Je moja mama v práve?

1. okt 2024

Dobrý den,
Chcela by som počuj nestranný nazor lebo ma táto situácia naozaj dosť zaťažila Resp sa ma dotkla. Mám 18 rokov tento rok maturujem čiže som ešte na strednej. Aby som v skratke priblížila nasu rodinnú situaciu. Žijeme v dome na pozemku kde ma dom aj mamin brat. Býva s nami cely zivot aj dedo. Ma 93 rokov a posledné roky je to s ním naozaj ťažké. Je dost mimo chodí nahý, strka holú ruku do hrnca a podobne nechcem opisovať úplne detaily. Stara sa v podstate len mama brat občas pomoze s manipuláciu keď mat napr zlomenú ruku… ale prat variť vynášať bazanta upratovať robí mama. Stala sa taká vec že mama bola v praci a dedo padol cestou na zachod. Našla som ho Holeho na zemi a chytila som strašnú paniku jak tam ležal medzi dverami záchodom no proste sama neviem proste ani nechcel asi pomoc lebo ma ako keby odháňal. Môj prvý inštinkt bolo utekať bosá cez zahradu maminemu bratovi o pomoc. A klopala potom som búchala áno dost silou na terasove dvere až kým nedošla jeho žena a zhucala ma ze čo si to dovoľujem nech padám do prec ze som fagan rozmaznaný proste zverina. Ja som sa cítila v prvej sekúnde zahanbená jak keď prídete za niekym o pomoc a ukážete strach a on vás vysmeje. Urážky na mna pokračovali až som jej povedala ze jej vlastný syn je fagan rozmaznAny ktorý ma skoro 40 a žije u mamičky. Ten to počul o čom som ja nevedela a chcel ma normálne udrieť keby ho jeho mama nedržala - hodil teda aspoň kluce čo mal po roku do mna(netrafil) ja som ich zobrala aby som mala dôkaz. Toto všetko si vypočula aj moja mama. Je však proti mne. Nemala som trieskať na dvere bodka. Mala som zavolať sanitku. Ja som úplne hotová z toho. Nedokážem sa tým vysporiadať. Strašne ma to trápi že vlastná mama si ma nezastala a vinu pripisuje mne. Viem že som dospela ale momentálne a v tejto situácii sa tak absolútne necitim.

janagem
1. okt 2024

@ada12345 jasné že jej mali pomôcť. Nič nemení na Tom, že si to ona nemala čo tahatinych ľudí do jej hádok. Mama je naštvaná kvôli jej správaniu - ich správanie nezmení ale autorka je vizitkou jej výchovy. Aspoň tak sa to berie

janagem
1. okt 2024

@michaela789 mne to prišlo tak, že ak to takto skončilo radšej si na dvere nemala búchať a volať sanitku - asi nemajú najlepšie vzťahy s jej dcérou tak či tak

doriiis
1. okt 2024

Všetky strany tohto sporu urobili chybu a reagovali prehnane.Vsetci rovnako.Neni komu čo vyčítať.

lujza123
1. okt 2024

Zareagovala si úplne správne a tetke si dobre povedala, urážala ta prvá ..

Ale predpokladám ze u vas sú tie vzťahy v rodine dosť otrasne, každý normálny človek ide najskôr riešiť starčeka na zemi a presvedčiť sa či je v poriadku, nie sa rozčuľovať koli dverám. Tvoja mama vie co sú to za ľudia, preto ti povedala o tej sanitke

romanovic
1. okt 2024

Pre mna je tvoja reakcia v poriadku. Isla si pre pomoc a dedova nevesta zacala po tebe bliakat. Odpapulovala si jej nazad a 40 rocny zivotaneschopny debilko do teba hodil kluce. A este ani netrafil 😀 Ja by som tie kluce hodila do neho nazad. A snazila sa trafit hlavu.
Pockaj, kym mama vychladne, par dni a potom jej to skus vysvetlit znovu.

ukgirls
1. okt 2024

bola si v soku a tvoja reakcia bola aka bola ... nemala si sa ponizit a padnut na ich uroven ale stalo sa... mame sa ospravedln a povedz jej ze ta mrzi tvoja reakcia rovnako ako ta mrzi aj ta jej .. a uz sa k tomu nevracaj .. co sa tyka tety alebo co ti to je- nevsimaj si ju- tebe s ada odpustit-si este dieta ale oni dospely ludia reaguju ako dementi plus im je u p.dele vlastna rodina .. to uz je na ich svedomi .. zial s podobnymi situqaciami sa v zivote stretnes velakrat-ber to ako ponaucenie a lekciu do zivota

freepalestine
1. okt 2024

Si dospela podla zakona, ale nie skusenostami a biologicky (mozog je plne vyvynuty az v 25r), takze ak od teba niekto ocakava, ze len preto, ze uz mas volebne pravo atd sa vies v stresovej situacii zachovat nie je uplne fer.
Na jednu stranu ti tu pisu, ze si mala vediet ako sa zachovat, na druhu, ze si si nemala “dovolovat”. Nechapem.. podla mna mas pravdu sa obranit utokom (verbalnym).
Je mi luto, ze mas taketo vztahy v rodine. A je mi luto, ze maju na teba ludia iste naroky, lebo si “dospela”, ale nedovolia ti vlastny nazor povedat, lebo si “fagan”.
Mame asi vadi, ze “kvoli tebe” sa teraz este viac vase uzasne rodinne vztahy pokazili. Tiez by mi bolo luto keby si ma mama nezastala.
Ty si zjavne konala v soku. Su ludia, ktori si v takych situaciach vedia zachovat kludnu hlavu a su taki, ktori nevedia. Nic zle na tom nie je, lebo, zial, toto sa tazko da naucit ak vobec.
Drz sa, coskoro sa to rozplynie a bude lepsie

natall113
1. okt 2024

@janagem takže ona má držať hubu a krok a nechať sa urážať? Pokiaľ dobre čítam jej začali nadávať ako prvej

gribka1
1. okt 2024

@natall113 Mala sa vybaviť so starou, takto zatiahla do problému ďalšieho a oheň na streche. Možno prezradila týmto niečo.

janagem
1. okt 2024

@natall113 1. Nemá si brať so úst jej syna. Mohla vynadať tej ženskej či je normálna že na ňu ziape ks treba pomôcť, a opäť nevue ako ona dopadne, takže to ako je na Tom jej syn si ona nemá čo brať do ust
2. Zaujímalo by ma, či v tej diskusii vôbec padlo, že treba pomôcť dedovi, či len mlatila na dvere a potom si obe strany nadávali
3. Mama sa môže hnevať, lebo príde z práce, problém s dedom, dcéra nestastna, brat s manželkou nadávajú a ona to musí riešiť

ivik4
1. okt 2024

No a ja sa Ta v pohode zastanem, tak ty prides volat o pomoc a stara Ti zacne do faganov nadavat ? Dobre si jej povedala a je jedno ze mas 18 . To co mas za rodinu ked Ta este aj bit chcu

gribka1
1. okt 2024

@ivik4 Ono v tej rodine asi nebudú ukážkové vzťahy, dievča nech si nič z toho nerobí, ale ani nič neberie zo správania v tejto rodine, aby aj ona taká nebola.

ahhola
1. okt 2024

Som plne na tvojej strane. Rodina na konci pozemku vie, co mate doma. Keby si buchala u mna, hned by mi napaflo, ze maler s dedom. Ale to som ja. Ti trafeni tolkym dovtipom nedisponuju, alebo si nebuchala prvy raz?
Alebo vedeli, ze buchas kvoli dedovi, ale uz davnejsie sa zhodli na nazore.... Beru jeho penziu, nech sa staraju...? Ze by aj oni mohli deda na mesiac vziat aj s penziou a trochu vam ulahcit, take im nenapadne. To bude iny mozgovy trust. 40.rocny by sa skor mohol postatat, ako ty. Tvoja mamka je pekna mimoza, neviem, ci vo viacerych situaciach, alebo len v tejto. 💥

komplikovana
1. okt 2024

Aspon uz teraz vies, ze ani na vlastnu mamu sa spolahnut nemozes. Nic zle si neurobila. Povedz mame, ze si sklamana z nej.

karolinakr
1. okt 2024

tvoja mama tiež nema pravdu, lebo trieskala si na dvere v starosti o deda, vlastne jeho otca, mali by sa ti podakovať a nie nadavať a hádzať kľúče..že si rozmaznany fagan, lebo pýtaš pomoc pre deda?
a ked si ich mama zastava a sama sa oňho stará, tak ked na dedičskom zisťí, že všetko dostane brat, už jej do smiechu nebude

natall113
1. okt 2024

@janagem a oni si ju môžu brať do úst? Či čím starší človek tým väčšie právo nadávať mladšiemu?

gribka1
1. okt 2024

@natall113 Veď jej mohla povedať, že je stará p**a, nie na tretieho.

autor
1. okt 2024

Ahojte prečítala som si vsetky odpovede. Nejdem obranovat svoju reakciu proste mi nadala do faganov a po sekunde zahanbenie som jej povedala že sama ma fagana. Nenapadlo by ma v živote jej povedať že je pi… ani ina nadávka ma nenapadla nez tu čo použila ona. Mna najviac mrzi reakcia mami.. dedenie a dôchodok nechcem vôbec rozvíjať to nemá so mnou nič. Dedovi ostáva dôchodok do centa na ucte aby mal na opatrovanie keď bude najhoršie ale o tom samozrejme nikto nechce pocut ani on ani bratia Maminy.
Proste mna naozaj mrzi len to že mama viní mna. Teta dokonca zavolala aj policajtov kvôli tým kľúčom a povedala že som ich ukradla. Zobrala som ich zo hene lebo som chcela mat dôkaz že do mna hodil lebo som sa bála že to mi ani nikto neuverí…

gribka1
1. okt 2024

Mama to ma asi s nimi ťažké a teraz ešte ťažšie. Jednoznačne mala stáť pri tebe. Kto jej prvý povedal čo sa stalo, ty či oni?

komplikovana
1. okt 2024

Nastavila si jej zrkadlo a uz sa jej to nepacilo. Aspon vidis, co mas za rodinu. Len preto, ze si mladsia, jej vobec nadavat ti. Nevadi, ze volala policiu, ved kluce hodili. Nedaj sa, bud silna a stoj si za svojim. Ak ta mama nechrani, musis sa sama. Je to smutne ale pravdive.

luccija
1. okt 2024

Ešte volali policajtov?to čo je za šialenú rodinu?
Spravila by som to presne tak isto ako ty, ale mama sa zachovala voči tebe zle.Oni mali zle vzťahy kvôli dedovi už predtým?
Neviem prečo švagriná hneď spustila také sprosté slová, ale to svedčí o ich charaktere dedo holy na zemi nikto nevie čo mu je a oni ta idú bit.
V podstate si povedala pravdu, že má doma na krku 40 r fagana len to ľudia nechcú pocut

rorino
1. okt 2024

Autorka nevšímaj si oremotivovane ženy,ktoré ti vypisujú,že si to nemala povedať.Je to pravda,ale nik nevie akoby zareagoval v strede Keď už sme pri Tom,kto čo nemal,tak v prvom rade tetka zareagovala prvá zle,v druhom rade mama chybné reagovala a až po záchrane dedka si v treťom rade urobila chybu ty .Tak nádych,výdych,v živote zazijes kadečo,naučíš sa reagovať,alebo nereagovať,podľa toho,čo si situácia bude vyžadovať.Nateraz máš ponaučenie,o pomoc sa radšej obrat na cudzích a bohužiaľ ani vo vlastnej máme oporu radšej nečakaj Nebudeš sklamaná.

michaela789
1. okt 2024

Prosím ťa, pri najbližšej príležitosti odíď z tejto toxicity (vysoká škola, práca, čokoľvek).
Bude to len horšie. Keby na mňa ešte zavolali políciu po takomto incidente, tak by som sa fakt už neudržala. Mame prajem pevné nervy, keď sa starý pán poberie na večný odpočinok a začne ísť o prachy. To sa ešte napočúva nadávok a "rozmaznaný fagan" bude oproti nim jahodový odvar. Ešte aby si raz trpko nespomenula, že si jej tam ako jediná kryla chrbát a mala čisté úmysly.

karolinakr
1. okt 2024

som zhrozena, že volali policajtov, aspon vidíš, aka nenavisť a zrejme priepasť je medzi tvojou mamou a bratmi zrejme to prenašaju aj na teba, na druhej strane sa mi nechce veriť, že to nemalo predchadzajuce incidenty, ked tam byvate na jednom dvore odmalička, možno maju s tebou svoje skusenosti a len teraz sa to nakopilo a vyvrcholilo, ale dajme tomu,že teraz ti krivdili...mama sa asi hneva, že volali policiu a myslim,že tam maju hodne naštrbene vztahy, lebo to su take veci, to sa da vyriešit jednou vetou, keby ste si tam v laske a pokoji naživali bez predchadzajucich konfliktov
napriklad -
čo tu trieskaš, horí?
áno, zle je, dedo leži na zemi, podte rychlo
diky, že si zavolala, rychlo podme
kluče som hodila, možeš ich vratit? ok, prehnala som to, nehnevajte sa
nevadi, hlavne, že dedo je v poriadku

svetlonos
1. okt 2024

@janagem
ja teda nechapem, ze si zastavíš 40 rocnrho blbca bez školy, zavesenie neschopaka v mama hoteli! Jedine, ze by mal nejakú dg - potom beriem soet. Ake aby 40 rocny chlap v takejto situácii zareagoval ako male vzdorovite dieta a ešte bol aj agresívne násilný? Haló? To co je za debila?
V takej situácii a hlavne v jeho veku - idem pomôcť dedovi a potom sa vyjadrím k poznámke o bývaní s matkou! A nie nie ist mladú bit koli svojej debilnosti a neschopnosti. Ake co čakať, keď aj mater je vadna, ze? To ona jej ako kludne môže vypadať do rozmaznané faganov, to už je v poriadku hej?? Prečo- preto ze ma len 18 a dovolila si v strachu hlučné tlieskať na dvere? Keby to urobila z pasie q srandy, beriem ich nasratost. Ake toto svedčí len o rodine kretenov s absenciou rozumu. A vies - 18 rocna nie je ani blba ani slepá ani hluchá! Vidí, že chovanie toho chlapa ôk nie je. Ja som odisla z domu v 19tich a byt rodičom nakrku ako lemra je pre mňa des! Ta mlada bude mat isto viac rozumu ako chlap v super veku, co už mal zit samostatné.
Takže jediný, kto si tu zaslúži vyčistiť žalúdok a naliať rozum, je ta ich super familia!
Vies, pokial nema niekto účtu a rešpekt ku mne, nemám ho ani ja a vek neriešim.

monicazbb
1. okt 2024

Ach dievča, utekaj odtadiaľ čim skôr. Tiež mam pocit že mamina a jej brat so ženou maju nevyriešené veci medzi sebou. Ja len dúfam že ti po čase tvoja mama vysvetlí prečo tak reagovala ... asi sa chce čo najviac dištancovať o nich a ty si ich prišla prosiť o pomoc 😳. Ale pozri, maš čiste svedomie, ak by sa dedovi fakt niečo vážne stalo, ktovie ako by to cele dopadlo.

svetlonos
1. okt 2024

@janagem
a práve preto, že sa berú takéto predpotopne názory vizitka výchovy 🙈 ... lebo co si ony o matke pomyslia! To, ze je to banda kretenov, tam ich výchovu už nikto neriesi, vsak? Hlavne aby sa všetko pekne upútalo, dementi môžu byť naďalej sprostí q ti normálni drzat hubu a krok. A tabak si tu pekne zijeme 😃
Máš osobnú skúsenosť s mama hotelom, keď sa starého capa neschopaka zastavas? Lebo tvoje komentáre tomu veľmi nasvedčujú...
Aj ja poznám 40 ročnych, býva u mamy. Ale zarobia natoľko dobre aby zbehli 3x rocne na dovolenky, nepýta peniaze atd. A dvaja z nich dokonca tiez nemajú školu- podnikajú a mju rozum aj sú šikovní!

dobryden
1. okt 2024

no ste troska divna rodina ,resp divne vztahy?Podla mna si konala spravne,naco hned volat zbytocne záchranku ak sa nic nestalo a mal ti kto pomoct.Cize uplne si konala normalne a spravne.Akurat tvoja rodina ma zvlastne reakcie.

dobryden
1. okt 2024

@janagem Ty co tu stale riesis nejakeho stareho mládenca co ma mama hotel?Ten stary mládenec mal sa zdvihnúť a ist pomoct dedovi,namiesto počúvania za dverami a hádzania kľúčov po mladej babe.🤦‍♀️

gribka1
1. okt 2024

A ako to vlastne dopadlo? Prišli, pomohli, či čo sa udialo?