icon

Je to maniodepresia?

14. feb 2023

Nevyznam sa do toho, tak ak si prechadzate niecim podobnym, alebo niekto znamy, pripadne, ak to vasi muzi tak maju tiez, napiste mi prosim.
Moj manzel ma vykyvy v spravani. nie je to tak, ze kazdy obcas mame blby den. On ma cele tyzdne, ked je v pohode, snazi sa a tvrdi, ze je so mnou fajn, a potom zrazu sa to zmeni, tvrdi ze som nanho neprijemna, vyhyba sa mi, s neochotou vykonava cinnosti. Najprv som myslela ze to je len take cosi obycajne, ze sa snazi a ma asi nejake nerealne ocakavania na svoje ciny, nejaku extra prehnanu pochvalu, ci co, a potom mu pride sklamanie, tak prepadne do druhej fazy. Ale to ma len vo svojej hlave, ja som mu uz vysvetlovala, ze moje spravane sa nijak extra nemeni pocas celeho roka, s vynimkou fakt len den blbec. Alebo menzesu. On to vsak ma cele tyzdne. Kedze to nikdy nie je prehanana euforia, a nikdy extra depresia, plna polihovania, alebo sebalutosti, nikdy ma nenapadlo, ci to je maniodepresia. Ale asi aj depresii je viac urovni zavaznosti, nie? Co si o tom myslite? A ako takemu cloveku pomoct v zmysle, aby sa citil lepsie. K odbornikovi nepojde, a moje hranice su tiez take, ze sa tu nerozlejem na kolomaz, len aby on bol spokojny. Existuje na to nejaka lahka domaca "liecba"? Konickom sa venuje. Ale podla mna on nie je pre rodinny zivot stvoreny, jeho to ubija a to ho vzdy dava dole, ze "musi" sa podielat na rodinom zivote a povinnostiach. Mne vsak nepride fer, ani vzhladom na jeho stavy, ho ospravedlnovat z jeho povinnosti a tahat celu domacnost sama. Co by ste robili? Tieto jeho vykyvy trvaju cele roky, ale tym, ze to nie je take vyrazne, tak ma to nikdy nenapadlo, co to moze byt. A cele tie jeho zle tyzdne som sa potom aj ja citila zle, pretoze sa s nim zle zije a preto, lebo som si myslela ze fakt robim nieco zle.

Strana
z2
katkami123
14. feb 2023

Áno, môže byť. Na začiatku to niekedy vyzerá nevinne, tieto typy ľudí nie sú veľmi rodinne, slovo povinnosti a zodpovednosť sú pre nich nočnou morou a veľa krát toho viac narobia ústami ako rukami. Časom sa každá neliecena choroba iba zhoršuje. Ak možem poradiť k odborníkovi mozes chodiť kľudne iba ty sama, ak on nechce, bude ti radiť ako máš postupovať v jednotlivých jeho fázach. Inak obdivujem tých ľudí, ktorí ti tu na drzovku dokazu napísať, ze áno alebo nie. Z takéhoto popisu by si netrúfol na 100% dať diagnózu ani rokmi skúsený psychiater.

katkami123
14. feb 2023

@kvetinka75
Na začiatku to môže kľudne vyzerat aj takto. Nemusí ísť hneď o extrém, ten príde časom, rokmi ak sa nebude liečiť. Pripadne to môže byt iný druh diagnózy. Poznám konkrétne taký prípad, kedy roky rokúce boli iba náznaky.

kvetinka75
14. feb 2023

@katkami123 ale to najlepšie posúdi psychiater. My s nimi nežijeme, a ťažko posúdiť len z toho čo si tu človek prečíta.

katkami123
14. feb 2023

@kvetinka75
To áno

autor
14. feb 2023

@kaktusik007 To ma nenapadlo. A aku poruchu mal ex?

autor
14. feb 2023

@katkami123 Skusim, lebo presne to potrebujem, ze je vlastne jedno aka diagnoza, ale ako zit s takym clovekom ako tak uspesne, a nestratit sam seba. vdaka

kaktusik007
14. feb 2023

ako zit? tazko. moj ma hranicnu poruchu osobnosti.

mirco50
Odpoveď bola odstránená
theabloom
14. feb 2023

@mirco50 lekári to neznášajú. Žiadna psychiatrička by toto nespravila, sám pacient musí za ňou prísť, inak oni nebudú na podnet príbuzných nikomu nič hovoriť, pokiaľ nie sú pozbavený svojprávnosti.

sono2
Autor odpoveď zmazal
sono2
Autor odpoveď zmazal
katkami123
14. feb 2023

@kaktusik007
Klobúk dole. Hraničná porucha osobnosti je masaker na spolužitie. To sa s takým človekom dlhodobo nedá. Inak často sa zamieňa hraničná porucha osobnosti s maniodepresiou.

kaktusik007
14. feb 2023

@katkami123 potvrdzujem. je to masaker aj ked je uz ex desat rokov

katkami123
14. feb 2023

@kaktusik007
Tak hlavne ti prajem už iba hlavu hore, on nech už nikdy viac neotravuje a nedava o sebe vedieť.

kaktusik007
14. feb 2023

@katkami123 dava, v pravidelnych intervaloch sa chce vratit. Depta deti a obtazuje ich s dovodmi preco bol donuteny ich opustit. Ale tie uz maju vlastny rozum. A teraz sa ozenil, takze deti videl v auguste dva tyzdne, na Vianoce dve hodiny. Starsiemu /12 rokov/ uz ani nezavola, pretoze ho brutalne sklamal - rozumej kladol mu logicke otazky a exa nachytal ze zavadza/ a mladsiemu /11 rokov/ zavola asi raz mesacne na 7 minut a aj to rozprava ake to ma tazke..... Nastastie mladsi syn je tzv. splachovaci, takze da na hlasity hovor a robi si svoje.

katkami123
14. feb 2023

@kaktusik007
Tak hlavne deťom asi veľa vysvetlovat co normálne je a co už nie je. Aby ti chalani raz nedoviedli podobne indivíduum domov (predsa sj on ich svojim chovanim v minulosti ovplyvňoval) a mali to jasne zadefinované, ze jeho spravanie je diagnoza a od takých ľudí oblúkom. Ex si našiel ďalšiu obeť, och… ale zas tebe sa bude pripomínať po menej

kaktusik007
15. feb 2023

@katkami123 chalani su rozumni a inteligentni, po mamicke predsa ;) minuly rok sami prisli s otazkou, ci je ich otec psychicky chory - stihli si vsimnut ze jeho reakcie su zvlastne. Takze asi aj preto ta zenba - niekoho manipulovat musi a vlastne deti ho odhalili ;)

karolinakr
16. feb 2023

To neexistuje pri takychto diavnozach, ze nejde k lekarovi.Musi brat lieky a to roky.Len na našej ulici poznam 3 chalanov, co to beru.A veru, všetci su slobodni..Potom osobu s takou chorobou, jej manžel by si zaslužil metal, za to , čo vydržal Ona v sebe chybu nevidi, iba v ňom..Nielen lieky, ale aj značna davka sebakritiky a terapie by mu pomohla smerom von z tejto tmy.A presne tam píšeš, že on stale iba o sebe hovori..

michaella154
8. mar 2024

Žienky, ale zabudli ste že pri maniodepresii je viac stupňov a je aj maniodepresia bez mánii, kde je "len"hypomania a až keď sa nezačne liečiť môže vypuknúť do mánii
Môže mať táto porucha hypomanicke fázy
Manicke bez psychózy a s psychózou a tak isto depresia môže byť ľahká ťažká s psychózou bez psychozy,Niektorí prežívajú prevažne depresívne epizódy, ktoré bývajú dlhodobejšie a doslova kritické, pričom mánia je prežívaná s miernym priebehom – často sa stupňujúca len do úrovne hypománie. Ja to vidím na cyklotymicku poruchu to jeCyklotymická porucha (alebo cyklotýmia): Nálady kolíšu medzi hypomániou a miernou alebo stredne ťažkou depresiou, ale ľudia nezažívajú úplné manické alebo depresívne epizódy.Niekedy ľudia pociťujú niektoré príznaky bipolárnej poruchy, ale nezapadajú do žiadneho z troch vyššie uvedených typov. V takom prípade sa hovorí, že majú iné špecifikované a nešpecifikované bipolárne alebo príbuzné poruchy

autor
8. mar 2024

@michaella154 A liecba je aka?

Strana
z2