Môj muž je alkoholik. Čo mám robiť?

fialovy_safran
22. apr 2017

Ahojte,

som asi priveľmi mladá na to, aby som mala takéto problémy, no mám ich 😢 PROSÍM PORAĎTE MI!
Muž má problém s alkoholom, pije KAŽDÝ deň. Niekedy 3 veľké jeden a pol litrovky piva, inokedy fľašu whiskey, minule, keď sme nemali doma alkohol a bolo pokazené auto, zistila som, že vypil tinktúru z medvedieho cesnaku (cesnak naložený vo vodke) 😖
Už máme za sebou toľko hádok o alkohole, že to radšej ani nepočítam.
Vie, že má problém, no má milión výhovoriek, prečo pije. Hlavne, že nie je šťastný na mieste kde sme - iba pred necelým rokom sme sa prisťahovali, že chce ísť preč. Vraj by potom nepil. Lenže dom je rozbúraný, keďže ho prerábame svojpomocne a to sa nedá švihnutím čarovného prútika.

Chcem ísť psychologičke, aby sa na to pozrel niekto nezainteresovaný a povedal mi svoj názor. Je to dobrý nápad? Pomôže mi to?

Čo ste robili vy, keď Váš muž pil a boli ste bezradné? Čo pomohlo?

pribinak
22. apr 2017

Mate deti? Ak nie, zbal sa. Alkoholizmus je problem na cely zivot

fialovy_safran
autor
22. apr 2017

@pribinak Nemáme. Veľmi sme po nich túžili, no už dva roky sa mi nedarí otehotnieť. A je to asi aj dobre...

ellsa
22. apr 2017

@fialovy_safran nechaj ho. Ani nerozmyslaj nad psychologickou, tu nepotrebujes, Potrebujes ho opustit.

alilka
22. apr 2017

Píšeš že si priveľmi mladá..Zaujíma ma tvoj vek?😉 Máte rodinu?Alkohol je metla ľudstva,nieje to žiadna sranda...Do práce nechodím,že dokáže denne toľko vypiť?Z čoho si to financuje,že spoločného rozpočtu?Pokiaľ sa dá,nohy na plecia a bez pokiaľ to vôbec nechce riešiť a stále má nejaké výhovorky .

alex49
22. apr 2017

pokial si on neprizná, že má problém, tak ty mu nemáš ako pomôcť, nech sa rozhodne, či chce mať manželku, alebo chlastať, podľa toho sa zariad

mandala77
22. apr 2017

@fialovy_safran to, že by Ti psychologička dala nestranný názor, Ti moc nepomôže. Ale vyhľadať ju môžeš, pre seba. Nie preto, aby si jeho donútila na liečbu. Ak on sám necíti, prestať piť, nemá motiváciu, nepohne sa.
Skôr si vyhľadaj na nete Al-anon. Je to svojpomocná skupina, vychádza z Anonymných Alkoholikov a ich 12 krokového programu. Skús nájsť, či niekde v Tvojom okolí sa nestretávajú. Lebo alkoholizmus je rodinná choroba. Postihuje všetkých, aj tých čo nepijú. Napr. tým, že ho kontroluješ či pije a pod. . Hovorí sa tomu spoluzávislosť a môžeš si ju vytvoriť veľmi silnú pri ňom. On keby chcel, mohol by skúsiť Anonymných Alkoholikov, tí sú v každom väčšom meste hádam. Ale musí on chcieť a vnútorne pociťovať, že s tým chce niečo robiť.
Nebola som v takej situácii ako Ty, ale poznám ľudí, ktorým pomohli práve tieto svojpomocné skupiny pri alkoholizme v rodine. Poznám ľudí, ktorí boli závislí a ktorým pomohli práve tieto programy. Ony sú o vnútornom raste.

tinaba
22. apr 2017

Nepomôže nič pokiaľ on neprizná, že má problém s pitím a nezačne s tým on nič robiť ty ho budeš zbytočne do niečoho tlačiť a dávať mu ultimátum ak on dobrovoľne nevyhladá odbornú pomoc ty mu môžeš byť nápomocná a podporovať ho tak treba inak zo vzťahu odísť dokiaľ nie sú deti, lebo potom si už povieš že nemôžeš kvôli deťom a psychicky ťa to zničí a nemyslí si že dieťa ho zmení

polyjanka
22. apr 2017

Mama zostala s alkoholikom a znicilo to celu rodinu. Byvaju uz od seba, doteraz pije ale iste by nam bolo lepsie keby ho nechala, sice nebol agresivny ale pekne spomienky nemam.tiez si to sam nepriznal, ale bola aj u psych.aj na lieceni, nepomohlo lebo sam nechcel, bolonto z donutenia. Milionkrat sluby a vyhrazky neviedlo to nikam.takze baby radia dobre, z kratsej cesty ...ak tak mu daj jedno ultimatum a dost.v ziadnom pripade netolerovat, neznic si zivot...

zlte_kuriatko
22. apr 2017

@fialovy_safran tiez ti poradim odid od neho bude to len horsie a horsie. Maloktory alkoholik sa z doho dostane. Mame v rodine alkoholika pije 30rokov..niekolko krat bol na lieceny a nic z toho. Vues keby chcel..mozno sa z toho dostane a mozno ani nie..mas chut to s nim riskovat??pridu deti a budu to chudata

pribinak
22. apr 2017

Bud rada, ze s nim nemas dieta. To by bolo 2x take utrpenie s tie deti su poznačené na cely zivot. Je sj taka kniha Dospelé deti alkoholikov.
Najdi si dobrého rozvodového právnika a ťahaj prec

sweetlife001
22. apr 2017

Prepac, ale ja osobne by som si ani k takemu cloveku co je kazdy vecer zlabany nelahla do postele kym by sa nespamatal a uz vobec nie snazila sa o dieta! Ty sa mozes snazit mu pomahat, ale kym on nebude chciet tak to je zbytocne. Chces takeho otca pre svoje dieta ? Vazne? 🙏 Ci ako dlho pije?

zlte_kuriatko
22. apr 2017

@pribinak a ty mas tu knihu?rada by som si ju precitala ale vsade je vypredana

mandala77
22. apr 2017

@zlte_kuriatko ja mám tú knihu. Pošli mi do IP mail a pošlem Ti ju.

zlte_kuriatko
22. apr 2017

@mandala77 tesim sa ☺ ja ti tak za tyzden dva poslem ked precitam

pribinak
22. apr 2017

@zlte_kuriatko nie, nemam ale citala som. Nas sused bol notorik Jak vyšitý. Absolvoval xy liečení, vsetko zbytocne. Ked sa prechlastal na druhy svet, celej rodine sa uľavilo.
Zničil ženu, deti, robil dlhy, prepil vsetko co sa prepit dalo.

rakahaka
22. apr 2017

Asi ma ukamenujete, ale daj mu sancu.
Praxovala som na protialkoholickom... poznam xpribehov. Su aj stastne konce. Ja by som ho donutila k lieceniu. Daj mu proste iba vybrat medzi Tebou a chlastom, tam zistis ci stoji za to o neho bojovat. Nech sa rozhodne sam. Ak liecenie tak okamzite vybavuj co treba nech co najskor nastupi. Ak si vyberie chlast tak nie je o com. Utrapila by si sa.
Je to tazky boj ale je sanca ze nim prejdete a stane sa abstinent a date to dokopy. Drzim palce.

mandala77
22. apr 2017

@zlte_kuriatko 🙂 myslela som to tak, že ju mám v PDF, nemám knihu. Môžem Ti ju poslať ako súbor. Možno tá baba, čo ju spomenula, bude mať knihu, tak počkaj a keby nie a vyhovovala by Ti aj formou PDF, napíš, rada Ti ju pošlem.

zlte_kuriatko
22. apr 2017

@mandala77 jaaaj to ma ani nenapadlo ze ju mas takto 😀 ja som stara knihova skola

mandala77
22. apr 2017

@zlte_kuriatko ja tiež, ale k tejto knihe sa teraz asi inak nedostaneš, ak ju chceš .-)

zlte_kuriatko
22. apr 2017

@mandala77 tak pisem mail ☺

tranquillo
22. apr 2017

@mandala77 ahoj, ja by som tiež poprosila tú knihu keď môžem ;)

mandala77
22. apr 2017

@tranquillo ok. Pošli mi v IP mail.
Ak máte záujem o knihu Dospelé deti alkoholikov v PDF, napíšte mi do správy mail a pošlem vám ju.

dilino
22. apr 2017

@tinaba úplný súhlas do bodky aj ja by som to tak napisala z alkoholikom je život veľmi ťažký roky stresu, choroby,a myslim že je super že nemajú deti odchod by bol omnoho ťažši a tak to má aspoň ľahke načo ti život z alkoholikom ja som mala nevlastného otca alkoholika no a to bolo strašne nikdy by som nechcela chlapa ktorý by pil alkohol

mandala77
22. apr 2017

ďakujem za srdiečka baby, určite to boli tie, čo som poslala knihu ❤

caroline_
22. apr 2017

Čím skôr odíd.. Bud rada ze nemáte deti. Má problém s alkoholom a zjavne si to nepriznava a vyhovara sa prečo pije.. Tým to začína. Radím ti odíd od neho aby si tu skôr či neskôr nevypisovala ze moj muz ma bije, tyra atď..

janinah
22. apr 2017

Buď okamžite liečenie s jeho súhlasom alebo balím kufre a píšem rozvodové papiere,kašli na dom,zachráň si život. A prepáč, snažiť sa za takých okolností o splodenie dieťaťa je vstupenka do pekla.

zlte_kuriatko
22. apr 2017

@rakahaka praxovat na protialkoholickom a poznat nejake pribehy nie je to iste ako zit s alkoholikom tomu ver ☺

nre223
22. apr 2017

Tak ja poznám manželov-sú z rodiny,ktorí mali tento problém.Muž pil,bol alkoholik.Žena mu dala poslednú šancu a on sa rozhodol že manželstvo zachráni.Už vyše 20 rokov nemal ani kvapku alkoholu.Vôbec nič, nedá si ani rumové pralinky, nič v čom je alkohol.A je úžasný človek,milý,dobrosrdečný.Treba sa o tom vážne porozprávať.Keď ťa miluje a si tá najdôležitejšia pre neho,tak sa zmení.Keď nie, tak treba ísť ďalej, a to čo najskôr.. Ja by som mu dala ultimát že žiadny alkohol ,ani pohár vína..nič. inak to nejde,len ked sa toho zriekne úplne. Raz by som to ešte prehliadla,ale dala by som mu najavo že ešte raz niečo také a je konec.. Keď sa spamata ,tak budete spolu šťastní ale fungovať normálne s alkoholikom sa nedá. Držím palce :*

toskanka
22. apr 2017

Ako prosim? Nie je stastny na mieste, kde ste a preto pije? Kde ste byvali predtým? Aj vtedy uz pil? Lebo pijan si vzdy najde vyhorovku, preco musi nasavat.

emocka
22. apr 2017

@fialovy_safran , Vidím, že nereaguješ. Isto je veľmi nepríjemné počuť takéto názory. Majú pravdu. Hoci, napríklad u nás máme "happy end". Myslím s manželovým alkoholizmom. Ale nie je to med lízať, ver tomu.