Je spoločné bývanie po pol roku správne rozhodnutie?
Ahojte, žienky, viem, že podobných tém je tu viac, ale každý prípad je trochu iný a rada si prečítam nestranné názory na svoju situáciu.
S priateľom sme spolu pol roka a uvažujem, že by som mu navrhla, aby sa ku mne presťahoval. Už sme sa o tom párkrát bavili a myslím, že na to aj čaká. Momentálne u mňa trávi víkendy a občas aj nejaký deň v týždni.
Ja bývam v dvojgeneračnom dome. Mám samostatný vchod, terasu, časť záhrady, všetko svoje a oddelené. Moji rodičia sú v pohode, všetci vychádzajú super, rešpektujú moje súkromie. V tomto smere (zatiaľ :D) nie je problém.
Priateľ si kúpil byt v novostavbe, ktorý ešte nie je hotový, bral si dosť vysokú hypotéku a doteraz býva v rodičovskom dome.
Moje náklady na bývanie sú dosť nízke, dokopy aj s úverom, ktorý som si brala na prerábku, je to 450 €. K tomu samozrejme ešte strava, drogéria, atď...
Myslíte, že po pol roku je skoro na spoločné bývanie? Prípadne, že to patrí až do manželstva? Ako by ste v takomto prípade riešili financovanie domácnosti? Chceli by ste, aby váš priateľ platil len polovicu za energie/stravu, alebo prispieval trochu viac? Ja som najskôr uvažovala takto, bývanie je moje, čiže sa mi zdalo fér, že by platil len polovicu za energie/stravu. Na druhej strane, za prenájom hoci aj garsónky by zaplatil minimálne 400 €, tu je dosť priestranné a takmer nové bývanie, nehovoriac o tom, že by som isto upratovala a varila prevažne ja. Neberte to, prosím, tak že na tom chcem nejako zarobiť, ja sa teším, že by sme tu boli spolu, ale povedzme si úprimne, v dnešnej dobe tie vzťahy málokedy vydržia celý život a treba sa zamýšľať aj nad praktickými vecami. Z iných diskusií vidím, že niektorí chlapi takto žijú roky takmer zadarmo, a keď sa vzťah skončí, majú pekne našetrené, lebo žena sa starala o všetko. Samozrejme, budem sa s ním o tom baviť, ale rada si prečítam, ako to riešia iné páry v podobnej situácii, keď sa jeden partner nasťahuje k druhému, prípadne, čo si o tom myslíte. Ďakujem.
@enmery platí to aj keď žena používa priatelove auto, tiež má platiť benzín, výmenu kolies, servis, STK, umývačku auta..? Veď keď sa vozí, je normálne že auto nieje v stave ako keď stojí v garáži, takže je normálne aby sa spolupodieľa a aj si ho po sebe dala do pôvodného stavu, či to je už iné?
@enmery prečítal a keďže som z tvojich komentárov pochopil že vieš poradiť, máš rozhľad si skúsená, chcem vedieť tvoj názor na jednoduchú otázku. Dobre predstav si že sa ťa to pýta niekto len tak, aká je tvoja odpoveď?
Tvoj posledný príspevok je otázka, skonštatovanie a odpoveď na ňu a akože téma ukončená? Verím že máš na viac ako len takto zbabelo utiecť. Čakám na odpoveď.
No a to jeho bývanie co? A keď bude byt hotový?
Mat to obratene, nešla by som k tebe bývať, keby som mala svoj byt. Treba sa o tom porozprávať co v budúcnosti atď. A koľko platiť ak teda by šiel? Na polovicu? Neviem. My sme mali vždy všetko spoločne.
Dôležité je si to nastaviť hneď na začiatku, aby sa netváril ako na návšteve bez povinností..
Väčšinou čo poznám páry, kde bývanie je jej, tak väčšie výdavky sú na stravu, kultúru..
Takže tvoje náklady nemusí riešiť, ale nákup stravy, večere, kino nechaj nech platí on ako gentleman a ty buď princezná, ktorá nebude za každú somarinu vyťahovať peňaženku..
Viem, že to takto funguje fajn.. a keď sa situácia otočí a budete bývať u neho tak bude naučený sa správať ako gentleman a niečím mu prispeješ ty ak príde k bývaniu u neho..
Naučí sa hospodáriť, keď nebude mať všetko na tanieri..
Nakoniec zistite, ze jemu v podstate vyhovuje byt kedze je tam ovela menej roboty a v podstate je to ovela menej nakladne a Tebe vyhovuje viac dom, praca v zahrade a pod. Mozno on vobec nie je typ co chce travit cas neustalou pracou okolo domu, zahrady a tak. Bavi ho to ? Lebo udrziavanie domu so zahradou a bytu je veeelmi velky rozdiel. On je mozno bytovkovy typ, ty domovy 🙂
Ja sa vyjadrím iba k tomu dvojgeneračnému bývaniu. Ja žijem v dvojgeneračnom dome so svokrovcami, všetko máme oddelené iba záhrada je spoločná a nemáme žiadne problémy. Partner vyplatil sestru takže dom je jeho, svokrovci sú skvelý ľudia, a súkromia máme veru dosť, keby nevidím či je auto v garáži ani neviem či sú doma.
A áno som zástancom spoločného bývania pred svadbou, najlepšie spoznáš človeka spolunažívaním :D
@vikt343 Ja som svoj postoj k takýmto témam vyjadrila xykrát. Časy, keď muž pracoval a žena bez školy rodila deti a robila komplet domácnosť sú preč. Ak to ty nechápeš, za to ja nemôžem. Žena pracuje tiež a na všetkom sa majú podieľať spolu. Nežije v hoteli. Ak chce domácu gazdinnú, má jej to oznámiť a povedať, že chce, aby nechodila do práce a starala sa o domácnosť. Ak si to nenastaví inak,je tu milión tém,kde žena pracuje, on pracuje, prídu deti a všetko ostáva komplet na nej, ešte jej aj chmuľo vykrikuje, že ju živí. Akoby deti neboli aj jeho. Môj dedo robil doma všetko, môj oco tiež. A hoci som mesiace nesedela v aute, len on, upratala som ho, kým oco rúbať drevo napr. Ale porovnávať udržiavanie domácnosti s umytím auta raz za čas je fakt🤦♀️Pravdepodobne sa Ťa dotklo, že okrem práce by od Teba tiež pracujúca žena chcela odložiť riad, či nebodaj povysávať.
@enmery ďakujem za odpoveď. Toto je ucebnicovou ukážkou prečo sú vo vzahoch problémy. Chlap sa opýta jednoduchú otázku na ktorú sa dá odpovedať 3 vetami. Dostane odpovede na všetko ostatné len nie nato čo sa pýtal.
Ako to bolo kedysi, čo tvoj otec, starý otec..Stále nepoznám odpoveď na otázku, ktorá bola položená.. klasika ktorá nemohla chýbať, že sa ma to asi dotklo a obvinenie že možno práve ja som ...ach jaj.
Vysávam a riad umývam veľmi rád, totižto to na rozdiel od mnohých žien nepokladam ani za prácu, samozreime aj pranie (je rok 2025) takže čo iné ešte je tak zložité v udržiavaní domácnosti? . Cítim že si sa zrejme vlastným výberom nešťastne vydala, veď ale všetci chlapi za to nemôžu..keď začnete pracovať na sebe a menej vidieť chyby druhého a svoje nie, budete sa mať lepšie.

Nemyslím, že je to extra skoro. Najlepšie zistíte ako vám to bude spolu klapať. A kde máte to bývanie ? Mesto/dedina ? Lebo nie každý je stavaný na to, či ono.