Je nezodpovedné doniesť choré deti na oslavu?
Ahojte dievčatá, dnes sme boli na detskej oslave synovcovi a sestrina svagrina prisla s dcerou a zacala rozpravat, ze jej dcera mala zo stvrtka na piatok v noci horucku, hnacku, ale ze dnes uz jej nic nebolo, tak prisli. Ide ma roztrhnut od jedu, teraz aby som cakala, co ideme schytat, mam doma cerstveho prvaka a 8-mesacneho.
Ked som jej povedala, ze to mohla ostat radsej doma, tak este sa urazila, ze vsak uz je mala zdrava.
No je toto normalne?
Tak nieco mozu schytat aj na ceste zo skoly alebo od inych deti z oslavy, ktore este nemali priznaky🥴
Uz sa stalo, neries, neprivolavaj si to, hlavne, ked tomu dietatu uz nic nebolo.
toto neznasam, raz sme po takom "nic" si doma volali pohotovost, strasne by som bola nastvana
Virózu môžu deti chytiť hocikde. Je infekčná hlavne predtým ako sa objavia príznaky.
Nákazy by som sa v tomto nebála
U nás v utorok grcalo 10 deti po MS, 3 skončili v nemocnici. Keďže, sa spolu nestretávali, tak to museli chytiť od niekoho v ms. Tiez mi toto príde vrcholne nezodpovedné....
Žiaľbohu, s tým nič nespravíš ... ja už som sa za tie roky naučila neriešiť to, zbytočná strata energie ... ono tie deti môžeš dopovať vitamínmi, strániť sa chorých detí, aj tak ochorejú ... lebo sa napijú zo spolužiakovej fľašky, lebo žerú jeden po druhom, lebo si požičiavajú pastelky, lebo včera grcalo, no dnes je už OK atď. ... len pevné nervy v tomto.
mne by to vadilo, akoby tych chorob nebolo dost aj bez toho (ako pisete ostatne, ze nakazit sa da hocikde). ked je to takto vedome, tak ma to o to viac stve. a teda pri 8m mozu byt crevne veci nebezpecne a pri prvakovi by ma stvalo, ze vynecha skolu. cize ja autorku chapem a tu dotycnu matku nie.
@anonym_autor Mala som to isté ,jeden deň a nik v rodine od mňa nechytil ani v práci.
Virózu môžu deti chytiť hocikde. Je infekčná hlavne predtým ako sa objavia príznaky.
Nákazy by som sa v tomto nebála
@patka06 Vždy boli aj budú. A je zbytočné sa,stresovať dopredu a zbytočne si privolávať.
To mi pripomwnulo ked boli deri male ako svagrina vedela vzdy prist na rodinne oslavy so "soplikom", a dieta realne agnina s atb.
U nás v utorok grcalo 10 deti po MS, 3 skončili v nemocnici. Keďže, sa spolu nestretávali, tak to museli chytiť od niekoho v ms. Tiez mi toto príde vrcholne nezodpovedné....
@anonym_012db1 u nás tiež do stredy rána naraz 13 deti zo škôlky začalo zvracať. Postupne to samozrejme aj rodičia chytili a súrodenci
Žiaľbohu, s tým nič nespravíš ... ja už som sa za tie roky naučila neriešiť to, zbytočná strata energie ... ono tie deti môžeš dopovať vitamínmi, strániť sa chorých detí, aj tak ochorejú ... lebo sa napijú zo spolužiakovej fľašky, lebo žerú jeden po druhom, lebo si požičiavajú pastelky, lebo včera grcalo, no dnes je už OK atď. ... len pevné nervy v tomto.
@dzulli1980 to fakt???žeru.....:(
Zo štvrka na piatok je riadne ďaleko. Ak bolo dieťa fit, mohlo mať jednodňovú virózu. Keď dieťati nič nebolo, zbytočne dramatizuješ. Deti sa ti nakazia hocikde.
Tak nieco mozu schytat aj na ceste zo skoly alebo od inych deti z oslavy, ktore este nemali priznaky🥴
Uz sa stalo, neries, neprivolavaj si to, hlavne, ked tomu dietatu uz nic nebolo.
@hederamonstera môžu schytat vsade ale snad je jasne ze u dietata ktoré malo klinické príznaky je ta šanca oveľa vyššia nie? Autorka si to nema privolávať ale ta matka mohla priniesť choré diata na oslavu? Aj ked vyzeralo uz ok malo sa davat doma dokopy a neohrozovat iné domacnosti.
Nenávidím to, veľa krát som takýmto rodičom povedala čo si myslím.
@hederamonstera môžu schytat vsade ale snad je jasne ze u dietata ktoré malo klinické príznaky je ta šanca oveľa vyššia nie? Autorka si to nema privolávať ale ta matka mohla priniesť choré diata na oslavu? Aj ked vyzeralo uz ok malo sa davat doma dokopy a neohrozovat iné domacnosti.
@anonym_4e458b uz s tym nic nenarobi.
Ale tak ked vas to bavi rozculovat…
@anonym_autor ano, je to nezodpovedne. A taketo matky su sebecke p.ce!
Horocku moze mat z hoci coho, ale taku hnacku, neprajem nikomu!
Mne osobne by to nevadilo, ak sa už dieťa cítilo dobre. Ak nechceš aby sa tvoje deti nestretli s nikým chorým tak ich nepošli do školy a nechoď s nimi do obchodu lebo ti garantujem že na 100% tam niekto chorý je. Chápem, tu išlo o úzky kontakt, takže rizko vyššie. Najvhodnejšie by bolo sa spýtať dopredu, ja sa vždy pýtam keď nás iba tak niečo obchádza a zatiaľ to nikdy nikomu nevadilo. Ale chápem ťa, lebo ja by som sa zo slušnosti spýtala. Zasa úplnu drámu ako ty by som z toho neurobila, nemáš doma novorodenca, že ťa ide od jedu roztrhnúť.
@anonym_4e458b uz s tym nic nenarobi.
Ale tak ked vas to bavi rozculovat…
@hederamonstera ja sa nerozculujem. Ale názor ako tvoj spôsobuje normalizovanie chorých deti medzi zdravými. Choré dieta sa ma doma doliecit tam sa nema co diskutovať. A ak donesieš dieta co malo vcera teplotu hnačku alebo neviem co vsetko vedome ohrozujes zdravé deti ktoré by inak nemuseli ochorieť. Treba si uvedomiť ze to dieta co ochorie môže mat súrodenca novorodenca, s leukemiou alebo oslabenou imunitou a tiez sa nechce izolovať. Mali by sme byt zodpovednejší jeden k druhému a rozmýšľať ci nahodou nespôsobim mojim soplavym dietatom výpadok časti príjmu v inej domacnosti lebo rodič nebude môcť chodit do práce kvoli chorému dieťaťu
Ja som sa tak pohádala so švagrinou. Prišla so synom, že večer vracal, ale, že teraz mu už nič nie je. Ja som jej povedala svoje. Ona sa urazila. Mám 5 detí a traja začali vracať, preháňalo ich, horúčku mali. Boli ako handrove bábiky. Nosila som ich na wc, len ležali, nechceli jesť, pit. S najmladším som skončila v nemocnici. Bola to rotavirusova infekcia. Bolo to však hrozné. Malý mal akurát 1 rok bol napojený na infúzie, strašne bol z toho nervózny. Teplotu mu tam stále zrážali. Ja neviem mne to príde nezodpovedné prísť na oslavu s dieťaťom, ktoré malo hnačku, alebo vracalo.
@hederamonstera ja sa nerozculujem. Ale názor ako tvoj spôsobuje normalizovanie chorých deti medzi zdravými. Choré dieta sa ma doma doliecit tam sa nema co diskutovať. A ak donesieš dieta co malo vcera teplotu hnačku alebo neviem co vsetko vedome ohrozujes zdravé deti ktoré by inak nemuseli ochorieť. Treba si uvedomiť ze to dieta co ochorie môže mat súrodenca novorodenca, s leukemiou alebo oslabenou imunitou a tiez sa nechce izolovať. Mali by sme byt zodpovednejší jeden k druhému a rozmýšľať ci nahodou nespôsobim mojim soplavym dietatom výpadok časti príjmu v inej domacnosti lebo rodič nebude môcť chodit do práce kvoli chorému dieťaťu
@anonym_4e458b s tym suhlasim ale ja som sa vyjadrovala k autorke. Nikde nepisem, ze sa maju tahat chore deti do kolektivu. Tu na MK vie niekto citat s porozumenim?
V tom pripade by som ostala s dietatom doma a neohrozila by som vedome ostatne deti, ale su take, ktorym to je jedno, lebo "dieta sa moze nakazit hocikde". Ano, lenze je rozdiel vediet o chorobe dietata a nemat o tom este tusenia. Mali by sme byt voci sebe viac ohladuplni, to je moj nazor. Autorku diskusie plne chapem.
V tom pripade by som ostala s dietatom doma a neohrozila by som vedome ostatne deti, ale su take, ktorym to je jedno, lebo "dieta sa moze nakazit hocikde". Ano, lenze je rozdiel vediet o chorobe dietata a nemat o tom este tusenia. Mali by sme byt voci sebe viac ohladuplni, to je moj nazor. Autorku diskusie plne chapem.
@sikra11 Je takmer nulová šanca, že to dieťa bolo ešte infekčné.
@anonym_autor sú také matky. Zbytočne sa hneváš, nič tým nevyriešiš, akurát si ničíš zdravie. Taká príde nabudúce so soplavým, frcne mu nurofen pred tebou a povie že "to mu idú len zuby, neboj". Buď sa s tým zmieriš, alebo ich radšej pre istotu nabudúce nevolaj.
Je dva dni po, tak nerob paniku.
Tak budú choré a možno nie..treba im budovať imunitu a nie držať ich v sterilnom prostredí
@patka06 v infekčnosti sa nevyznám, nie som odborník, z mojej strany ide minimálne o prevenciu a ohľaduplnosť voči vlastnému dieťaťu + vynechanie jednej detskej párty pre mňa nie je niečo, z čoho si robím ťažkú hlavu
@sikra11 súhlasím, že z ohľadom na vlastné dieťa, to nie je najlepšie. Po viroze môže mať oslabenú imunitu, môže na party ľahko chytiť niečo ďalšie a po hnačke by malo mať ešte diétu, čo sa tiež asi nedá celkom ustrážiť,
Otázka ale bola iná, vzhľadom na ostatných na párty problém nevidím.
@anonym_autor to uz preslo dni, je to v pohode ukludni sa

sú také trafené, mňa by to nasrdilo tiež…