Je to až taká strašná tragédia?
Ahojte, som tu nova a potrebujem sa surne niekde vyplakat lebo uz neviem ako dalej. Som vydata 3 roky, s manzelom zijeme u mojich rodicov v dvojgeneracnom dome, manzel pochadza z ineho mesta vzidaleneho cca 200 km, pristahoval sa sem koli mne, povodne sme mali v plane ze si v dome jedno poschodie prerobime a budeme tu zit s nasimi, lenze casom sme zistili, ze potrebujeme byt sami, dom v ktorom zijeme patri mojej mame a ona je tu pán, ktory tu rozhoduje o vsetkom, my tu nemame narok na nic, a neustale nam to dava najavo, vsetko sa tu musi robit ako ona povie, dokonca nam nechcela dovolit ani prerobit si poschodie podla nasich predstav len podla jej, tak sme sa rozhodli ze s nasimi teda byvat neostaneme, svokra tam ponukla v meste kde manzel vyrastal krasny 4.izbovy byt, ktory mala povodne dostat svagrina ale ta sa ho vzdala. tak sme sa teda po dlhsom zvazeni rozhodli ze pojdeme byvat tam, nasim sme to oznamili cca pol roka dopredu lenze teraz ked sa blizi datum nasho stahovania mama to zacina velmi tazko znasat, neustale mi vycita ze ten dom drzala cele roky koli mne aby som tam s nimi byvala a ja sa teraz sebecky rozhodnem odstahovat sa, zacina mi uz aj hrat na city s tym ze aj otec moj odchod tazko znasa ze si kazdy den dava tabletky na ukludnenie a pod. Mama mi zacina vytykat ze som sebecka, ze ako sa chcem o nich raz postarat ked sa stahujem tolke km preč, a ze koli mne budu teraz musiet predat dom na ktory su zvyknuty, lebo ho sami dvaja nebudu vladat platit ked raz pojdu do dochodku (teraz maju obaja 51 r. a pracuju), sestra sa stahuje do domu co zdedil jej manzel po starych rodicoch cca 20 km od nasho sucasneho bydliska, ale to problem nie je- ze ona sa ma odstahovat. Som akurat v tretom mesiaci tehotenstva a som na rizikovom lebo uz som o jedno dieta davnejsie prisla, a nezvladam toto deptanie s ich strany, vraj som nevdacna, a mam si ist pekne za manzelom a svokrou ked si myslim ze mi tam bude lepsie. Je to naozaj tak nieco strasne ked sa chcem odstahovat od rodicov to trochu viac vzdialenejsieho mesta?
@simona1910 ja ta uplne chapem, len som chcela poukazat na to, ze ja som mala dobre vztahy a aj tak som chcela ist prec. Preto vravim, ze mladi maju byt sami hned ako je to len trochu mozne. Takze radim ist prec a budes mat pokoj. Nie je nad to, mat vlastnu domacnost a svoje pravidla a hlavne POKOJ 🙂
@simona1910 Je naozaj velmi nepekne a sebecke odnjednej mamy,aby sa voci Vam spravala tak ako sa doteraz spravala a teraz Ta citovo vydierat.Asi by som tomu venovala este jednu spolocnu debatu a ak budes citit ze sa nezmeni a nebudete v tom dome rovnocennymi vlastnikmi s moznostou hovorit do vsetkeho a prerabat si ako ty chces tak by som sa odstahovala.urcite.
@simona1910 ahoj, nečítala som diskusiu, ale z tvojho príspevku je úplne jasné, že tvoja mama je riadny sebec.Vy ste si nemoholi v dome urobiť nič podľa svojich predstáv, tak aby ste sa tam cítili "ako vo svojom", si na rizikovom, prišla si o dieťa...teba moja nech vôbec netrápia jej vydieračské reči, inú možnosť ti vlastne ani nedala...a ani neuvažuj nad tým, že by si nemala odísť...neznášam takéto vydieračské reči, pevne dúfam, že ja takouto matkou nikdy nebudem.Každý človek keď už má muža/ženu a na ceste dieťatko, tak úplne prirodzene chce to naj naj naj pre svoju už "novú najbližšiu rodinu" , vydieračské reči typu -
" Otec to ťažko znáša"
"Budeme musieť predať dom"
"Ako nás doopatruješ"
sú úplne úbohé...a ide jej len o seba, nie o tvoje šťastie, veľmi smutné.Ale keďže jej ide len o seba, tak ty buď prosím iná, ty mysli na svojho muža a na vašu malú lásku, ktorú budeš už čoskoro držať na rukách...Nikto iný nech ťa teraz nezaujíma.Vzťahy s mamou, sa ak majú časom napraviť, sa napravia....ty teraz potrebuješ pokoj...
A ak nie tak nebuď takou matkou pre svoje dieťa.
@simona1910 necitam diskusiu ale napisem ti takto...
neries mamu, ries svoju rodinu .... 🙂
Ja som najmladsia zo sestier, tiez sa ratalo vzdy , ze ja tam zostanem byvat s nasimi.. aj som chcela...ale moja mama, hoci je skvela starka vnucatam aj mama je super vo vela veciach, tak je tiez taka, ze je proti vsetkemu novemu, nic sa jej nepaci, vsetko je problem.. Ocino je iny, ale hadat a s nou nema vyznam.... Dost co sa oni medzi sebou vadia cely zivot :D...
Takze som velmi rychlo pochopila, ze tam zit nebudem chciet, myslim, ze prve manzelstvo sa mi scasti aj preto rozpadlo, lebo sme tam byvali a nic sme si nemohli podla seba spravit.. este aj grilovanie na dvore jej vadilo, ze cmudime...
Takze som poziadala o obecny byt a odisla sama tam byvat.... s dcerou... Mama to tazko znasala, hoci sme sli len o ulicu dalej ....vramci obce.... Vyhrazala sa, ze ku mne nikdy nepride.. atd.. to v slabej chvilke....inak ona taka neni, ze by vydierala , ako tvoja...
No a ked som sa tam prestahovala, tak bolo vsetko v pohode... chodila pekne ku mne, kolkokrat som prisla z prace a mala som umyte riady :D , alebo kupene mlieko, chleba :D... takze ju to preslo, chodila za vnuckou aj za mnou.... viac ako ja k nim...
Lenze po 3rokoch som sa rozhodla odstahovat za priatelom 110km daleko a to uz znasala horsie, bolo to den pred Vianocami a velmi plakala, aj ja som si poplakala, lebo som vedela, ze im budeme chybat, predsalen aj dcera do 10r s nimi bola.. Prislo mi to, ze tam zostanu takí sami :( aj ked druha sestra moja byva v meste kusok od nich, ale s nou je to ine a ma svoje problemy....
TAkze tam zostali sami.... snazim sa chodit casto k nim a je mi to luto hlavne teraz, ked mame babatko , ze nemozu byt tolko s nim, ako boli s prvou dcerou.. Jednak ja nemam pomoc od nikoho, ale hlavne ta starorodicovska laska malej bude chybat, raz za mesiac to nevynahradi... :( ale hold, moj zivot je tu....
Takze sa riad podla seba, to, co mama teraz rozprava mozno ani nebude pravda, aj ked 200km je naozaj vela... ale ak sa naozaj sprava obmedzujuco, nestoji ti to za to, aby si prisla o svoju rodinu.. rodicia tu večne nebudu ...
Tak taku dramu aku mam teraz doma by podla mna nenapisal ani Shakespeare, moj manzel bol uz mojou mamou oznaceny za podvodnika, ktory najskor predstieral ze tu ostane somnou byvat a teraz ma berie prec :D, dalej za prizivnika ktoreho ona prijala do svojho domu, (samozrejme ale ze tu nebyval nikdy zadarmo, riadne sme platili najomne, stravovali sa sami a pomahali zo vsetkym co bolo treba aj na ukor nasho volneho casu, kazdu pracu ktoru su zmyslela moj muz urobil, ked potrebovala niekam zaviest, aj ked ona sama ma auto aj vodicak, tak ju vzdy zaviezol🙂
@simona1910 no to ešte sa bude stupňovať neboj .... u nás boli podobné scenáre.. hovorí sa , že kôň . ktorý skapíňa kope ..... tak to aj platí , to neboj , to aj iné lahôdky povyťahuje......
Vy sa len obrňte a ignorujte a čím skôr preč ...
@womankc jj lenze mojmu muzovi uz pomaly ale isto dochadza trpezlivost,
@simona1910 no tak mama nech sa teší, že takého podvodníka a príživníka už nebude musieť strpieť pod jej vzácnou strechou🤐
@0silvia0 hlavna vec ze kazdy kto pozna mojho muza dobre vie aky je uzasny, starostlivy, ako vzdy kazdemu pomoze, nepije nefajci, poctivo chodi do prace, stara sa o mna, vzdy mi vsetko dopraje co chcem, aj nasim tolko pomohol ze keby mu to mali zaplatit tak by museli fakt ten dom predat..
nečítala som všetky príspevky, ale každý má právo zariadiť si svoj život po svojom aj ho po svojom prežiť. Osamostatni sa . Nikto nemá právo ťa do niečoho nútiť a citovo vydierať. Pomáhať jej môžete aj naďalej, to že sa osamostatníte neznamená že si sa na ňu vykašlala. Veď je predsa normálne, že deti odchádzajú od rodičov, zakladajú si rodiny. Pokiaľ to je možné, každá rodina by mala mať vlastné bývanie, kde sa budú riadiť svojimi pravidlami..
Držím palce
@kvetinka75 dakujem len podla mojej mamy si deti nemaju pravo zariadit vlastny zivot, maju zit podla predstavy rodicov a tak ako si to rodicia naplanovali, a z vdacnosti ze ti rodicia dali zivot mas ty sedit cely zivot pri ich zadku a starat sa o nich az do ich smrti
@simona1910 nuž, tvoja mama hľadá vinníka... všetko len zhoršuje a deptá vaše vzťahy... Naozaj odíďte čo najskôr, lebo si povyhadzujete na oči také veci, cez ktoré sa neprenesiete... Moja mama sa nerozpráva s mojim švagrom cca 10 rokov, alebo skôr on s ňou...
@0silvia0 veci si odvazame uz v sobotu, a v utorok ideme uz nastalo, lebo ja tu idem ešte v utorok na kontrolu k zenskemu.
@simona1910 pri takom správaní mamy sa odsťahujte, veď keď má 51 rokov, to ešte 20-25 rokov môže byť sebestačná /ak ju nepostihne nejaká vážna choroba skôr/ a nikto nevie, čo bude potom
@mijo53 nie ona je presvedcena ze sa nedozije ani 60 r. lebo ani obaja jej rodicia sa nedozili, vysvetlovat jej ze to neznamena ze ked jej rodicia zomreli skoro aj ona musi je uz ako vysvetlovat to chladnicke
@simona1910 je nacase zmenit aj toto tvoje zmyslanie, lebo podla posledneho prispevku je to na slucku...a vedz, ze raz manzelovi djde trpezlivost a potom budes len oci gulit ako chameleon a habkat a lapat dych ako rybka.
Sa proste zobrat, viac neriesit rodicov, nevraviet nic. Oni to zistia, ze prihara ked uvidia stahovakov na dvore.
A bud rada, ze sa stahujete 200 kilakov het do tramtarie. Aspon sa budes mat klud. Tvoja sestra velmi dobre vie co a preco robi. Ona bude len 20 kilakov a bude ona ako opicka na gumicke. To si mozes vziat aj jed: uz ona bude skakat ako oni piskat. A preto robi u vas to co robi...a vy len tisko trpite. Pokial ostanete tam byvat ona sa zdekuje a silne reci bude mat ked pride dedenie a vyplatenie..to je klasika.
A posledna vec, davajte si pozor aby ste necuvli, lebo vies, svokra a svagrinka vam pomohli, caka vas byt: ale ludia su povahovo, ze pomozu, ale nemaju radi ked ich tahaju za nos. Lebo druhykrat sa vam ozu na pomoc z vysoka vysrat. Hej hej..zase maju recicky a skutek utek...ja ti fandim a drzim ti palce. Proste sa priprav na to, ze to bude este boj s tvojou mamou. Ale je cas sa rozhodut: ty a tvoja rodina, alebo rodicia.
@simona1910 ja by som odporučila ešte možno psychológa, možno má v sebe niečo, s čím sa nevie vyrovnať a možno by jej nestranný názor pomohol. Alebo nemá nejakú kamarátku? Možno keby jej viac ľudí povedalo, že toto nie je úplne v poriadku. Ona sa tiež takto prispôsobovala mame? Ešte to by ma zaujímalo ako to bolo so vzťahom tvojej mamy s jej mamou. Či sa teiž prispôsobovala a ako to brala. Mám vo svojom okolí ľudí, ktorí majú svoj názor na všetko a hotovo. Nikto s nimi nepohne. Keď som zistila,že sa s nimi nedá, riešim to tak, že som s nimi iba keď treba. Nevyhnutný čas a potom tráviť čas s niekým kto ma do ničoho nenúti, stále mi niečo nevyčíta a pod.
@lubkavargova1 dik, segra nebude skakat ona nie je ten tip, ta po mame zvreskne buchne dverami a neriesi, ja som ovela citlivejsia, veci ktore mi hovori teraz mama a ktora ma trapia, by mojej segre len tak prefucali cez hlavu,
@simona1910 tak choď na školenie ku svojej sestre, jej prístup je ten správny 🙂
@kvetinka75 mama na svoju mamu neda dopustit, byvali spolu asi 7 rokov v tomto dome ale ocovi tu nebolo dobre lebo stara mama ho nikdy neprijala, predstavovali si pre svoju dceru lepsiu partiu, a tiez tu bol povazovany za prizivnika, byvali s nou az do jej smrti, stara mama sa starala o mna kym boli nasi v praci, ale ja som sa jej bala lebo bola velmi vybusna a neraz ma zbila za zlu znamku alebo poznamku v skole, ked som sa postazovala ako male dieta mame tak ta mi nikdy neverila, takze tak, pre nu boli jej rodicia svatci
@0silvia0 len to je aj o povahe, ja zial taka neviem byt, mna sa take veci dotykaju, a mama to dobre vie, nad cim sa ja trapim to ma segra uplne v paži, chcela by som byt niekedy ako ona lebo fakt to ma tym padom lahsie, ale tak ona mala vsetko vzivote lahsie
@simona1910 aj môj sa musel silno ovládať , a to hlavne keď začal otec útočiť na mňa a častovať ma vybranými výrazmi . Úplne ho chápem ..
@0silvia0 👍
@simona1910 ja som presne tá povaha ako ty , aj preto som znášala tieto veci a poctivo sa o nich dostarala celých zložitých 14 rokov cca ... a poviem ti jedno, nedá sa úplne povaha zmeniť , ale dá sa jedna vec, dá sa so sebou pracovať , mne trvalo 10 rokov , kým som pochopila , že sa musím sústrediť na to , aby som si vedela povedať svoje a ovládať svoje pocity. Dá sa to, len si to stále musíš hovoriť, že takto nesmieš reagovať , že musíš byť radikálnejšia ...... lebo sa budeš trápiť potom aj pre kraviny .... byť na tvojom mieste , tak v sobotu sa už nevrátim , lebo to čo tam zažiješ v utorok bude čerešnička na torte .... prajem vám krásny budúci týždeň , správny a dobrý nový štart a mužovi veľa síl, aby to ešte vydržal ....
@simona1910 možno je z toho to jej správanie. Ona všetko robila podľa svojej mamy, keď bola taká výbušná, rázna, možno nemala inú možnosť a tak sa ona teraz chová tak isto. Nemyslím výbušnosť ale očakáva že tak ako ona poslúchala budeš aj ty, lebo to tak bolo a má byť.
@kvetinka75 ano presne tak, nechape ze vsak ked ona mohla byvat so svojou mamou preco nemozem aj ja, ze sme rozmaznana generacia a podobne 🙂
@simona1910 samozrejme suhlasim s @kvetinka75 ,ze Tvoja mama odpozorovala to jej spravanie od svojej mamy....ale este ako dodatok preco nazyva Tvojho manzela,tak ako nazyva no lebo aj jej mama mala Tvojho otca vtedy za prizivnika😉OMG.....
Pisala som Ti to uz skor v mojom prispevku,ze ona to fakt robi nevedome -mozno,ale tak jej konanie je strasne a mala by si uvedomit ako sa sprava.
No a super,ze uz v sobotu sa stahujete🙂uvidis,ze niet nad svoje byvanie a vlastny klud,bude to pre Teba balzam na dusu🙂tomu ver!
@simona1910 dá sa z tohoto všetkého zobrať len jedno ponaučenie: vzor tvojej matky budeš mať ako vzor rodiča, ktorým raz nechceš byť...
@simona1910 a priprav sa ešte na siahodlhé sms alebo telefonáty , to sa obrňuj dopredu .... a horory skonči , s tým, že mami ak budeš mať skutočný problém zavolaj ahoj ...

@simona1910 no tak keď je to ako píšeš JEJ dom, tak nech si v ňom pekne býva... A to, že na to nebude mať, keď sa odsťahujete? Hmmm... nad tým mala rozmýšľať skôr. Myslím si, že odsťahovať sa je najlepšie a jediné riešenie... neviem si ani predstaviť, čo by nasledovalo, keď porodíš. Silne mi to pripomína situáciu v ktorej žila moja švagriná... bývala u svojej svokry... teraz, keď sa o niečom bavíme ohľadom bývania a detí, tak mi vždy zhrozene povie, bože Ty by si nemohla bývať s mojou svokrou... vieš ako strašne by sa urazila?!?! A to je presne ten dôvod, prečo má mať každý svoj kľud a k rodičom sa má vybrať na návštevu... aj moja mama je veeeeeľmi starostlivá a viem, že bývanie s ňou neprichádza do úvahy... to proste nie je v zlom, to je fakt, pre pokoj jej aj mojej duše by som na nič také pristúpila.