icon

Je spravodlivé zmeniť podmienky pred svadbou?

12. apr 2024

Ahojte, opíšem situáciu.
Muž žene povedal že keď sa vezmú budú mať majetok pol na pol a aj splátky za hypotéky pol na pol. Je krátko pred svadbou a z neho vyšlo že majetok nebude nikdy pol na pol (lebo si na neho pozical tak že cachrovali s majetkami v rodine od príbuzných a že ti nikdy nedovolia alebo možno aby tam ako spoluvlastnícku napísal tu ženu).
Po svadbe bude všetko pol na pol. Jej navrhli aby si odkladala sumu ako on platí na hypotéku a investovala (ale investovanie má menšie percenta než inflácia hmotného majetku a znížilo by im to už tak malý príjem do budúcej rodiny). Toto o Tom majetku jej sľúbil pred dvoma rokmi. A takto to dopadlo. Šli by ste aj tak do svadby alebo nie?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
12. apr 2024

@h2 no si predstav žeby to bolo naopak. Ona by od neho chcela aby splácal polku hypo na byt, ktorý by vlastnila len ona. Alebo by bývali v jej byte a on by dával všetky peniaze do domacnosti. To by bolo podľa teba okej?
Ako nechápem o čom píšeš.

reanda
12. apr 2024

autorka, ved nech sestra navrhne nastavajucemu, ze teda ok, ak ju nezapise do listu vlastnictva a ich byvanie nebude aj jej, tak mu nebude ani nic platit.. ziadnu cast splatok, ani nic.. nech si plati sam, ked je byt jeho.. ani do domu jej svokry nebude nic investovat.. do ziadneho zariadenia, ani do nicoho.. ked to nie je jej.. mozno sam navrhne zrusenie svadby 😀

h2
12. apr 2024

Tak keď on má názor, že ten byt má cenu 7000€, tak požičaj sestre 1000€, keď má 6 a nech jej ho teda predá. Keď ten byt nemá hodnotu, prečo má problém jej prepísať polovicu?

h2
12. apr 2024

A od nej niekto chce, aby splácala jeho hypotéku? Alebo aby kompletne financovala domácnosť, lebo on spláca?

evelyn246246
12. apr 2024

..fuha..nuz..nech si ho neberie ...stale bude mamkin cecok ...o hocico pojde a je jedno ci majetky, deti ....posledne slovo bude mat vzdy mamicka ...co je zle ...nevadi , 2 roky su nic oproti celemu zivotu..

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
12. apr 2024

@autorka tak myslím, že nie o com....👎

zmrzlinka2021
12. apr 2024

Nešla by som do manželstva s takých človekom. Je to jasný odrb

lienka.7
12. apr 2024

@autorka myslím ze
@h2 to ma s majetkom nejako takto podobne... cize preto je to pre nu OK.
Možno ozrejmi ona sama, niečo sa mi z predošlých diskusii marí.
Ak to tak nie je, VOPRED SA TI OSPRAVEDLNUJEM
@h2

lienka.7
12. apr 2024

@autorka on jej DOVOLI???? 🤣🤣🤣🤣
A spoločný účet??? No jasne 🤣🤣🤣🤣
Moja zlata, tvoja sestra nech uteká kade ľahšie...🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Ešte že sa pán ženích "vyfarbil" pred svadbou👌👌👌
Kks, manipulátor ako vyšitý...👌👌👌

lienka.7
12. apr 2024

@autorka a ešte mala poznámka k tomuto:
Ale že jej dovolí aby si 300€ (koľko spláca hypo) odložila bokom, kým bude zarábať.
A keď bude na materskej, rodičovskej a nebude zarábať, tak co jej DOVOLI si odložiť? Keď bydu mat 2 deti napr a bude 6 rokov doma, cize 6 rokov jej NEDOVOLÍ si nič odložiť, lebo nezaraba???? Kks, toto co je???? 🤯🤯🤯🤯 mi normálne dekel odpálilo🥴🥴🥴

autor
Autor odpoveď zmazal
reanda
12. apr 2024

a ona vobec este uvazuje o svadbe? 😔

komplikovana
12. apr 2024

Po tom vsetkom co bolo napisane, ju chlap neberie ako rovnocenneho partnera s ktorym chce zdielat zivot. Dokonca ani o laske sa neda hovorit. Dohovor sestre, nech sa nevydava. Kaslat zalohy, « hanbu » to sa vsetko da prezit.

h2
12. apr 2024

@lienka.7 Otázka znie, čo je pre mňa OK. Ak on jej sľúbil, že sa finančne vyrovnajú (ona mu zaplatí ten podiel) a on ju dopíše na LV v polovičnom podieli, hypotéku splatia spoločne a teraz tvrdí, že to nikdy neurobí, tak to OK nie je, to chápem, že sa cíti podvedená.
Áno, tiež si ťa pamätám z minulých diskusií 😀, už sme mali na túto tému výmenu názorov. Pamätáš si dobre, dom, v ktorom bývame s mojím mužom, je môj. Lebo som ho kúpila za MOJE peniaze a za peniaze MOJICH rodičov a na zvyšok som JA zobrala hypotéku, ktorú som roky splácala zo SVOJICH peňazí a napokon dosplácala zvyšok z peňazí, ktoré som zdedila, keď MI zomrel MÔJ otec.

katka700
12. apr 2024

Nech pošle znalecký posudok a kúpnu zmluvu kde je cena 7k a to pošlite do banky kde má úver 😂
Pre nechápavych hypotéka je účelovo viazaný úver. Pochybujem že brali americku hypo na čokoľvek.

sasa1310
12. apr 2024

už len to rozmýšľanie nad svadbou iba kvôli majetkom je náznak toho, že toto nie je to pravé orechové a radšej choďte od seba. Ja keď som sa išla vydávať, som bola tak zamilovaná, že mi bolo lajtr jedno či niečo vlastnil alebo nie.

lienka.7
12. apr 2024

@h2 nič co som napisala, som nemyslela v zlom 😊😘
Píšem to len pre istotu. A rešpektujem každý názor, sme rôzni ľudia, mame rôzne pohľadu na zivot. V konečnom dôsledku ide o to, čo vyhovuje nám, nie iným 😉
Ale toto tu, je čisté vychcanstvo z jeho strany. Plus to s tým "dovolenim" zaklincoval uplne 👌

sasa1310
12. apr 2024

ona síce nebude vlastníčkou, ale pri prípadnom rozvode po 20. rokoch bude mať nárok na polovicu splatenej hypotéky počas celých 20 rokov. Takže zasa bez peňazí neostane

reanda
12. apr 2024

@h2 to si vsetko stihla, kym si sa vydala? si sa vydavala po styridsiatke? 🙂

h2
12. apr 2024

@reanda Nie, nevydávala som sa po 40-tke. 😄 Ja nie som vydatá.

hopsas
12. apr 2024

@sasa1310 tak si poďme zrátať, hypo je dajme tomu 300 eur, platí sa 20 rokov čiže suma je cca 72 000 polovica je 36 000 - AK sa k nim dostane vôbec a AK bude mať o tom doklad s AK jej neodrážajú roky kedy bude na materskej a platiť nebude . Ok dajme tomu že milosrdne dostane nejakých 30 000 bude mať cca 50 rokov ...tak veľa šťastia dievčaťu s kúpou niečoho...

sasa1310
12. apr 2024

@hopsas Ono tomu treba najskôr aj rozumieť. K tomu totiž žiadny doklad potrebovať nebude a je jedno či bude na MD alebo RD. On bude platiť hypo zo spoločných peňazí. A nikde nie je napísané, že nič nové za celé manželstvo nemôžu nadobudnúť už spolu

hopsas
12. apr 2024

@sasa1310 veď to píše ta sestra, ak majú už teraz rovnaké príjmy obaja a druhú hypo nedostanú a on sa nezdá toho čo dostal - šancu nemajú...

autor
12. apr 2024

@sasa1310 právnik sa vyjadril že na to pravdepodobne nebude mať nárok lebo to pôjde síce zo spoločných peňazí ale že on má skúsenosť ako právnik ktorý riešil nie málo rozvodov že sa žena k peniazom nedostala. Muž zahlásil že nemá peniaze, dali mu splátkový kalendár a mal platiť 50€ do konca života. Žena prišla o všetko. Aj takto to môže dopadnúť.
A pri inflácii 100% bude 30.000 v budúcnosti tak ako dnes 15.000€, - a za to si asi ani dnes polovicu bytu nekúpi. Pričom on keď ten byt o 30r predá tak bude mať možno 200.000€

sasa1310
12. apr 2024

@hopsas príjmy sa menia stále. Teraz im nevychádza o 5 rokov možno vyjde.

lenkasarka
12. apr 2024

Neskúšali ste sa zamyslieť nad možnosťou ponúknuť mu aj nejaké Eura mimo splátok hypotéky? Nejaku časť z trhovej hodnoty bytu. Realne som sa zamýšľala čo by som spravila ja, ale nenachádzam odpoved.

sasa1310
12. apr 2024

a ako si to predstavujete? Jeho mama mu pomohla s investíciou do jeho bytu a on to teraz má prepisovať aj na ňu lebo sa ožení? Lebo nerozumiem čo vám vadí? Však aj ona nech si kúpi niečo na hypotéku ešte pred svadbou maličké a budú splácať každý svoje, keď vám to tak vadí, že on má byt a nechce ho prepisovať na tvoju sestru.