako oklamať kňaza), manželstve či v našich medziľudských vzťahoch. Viera ma byť o úprimnosti a hlavne medzi nami veriacimi ta úprimnosť často chýba, klameme kňaza, rodičov, manželov a hlavne klameme sami sebe. Ak ide človek na spoveď, tak na tej spovedi má byť taký úprimný ako dokáže byť úprimný na sociálnych sieťach.
@ptmt1011 cirkev nic neurcuje, ale Boh. A ano, postara sa o tie deti, by si neverila
@ptmt1011 Ešte to tu riešiš? Toto je jedna z tém, v ktorej tých ľudí proste nepresvedčíš o inom názore. Idú svoje. Je zbytočné doťahovať sa s veriacimi.
@ptmt1011 Ja ťa chápem, aj mne sa nad týmto zastavil rozum. Ale keď sa nad tým zamyslíš, tak to je skoro až smutný život, samé zákazy a príkazy a prečo? Kvôli hypotetickej vidine "večného života po smrti v nebi" a keď nie tak večné zatratenie. Ja už som sa prestala rozčuľovať nad niečím čo nemôžem ovplyvniť. A toto je jedna z vecí. Podstatné je, že mňa nikto do ničoho nenúti a to, že niekto chce žiť takto obmedzene je jeho voľba.
@ptmt1011 Ja sa nemám čoho báť a ani sa nebojím, pretože neverím v Boha a ani nič podobné. Môžu strašiť jedine tak podobne zmýšľajúcich. 🙄
Asi sa zhodneme na tom, že je rozdiel mat sex a nemať sex. Pri prerušovanej sulozi mám sex ale zabranim potenciálnemu pocatiu preto je to hriech. Pri abstinencii cez plodne dni nemám sex a preto to nie je hriech. Zriekam sa niečoho príjemného a áno je to niekedy ťažké ale môžem to za niečo obetovať. Veľmi sa mi páči myšlienka že “robiť spolu prijemne veci utuzuje vzťah. A robiť spolu ťažké veci utuzuje vzťah ešte viac.” A my napríklad ak v tomto rytme plodných a neplodných spolu rastieme, spoznávame sa, veľa sa rozprávame a aj naša láska rastie. A aj milovanie po krátkej pauze je iné a lepšie, akokeby to bolo hocikedy, stále ale neúplne. A nechcem hovoriť za mužov ale myslim že aj ich táto krátka fáza zdržanlivosti pravidelne každý mesiac cvičí a kultivuje a učí vážiť si ženu, preto sa ani nebojíme že ako zvládneme napríklad obdobie šestonedelia.
Pokial sa mi ovulacia posunie, tak si to predsa všimnem na hliene a zariadim sa podľa toho, ak teda poznám dobre svoje telo, pravda.
A áno cirkev mi pomôže a pomáha. Žijeme štvrtý rok v novom meste, 250 km od rodiny a mame tu úžasnú farnost, spoznali sme skvelých ľudí, s ktorými si pomáhame, stretávame sa, modlíme sa. O chvíľu ma čaká druhý pôrod a už niekoľko rodín sa mi samo ponúklo že ak bude treba a príde to na mna, že postrážia syna. Úplne nečakane a som z toho dojatá. No neviem čo si vy pod tou pomocou predstavujete, že Vám farár príde strážiť deti, alebo umývať okna či variť, alebo zaplatiť účty. Cirkev dosť pomáha, ale je to o ľuďoch. My by sme v tomto meste boli omnoho osamelejsi nebyť cirkvi. A veľa viacdetných rodín ktoré poznám sú požehnane až až. A šťastné. Ja osobne to obdivujem hoci sama sa na veľa deti necítim, ale už sa ani nebojím, že by sme ich mohli mat viac ako zvládneme, aj napriek tomu, že využívame len prirodzene metódy s manželom.
@h2 na kázni nám to kňaz krásne vysvetlil,"aj ruky si pravidelne umývame, aby boli čisté, hoc vieme, že opäť ich ušpinime." Podobne je to so spoveďou..že hoc znovu upadame do tých istých hriechov, spoveďou sa priebežne očistí...
@lenka13021 A toto tvrdí samotný kňaz? No tak pri hriechoch typu nadávanie, ohováranie, lenivosť... by to ešte bolo pochopiteľné, ale aby sa napríklad zlodej išiel vyspovedať a potom veselo kradol ďalej s tým, že sa zase vyspovedá, to by takto asi nefungovalo. Ja chápem spoveď ako príležitosť oľutovať hriechy, sľúbiť, že ich už nespácham, prípadne, že sa o to aspoň pokúsim. Neprirovnávala by som to k umývaniu rúk.

@sunny8 “obidvaja neuznavame akykolvek druh antikoncepcie” “mali sme sex bez ochrany, proste to dal von” uvedomujes si ze si tak trochu protirecis? To co praktizujete je prerusovana suloz a je to druh antikoncepcie, tiez branite “spontannemu pocatiu” 😉 (pre ostatnych, nie nie som proti roznym druhom antikoncepcie)