Je môj muž alkoholik?

20. mar 2024

Ahojte, chcem pocut nestranný názor. Niekoľko dní sledujem ze môj muž začal potajomky piť tvrdý alkohol. Bežné si dal jedno dve piva večer po práci, ale teraz začal potajomky do toho miešať aj tvrdy alkohol. Doma nemáme žiadne problémy, je starostlivý, pomáha, aj s deťmi aj v domácnosti. V práci tiež nemá žiadne problémy, tak nechápem prečo to robí. Jeho mama je abstinujuca alkoholicka, jeho brat teraz skončil v nemocnici kvôli alkoholizmu, preto vie aké to je. Nechápem čo sa mu deje q prečo to robí. Zatajuje ze by pil, iba keď som ho konfrontovala ze vidím ze fľaša je prázdna a vyhovára sa ze to keď tu bol neviem kto tak sa vypilo. Malé malé bábätko a nemienim byt s niekym kto sa utapa v alkohole. Neviem ako to mam riešiť.

luga_luga
20. mar 2024

aj jedno-dve piva kazdy den je uz zavislost

sejbipi
20. mar 2024

Ak je to už naozaj denno-denne tak to nie je dobré znamenie

autor
20. mar 2024

@luga_luga odkedy ho poznám pije pivo.
@sejbipi neviem ci denno denne ale prirýchlo zmizla flasa a včera tiež som cítila.

vilma7
20. mar 2024

Áno, je alkoholik, má žiaľ aj zdedenu predispoziciu. Dôvod na pitie mať nemusí. Najskôr mu chutí, potom sa stane závislým.
Ty to nevyriesis nijako, všetko je v jeho rukách.

melanta
20. mar 2024

Už len to, že pije tajne, nie je v poriadku. Ale nie je v poriadku ani to, že ospravedlňuješ jeho alkoholizmus tým, že odkedy ho poznáš, pije pivo. Každý deň 2 pivá je alkoholizmus. Takže riešiť to máš rázne. Rozhovor, vyjadriť záujem a ochotu pomôcť mu, dohodnúť si úplný stop alkoholu počas pracovného týždňa. Ak však nemá záujem, odísť. Musí pochopiť, že buď bude mať rodinu alebo alkohol.

pribinak
20. mar 2024

Je alkoholik a pekne sa mu to rozbieha

Pije tajne? To je jeden z hlavných znakov. Aj to zr pije denne.
Byt na tvojom mieste tak rýchlo urob niečo, lebo bude z toho veľký problém

ibatanecnica
20. mar 2024

no nábeh tam je. Už to, že každý deň pije pivo. Môj muž si dá tiež pivo ale napr. iba od jari do jesene, keď je teplo a ideme si niekde na terasu sadnúť. Doma nepije vôbec a vzime tiež nie. Ale celoročne, každý deň + teraz tvrdé. Začni to riešiť, kým to nezajde ešte ďalej.

alexandraas
20. mar 2024

Jasne ze je alkoholik,pije na tajnasa... leje si nenapadne tvrde do piva a nevie preco mizne alkohol z flasiek,vraj navsteva...zial maju to v rodine,moj nazor

maryetta
20. mar 2024

Ano moze tam byt aj rodinna preddispozicia.
Kazdopadne to uz by mi vadilo. Aj to pivo. Raz za cas ok. Ale denne?
Zavcasu ho konfrontovat. A stanovit mu hranice.
Bud to prijmne alebo… radsej ist z kratsej cesty teda u neho myslim-kym tomu podlahne na totalku.

tiezjedna
20. mar 2024

Jedno-dve pivá z nikoho nerobia ani závislého ani alkoholika. Ale to pitie na tajňáka, to je prúser ako mraky. Zrejme má predispozíciu. A silnú. Dôvod mať nemusí.

maranco
20. mar 2024

@tiezjedna závislosť a alkoholizmus je keď si "musíš" dať pravidelne, bez ohľadu či sa spiješ do nemoty alebo len do "nálady". A ak nemáš svoju pravidelnú dávku alkoholu tak si nervózna, a robíš všetko pre to aby si sa dostala k alkoholu.

tiezjedna
20. mar 2024

@maranco súhlasím, keď SI MUSÍŠ DAŤ. My si tiež dávame s mužom večer pohár vína, proste to patrí k nášmu večernému rituálu už dlhé roky. Ale nemusíme. Chceme. To je rozdiel. V prípade jej muža, ktorý slope a schováva to, je to už asi o niečom inom.

melanta
20. mar 2024

@tiezjedna aj si to niekedy skúsila? Mesiac vôbec nepiť? Aby si si overila to, o čom sa presviedčaš? Že každý deň piješ lebo chceš, nie lebo musíš?

tiezjedna
20. mar 2024

@melanta xkrát... V rámci detoxu máme niekoľkokrát v roku pauzu od všetkého dobrého na tri týždne 😉

autor
20. mar 2024

On niekedy normálne prestane na mesiac piť pivo. Preto som nemala pocit ze by bol alkoholik ale to ze pije tajné tvrde a vidím ze z fliaš mizne to sa mí naozaj nezdá v poriadku. Ale neviem ako sa s ním mam rozprávať. Samozrejme sa vyhovára ze on nemá problém s alkoholom.

soldi
20. mar 2024

mala som znameho alkoholika. a nemal problem nepit niekolko mesiacov, ale potom zas pil niekolko tyzzdnov vkuse. chodil do prace. opijal sa doma sam po veceroch. cize mesiac bez alkoholu zvladne v pohode aj tazky alkoholik, to vobec nesvedci o tom, ze s alkoholom nema problem.

je problem nemat doma ziadny alkohol? to je asi najjednoduchsia cesta ako si overit, ci je zavisly alebo nie.

sposobuje mu pitie nejake problemy? je bez alkoholu nervozny a podrazdeny?

autor
20. mar 2024

@soldi práveže on je úplne kľudný keď nema napr pivo. Vôbec žeby bol nervózny.

tiezjedna
20. mar 2024

@soldi ťažký alkoholik mesiac bez alkoholu nezvládne ani omylom.

autor
20. mar 2024

@tiezjedna tak čo si mám teda myslieť?

soldi
20. mar 2024

@tiezjedna 😀 ok, Tvoj nazor. ja som mala blizkeho cloveka dva krat na lieceni, pohybovala som sa v tejto komunite, ale mozem im teda vsetkym na lieceni oznamit, ze ked vydrzali mesiac bez alkoholu, tak su vlastne v pohode. ze ich terapeuti a psychologovia a psychiatri sa vsetci mylia, lebo Ty to vies lepsie 😀

soldi
20. mar 2024

autorka, cize to, co Ta znepokojuje je, ze pije potajomky tvrdy alkohol. ok, tak prvym a najjednoduchsim krokom proste je odstranit vsetok tvrdy alkohol z domu.

ak bude chciet ist a kupit tvrdy alkohol, tak to bude musiet vysvetlovat a uz bude v horsej manevrovacej pozicii.

tiezjedna
20. mar 2024

@soldi bez alkoholu vydržali pretože k nemu nemali prístup. To je rozdiel.

tiezjedna
20. mar 2024

@autorka tvoj muž alkoholik proste je. Že si nedá pivo, neznamená, že si nedá niečo iné. Ak proste má potrebu potajomky piť, tak má s alkoholom problém. To horšie je, že kým si to neprizná a kým nebude ON sám chcieť tento problém riešiť, tak neurobíš vôbec nič. My sa v tom plácame 6. rok s veľmi blízkym človekom. Resp. už sme to vzdali, pretože sme urobili všetko - od dohovárania, pomoci, vybavenia adiktologickej poradne, miesta v liečebni až po ultimáta, vyhrážky a odstrihnutia od rodiny - nič nezabralo. Bohužiaľ.

soldi
20. mar 2024

@tiezjedna ja nepisem o tom, ze na lieceni boli bez alkoholu, ale ze tam boli aj ludia, ktori bezne vydrzali aj pol roka bez alkoholu a boli vyhodnoteni ako tazko zavisli. lebo sa k tomu proste stale vracali. a to je znak zavislosti.
ja pisem z vlastnej skusenosti so zavislymi ludmi, nemusis ma presviedcat o nicom, chlacholenie, ze niekto, kto vydrzi mesiac bez alkoholu nie je alkoholik, je len chlacholenie. prax je ina.

tiezjedna
20. mar 2024

@soldi vôbec neviem o čom točíš... Ja ťa o ničom nepresviedčam ani nikoho nechlácholím.

soldi
20. mar 2024

@tiezjedna velmi ma mrzi cim si prechadzate. ak Ti to pomoze, moj blizky clovek s tym bojoval 15 rokov, kym dokazal prestat. momentalne uz tri roky nepije. ale hovori, ze to je sakra tazke. ze na to mysli kazdy den. ze ma stale cravingy. musel on sam na to prist. on sam sa rozhodol pre druhe liecenie. dohovaranie ani rodina nepomozu, kym si to clovek neprestavi v hlave.

tiezjedna
20. mar 2024

@soldi ja sa obávam, že v tom "našom" prípade nikdy nepríde chvíľa, kedy by si to tá osoba priznala a začala riešiť...:/ Som z toho fakt nešťastná. Vlastne som momentálne vo fáze, kedy som na ňu naštvaná, pretože sme si výborne rozumeli, bola skvelá. Neviem to pochopiť.

soldi
20. mar 2024

@tiezjedna velmi velmi ma to mrzi. je to frustrujuce vidiet blizkeho cloveka ako sa nici a nedokazat mu pomoct. aj moj exmanzel sa takto znicil. fetom, nie alkoholom. kolko som sa ja kvoli nemu naplakala. a nebola som prenho motivaciou ani ja, ani 4 deti, ani manzelstvo. nedokazal sa fetu vzdat. takemu cloveku nikto nedokaze pomoct. skus sa s tym zmierit. bude to pre Teba lahsie.

tiezjedna
20. mar 2024

@soldi to je mi ľúto, to muselo byť strašné... :( U nás to našťastie nie je manžel, my máme tie naše vína pod dobrou kontrolou už len z tohto dôvodu. Ale je to osoba veľmi blízka nám všetkým. Neviem pochopiť, že ani kvôli našim deťom, ktoré tak zbožňuje nie je schopná ten problém riešiť. Osobne si teda myslím, že už je neskoro, že už tá závislosť trvá fakt dlho, ale keby sa aspoň snažila... Strašne ma to mrzí.

tiezjedna
20. mar 2024

@soldi ako vôbec tvoj manžel skončil?