icon

Je požiadavka sestry na úroky od rodičov oprávnená?

andreja29
4. feb 2026

Ahojte. Prerabame s muzom dom. Mame hypo 70 000 ale zial nestacilo a nevieme viac navysit sumu na hypo. Rodicia mi ponukli pozicat 20 000. Prijali sme, stym ze im to budeme splacat 10 rokov. Moja sestra ziada aby som im platila aj uroky (3%). Ako dovod uviedla ze ona ma v banke pozicanych 100 000 na ktorych ma urok a ze keby ja mam pozicane od nasich bezurocne, tak by sa citila ukrivdena a ze by mala pocit ze nam pomahju rodicia viac ako im. Rodicia odo mna urok nechcu. Ja neviem ako sa mam na to pozerat nezaujato. Je podla vas poziadavka mojej sestry legitimna?

Strana
z3
huxy
4. feb 2026

Veľmi čudná požiadavka, ale často sa stáva, že sa rodiny rozhádajú kvôli majetkom/financiám

biba_18
4. feb 2026

a čo, hádam je to vec rodičov. nedali vám tie peniaze ale požičali… tých 50€ mesačne sestru nespasí…

minenkaa
4. feb 2026

@andreja29 sestra ti nepožičala,nerieš čo chce ona

anonym_1757b5
4. feb 2026

Tak to je dobrá sestra .Závidí pomoc 🤦

anonym_3954de
4. feb 2026

Bude Vam ta suma uz stacit??lebo aj dvor,ploty,brany,zamkova to su riadne palky.Ked uz Vam hypo teraz nedaju tych 100tisic.Zase je dobre,ze rodicia pozicali,nevydaju financie das neskor,banke by si toto povedat nemohla.Ale vratila by som cim skor,aj navysila hypoteku a cele by som im to vratila.

anonym_b5aa57
4. feb 2026

@andreja29
Pri sucastnej Slovenskej inflacii:
Pri priemernej 4 % ročnej inflácii bude mať 100 000 € o 10 rokov reálnu hodnotu približne 67 556 €. To znamená, že vaša kúpna sila klesne o takmer jednu tretinu (32,44 %)

anonym_456120
4. feb 2026

Ja na jednej strane aj sestru chápem. Aj ja by som brala bezúročnú pôžičku. Tie úroky idú stále hore, nehovoriac o tom, čo to urobí na splátkach.
Prečo ste sa pustili do niečoho, na čo reálne aktuálne nemáte financie?

Ale čo by ma nenapadlo je určovať podmienky rodičom.
Na druhej strane by som si so všetkými sadla, predsa má rodina držať pokope, pomáhať si a podporovať sa.

andreja29
autor
4. feb 2026
@anonym_456120

Ja na jednej strane aj sestru chápem. Aj ja by som brala bezúročnú pôžičku. Tie úroky idú stále hore, nehovoriac o tom, čo to urobí na splátkach.
Prečo ste sa pustili do niečoho, na čo reálne aktuálne nemáte financie?

Ale čo by ma nenapadlo je určovať podmienky rodičom.
Na druhej strane by som si so všetkými sadla, predsa má rodina držať pokope, pomáhať si a podporovať sa.

@anonym_456120 my na to mame financie. Len uver nam nechcu navysit kvoli priznanemu prijmu. Realne nemame problem spacat aj vyssiu hypo len nam ju banka neda. Mohla by som si zobrat bezucelovu pozicku so 6% urokom. Ale rodicia ma ziadaju aby som to nerobila lebo je to nevyhodne a ponukaju mi pozicku oni.

anonym_3954de
4. feb 2026
@andreja29

@anonym_456120 my na to mame financie. Len uver nam nechcu navysit kvoli priznanemu prijmu. Realne nemame problem spacat aj vyssiu hypo len nam ju banka neda. Mohla by som si zobrat bezucelovu pozicku so 6% urokom. Ale rodicia ma ziadaju aby som to nerobila lebo je to nevyhodne a ponukaju mi pozicku oni.

@andreja29 ide danove treba navysit prijem,daju aj vyssiu hypo.

andreja29
autor
4. feb 2026
@anonym_3954de

@andreja29 ide danove treba navysit prijem,daju aj vyssiu hypo.

@anonym_3954de obacas su zivotne situacie ze to proste nejde. Napr. Zamestnavatel vam da na papieri nejaku vyplatu a ostatne do obalky... atd.
Teraz sa ale nepytam na nazory ako dostat vacsiu hypo ( lebo toto viem ze sa neda u mna) ale nazor na to ci je bezne/normalne platit najblizsim rodinnym prislusnikom uroky z pozicky.

anjelok
4. feb 2026

Skus stavebny uver v stavebnej sporitelni, ten sa da zobrat na viac rokov ako spotrebak, s nizsim urokom a bez potreby zalozit nehnutelnost.

anonym_3954de
4. feb 2026
@andreja29

@anonym_3954de obacas su zivotne situacie ze to proste nejde. Napr. Zamestnavatel vam da na papieri nejaku vyplatu a ostatne do obalky... atd.
Teraz sa ale nepytam na nazory ako dostat vacsiu hypo ( lebo toto viem ze sa neda u mna) ale nazor na to ci je bezne/normalne platit najblizsim rodinnym prislusnikom uroky z pozicky.

@andreja29 ale co ak Vam nevyda ani tychto 20tisic??A dom bude stale nedokonceny,aj to sa pytam,ci vam to uz vystaci,aby bol tip top podla predstav.

anonym_3954de
4. feb 2026
@andreja29

@andreja29 a setra nema,co do toho hovorit,je to rozhodnutie vasich rodicov.

andreja29
autor
4. feb 2026
@anonym_3954de

@andreja29 ale co ak Vam nevyda ani tychto 20tisic??A dom bude stale nedokonceny,aj to sa pytam,ci vam to uz vystaci,aby bol tip top podla predstav.

@anonym_3954de dom nebude tip top. Ale budeme sa moct nastahovat. Toto su uz peniaze len na kuchynu, a pevne skrine, podlahu, dvere, sanitu...
Stale sa ale nevenujete mojej otazke. Platili by ste rodicom uroky z pozicky keby si to zelal vas surodenec?

anonym_3954de
4. feb 2026
@andreja29

@anonym_3954de dom nebude tip top. Ale budeme sa moct nastahovat. Toto su uz peniaze len na kuchynu, a pevne skrine, podlahu, dvere, sanitu...
Stale sa ale nevenujete mojej otazke. Platili by ste rodicom uroky z pozicky keby si to zelal vas surodenec?

@andreja29 nie,sestra sa nema,co do tohio starat.Je to dohoda medzi tebou a nimi.

deedol
Včera o 00:45

aby to bolo uplne tip top fer, mali by rodicia pozicat bezurocne rovnaku sumu vam obom, napr. vam 20 tisic a jej tiez. ona ich moze pouzit napr. na mimoriadne splatky hypo a skratit si cas splacania, na com usetri. (ak rodicia nemaju 20 tis, tak 10 tebe a 10 jej). ale k tvojej otazke, nie, uroky rodicom sme neplatili (ani my, ani sestra s muzom).

deti95060810
Včera o 01:27

nie, neplatila.
súrodenec nemá čo určovať podmienky pôžičky.
len pozor na súrodenca, takéto typy sú pri dedičskom konaní poriadne nepríjemné.

som_realistka
Včera o 05:49

Sestra sa asi citi ukrivdena, ale to ci budete akebo nebudete platit uroky je vec rodicov. Otazka je iba taka, ze preco nepozicali aj sestre nejaku cast.

anonym_92bfc0
Včera o 06:04

Jasne ze sa cíti ukrivdena jednej pozicaju a druha musí platiť drahé úroky banke. Mali obom pozicat.

marianarem
Včera o 06:15

@andreja29 Je to vec rodicov, za akych podmienok pozicaju. Ja osobne by som tuto situaciu prebrala s rodicmi, povedala, ako sa sestra citi a potom by nebolo zle si to spolocne vsetci styria vydiskutovat, pripadne nieco vymysliet, aby sa nepokazili vztahy v rodine. Je pravda, ze napriklad moji rodicia sa snazia byt dost striktne spravodlivi, co sa tyka financnej podpory mna a sestry. Ked jedna potrebuje pomoc, tak automaticky mama vymysla, ako to urobit, aby, aby rovnakym dielom spravili nieco aj pre druhu.

maryetta
Včera o 06:22

Nie neplatila. A nech si pisla. Je to dohoda medzi tebou a rodicmi. Ona do toho nic. No este aby som surodencov riesila....

efka77
Včera o 06:25

Smutne,ze toto surodenec zavidi.
Brala by som dohodu s rodicmi, neriesila sestru. Ale asi to stoji za rozhovor,ona v sebe zjavne nesie nejake krivdy ked toto riesi.....mozno cela rodina spolu

dankakuc
Včera o 06:34

toto je medzi tebou a rodičmi, sestru do toho nič. Mohla si aj ona bezúročne požičať od rodičov.

anonym_4690b1
Včera o 06:35

@andreja29 sestre by som povedala, nech sa stara laskavo o seba. A pokiaľ máš platit úroky, to.si môžeš požičať rovno od banky na nie rodičov.

sense
Včera o 06:37

Je to medzi tebou a rodičmi. Keď nie sú peniaze problém splatila by som to vo najskôr a nie až desať rokov s tým žeby dostali aj niečo viac vzhľadom na infláciu.
Sestru chápem ,že sa cíti možno ukrivdení, ale nie je to jej vec. Peniaze vedia rozhádzať rodinné vztahy

renesance80
Včera o 06:39

@andreja29 nie sestru do toho nic nie je ,moj nazor

anonym_829385
Včera o 06:41

Ja by som takej sestre povedala, že nakoniec sme sa dohodli s rodičmi že ICH peniaze mi darujú 🤦🏼‍♀️ … čo sestru potom, čo rodičia robia so svojimi peniazmi … Pane Bože …

anonym_66fb92
Včera o 06:46

Milujuca sestrička očividne dožičí…. Mohla si aj ona požicat od rodicov…

anonym_87fe51
Včera o 06:54

No, tieto vzťahy nezávidím. Môj súrodenec mal od rodičov požičaných 30000, v banke boli vtedy vysoké úroky, rodičia sami ponúkli, oni ich nepotrebovali v tom čase. Potom si rodičia chceli kúpiť väčšiu vec, ale akurát v tom čase mali zablokované peniaze v nejakých fondoch, tak som im ja požičala 20000. Teraz som sa ja dostala do 💩💩, oni mali voľné peniaze akurát, tak mi tiež požičali. Neviem, prečo by sme sa mali hrať v rodine na úroky. Veď sme rodina. Na koho iného sa máme spoliehať? Raz ťahá jeden, inokedy druhý. Pre seba navzájom urobíme všetko.

anna777115
Včera o 06:58

A bolo nevyhnutné o tejto skutočnosti informovať sestru? Teraz, to medzi vami, robí zbytočne zlu krv.

Strana
z3