icon

Je nosenie oblečenia po zosnulých úcta alebo nepohodlie?

24. máj 2025

Aký máte názor na nosenie oblečenia po mŕtvych? Konkrétne toto by išlo o osobu po tragickej nehode. Nie je na to správna odpoved, môže to človek vnímať ako úctu k človeku a taktiež sa nemusí cítiť dobre pri tej predstave. Aké pocity by ste mali vy osobne? Ja sa priznám, že zmiešané.

lenkasarka
24. máj 2025

Ak by šlo o mne blízku osobu nechala by som si niečo na pamiatku.
Oblečenie po mŕtvom by som nenosila.

lila246
24. máj 2025

cojaviem, ludia napriklad casto, a ja tiez, nakupuju v sekacoch -- myslim si, ze kopec oblecenia co vlastnim mal predomnou niekto, kto uz nezije, obzvlast vintage kusky

mamamasama
24. máj 2025

Mám jedno tričko po tatinovi. Aj teraz ho mám na sebe. 😓

aurelia2000
25. máj 2025

Aj ja som si nechala pár maminych šiat, po babkach tiež dačo,, tričká po svokrovi, všetko som si nechala úmyselne., nevnímam ich ako "mŕtvoly", ale ako mne drahých ľudí, ktorí tu boli so mnou, tie veci nie sú dôležité, ale mne je to fajn spomienka.
Je mi jasné a poznám to z okolia, ako ľudia vyhadzujú šaty "po mŕtvych" akokeby v nich ten mŕtvy ležal a rozkladal sa, ale ja takéto nelogické predsudky nemám.
My sme všetky ostatné šaty dali vždy na charitu, oprate a čisté, tie veci nemali žiadny kontakt s mŕtvym. Tie šaty, v ktorých niekto zomrie, pohrebná služba zlikviduje.

janulka1802
25. máj 2025

Ja to otočím z druhej strany. Keby sa mi niečo stalo, bola by som rada, že sa moje veci nevyhodili, ale ich niekto ďalej nosí. Nevidím na tom nič zlé. Sú to len handry.

andreatytler
25. máj 2025

Oblecenie po mrtvych su tie saty co ma mrtvy oblecene po smrti a myslim ze tie nikto nenosi. Tie idu s mrtvym do hrobu.
Oblecenie co clovek nosil pred tym ako zomrel, je normalne oblecenie a nema zo smrtou nic spolocne. Ja nosim vetrovku co nosila moja mama pred tym ako umrela. Nikdy ma nenapadlo sa na to pozerat ako na oblecenie mrtveho.

lenka2710
25. máj 2025

My sme tiež veľa oblečenia po otcovi rozdali! Niektoré kúsky boli takmer nové, zomrel rýchlo a nečakane! Rodina si to rozobrala, ved tie veci nemal po smrti, ale za života! Ja som si tiež po babke nejaké kúsky vzala a normálne nosím

cholitko
25. máj 2025

Oblečenie po zosnulom by som nenosila. Ale niečo nechala odložené v krabici.

anos18
25. máj 2025

Ja nosím kľudne, čo sa mi páči. Po tete som si vzala pulóver, aj sukňu. Myslím na ňu, keď ho mám. Po otcovi som nosila vetrovku. Môj syn nosí po svojom otcovi tiež veci, ktoré sa mu páčia a sú mu dobré. U nás v rodine sa vždy hovorievalo, že je dobré nosiť veci po zosnulom, ktorého si mal rád

petamich
25. máj 2025

Ja to mam asi tak, ze vedome skor nie, mozno nejaku oblubenu vec po blizkom, ktoreho som mala rada, aby som na neho myslela, ked ju budem mat na sebe, nevedome asi nemam problem, lebo netusim ako sa vec ocitla v second-hand, ze ano 🙂

1ryba
Odpoveď bola odstránená
cacianka
25. máj 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba presne, pulóver fuj, ale zlato, auto, byt už majú v hrsti, ešte ani telo nevychladlo

olimuc
25. máj 2025

Mam veci po mojom otcovi … ja som si od neho poziciavala tricka, este ked zil, tak preco ich vyhodit. Nemam problem

saxana000
25. máj 2025

Ked zomrela babka klasicka Slovenka sukne rucnik tak sme po nej veci posunuli dalej lebo taketo oblecenie uz sa kupit neda.. rovnako kozuchy kabaty a kostymy po druhej babke sme rozdali zenam v dedine.ja som si nechala na pamiatku vlnáčik a ručník v ktorom ma čepčili na svadbe..mam cajovu supravu aj knihy nechava sa po mrtvych zlato nehnutelnosti auta v com su handy ine?

larinka552
25. máj 2025

U nas v rodine sa veci po zosnulych rozdaju, kazdy si moze vybrat ci nieco chce a nosia sa dalej. Zbytok ide na charitu alebo sa vyhodi. Ja som nosila tricko po dedkovi lebo som nasla v skrini a velmi sa mi pacilo, ani som si to neuvedomovala.

cukroska
25. máj 2025

Koľko takých vecí skončí v sekáčoch,domovoch ,na charitách a na skládkach.
.Sú to vlastne veci normálne, čo nosil človek,ktorí už tu nie je medzi živými,ale neumrel v nich.
Asi by som nenosila ,alebo nebola našťastie taká príležitosť.

titla
25. máj 2025

Moja babka bola skvela krajcirka, mam doma kusky co si usila pred 20-30 rokmi a nosim ich doteraz. Rovnako ako sperky, co jej patrili a predtym este jej mame. Je to spomienka na milovanu osobu a zaroven pekne veci, ktore by bolo skoda vyhodit len preto, ze povodne patrili dnes uz zosnulemu cloveku.

klotildabazarik
26. máj 2025

Preco nie stale je to len kus oblecenia,pokial je vec kvalitna, dobre usita sedi, urcite lepsie ako shein😂