icon

Je v tomto prípade morálna povinnosť deliť sa s bytom s ostatnými súrodencami?

12. máj 2023

Aký máte názor na to, že babka mala 3 deti, za života napísala svoj byt na 1 dieťa. Je nejaká morálna povinnosť sa s bytom deliť s ostatnými súrodencami, prípadne ich deťmi? Ide o to, že jedno dieťa a plus jeho deti sa s babkou roky nerozprávali, nie sú v kontakte už 16 rokov. A druhé jej dieťa je také, že všetko minie na automaty, a proste zbytočne...

Strana
z2
divokykonik
12. máj 2023

Morálna povinnosť 😁.

viestta
12. máj 2023

Babka vedela co so svojim majetkom robi, Je to jej rozhodnutie. Tym to skoncilo

zdena1990
12. máj 2023

no tak ked babka sa tak rozhodla .. nemusi dat nikomu nič .. nie je to jeho povinost

acerka11
Autor odpoveď zmazal
liljana
12. máj 2023

A ty si ktore dieta? Snad mate aspon darovaciu zmluvu, inak ten prepis surodenci napadnu.

kubkovamama
12. máj 2023

Babka môže so svojím bytom robiť čo uzná za vhodné.Mohla ho darovať aj nejakej sekte a celá rodina sa môže aj roztrhať.🤷

januska12323
12. máj 2023

A kde bola morálna povinnosť ostatných za života babku aspoň navštíviť?

autor
12. máj 2023

@liljana to obdarovane...

trema
12. máj 2023

ziadna moralna ani nijaka ina povinnost

beata_k
12. máj 2023

1. 16 rokov na niekoho kaslat je velmi dlha doba,
2. ten druhy to len rozflaka,
3. babka jasne vyjadrila svoju volu. Nie, je dovod ju spochybnovat.

zooeynka
12. máj 2023

Je ti to babka, alebo mama?

tiezjedna
12. máj 2023

Prečo by si sa mala deliť?? Ak ti ho babka darovala, je tvoj a nikomu do toho nič nie je.

blue_violet
12. máj 2023

Ak ti bol podarovaný byt, tak nemáš žiadnu povinnosť to riešiť so súrodencami. Ja by som ale ten byt nechcela, nedovolila by som, aby mi niekto len tak niečo podaroval a nebral ohľad na ostatných. Čiže v tomto by som nejaké tie morálne hodnoty mala. Ale povinnosť to určite nie je.

teleskop
12. máj 2023

Nie!

domiklik
12. máj 2023

Babka veľmi dobre vedela, prečo tento byt napísala na jedno svojich detí už za života a nečakala na dedičské konanie 🙂

majlo1234
12. máj 2023

Nie, povinnost nie je, ale ak mas pocit, ze sa chces podelit(hoc pre dobry pocit), mozes.

autor
12. máj 2023

@zooeynka v podstate babka to chcela napísať na mňa, ale ja žijem v inom meste, nakoniec to napísala na moju mamu.

zmrzlinka2021
12. máj 2023

Už kvôli úcte k babke si neklad takéto otázky

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
12. máj 2023

@liljana Bez darovacej zmluvy by ten prepis kataster ani neurobil

basska_b
12. máj 2023

Myslim si, ze babka vedela, co robi...

mircalla
12. máj 2023

Pokial darovala byt, narok na byt ostatni dedici nemaju.

Ale neskor v pripade dedickeho konania zvysni dedici mozu ziadat zo zakona o znizenie podielu dedica, na ktoreho bol byt napisany o hodnotu bytu a aj sa to robi. Takze rataj s tym, ze to aj urobia.

autor
12. máj 2023

@mircalla akože o hodnotu bytu? Tak snáď aspoň každý o tretinu 😀 netusila som že toto sa dá, ak bol byt darovaný na jedného, to je zaujímavé

mircalla
12. máj 2023

Ano da sa to, nedavno sme to riesili. Zo zakona maju na to pravo, porad sa o detailoch s pravnikom. Byt jej sice ostane, ale ak bude este nejake notarom stanovene ine dedictvo, nemusi uz nasledne dedit vobec, nakolko uz jej darovala byt a je to napadnutelne.
Ale tak babka este zije.

janulka1802
12. máj 2023

Za mňa žiadna povinnosť nie je.

mircalla
12. máj 2023

O hodnotu ich podielov samozrejme. kazdopadne babka ich moze aj uplne vydedit, ale aj to je napadnutelne a rozhoduje o tom sud, pokial vydedeny poda zalobu.....a dost tazko sa to dokazuje, ze mala narok ich vydedit a najma to trva roky.
U nas trvalo dedicske 2.5 roka a skoncilo len preto, ze sme sa mimosudne dohodli. Ale to uz predbieham
Cize este by som nejasala, ze mame byt a tym to skoncilo. Ani zdaleka

loliki
12. máj 2023

Morálna povinnosť - podľa toho, aké chceš mať vzťahy a ako chceš, aby ťa zvyšok rodiny spomínal. Každý vidí spravodlivosť zo svojho uhla. Ak je zo súrodencov niekto nespokojný a Ty nikoho nevyplatíš, nepodelíš sa, budú sa na teba hnevať a zlé vzťahy už ťažko napravíš. Obdarovaný situáciu vidí ináč ako ten "vydedený".

eeffka
12. máj 2023

@mircalla ake vydedit? Za zivota darovala komu chcela. Bodka. Az sa babka pominie a nebude co dedit po nej, tak koniec. Ak bude co dedit, deleno 3. Ak 1/3 podiel na dedicstve bude vyssi ako hodnita bytu to sa odrata medzi zvysnych 2. Ak bude podiel 1/3 mensi ako hodnota bytu cela suma pojde na rozdelenie medzi zvysnych 2lebo podiel obdaovanej sa zapocita. V kazdom pripade obdarovany nebude nic vyplacat.

mircalla
12. máj 2023

@eeffka Ja som kde napisala, ze bude daco vyplacat? Napisala som, ze ak je bude daco este dedit, jej hodnota dedictva sa moze kratit kvoli bytu. Prosim ta, kde som napisala, ze bude daco vyplacat?

kamatopo
12. máj 2023

Babka sa rozhodla za života pri plnom vedomí a svedomí. Nezáviazalá ťa žiadnou povinnosťou voči ostatným deťom. Vôbec by som to neriešila. Ak majú problém nech napadnú zmluvu. Moc nepochodia. A že sa nerozprávajú tak to je ich vizitka ako sa k babke správali.

Strana
z2