Je možné poraziť narcistu jeho hrou?
Ahojte, tie čo ste mali partnera narcistu alebo máte. Mňa by veľmi zaujímalo to ako sa dá nad ním vyhrať jeho hrou? Viem že oni nemajú city a nemajú ani empatiu takže citmi sa ho neda zničiť, zároveň, viem že odchod je akoby vyhrá pre obeť no nie pre neho keďže jemu to bude ukradnuté, ale ako sa dá taký narcista zničiť ? Keby sa stretnú dvaja nacisti myslíte že vie jeden druhého zmanipulovať? Ci ani to sa neda ? Dá sa vôbec narcista zmanipulovať ? Pre nich je úspech moc a kontrola nad obeťou, ale čo je pre nich prehra ? Nie je to odchod obete, ako sa sa docieliť aby narcista trpel tak silno až ho to zrazí do kolien ?
@anonym_autor práve čítam knihu: ,,Zostať alebo odísť”. Autorka Ramani Durvasula, PhD robí videa, píše knihy v tejto oblasti a rozoberá aj ako postupovať ak by si chcela zostať. Je to veľmi ťažké čítanie. Knihu odporúčam.
ja mám len otázku: načo by som to, preboha, robila? Taký človek mi nestojí za žiadne hry, manipulácie ani úvahy
@danica2711 chcela by som aby videl svoju pravú tvar čo robi nech to vidí na vlastne oci aky je
@anonym_f9b81f mam s nim dieta 🤷♀️ a uz niekolko dlhych rokov aj v podstate pokoj. Ale ak by som plytvala energiou na nejaku nezmyselnu pomstu, tak nie som dnes tam kde som. Narcistu boli jedna jedina vec - ignoracia.
Ufff autorka uvadomujes si čo píšeš a že nieje to ok?ukazujes prstom ale sama sa uchylujes k čomu?
Nie nieje to ok a mala by si ty v prvom rade niečo urobiť so sebou ako snovat plan ako ublížiť niekomu
Zle zlé zlé a aj je to čisté zlo
Narcista sa potrestá sám tak, že postupne príde o ľudí okolo a stratí ťa. Tým, že od neho odíseš, narcis stráca svoju výživnú pôdu a preto ti to po odchode pekne osladí a ak máte deti máš sa načo tešiť.
@danica2711 chcela by som aby videl svoju pravú tvar čo robi nech to vidí na vlastne oci aky je
@anonym_autor On to neuvidí nikdy!Čo na tom nechápeš?Akurát ešte viac zomelie teba a dáš mu potravu pre jeho poruchu. Nič iné nedosiahneš.
A odpoveď na tvoju otázku: jeho zbraňami ho neporazíš lebo nemá city a empatiu. Tvoja otázka znie veľmi choro.
@anonym_autor ty máš uzkostnu väzbu?Je veľký rozdiel narcista a narcisticke rysy.On nevie, že jeho správanie je toxické naučil sa tak už v detstve kde bol prehliadany, alebo všetko bolo za niečo podmienene.Ignorovat a nezivit jeho choré zmýšľanie.Ani psychoterapia ho nezmení.Kazdy boj je dopredu prehratý.
@anonym_autor keby bol narcista schopný vidieť svoju vlastnú tvár a čo robí druhým ľudom, keby vedel pochopiť a precítiť škodu ktorú napácha, tak by už nebol narcista. Bol by to normálny človek. Je to diagnóza medicínska a to pretože že sa s tým nedá nič robiť. Keby sa to dalo vyliečiť, nebolo by na svete zlo, zlí ľudia, pretože každému by stačilo pochopiť rozsah svojho správania a dopad na druhých a tým pádom by bolo ľudstvo úplne dobre. Ľudia sú zlí, psychicky narušení a nesposobilí uvedomiť si, čo robia. Tomu sa hovorí pochopiť životnú realitu, svet okolo seba a mešít na.ruzovom oblaciku. Ľudia sú zlí a tu ani nikto iní s tým nič neurobia. Jedine vieš prestať sa s takými ľuďmi sa stýkať ak je to možné. Pozor je to diagnóza.
Ufff autorka uvadomujes si čo píšeš a že nieje to ok?ukazujes prstom ale sama sa uchylujes k čomu?
Nie nieje to ok a mala by si ty v prvom rade niečo urobiť so sebou ako snovat plan ako ublížiť niekomu
Zle zlé zlé a aj je to čisté zlo
@anonym_38dded áno uvedomujem, ja mam dost takú povahu, že chcem aby to bolo spravodlivé všetko, ale ako písal niekto nižšie, keby si to uvedomoval tak by to nerobil, mňa len fascinuje to, že ked som mu vravela aký je tak on akoby si myslel, že som bláznivá, že čo to rozpravam za nezmysli a mňa to fascinuje, že to nechápe
Pozri. Ja som o sebe počula od niekoľkých ľudí že mám narcisticke sklony, že asi narcis aj som, najviac to ku koncu vzťahu tvrdil môj teraz už ex. Vraj mi chyba empatia, som vypočítava a chladna, nic ma nerozhádže a všetko je pre mňa hra. Rozumiem sčasti prečo si to myslí, možno tam nejaké znamky sú.
Vieš prečo má vzťah s ním istý čas bavil? Mal pre mňa zaujímavu submisivnu povahu, mala som nad ním pocit moci, pretože sa všetko točilo okolo mňa, ľahko sa ním dalo manipulovať. Na oplátku mal on to, čo chcel - dobre vyzerajucu priateľku. Toto si uvedomujem teraz skôr retrospektívne ako by som to robila zámerne počas vzťahu. Každopádne po rozchode má už veľmi nezaujímal, raz za čas si napíšeme, v jeho očiach som stále za peknú, aj napriek všetkému čo sa stalo.
Teraz mám už roky fakt pekný vzťah s človekom, ktorý má silnú osobnosť a dokonale si rozumieme, aj keď vie, že empatia nie je moja silná stranka, a pri robení kompromisov sa skôr prihliada na mňa.
Na základe tohto ti teda radim vykašľať sa na to, lebo tvoja pozornosť je teraz to najviac čo mu môžeš dať, a čo chce.
@anonym_38dded áno uvedomujem, ja mam dost takú povahu, že chcem aby to bolo spravodlivé všetko, ale ako písal niekto nižšie, keby si to uvedomoval tak by to nerobil, mňa len fascinuje to, že ked som mu vravela aký je tak on akoby si myslel, že som bláznivá, že čo to rozpravam za nezmysli a mňa to fascinuje, že to nechápe
@anonym_autor ale spravodlive co?spravodliva pomsta?spravodlive skodenie druhemu?
Možno on si hovorí to iste a preto je aký je
Nic v zlom ale podajte si ruky
Ak sa mu chces pomstit. Odpoj sa a ignoruj.
Ak ho chces spat, musis byt sakra silna a ciastocne ignorantska, lebo inac ta znici. S narcistom vie malokto fungovat. Ale su take pripady.
Bud su to silne submisivni ludia (sila je v tom zvladnut byt od kosti dobrak, ktory asi ani radsej nechape, a mozno vie, ale nechce vediet), alebo ludia so silnym vlastnym priestorom (bez diagnozy), ktori si toho narcistu nejak oblubia tak ako male rozmarne decko a nejak s nadhladom laviruju (s takym tym blahosklonnym usmevom).
Kazdopadne nikdy to nie su rovnocenne vztahy.
@anonym_autor to nemas sancu dosiahnut. Nie u cloveka, ktory takto nerozmysla. Ani nebude. Narcis, to je uplne iny svet.
On si to uvedomuje, ze z moralneho hladiska spolocnosti je to cez ciaru, ako sa chova a mysli. Ale poklada za chybu spolocnosti, ze ma trapne skrupule. Alebo naopak za pohodlne a zabavne s ludmi cez tie ich moralne zabrany tocit.
@anonym_autor vies, co je zabavnejsie? Sledovat suboj dvoch narcisov, resp. dvoch manipulatorov.
Ale z pohodlneho kresla, s pukancami. Nie ako priamy ucastnik.
Vies ako vyhras? Ignoraciou. Maj ho v pazi este viac ako on teba. Ked nechces odist zi si po svojom. A neries ho. Uplne ho ignoruj.
@la_dolce_vita ja to uplne chapem som z toho vzťahu von, ale ked som sa začala spätne zamýšľať nad tým a snažiť sa to nejak pochopiť, že ako narcista vníma svet a ci si vôbec uvedomuje čo pácha, alebo si to vôbec neuvedomuje a cíti sa naozaj ako obeť 🙈
@anonym_autor toto by som vôbec neriešila, ak si z toho vonku tak je dobré pre teba. Zbytočne sa k tomu vracať, aj keď verím, že ťa to štve. Môj muž je manipulátor a uvedomuje si hlavne veci, čo je preňho dôležité ostatné sa buď nepovedalo, nespravilo... tvári sa že nič... O niektorých veciach rozhoduje a mi oznámi, že aj ja som s tým súhlasila bez toho aby som vedela...ja som sa tiež zobudila a chystám sa na odchod. Určite sa nezamýšľam nad tým sa pomstiť. Ja budem rada keď budem mať konečne čas sama pre seba
@la_dolce_vita ja to uplne chapem som z toho vzťahu von, ale ked som sa začala spätne zamýšľať nad tým a snažiť sa to nejak pochopiť, že ako narcista vníma svet a ci si vôbec uvedomuje čo pácha, alebo si to vôbec neuvedomuje a cíti sa naozaj ako obeť 🙈
@anonym_autor citi sa ako obeť, je perfektny manipulator a je vyrecny a vie vsetkych okolo seba presvedcit. Ani psycholog ho nemusi odhalit ak nie je cielene zamerany na narcizmus.
On aj keď bude porazený neukáže to nikdy nech by sa dialo čokoľvek.Bude sa iba ľutovať a za všetko čo sa mu v živote zlé deje môžu druhý.Od neho jediné jediné odísť . Bohužiaľ mám takého partnera a máme spolu aj deti .Jeho najviac vytáča keď sa ním nenechám viac rozhodiť a vyprovokovať respektíve mu to neukazem že sa mu to darí.To je jeho prehra.S takým človekom môžeš bojovať donekonečna a nezmení sa nič
@anonym_autor ked povies o narcisovi ze je psychicky nie ok, tak si uplne skoncila. A vlastne tym sa aj vyslobodis, teda v rodine to tak je, ze sa nebavi a ani nechce, ani nekomunikuje
Keď horí myslíš ze keď budeš dolievat benzín že prestane? NIKDY neporazis nikoho v ničom tou istou zbraňou akú používa on, kým on je chorý a nevie sa vyliečiť z narcizmu lebo sa to ani nedá ty ho ideš zrkadlit načo? Však ani nepochopí. Menej energie ta stojí odísť, načo tieto hry? Čo to má riešiť? Či sa len ideš baviť
Pozri. Ja som o sebe počula od niekoľkých ľudí že mám narcisticke sklony, že asi narcis aj som, najviac to ku koncu vzťahu tvrdil môj teraz už ex. Vraj mi chyba empatia, som vypočítava a chladna, nic ma nerozhádže a všetko je pre mňa hra. Rozumiem sčasti prečo si to myslí, možno tam nejaké znamky sú.
Vieš prečo má vzťah s ním istý čas bavil? Mal pre mňa zaujímavu submisivnu povahu, mala som nad ním pocit moci, pretože sa všetko točilo okolo mňa, ľahko sa ním dalo manipulovať. Na oplátku mal on to, čo chcel - dobre vyzerajucu priateľku. Toto si uvedomujem teraz skôr retrospektívne ako by som to robila zámerne počas vzťahu. Každopádne po rozchode má už veľmi nezaujímal, raz za čas si napíšeme, v jeho očiach som stále za peknú, aj napriek všetkému čo sa stalo.
Teraz mám už roky fakt pekný vzťah s človekom, ktorý má silnú osobnosť a dokonale si rozumieme, aj keď vie, že empatia nie je moja silná stranka, a pri robení kompromisov sa skôr prihliada na mňa.
Na základe tohto ti teda radim vykašľať sa na to, lebo tvoja pozornosť je teraz to najviac čo mu môžeš dať, a čo chce.
@anonym_06537c bolo by zaujímavé počuť názor tvojho partnera, taký úprimný, pravdivý pohľad na váš vzťah. 🤔 Je možné, že matka mala narcistické sklony rovnako ako ty, takže mu to príde ešte OK..sú tam nejaké benefity naviac okrem vzťahovej roviny asi aj a ty asi nie si úplný narcis, ale máš len nejaké črty.
@anonym_autor zbytočná snaha, taký človek neuvidí nikdy nič. Jediné, čo dosiahneš, bude tvoja vlastná frustrácia, že sa snažíš bez výsledku (lepší prípad), v horšom prípade sa z teba ešte smeje. To chceš?
@anonym_06537c mozes byt len asperger, nizke eq, dominantna, ale nemusis byt narcis. Jeho vyslovene bavi ublizovat, citi sa lepsie ked jeho obet trpi a trapi sa, place, prosi ho. Rad manipuluje, ale tak, aby si obet myslela, ze je vinna, vsetko prekruca a otaca proti tebe, nikdy si neprizna vinu. Napr udrie svoju partnerku ale bude z toho obvinovat ju, ze on vobec toto nechcel, ale ona ho donutila svojim spravanim, lebo keby nebola taka, tak ju nemusi udriet. Nikdy nebude spokojny, vzdy si najde nieco, co nebolo dost dobre a preco ju musel potrestat, ze si to zasluzila. A hlavne - narcis si nikdy ani len na sekundu nepripusti, ze je narcis a ze on je ten problem. Takze ak sa nad tym zamyslas, ze by si to mohla byt, tak s najvacsou pravdepodobnostou nie si.
@anonym_06537c mozes byt len asperger, nizke eq, dominantna, ale nemusis byt narcis. Jeho vyslovene bavi ublizovat, citi sa lepsie ked jeho obet trpi a trapi sa, place, prosi ho. Rad manipuluje, ale tak, aby si obet myslela, ze je vinna, vsetko prekruca a otaca proti tebe, nikdy si neprizna vinu. Napr udrie svoju partnerku ale bude z toho obvinovat ju, ze on vobec toto nechcel, ale ona ho donutila svojim spravanim, lebo keby nebola taka, tak ju nemusi udriet. Nikdy nebude spokojny, vzdy si najde nieco, co nebolo dost dobre a preco ju musel potrestat, ze si to zasluzila. A hlavne - narcis si nikdy ani len na sekundu nepripusti, ze je narcis a ze on je ten problem. Takze ak sa nad tym zamyslas, ze by si to mohla byt, tak s najvacsou pravdepodobnostou nie si.
@anonym_149c6c tiež si myslím, že nie je narcis, ten si to nikdy, ale že nikdy nepriznal. On je totiž dokonalý.
@anonym_149c6c podľa mňa si môže aj narcis uvedomovať svoje správanie, nič nie je až také čiernobiele.
Autorka, ako ti tu písali, nechaj to už tak. Z toho čo píšeš mi príde že ste možno len neboli kompatibilní, nesadli ste si podľa vašich osobností. Pri veľkých vzťahových konfliktoch je väčšinou vina na oboch stranách, tak je možné že to vidíš skreslene.

@anonym_autor ja nerozumiem tomu, preco by som mala plytvat casom a energiou na to, aby som “znicila” nejakeho magora. A hej, mam s takym skusenost, skoda kazdej jednej minuty ci myslienky co by som mu este venovala.