Je veľa, keď chcem normálne fungovanie rodiny?
Ahojte. Na Slovensku je ešte z dôb stredoveku silno zakorenené také to behanie okolo muža (tepla večera a vlhká pivnica) ženské/mužské práce, muž je úbožiatko narobené atd.
Problém je, že tie mužské prace prevažne zmizli, už nemusia ráno vstať a behať okolo statku a lopotiť do večera. Preto sa pýtam, čo robia vaši muži v take bežne voľne dni? Lebo svokra sa čuduje, čo ja akože riešim.
Totiž, môj spí. Ja vstávam 5.30 s deťmi, behám, starám sa, varím, periem, upratujem, chystám veci do prace, neviem, čo skôr… a on spí. Spí do 10-12, kedy ho už vážne nasrata vykopem z postele, aby si dal kávu, strávil 60min na záchode, blahosklonne naloží umývačku alebo zoberie deti na hodku von, ľahne na gauč a spí. A takto je to do večera, ja znechutená, on plný energie na pekný večer… v noci je buď zalezeny v garáži alebo zaspí pri telke a do spálne sa zvyčajne ani nedotrepe.
Prosím vás, že to nie je normálne? Vraj, čo ma robiť. Byt tu s nami! Tak normálne, bežne. Prosím, že mi nehrabe? Dnes ešte stále spí, včera vstal k deťom asi prvýkrát v zivote, aby spal na gauči a oni robili čo chceli. Cez týždeň vodí deti do Ms, aj čosi sa zapojí aj doma, trošku, ak nespí, ale víkendy prespí a keď sa to pripojí ku všetkým problémom, čo sme kedy riešili, tak mi je na grc a najradšej by som sa na to vykaslala.
Ďakujem
taketo spanie urcite nie je normalne, ak neuziva nejake lieky, odporucila by som pretestovat stitnu zlazu ale tym kvalitnejsim testom....
Moj ex bol z takej tradičnej rodiny kde ženy robili všetko a chlapi rubali drevo. A keďže celá rodina žila v paneláku to znamenalo ze chlap nerobil nikdy nič.
Ale ja som ho upratala hneď na začiatku vzťahu keď sme začali spolu bývať, aj keď teda bol to boj. A jasne ze svokra to ťažko prežívala, ale bolo mi to srdečne jedno...
Trosku moc...nie je to ok.u nas je rovnocennost.muz aj vyperie.zametie.vytrie podlahu.umyje okna;) aj ja samozrejme...dnes sme robili spolu obed on kacicu ja lokse a kapustu... ale napriklad potrebuje sa ist vecer na hodinku prejst...sam.okolo jazier...jasne chodime aj spolu cez den.ale proste viem ze hodinku hodinku a pol potrebuje.
Ja ked mam HO tak chodim rano behat...on vozi maleho do skoly...aj ho vybera a ja sa s malym ucim a chodim do hudobnej.a ja velni rada muzovi uvarim.urobim kavicku obsluzim ho.ale robim to radaaaa🙂))) takze my takto fungujeme.
@luxus10 to mas pravdu.znizena funkcia stitnej.urobit testy tsh...mozno ma zdravotny problem
@miadi inak aj m9j muz si rad pospiii.do 9...my s malym vstavame okolo pol 8 cez vikendy...urobime kavicku cajik ranajky...ja zasa v tom problem nevidim...ale u nas to funguje ok;) a ja sa aj tesim ze urobim ranajky...ked to je rozdiel ak ti niekto diktuje a vyzaduje to od teba a este ti povie ze to musis lebo si zena,) moj muz by si urobil jest aj sa....ale ja som rada ked urobim a mu chutiiii,)
My máme domace práce pekne rozdelené, každý má svoje činnosti ktoré ma na starosti a urobí ich kedy uzna za vhodne....
Treba sa občas tými chlapmi aj inšpirovať, oddych je tiež dôležitý a niekedy je naozaj rozumnejšie využiť slnečnú sobotu na rodinný výlet ako umývať okná.
Vzdať sa tej nutkavej myšlienky že ja viem všetko najlepšie - to často ženy robia, drhnu kupelku lebo nikto to tak dobre nespraví, vesaju same prádlo lebo ostatný by to dokrcili, varia iba oni lebo muž by upiekol z mrazaku pizzu a to sa nesmie.... Akože načo byť dobrovoľne otrokom domácnosti a potom vzdychat že nikto nepomoze
Ja ináč uznávam teóriu "lenivý rodic=dobrý rodic" a spánok cez víkend bola vždy moja priorita. Ja som mala už 3 ročnú naucenu že ma cez víkend nechala pospať aspon do 8.30.
Ja som jej ráno zapla rozprávky, dala kakao, piškóty a s tým si vystačila... Áno zaslúžila by som si za to anticenu "matka roka" ale proste víkendového spánku sa v živote nemienim vzdat
Po pravde nechápem rodiny kde majú naučené deti tak ze už sú školáci ale ráno nevydržia chvíľu sami a buntosia rodičov o 6 ráno z postele.
ja velky problem vidim aj u zien, tkore sa dobrovolne stavaju do roly sluzky a chudery a de facto robia to, co zeny v domacnosti a k tomu robia to, co ich manzelikovia - chodia do praci na plny uvazok. Teraz idu vianoce, uz kopec zien riesi a chysta sa, ako bude vypekat po nociach 12-14 druhov "sucharov", beha po obchodoch aby vyzdobili pribytok, nakupili darceky... by ma velmi zaujimalo, ake pripravy robia ich muzi. A pravdaze tieto zeny nadalej robia aj povodne domace prace, denne varia, niektore aj x druhov aby kazdemu vyhoveli, chodia do prace, rozvazaju deti po x zbytocnych a predrazenych kruzkov, proste padaju na hubu a este to zaklincuju hlodmi, ako to je ich udel, aka je zena superwoman... a podobne dristy...
Nehovoriac o obrazkoch typu kde ma zena 5 parov ruk, jednym vari, druhym sa stara o dieta, tretim upratuje...atd a pod to "chvalospevy" zien ake sme vlastne my zeny uzasne, ako dokazeme robit milion veci naraz a podobne...
Tudle makove dokazeme!!! Mozno 1 zena z 1000 je taka a este aj oddychuje. Vacsina zien je vycerpana, neraz chronicky chora, trpi uzkostami, manzelstvo takmer "nahovno", nehovoriac o zdravotnych / psychickych problemov.
Cize v tomto smere som ja aj velmi kriticka smerom k zenam - nie su na partnera narocne a mnohe nedokazali doteraz pochopit, ze zena, ktora pracuje, nemoze robit to, co robili zeny, ked nechodili do prace. Ano, mame pomocky ako pracka, umyvacka, ale stale su tu domacne cinnosti, upratovanie, stale je tu psychicka "zataz", co treba vybavit, kedy dieta ma toho a hentoho doktora... a "nakladat" si dalsie a dalsie cinnosti, ktore nie su nevyhnutne, resp. nedelit si tie nevyhnutne je cesta do pekla!!!
Nehovoriac o tom, ked tu zena pise, ze muz jej "pomaha"...
nie nehrabe ti, keby mi chlap do 10+ lezi v posteli, tak to by som nerozchodila. Ale nikdy, ani pred dietatom toto u nas nebolo, ako riad neodlozi ale urcite nedrichme cely den :D
@cucoriedkacucoriedka je dost rozdiel do 9 a do 12.
@miadi pre mna he uz aj to moc kedze ja vstavam o 4;) ale ok.mas pravdu
@zmrzlinka2021 mozno ze to vytrhnem z konceptu...ale ja tiez riesim ako vyzdobim byt.co uvarim.upeciem..sice s rozumom...a nie po nociach...ale ja to robim rada.keby ma to zatazovalo a mala som pri tom nadavat a vycitat muzovi ze to nerobi...no nerobila by som to ani ja...taktiez dovolenky...ja planujem..ja vyberam...muzovi poviem kam idene....ale furt si to uzijeme a v klude...
Ja som asi konzerva stara uz...;)))) ale mna to nezatazuje.asi preto ze viem ze ak by som to nedavala tak muz nema problem pomoct
@zmrzlinka2021 áno, do tejto role som sa postavila aj ja, potom raz za mesiac plačem od vyčerpania, alebo od toho, že sa na mňa nabalilo veľa nestihnutych a zabudnutých veci/termínov atd. V hlave nosím kompletne všetko, od financií, cez nákupy, domacnost, termíny, platby, narodeniny, Vianoce muž ma čistú myseľ. On mi to vždy tak hovoril, že potrebuje, aby som ho viedla. Aj bol človek, ktorý sa sám o seba postaral, upratal atd… ale keď sa zamyslim, tak som ho vlastne vždy musela viesť a keď prišli dve deti, tak zrazu som zistila, že tretie decko, to, čo mám na krku pomaly 10 rokov, je navyše. Hm… takže klasika, sama si za to môžem.
Ale to ste si tak nastavili vy. Môj manžel to na mňa skúšal, keď sme začali na výške spolu bývať. Ze on nebude robiť ženské práce... Vravím mu a aké mužské práce by si rád robil v 1 izbaku? Od vtedy ideme ako Švajčiarske hodinky, dopĺňame sa, o nič ho netreba prosiť, nevedel len deti porodiť a kojiť, inak sme plne zastupitelny... A tie sprosté reči, že je pod papucou si tiež užil... Od tých, ktorým manželstvo nefunguje
@cucoriedkacucoriedka jasne, to je v pohode, pokial mas zdravu mieru a vlastne pri tom relaxujes, nie je o com 😉 Ono je dolezite, aby v pare boli spokojni obaja, a co vyhovuje jednej dvojici, nemusi druhej.
Moj nazor je taky, ze IG, FB, YT zeny, co vsetko stihaju a su krasne, usmiate a vesele je mozno jedna na xy zien. Bud ma intenzivnu pomoc v rodine, muzovi, opatrovatelke, bud nechodi na 8 hodin do prace, kam musi zhruba hodinu cestovat, lebo kazda jedna aktivita ide na ukor niecoho.
Mnohi muzi su podla mna lenivi a lenivost si vypestovali pri svojej mame, ktora asi prepokladala, ze ked nemaju prsia tak nevedia umyt riad alebo zem. Lenze to ze nemaju prsia iba znaci, ze nemozu a nevedia kojit.
@autorka nemyslim, ze vyspavanie tvojho muza je normalne, pokial nema nejaky zdravotny problem. Ovsem, relevantnost nasich nazorov je asi mala a hlavne vy musite najst nejaku cestu. Asi eliminovat zdravotne dovody aj tie patchicke, skusit nastavit zrkadlo, vazny rozhovor, mozno intervenciu v podobe odchodu. Je to vsak tazke hlavne pre teba, lebo dopustila si to ty, ale zas na druhej strane aj ty sama mas svoje hranice a donekonecna cakat, dufat, ze sa nieco zmeni je asi naivne.
Ježiš to mame azda rovnakého chlapa 😔😔🙄
@zmrzlinka2021 a ešte k tomu aj obranuju svojich mužov, že však oni sa venujú panelákovom mužským pracam - starajú sa o auto (2 x do roka zavezu do pneuservisu prezut ci do umývarky) a raz za 10 rokov vymaluju byt (ale samozrejme zakrývanie nábytku aj následne upratovanie robí zas len žena)
Ahojte dievčatá, ja som písala príspevok a chcem pridať aktualizáciu po rokoch. Môj už exmanžel je závislý na pervitíne. Aktuálne je už polobezdomovec s problémom na každom rohu, pohybujúci sa medzi spodinou spoločnosti. Ešte pár rokov dozadu mal kráľovský plat, dom a dve deti.
Ja som s týmto nepočítala, samozrejme, všetky problémy krásne zacvakli, keď sa to prevalilo.
Poučenie z môjho príbehu: Nezatvárajte oči. 🙂
preto tolko vyspaval? a život ho malo prefackal, nechce sa postavit na nohy?
nebol spušťačom rozvod?
@karolinakr nie, my sme sa rozviedli až keď to už prestal mať absolútne pod kontrolou a nedal ani ambulantné ani ústavné liečenie. Ešte len začalo peklo na zemi po tomto mojom príspevku. Postupne sa mu začalo všetko rúcať ako domino. Mala som na výber, že buď stiahne mňa aj deti alebo sa zachránime.
človek padne na dno, len je dôležite sa z toho bahna vyhrabať a pohybovat sa medzi spodinou, ked bol uspešny v praci, je hluposť..musi klopať na všetky dvere a ked treba, aj na tie kostolné..

ak tvoj chlap dobre zarába, najala by som si gazdinu a rovno aj aupairku, O deti postarane, doma upratané a ty ako panička na nákupy a muž nech chrapoce do večera 🙂