icon

Je vlastné bývanie reálna vec pre bežného človeka?

12. júl 2025

Ahojte,
mám 27 rokov, pracujem na trvalý pracovný pomer a zarábam 1500 eur v čistom. Nie je to málo ale zároveň mám pocit že je to nič keď sa pozriem na dnešné ceny nehnuteľností.
Už dlhšie uvažujem nad tým, že by som si kúpila vlastný byt. Chcela by som niečo malé, svoje pocit istoty niečo čo bude na moje meno. Lenže keď pozerám ceny bytov mám pocit že si to bežný človek dnes nemôže dovoliť. Aj keby som dokázala niečo ušetriť každý mesiac stále mi to príde nedosiahnuteľné. A úprimne nechcem sa zadlžiť na 30 rokov a polovicu života splácať úver banke ktorý sa možno nikdy poriadne nezníži lebo úroky rastú a ceny stále stúpajú. Navyše neviem čo bude o 5 alebo 10 rokov budem mať inú prácu? Deti? Budem sama alebo vo vzťahu? Tá neistota ma dosť brzdí. Na druhej strane si uvedomujem že bývať v podnájme celý život tiež nie je riešenie. Mesačne zaplatím stovky eur a tie peniaze nikdy neuvidím späť. Ale aspoň nie som viazaná úverom.Je to trochu ako začarovaný kruh vlastné bývanie je sen ale čím viac sa pozerám okolo seba, tým viac sa mi zdá, že je to luxus, nie štandard.Zaujímalo by ma ako to vnímate vy. Riešili ste podobnú dilemu? Išli ste do hypotéky alebo ste sa rozhodli radšej prenájme a mať slobodu? alebo ste to zvládli samy?Budem veľmi vďačná ak sa podelíte o svoje skúsenosti možno sa aj ja trochu upokojím že nie som jediná kto to takto cíti.

Ďakujem

Strana
z3
13uzivatelka11
12. júl 2025

No s tým splácaním.. hypotéku by si splacala "len" 30 rokov, potom je to tvoje, náklady budú oveľa menšie, ale najom by si musela tak či tak platiť do konca života a pôjde to len hore. Vieš si predstaviť z dôchodku platiť nájom? Kebyže máš niečo svoje na dôchodku budeš predpokladám platiť len dáke energie, keďže to už budeš mať splatené. Ale je pravda že ceny sú hrozné a pre vela ľudí je "vlastne" bývanie nedostupné a neviem si predstaviť kebyže máme teraz niečo kupovať. My sme ešte stihli kúpiť za relatívne dobrú cenu nehnuteľnost.

lucia11kob
12. júl 2025

Aké sú u vás ceny nehnuteľností? Keď bývaš niekde pri Bratislave, tak to by som sa bála zobrať toľko hypotéku. Ale napríklad Rimavská Sobota ,Rožňava...sú ceny nižšie

lucia11kob
12. júl 2025
@13uzivatelka11

No s tým splácaním.. hypotéku by si splacala "len" 30 rokov, potom je to tvoje, náklady budú oveľa menšie, ale najom by si musela tak či tak platiť do konca života a pôjde to len hore. Vieš si predstaviť z dôchodku platiť nájom? Kebyže máš niečo svoje na dôchodku budeš predpokladám platiť len dáke energie, keďže to už budeš mať splatené. Ale je pravda že ceny sú hrozné a pre vela ľudí je "vlastne" bývanie nedostupné a neviem si predstaviť kebyže máme teraz niečo kupovať. My sme ešte stihli kúpiť za relatívne dobrú cenu nehnuteľnost.

@13uzivatelka11 presne tak. V roku 2017 ,keď sme kupovali dom, boli ceny oveľa nižšie.

oceanahory
Autor odpoveď zmazal
sissy27
12. júl 2025

@anonym_autor ano, ceny za byty su sialene, specialne v BA. Na jednej strane sa bojis, ci budes vediet splacat uver, na druhej strane ti nejako nedochadza, ze teraz splacas uver niekomu inemu 🤷‍♀️ ak budes splacat hypo na svoju nehnutelnost, tak v najhorsom pripade ju vies predat.
A teda ako si to predstavujes tak o 40 rokov? Budes zhanat podnajom a rozmyslat z coho ho zaplatis? Alebo sa nastahujes k detom, ktore uz tu hypo asi budu mat?

patka06
12. júl 2025

Podľa mňa je neistota prenájom a sú to peniaze vyhodené do vzduchu
Riešila by som hypotéku

goodidea
12. júl 2025

@anonym_autor ja by som určite riešil hypo, ber to ako investíciu

mirokub
Odpoveď bola odstránená
anjelok
12. júl 2025

S tym prijmom si vies dovolit nejaky mensi jednoizbak, ak si v BA. A radsej by som splacala svoje, ako vyhadzovala na prenajom, pokial na to mam. Samozrejme treba mat aj rezervu, ale tu treba aj v pripade prenajmu. V com je akoze prenajom sloboda? Skor naopak, ja za slobodu povazujem nieco vlastne, robim si s tym co chcem, kedy chcem, nikto ma nemoze vyhodit, ukoncit najom....

oceanahory
12. júl 2025

Ja osobne, ak by som mala pri dnesnych cenach kupovat nehnutelnost na byvanie, tak by som ju nekupovala. Je to ale skor preto lebo viem, ze ja nie som typ cloveka, pre ktoreho stabilitu do zivota prinasa presne ta nehnutelnost. Ostala by som v podnajme, investovala, cestovala, myslela na dochodok a buducnost svojho dietata, ale k nehnutelnosti by som sa neviazala pri tychto sialenych cenach...mnohi to tak maju v zahranici. Zalezi ale aj od toho, ako vnimas svoju buducnost, ci uz s rodinou alebo bez.

13uzivatelka11
12. júl 2025
@oceanahory

Ja osobne, ak by som mala pri dnesnych cenach kupovat nehnutelnost na byvanie, tak by som ju nekupovala. Je to ale skor preto lebo viem, ze ja nie som typ cloveka, pre ktoreho stabilitu do zivota prinasa presne ta nehnutelnost. Ostala by som v podnajme, investovala, cestovala, myslela na dochodok a buducnost svojho dietata, ale k nehnutelnosti by som sa neviazala pri tychto sialenych cenach...mnohi to tak maju v zahranici. Zalezi ale aj od toho, ako vnimas svoju buducnost, ci uz s rodinou alebo bez.

@oceanahory ale to všetko môže robiť aj kebyže má hypotéku, veď cena nájmu a splácania hypotéky je teraz podľa mňa dosť podobna.. ak chce bývať sama a v podnájme nie je s niekým iným, vtedy je to asi lacnejšie. 🤷‍♀️

anonym_70f2f4
12. júl 2025

@anonym_autor nie je.. a dost ma zaraza ako ludia vedia zhadzovat tych, ktori vlastne byvanie nemaju.. nie kazdy na to ma.. a pozri na tie ceny

miamaria
12. júl 2025

@anonym_autor Čím skôr začať splácať vlastnú nehnuteľnosť, tým lepšie, keby som ja nebola hlúpa alebo mi to niekto v mladosti poradil, už by som inak rozmýšľala

siska53
12. júl 2025

@anonym_autor Az v 32 som kupovala s frajerom byt. Sme zadlzeni do 65. Napriek tomu mame 2 deti. Sama som si netrufla nic kupovat. Dlho sme byvali kazdy u svojich rodicov. Stahovali sme sa az tesne narodenim dietata. Nejak to davat musime..vyhoda ale je, ze sme na to dvaja.

terezia74
12. júl 2025

@anonym_autor radšej zaplatím banke hypotéku, ako prenájom za byt ktorý nieje môj.

gribka1
12. júl 2025

Určite si kúp vlastné, neprerobíš v dlhodobom horizonte.

majka99999
12. júl 2025

Ako v 27 mi nebadilo byvat v zdielanom byte, ale po 30ke chce mat clovek sukromie a ked mas dat 500+ za podnajom, to mozes mat aj hypo. Urcite by som si urobila aspon 3-mesacnu rezervu splatky/nakladov na zivot + nieco na zariadenie (pracka, chladnicka, skrina, postel...). Ja som si po 30ke chcela najst svoj byt, len som spozmsla manzela a uz sme kupili spolu. Nas byt ma teraz 2x taku hodnotu, splatku mame dokonca nizsiu ako na zaciatku (vtedy boli 5+ % uroky) a prijem 2x taky. Zo zaciatku je to tazke, ale prijem aj najom aj cena nehnutelnosti bude rast, hypoteka ti moze narast o 100 eur mesacne po fixacii, ale najom moze byt este drahsi.Byt mozes po case predat a s partnerom kupit vacsi.

oceanahory
12. júl 2025
@13uzivatelka11

@oceanahory ale to všetko môže robiť aj kebyže má hypotéku, veď cena nájmu a splácania hypotéky je teraz podľa mňa dosť podobna.. ak chce bývať sama a v podnájme nie je s niekým iným, vtedy je to asi lacnejšie. 🤷‍♀️

@13uzivatelka11 Tak ja to vnimam tak, ze je podla vsetkeho slobodna t.j. nie je este vydata, nema deti, nema zavazky...ako pise, sama nevie, ako vidi svoju buducnost a hlavne si nevie predstavit, nieco splacat 30 rokov...ja som do hypo isla tiez iba s tym, ze som mala istotu vo financiach, vedela som, ze ju splatime skor, ako by sme sa toho vobec dozili. Autorka ocividne tuto istotu nema a plne ju chapem pri dnesnych cenach nehnutelnosti. Ja osobne nevidim nic zle byvat v podnajme a neviazat sa, dokonca by mi ako "slobodnej" osobe prisla ako vacsia istota ostat v podnajme, ako sa zadlzit, odkial uz tazko cesty spat...

simona19871216
12. júl 2025

@anonym_autor nerieš co bude načo to je dobre..ja mam o10 viac 2 odrastajuce deti a hypotéku a pozitívne rozmýšľanie prídem o robotu nájdem si inú a nech mi nikto nehovorí ze niečo nejde alebo sa neda lebo ja som dôkaz ze všetko sa dá a máme aj psíka a mačičku a auto a nikdy som nemala hlavu v smútku

clovekoj
12. júl 2025

Keby som mal rozum, bral by som hypotéku hneď ako sa dalo, neváhal by som a nevyčkával ďalšie roky.
Dnes som za hypotéku rád. Už ju mám niekoľko rokov. Dnes ma hypotéka s nákladmi na prevádzku bytu stoja menej, ako by som za teraz platil nielomu za podnájom.
Čiže vďaka hypotéke, mám ušetrené. A ak by sa aj niečo stalo, vždy viem byt predať a čo som splácal sa mi vráti. Ak odídem z podnájmu, nemám nič.

bonboniera
12. júl 2025

Ja uprimne nerozumiem tomu argumentu so slobodou a pride mi ze to si vymysleli ľudia žijúci v najme aby sami seba uchlacholili. Je jedno či hypo mas alebo nemáš, byvat niekde musis a platiť každý mesiac tiez. Ze nevieš co bude? To nevie nikto. Ked si nájdeš frajera alebo sa presťahujes zo Slovenska, byt dáš do prenájmu.
To ti pisem ako človek o par rokov starší od teba ktorý veľmi dobre vie ako sa pohybujú ceny a úroky a hypo som riešila sama, čiže žiadna 50tnicka ktorá brala hypo pred 25 rokmi s manželom a mysli si ze ľudia v podnájme sú hlúpe socky žijúce nad svoje pomery.

feeewa
12. júl 2025

Vypocuj si par casti tohoto podkastu. Rozobera tam aj tieto temy, pekne a jednoducho. 😊

domkakvet
12. júl 2025

@anonym_autor urcite vlastne byvanie, ano uroky su vysoke, ale ceny nehnutelnosti rastu, cize tvoja nehnutelnost nadobudne vyssiu hodnotu ako je urok.

13uzivatelka11
12. júl 2025
@oceanahory

@13uzivatelka11 Tak ja to vnimam tak, ze je podla vsetkeho slobodna t.j. nie je este vydata, nema deti, nema zavazky...ako pise, sama nevie, ako vidi svoju buducnost a hlavne si nevie predstavit, nieco splacat 30 rokov...ja som do hypo isla tiez iba s tym, ze som mala istotu vo financiach, vedela som, ze ju splatime skor, ako by sme sa toho vobec dozili. Autorka ocividne tuto istotu nema a plne ju chapem pri dnesnych cenach nehnutelnosti. Ja osobne nevidim nic zle byvat v podnajme a neviazat sa, dokonca by mi ako "slobodnej" osobe prisla ako vacsia istota ostat v podnajme, ako sa zadlzit, odkial uz tazko cesty spat...

@oceanahory ale aká istota je v nájme oproti tomu mať hypotéku? Ak sa teda bavíme o možnosti že buď by žila sama niekde v podnájme a platila by napríklad 500€ alebo by si platila sama hypotéku napríklad za 600€? Taktiež potrebuješ peniaze na život a plus v podnajme netuším kedy ti majiteľ oznámi že byť chce predat. A kebyže príde k najhoršiemu že nebude mať mať na splácanie hypotéky, byt predá, aj keď možno trocha pod cenu aby to predala rýchlo a má možno aj nejaké peniaze nazvyš po splatení hypotéky 🤷‍♀️ prípadne dá byt do prenájmu a pôjde čo ja viem k rodičom kým by sa jej zlepšila situácia. Ale tak to sú všetko také hypotetické dohady, ale proste fakt nevidím výhodu v dlhodobom platení nájmu vs hypoteky ak sa nebavíme o mladých ľuďoch po škole ktorí sa "hľadajú", vtedy chapem že človek ide od rodičov a skúša ten život kde sa musí sám uživiť, prípadne riešia nejaké spolubyvanie, kde tie ceny sú už celkom fajn, ale 27 rokov fakt už nie je málo aby sa usadila, keďže má podľa mňa aj celkom fajn príjem a už evidentné by chcela sa usadiť na základe tejto otázky 🙂

anonym_972c56
12. júl 2025

@anonym_autor no čo myslíš, že je rozumnejšie? Mať úver a splácať celý život vlastný majetok, alebo nemať úver a splácať celý život cudzí majetok, ktorý sa k tomu všetkému ešte zhodnocuje?

tanapeta
12. júl 2025
@oceanahory

@oceanahory v zahraničí sa v produktívnom veku vedia ľudia zabezpečiť na dôchodok, aby z dôchodku vedeli splácať podnájom. Tu si vieš predstaviť dnešného dôchodcu ako spláca ešte aj podnájom a nemá vlastné bývanie?

colsami
12. júl 2025

Ani ceny bytov sa Ti nepacia, ani podnajom, ani hypoteka. Co teda chces?
Mas pekny plat na svoj vek. Ja som mala nizsi a isla som sama do kupy bytu ako slobodna. A bola to najlepsia vec na svete, lebo o 5 r som predala za skoro dvojnasobok. A je mi fuk ze mam hypo na 30 rokov, brala som najvyssiu co isla. Vdakabohu za hypo. My co sme nezdedili a nedostali nic zadarmo, mozeme byt radi, ze existuju hypoteky. Ani to nie je samozrejmost, ze kazdy ju dostane. Ale ved ked nechces, nikto Ta nenuti, byvaj nadalej v najme, aj cely zivot. Niekomu to tak vyhovuje.

S Tvojim platom a vekom nevidim problem nasetrit ciastku, vziat hypo, a mat pekny startovaci 1-2 izbak ktory si postupne splacas a v pohode zijes. Fakt nevidim problem. Ini ludia v inej situacii mozu vyplakavat ake drahe je vlastne byvanie a ze nan nemaju... Ty nie. Drzim palce.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
oceanahory
12. júl 2025

@13uzivatelka11 Tak autorka musi naozaj zvážiť, co vlastne ocakava od daneho rozhodnutia, pre mna jednoducho neprinasa ziadna hypoteka v dnesnej dobe pri uvedenom prijme stabilitu a bezpecie, kedze by som sa nechcela zadlzit do dochodku a viac. Ja osobne neplanujem na dochodku platit uz nic.
@tanapeta Ved presne...tu sa nemoze clovek spoliehat na dochodok od statu, preto je pre mna zadlzenie sa do dochodkoveho veku resp. uz daleko nad dochodkovy vek nerealne. Pokial by som mala byt akokolvek zadlzena pocas dochodku, tak by som radsej zvolila moznost platit za vyletnu lod, penzion pre seniorov a podobne, idealne sa spolahnut na investicie a uspory a uzivat si zivot. To som ale ja a moj manzel (mimochodom tiez financak...), my sme vsak mali vyhodu, ze sme si brali hypo v dobe, ked sme ho pri nasich prijmoch este vedeli podla nasich predstav aj splatit...pri dnesnych cenach a autorikynom prijme by sme tak nespravili. Radsej platit aj o 100€ menej na prenajom a investovat, ako platit do nehnutenosti az do smrti. Kazdy nech ale zvazi podla seba a svojich preferencii.

olimuc
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3