Je to prokrastinácia alebo lenivosť?

25. máj 2022

Baby mám taký problém, som chronický odkladač. Všetko odkladám na neskôr. Dám pár príkladov na lepšie pochopenie...
1. Darčeky - Niekto má narodeniny alebo sú Vianoce. Hovorím si, ok, ešte dosť času. 1 mesiac do Vianoc a ja mám stále dosť času. 2 týždne do Vianoc, už som v strese, ale stále času dosť. Pár dní pred Vianocami stresujem, nervujem, nemám čas a nemám nápad čo kúpiť. Plánujem ako budem piecť, samozrejme nič neupečiem.
2. Svadba - Mala som svadbu. Bola naplánovaná o tri mesiace. Zase to isté, mám kopu času. Mesiac prešiel, stále dosť času, nemám kúpené šaty, nemám pozvánky, nič. Mesiac pred svadbou, stres, zháňam šaty, nemôžem nájsť. Som v tlaku, všetci do mňa hučia a a ja som o to viac v strese.
...
A takto stále a vo všetkom. Ako to zmeniť?

sissy27
25. máj 2022

ja som taká istá, ale na rozdiel od teba ma to nestresuje. A nikto do mňa nehučí, lebo aj tak všetko stihnem v termíne. Ja to beriem tak, že do dňa D sa ešte veci môžu 10x zmeniť (a aj sa väčšinou zmenia), tak kam sa mám ponáhľať? 😀

ckocka
25. máj 2022

Tiež odkladám, ale ja potom v časovom prese podávam najlepšie výkony. Zmeníš to len tak že sa prekonáš, ako inak? Pomockou može byť že si nastavíš termíny, požiadaš niekoho aby ťa upomínal - ale stále tam musí byť tvoja ochota urobiť to skor.

maranta_leuconeura
25. máj 2022

My sme s muzom den pred svadbou este vybavovali veci a sli spat az po polnoci... 😆
Je to niekedy na nervy, tak velmi by som chcela urobit nieco skor, ale neviem sa donutit, lebo tolkoooo inych veci sa zrazu ponuka 🤷 Zabera na mna fakt len horiaci termin alebo vlastna motivacia, ze nieco chcem, vtedy to urobim aj skor.

marca12
25. máj 2022

Zmenis to jedine tak,z sa postupne naucis neodkladat veci na neskor,ale spravis ich hned. Tiez som taka bola a ako pribudali povinnosti,musela som sa naucit neodkladat veci,lebo mna to potom zoziera a nervuje. Nikdy sa nenaucis ist ako hodinky,to musi mat clovek v povahe,ale da sa to trosku korigovat tym,ze sa dokopes urobit veci hned a neodkladat vsetko.

smoulingirl
25. máj 2022

Mňa hneď napadlo toto, jeden z najvtipnejších talkov na TEDe, dajú sa zapnúť aj české titulky.

https://www.youtube.com/watch?v=arj7oStGLkU

A presne viem o čom píšeš, ja som tak fungovala možno do tridsiatky, ale je pravda, že pod tlakom podávam maximálne výkony a nikto ma nenaháňal. Akurát, že už mi to potom šlo na nervy ako sa všetko riešim za behu. Pomohlo mi až dôsledné plánovanie dňa, týždňa, mesiaca.

aandrea9
25. máj 2022

Ty si asi salámista 😅 Ale teraz vážne. Prokrastinator ma vraj výčitky ak niečo nespraví. Lenivec vraj nie. Ako to zmeniť? Jedine zodpovednejšim prístupom si myslím. Vies kolkemu stresu sa vyhnes? Toto robíš aj v práci? Odkladas odkladas a potom do teba vsetci hucia a stresujes? Pre mna by tento pristup k praci bol väčší problém ako darčeky alebo svadba.

andreatytler
25. máj 2022

Toto je podla mna prokrastinacia. Bud sa naucis zit s tym stresom ktory prinasa nedostatok casu a nahnevane okolie, ktore bude do teba hucat, alebo s tym nieco urobis.
Napriklad si daj "falosny" termin na vsetko, ktory bude o tyzden (par dni) skor... vianoce nie su 24.12, ale 20.12 a ze dovtedy musis mat vsetko nakupene a napecene.
Dufam ze mas partnera, ktory je taky isty, lebo toto ti bude robit dost velku sarapatu vo vztahu. Ja by som ta napriklad prizabila.😀
p.s. Ako dopadla ta svadba?