icon

Je správne dať dieťa pokrstiť, keď ono nemôže o sebe rozhodovať?

4. dec 2022

Ahojte, čítala som nejaké staršie články o viere len so zaujímavosti -som pokrstená a mám aj prijímanie. Ale nikdy som v Boha neverila, bolo to čisto tlačenie rodiny od detstva. Ako som dospela hovorím o sebe ako o ateistovi. Moja rodina však stále tvrdí, že do konca života budem kresťan, pretože mám za sebou tieto dva obrady, ktoré ale neboli mojim rozhodnutím. A moja otázka znie - je podľa vás spravodlivé keď dáte dieťa na takéto obrady aj keď vlastne o sebe nevie rozhodovať? Nemalo by to byť na výbere človeka?
Mňa to nejako netankuje, ale keby som chcela byť "oficiálny" ateista asi by som musela nejako vystúpiť z cirkvy alebo niečo podobné a to mi príde zbytočne veľa práce okolo toho. A rodina ma stále presviedča, že som kresťan aj tak o mne hovoria pred ostatnými, pretože podľa nich sa ten krst neda vymazať a tým pádom už budem vždy kresťan. To mi napadlo, lebo sme sa pohádali dnes o sčítaní obyvateľov čo bolo naposledy a, tým, že som sa nehlásia k náboženstvu nedostanú za mňa peniaze.

Strana
z3
luscious
Autor odpoveď zmazal
ckocka
22. dec 2022

@laskonka862 Ja som snáď o fanatizme nič nepísala, nenapadlo ma že zmienku o hromadných sebevraždách vztiahneš na veriacich, to je čisto tvoja projekcia.

laskonka862
22. dec 2022

@ckocka no ked niekto napise, ze hromadne vrazdy ci sebevrazdy nepachaju neveriaci, tak logicky mi vyplyva, ze ma nazor, ze to pachaju len veriaci...cize ziadna moja projekcia.

ckocka
22. dec 2022

@laskonka862 Dobre, dohodnime sa že sa sektami nebude zaoberať, to je extrém.
Ja sa stále snažím vysvetliť jedinú vec, tú potrebu boha ktorú v sebe má veriaci neveriaci nepociťuje. Teda ho nehladá, neotvára sa, nenapojuje sa ani nerobí iné veci aby ho našiel. Prečo by to robil ak mu jeho logika vraví že neexistuje? A zároveň dokáže aj tak žiť spokojný život.
Tak ako tebe tvoj mozog vytvára potrebu nadprirodzeného, mne ten moj hovorí že stačí hmota a energia. Jednoducho sme trochu inak naprogramované. Veď ja od žiadneho veriaceho nepožadujem aby sa svojej viery vzdal.

viestta
22. dec 2022

@laskonka862 akceptuj, ze su ludia, ktori cestu k Bohu hladat nepotrebuju, pretoze ku svojmu zivotu to nepotrebuju. Ich moralne hodnoty mozu byt rovnako dobre aj zle ako je to u veriacich, kazdy sa riadi hlavne svojim svedomim. Je uplne jedno ci si to svedomie vytvoril sam, bolo mu vytvorene vychovou alebo jeho svedomie je odvodene od ucenia nejakeho nabozenstva. Vsetko je iba a len o svedomi.

laskonka862
22. dec 2022

@ckocka Ja tiez nepozadujem od ziadneho neveriaceho, aby hladal boha. No spokojny zivot moze byt v zivote len faza. Mnohi a najma mladi sa v mnohej miere nevedia vysporiadat aj s malichernymi problemami a castokrat siahaju po rieseniach, ktore maju vazne nasledky. Viera je vzacna optika, ktoru rodic moze ponuknut detom, aby vedeli, ze je tu zdroj energie, na ktoru sa mozno obratit hlavne v tych nelahkych chvilach. Ked ja viem, ze to funguje, je pre mna samozrejme, ze toto dedicstvo odovzdam detom...aby same nemuseli hladat, tapat a brodit sa zivotom. Takto mozu dotyk Boha odmalicka vnimat. Ak je vasim dedicstvom spokojny zivot, je to uzasne. Ale mnohi taketo stastie veru nemaju.

zuzi0911
22. dec 2022

Ja som pokrstena a teda my sne veriaci...boli obdobia kedy som neverila a to ,že som pokrstena na mňa nijako nevplyvalo v tom co cítim a ako to vnímam....
Tak isto mam dcéry pokrstene ....nikdy som ich nenutila sa modliť ci chodiť do kostola ..modlia sa same od seba ,na hodiny nabozenstva sa vzdy tesia,zaujima ich to ....už ako sa oni rozhodnú, v budúcnosti. ,ze sú pokrstene si myslím, že nemá ako ovplyvniť ich život....

laskonka862
22. dec 2022

@viestta Ja to predsa absolutne akceptujem. Ze diskutujem, neznamena, ze niekoho presviedcam. Boze chran 😁 Akceptovala by som, keby aj moje deti odmietali vieru. Sama som ju v urcitej faze odmietala.
Moralne hodnoty a svedomie je jedna vec, to samozrejme ide aj bez nabozenstva. A cerpat silu clovek samozrejme dokaze aj z inych pozitivnych zdrojov. Ved nepopieram.

lavinis
22. dec 2022

Nie je

ckocka
22. dec 2022

@laskonka862 Asi vám to šťastie s radosťou ponechám, ak očividne vplýva na schopnosť chápať.

fiffinkaa
22. dec 2022

Z biblického hľadiska to správne nie je. Dieťa sa má rozhodnúť samé ...

laskonka862
Autor odpoveď zmazal
nikiki29
22. dec 2022

Ak si myslíš, že je to nespravodlivé, nedávaj svoje deti krstiť. Ty tak isto môžeš z cirkvi vystúpiť. A to ako to robia alebo vnímajú ostatní ti môže byť fakt jedno…

Strana
z3