icon

Je možná zmena psychického tyrana a manipulátora v novom vzťahu?

kiara88
28. okt 2015

Ahojte,
pochopia ma a vedia o čo mi ide tie - tí z vás, ktorí máte osobnú skúsenosť - či už v manželstve alebo ako dieťa /ak ste to zažili/ - zmení sa muž po rozchode - správa sa v novom vzťahu lepšie alebo jeho povaha je nemenná ? O čo ide ? Ide o psychický teror a manipuláciu - odchádzam zo vzťahu po 15r. manželstve, už to ďalej nejde ... Najskôr som čakala, že sa zmení, ak som sa snažila mu naznačiť, povedať, že jeho správanie nie je ok, že nie ja, ale on robí chybu, ... skúšala všetko možné aj nemožné (aj odbornú pomoc). Snažila som sa veľmi udržať rodinu a vzťah, ale nedá sa. Okrem toho ani po finančnej stránke sa pri ňom nemám dobre - ja financujem všetko, naozaj všetko - on občas nejaký väčší nákup, oblečenie pre dieťa alebo seba (nárazovo, sezónne - najlepšie vo výpredajoch) - pre mňa nie, ak niečo chcem musím si kúpiť sama - veď zarábam ! a občas školské výdavky pre dieťa.
Inak je to vychytený šéf ... myslím v práci. už teraz viem, že dlho nezostane sám /hrdosť mu nedovolí vrátiť sa ku mne, resp. požiadať o prepáčenie a nový začiatok - za roky mi nepovedal "prepáč" to som nemusel, .../, ale chcela by som vedieť či sa takýto človek k novej partnerke, príp. dieťaťu bude správať inak, či si uvedomí svoju chybu z predošlého vzťahu a zmení sa ? Budem vďačná za reakcie od tých, ktoré ste to zažili, prípadne žijete vo vzťahu s takýmto človekom. Hľadám všetky možné aj nemožné spôsoby ako udržať rodinu, ale neviem, či je to pri tomto type človeka reálne ... Nie je tu fyzické násilie - to by som neváhala vôbec.
Podotýkam, že podľa vyjadrenia psychologa ide o manipulátora a psychyckého tyrana a rozhodnutie je pravdaže len a len na mne.

mircalla
4. nov 2015

@kiara88 nie, len maju na to nezaujaty pohlad....tym padom ovela trirezvejsi a realistickejsi... keby sa to tykalo tvojej kamaratky, mas to taky isty pohlad...
zbytocne sebe robis zle a analyzujes.....a hladas este aj v sebe chyby, s takym clovek si rozumie malekto.
moja nazor je taky clovek sa nezmeni. a ak narazi na podobnu partnerku, tak sa pozabijaju.

kari55
4. nov 2015

Presne viem prečo sa to pýta! Pretože aj ja som sa to pýtala samej seba. Mám doma takého, keď sme spolu chodili tak som už tušila , že je to agresor , majster sveta , vždy má pravdu, sebavedomý, drzí na kamarátov, arogantný a ponižuje, lenže to bolo to čo mi najprv imponovalo čuduj sa svete a každej z vás ktorá takého má doma. Ku mne bol úžasný, na rukách by ma nosil. Lenže veľmi rýchlo sa to zmenilo a tak isto sa začal správať aj ku mne hneď po svadbe. Stále som nie dosť dobrá, nič nerobím podľa neho len sa váľam doma a to som bola tehotná, do poslednej chvíle půrodu som chodila do práce, varila pratala všetko normálne som fungovala , stále ma ponižoval, kontroloval , žiarlil, riešil , prečo sa maľujem a ako dlho, prečo sa holím , že či niekam idem , začal piť a tá hnusná povaha sa ešte vvyostrila, na vonok působí ako úžasný muž každý ho obdivuje aký je milý a blabla, kamarátov veľmi nemá, moje kamošky nie sú dosť dobré..............nadávky,..............typický domáci agresor. Večne ho vychovávam, typu...........usmejsa, pozdrav sa , ospravedlň sa , prečo somnou ttak rozprávaš, prečo mi nadávaš, proste katastrofa............chcem sa rozviesť no máme dve deti, dom hypotéku, a spoločnú robotu dokonca, stále mi hovorí teraz ako sa zmení ako ma miluje , lenže to je periodické stále sa opakuje fáza katastrofy a potom prosieb a slubov. Teraz je to úplne , že zle, nič k nemu necítim , nič. Ani hnev ani lásku nič. Lenže on slubuje a slubuje ako sa už zmenil ako si uvedomil ako sa ku mne správal. Takže som ho vychovala??????? Fakt si to uvedomil??????? Lenže čo ma to stálo poníženia, sĺz, hnevu je zo mňa troska. Tak sa pýttam pri novej partnerke už bude iný? Vychovaný mnou? Lenže mňa to už nezaujíma aký bude. Už aj keby diamanty na mňa hádzal a bol milý celý deň do konca života je mi to jedno lebo ma otrávil svojim jedom.

kiara88
autor
4. nov 2015

@kari55
ja som mala to nešťastie - nie šťastie, že na mňa nebol hrubý, drzý, nenadával mi, nebil ma - nikdy nič z toho neuplatnil ani ne dcéru . A o to to bolo horšie, rafinovanejšie, ospravedlnitelnejšie, ... inak všetko ako u teba ... nebolo veci za čo by som nemohla, nebolo človeka ktorý by mu vyhovoval, nebolo jedla ktoré by bolo bezchybne navarené, a samé blbosti .... už sa mi to ani nechce písať, čo všetko si takýto človek dokáže vymyslieť a keď už robíte 1000 vecí podľa neho, tak si nájde 1001 ....

kari55
4. nov 2015

Treba odísť od takého človeka, ja sama to zvažujem intenzívne dva roky a aha........ešte stále som s ním , čím ďalej je to horšie, upadám úplne, neviem nič robiť ani rozmýšľať , lenže mám strach , čo bude ako bude, samozrejme som zvyknutá na určitý štandard ktorý mi ale nevyhovuje ako bolo už skůr spomínané. Treba s tým seknúť, každý deň sa teším , keď už budem bez neho no čaká ma to odhodlanie podať žiadosť a prejsť tou strašnou cestou rozvodu a majetkovým vysporiadaním a rodičovskou dohodou. Mám z toho strach pretože to bude peklo, on je v takých veciach veľmi agresívny, a hlavne on rozvod nechce lebo ma miluje samozrejme.

kiara88
autor
4. nov 2015

@kari55
samozrejme, tak strašne nás milujú až je to na zbláznenie ☹
ja už som za tou fázou, že bola zo mňa chodiaca mŕtvola, našťastie. ale psychika ešte stále robí svoje. rozumom to všetko chápem, len ....... tiež som roky dospievala do tohto konečného štádia - niektorá s tým vie seknúť hneď na začiatku, niektorá aj počas ale razom a niektoré sú také ako my dve ... 🙂 🙂 🙂
veľmi dobre a vecne písali dievčatá vo fóre ak si to celé čítala 😉 - alebo je toho kopa na celom MK alebo nete - ale to istotne vieš 🙂

barnica
4. nov 2015

Odist... to sa nezmeni ani v novom vztahu mozno na zaciatku bude hrat formu ale nevydrzi...

lauricka
4. nov 2015

@kiara88 nezmeni

macamac
4. nov 2015

@kiara88 podľa môjho názoru, ako ťa čítam, ti poviem, že ty ešte nechceš odísť
a neviem, či to dokážeš
a to z jedného dôvodu - ty ho stále ľúbiš
či si to priznáš alebo nie, medzi riadkami to priam kričí z teba
ak by si bola SKUTOČNE už uvedomená, nad vecou, naozaj posledné, čo by ťa trápilo,by bolo, aký bude v novom vzťahu
ak proste mi už na niekom nezáleží, je mi úplne jedno, aký bude mať život bezo mňa. dokonca by som mu naozaj úprimne dopriala, nech je šťastný.
ale ty proste nie. teba by zrejme fakt položilo, keby si našiel niekoho, s kým by mu to šlapalo. jednoducho odmietaš uveriť, že existujú ženy, ktoré naozaj úprimne by boli šťastné pri takomto type človeka. sme totiž rôzne. a naozaj sú ženy, ktoré trpia omnoho horšie veci. trpia, tolerujú - ale zase len z pohľadu iných. ony v podstate sú tak iné, že im to neprekáža, povznesú sa, neriešia, majú iné priority, inak vnímajú, chcú iné veci od vzťahu, ako iné ženy. alebo si uvedomujú, ale nemajú kam ísť, nemajú silu, ...majú svoje dôvody, prečo NIE...prečo je to tak, to netreba riešiť, každý sme originál.

to, ako opisuješ, že je šarmantný, galantný, milý k iným ľuďom, takže on určite nezostane sám....no žiarlivosť z toho ide. tvoja na neho. áno, nezostane sám...A? Áno, možno bude druhú nosiť na rukách...A? a nezmení sa, len možno tá druhá vytriezvie a kopne ho, alebo ( a to je to, čo ťa desí) zostarne s ním a vcelku spokojná.

záleží ti na ňom a teraz ešte nie si pripravená odísť.
kooooopec výhovoriek z tvojej strany...a pritom je to len o tom, že ho ešte stále ľúbiš 🙂 😉

mircalla
4. nov 2015

@macamac aj ja si myslim

macamac
4. nov 2015

@mircalla 😉
už mi to nedalo

cecil36
4. nov 2015

@macamac tiez uplne suhlasim. Ked som po rokoch odchadzala od muza, bolo mi uprimne jedno ci si niekoho najde a aky s nou bude mat vztah. S tou poslednou je myslim uz dlhsie, ale neriesim...ja som mala vztah k nemu vysporiadany uz v case rozchodu.

kiara88
autor
4. nov 2015

@macamac
@mircalla
@cecil36
baby nie, o láske nemôže byť ani reči .... už dávno nie, mám za sebou fázu nenávisti aj ľahostajnosti - proste prázdno
neviem vám to vysvetliť - možno takto - je to ľútosť nad tým, že nám mohlo byť pri tom všetkom aké máme obaja finančné možnosti a aký je (odhliadnuc od tej psychopatie) v súčastnej zlej dobe vlastne fajn a takto sa ti pokazí život len preto, že niekto je "na halvu" a pravdaže som sa dlho pýtala, kde som urobila chybu a ako som mala konať, aby sme takto nedopadli - ale to už viem ....

macamac
4. nov 2015

@kiara88 mohlo....malo....
to už fakt nerieš. skrátka nie, nemohlo. lebo si si vybrala muža, akého si si vybrala...ber to, že smola. a viac nerozoberaj.
keď pochopíš, že NEMOHLO, lebo on je taký, aký je a iný nebude a ty ho už teda nemieniš takého akceptovať, tak potom sa odraz a skok. bum. hotovo.
a neobzeraj sa späť. načo. kto sa neustále obzerá, tak vlastne kráča životom cúvaním vpred. a to je škoda. lebo pri cúvaní nevidí to pred sebou, len to okolo, čo míňa a čo mohol mať, keby sa pozeral vpred 🙂

minulosť nezmeníš. musíš ju prijať, zmieriť sa s ňou a nechať ju za sebou, vzadu. lebo ju už neovplyvníš, čas nevrátiš.
sústreď sa na to, čo ovplyvniť môžeš - aspoň do určitej miery. a to je dnešok a budúcnosť 🙂

dadis
4. nov 2015

@timea7 Tazko tomu porozumies, ked to nezazijes. Jeho postoj ku mne je zdaleka iny, nez si vies predstavit, ja som nezavisla, asertivna a sebavedoma, cvicit chodim pravidelne, aj ku kadernicke, mam v pohode zamestnanie, v pohode si zoberiem hypoteku na byt. Ja sa presadut viem, aj napriek zomu, ze je zduty a frfle. On vie, viem to aj ja, ze by som si vedela lusknutim prstom niekoho najst, ja vsak chcem byt sama. V tom to nie je, on vie, ze mna uz velmi manipulovat nejde, tak zasahuje to najcennejsie co mam, ze tuzim po laske, ktoru ako "neposlusna" nie som hodna a vie, ze je ako otec takmer dokonaly, ja skutocne lepsieho nepoznam, co pre mna vela znamena a je momentalne dovod, preco som este s nim. Druha moznost je ta, ze nie je manipulator, len ma nemiluje.

kiara88
autor
4. nov 2015

@macamac
pokusim sa skočiť čím skôr 🙂

kiara88
autor
4. nov 2015

@dadis
ja chápem. Keby ten môj bol "otcom roka" tiež sa asi k tomu nedokopem, teraz si dcéru len kupuje

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
dadis
4. nov 2015

@kiara88 myslim, ze podla toho, co pises su vcelku podobni, da sa s nimu zit, len ho musis mat silne na haku a uplne mu tym deaktivujes zbrane, ja tak uz zo 6 rokov aplikujem, ale potom pride moment, uplna banalita, ako u mna minuly vikend, ze si poviem ze mi to vobec za to stoji, ci vobec chcen byt s nim, ci mi nebude samej lepsie.

timea7
4. nov 2015

@dadis tak manipulátora spoznáš podľa jasných znakov, nájdeš ich na nete. A máš pravdu, že nepochopím, ja som pri prvých náznakoch manipulácie vzťah ukončila. Vlastne to ani vzťah nebol, stretli sme sa tak 5-6 x, kým som zistila, čo je zač a bolo vymaľované. Možno som to mala jednoduchšie o to, že som ho dokázala skoro odhaliť -psychológia je mojím koníčkom, ale bola som do neho buchnutá ako pubertiačka 😒 . ty si zrejme dospela do štádia, keď cítiš, že takto žiť nechceš, že ti uteká život pomedzi prsty, ten pocit poznám, zažila som ho a rozvod som odsúvala presne z tých istých dôvodov, ako ty. Po rokoch mi syn povedal, že som sa mala rozviesť dávno.

timea7
4. nov 2015

@kiara88 otcom roka môže byť naďalej, môj bývalý manžel otcom roka bol a ostal ním stále, ak má otec k deťom pekný vzťah a chce ho budovať, rozvod na tom nič nemení, pokiaľ nie je žena taká trúba, že by mu v styku s deťmi bránila, aby ho "vytrestala" neuvedomujúc si, že trestá najmä deti 😝 😝 😝 Naopak, deti po rozvode si otca často užívajú viac, ako pred ním, lebo sa im v čase, keď sú s ním intenzívne venuje. A kým žil s rodinou, síce ho doma vnímali, ale často len že pozerá TV, sedí za PC, alebo kritizuje mamu 😖

kiara88
autor
4. nov 2015

@timea7
žiaľ tento nie je - povedala som ... keby bol ... ☹ - ale už začína byť, ale len čo sa týka peňazí, odrazu mu nezáleží koľko a na čo (tak trochu obrazne, ale neobracia každé € a nevypytuje sa či to naozaj potrebuje ...) - inak posledná veta je 100% charakteristikou toho čo mám doma ☹

kiara88
autor
4. nov 2015

@timea7
mám naštudované 🙂 - ale neskoro ☹

kiara88
autor
4. nov 2015

@dadis
tak s týmto sa práveže už žiť nedá. vyskúšala som aj to mať ho na háku aj momentálne takto fungujeme, tiež dlhodobo, ale on dokáže vytvoriť také dusno, že práve to ťa odrovnáva a už ma to nebaví tváriť sa normálne, robiť veci normálne - veď tu žije jak v hoteli a nič ho to nestojí

timea7
4. nov 2015

@kiara88 to ani nemusíš písať, že to je charakteristikou toho, čo máš doma, nám je to jasné. A s manipulátorom a tyranom by som neostávala, ani keby som mala s ním päť detí a bol by úžasným otcom. Deti mám rada, ale aj seba mám rada. A deti sú šťastné vtedy, ak je šťastná a spokojná aj ich mama. A nikdy nie je neskoro, len ty to neviem prečo odďaľuješ, keby si bola podala o rozvod v prvý deň, ako sme ti tu radili, že je jediná možnosť - odísť od neho, už si mohla byť o krok ďalej.

kiara88
autor
5. nov 2015

@timea7
veď to, že som si dlho uvedomovala, že ja som ako samostatne uvažujujúca ososba prestala vôbec existovať - trvalo to roky rokúce a návrat nie je možný zo dňa na deň, ale ok, už sa mi to v hlave urovnáva, bude, všetko bude 🙂 - budem informovať 🙂

timea7
5. nov 2015

@kiara88 držím palce 🙂

charity
5. nov 2015

@aninenka Tvoj ex Ti nema co hovorit do toho ci je dieta u starych rodicov alebo nie. Nema co hovorit do toho ci ho beries na vylet do cudziny alebo nie. Ty dokonca nie si povinna ho anilen informovat, ked idete na vylet do cudziny. Na Tvojom mieste by som si starostlivost o dieta cez sluzobky poriesila inak: pomocou Tvojich rodicov alebo pestunok. Tak zrusis exovi priestor na vydieranie a davanie si podmienok. Komunikaciu s nim by som stiahla na sms o zdravotnom probleme dietata a tam by veskera komunikacia skoncila. Striktne by som dodrziavala rozsudok, teda ked nema mat dieta, tak ho mat nebude. A mas po probleme. Ak sa Ti podari rozsudok, ze ma dieta vyzdvihovat a vracat z a do skolskeho zariadenia, exa ani neuvidis. Neexistencia komunikacie medzi Vami povedie aj k nemoznosti nariadit striedavku.

aninenka
5. nov 2015

@charity ja som si u advokáta overovala ako to je...ono neexistuje žiadny papier oficiálny, ani nikde napísané, kde sú moje práva ako človeka, ktorému je dieťa zverené do starostlivosti. Mal by rešpektovať moje slovo, pri tom ak sa nedohodneme, tak by malo platiť moje slovo ako posledné, on by sa mi mal prispôsobiť...avšak...keď je otec raz debil, ktorému nejde ani tak o dobro dieťaťa skôr o manipuláciu, o to aby ma mal pod dohľadom - chorobným dohľadom aj po rozchode (už dva roky nežijeme spolu) tak je to o inom... ja som stratila nádej, že by sa niečo zmenilo. Styk nemáme upravený, keby sme mali, kde je napísané a potvrdené že to bude dodržiavať, keď ani teraz nedodržiava to na čom sa dohodneme a argumentuje to tým, že to bola len moja dohoda nie jeho...
myslím, že najlepšie by bolo, aby mladá mojho ex otehotnela....veľmi si to želám....

charity
5. nov 2015

@aninenka Ked budes mat upraveny styk a on pride mimo styku, mozes volat policiu. Ked Ta bude otravovat, posle mu advokat list, ze Ta nema obtazovat. Ak v tom bude pokracovat, das trestne oznamenie.

Ked budes mat rozsudok v ruke, ze vtedy a vtedy ma mat dieta, nemas dovod sa s nim viac dohadovat o nicom. Takto sa hadate stale.

Toto je cislo na linku pre tyrane zeny: 0800212212.

A ked nebude dodrziavat rozsudok, lebo on je taky? Tak policia a trestne oznamenie. Jednoduche, riesitelne. Len by si musela chciet to naozaj riesit.

Niekedy sa obete dostanu do stavu naucenej bezmocnosti. A Ty si prave tam. Presvedcila si samu seba, ze to nema riesenie, aj ked to ma efektivne ciste riesenie. Zavolaj na tu linku a potvrdia Ti to.

Ak vidis este nejaky problem, pisni mi do IP. Mam s takymito situaciami skusenosti.

charity
5. nov 2015

@aninenka Nikde nie je napisane Tvoje pravo. Ale advokat Ti mal povedat, ze co nie je zakazane, to je povolene. Takze nie je zakazane vziat zverene dieta na vylet do cudziny. Tak vylez z tej mentalnej klietky, co Ti postavil ex a zacni zit mimo jeho chorych limitov. 😉