icon

Je odmeňovanie sladkosťami nevinné alebo nebezpečné?

7. máj 2025

Upratal si? Máš cukrík. Mal si dobré známky? Tu máš čokoládu.

Takto to v mnohých rodinách funguje už roky. Sladkosti sú často jednoduchým a rýchlym spôsobom, ako deti motivovať.

Ale je to vôbec správne? Neučíme ich tak vytvárať si nezdravý vzťah k jedlu?

Je odmeňovanie sladkosťami nevinné alebo nebezpečné?

A úplne najhoršie je, keď starí rodičia dávajú za odmenu peniaze.........zavinšuješ babke a ona ti ešte aj zaplatí. Povysávaš u babky a ona ťa napchá tým, čo rodičia nedovolia alebo dá peniaze.......

really8
7. máj 2025

Neodmenujem deti sladkostami. Ja som tak bola vychovavana a dodnes mam pocit ze na to aby som si dala kinderko si ho musim zasluzit.

pribinak
7. máj 2025

Neodmenujem na pravidelnej báze a už vôbec nie za štandardne veci ako je upratanie izby venčenie psa či vynesenie smeti

Ale príležitostne len tak pre radosť niečo kúpim a dám

zuzubb007
7. máj 2025

Nikdo nerobí túto vec ani nepoznám nikoho, to aky má životný štýl a vyzerá dieťa za to môže len a len rodič nik a žiadne iné výhovorky

majlo1234
7. máj 2025

Ja teda obcas motivujem sladkostami🫣 mna tiez motivuju veci, ktore mam rada

any_soj
7. máj 2025

My to nerobíme. V škôlke to robia učiteľky. Ostatným rodičom to nevadí :(

mimikarol
7. máj 2025

Za upratanie ani známky neodmeňujem. Moji rodičia dávajú peniaze za vysvedčenie alebo len tak. Starká dala dcére peniaze keď jej upratala. Vedia že si šetrí. Aj sladké vždy dostane keď príde. Do toho sa nestarám

anketkarka
Autor odpoveď zmazal
stanislavicenka
7. máj 2025

Jasne, ze to nie je spravne

lujza123
7. máj 2025

Sladkosti sme doma nikdy nemali a ani neboli používané za odmenu …

Zato finančnú odmenu dcére dávam, za pracu navyše nad rámec povinnosti, vyhovuje nam to obidvom, ona si zarobí a mne to pomôže ked mám veľa prace. Vie mi takto umyť povysavat auto alebo komplet upratať dom, davam jej to hlavne cez prázdniny aspoň sa nenudí. Ma 15 🙂

really8
7. máj 2025
@anketkarka
Odpoveď bola zmazaná

@anketkarka precitaj si to este raz. Prispevok je o odmenovani sladkostami nie o ich obmedzovani

tanicka907
7. máj 2025

Takto za bezne ukony nie, vsetko sa jej snazim milion krat vysvetlit, ale niekedy ked som uuuplne zufala, tak poviem, "pod pojdeme do auto, dam ti tasticku, dostanes mliecko, atd" viem, ze sa to nema a je to nespravne, ale absolutne ako rezignovana neviem co spravit, aby som nekricala alebo nebola "nervozna"

vilma7
7. máj 2025

Nepoznám nikoho kto to robil...

bystrozraky
7. máj 2025

Existuje zaujimavy vyskum na tuto temu: Zobrali veľké množstvo detí, ktoré radi vykonávali nejakú činnosť bez akejkoľvek odmeny – radi maľovali, športovali a podobne. Rozdelili ich do dvoch skupín. Jednej skupine povedali, aby rodičia deťom dávali odmenu za tú činnosť, ktorú aj tak radi robia, a druhej skupine, aby pokračovali bez zmeny. Po nejakej dobe oznámili tým rodičom, aby prestali dávať tú odmenu. Potom porovnali výsledky: väčšina detí zo skupiny, kde im dávali odmenu, prestala činnosť vykonávať po odobrani odmeny , zatiaľ čo v druhej skupine sa prejavili len minimálne zmeny. Dúfam, že to odpovie na tvoju otázku. Nehovoriac o tom, že dávať deťom cukor nie je odmena, ale skôr ničenie zdravia - to uz radsej nieco ine 🙂 Proste je podla mna dobre ak ludia robia nieco preto lebo ich to bavi a nie preto, lebo su zavisle na cukre. Je to úplne iný pohľad na svet, ale ľudia, ktorí sú naučení na odmeny, si to ani nevedia predstaviť. 😊 Prajem pekny den ;)

angeli121212
7. máj 2025

Neodmeňujem sladkosťami lebo nechcem aby si syn spojil sladkosti s tým, že je dobrý resp. Urobil niečo dobre.. som názoru, že takéto odmeňovanie môže viesť ku nadmernej konzumácii sladkostí ako zažehnanie smútku či stresu u dieťaťa v preklade keď sa dieťa cíti zle alebo niečo urobí chce mať zas pocit, že je dobré šikovné a neviem aké a sladkosti mu to navodzujú.. u nás je sladkosť považovaná za bežnú rovnako ako iné jedlo len s tým, že ich jeme menej