Je zlé žiadať pomoc od rodičov?
Ahojte tak na úvod opíšem situáciu aby ste boli v obraze... s partnerom sme sa rozišli, mame spolu malé dieťa. Nechal mi čas a nechal nás bývať ešte uňho kým si nenájdem prácu. Prácu som si našla, budúci týždeň si len upresnime veci ohľadom práce čo a ako, chcela by som robiť na skrátený úväzok keďže finančne by mi to vyšlo všetko v pohode. Lenže je tu problém že jasle ešte niesu otvorené, volala som tam a vraj sa mám informovať začiatkom júla. Keďže malá by tam šla po prvý krát tak samozrejme ju tam hneď nemôžem nechať pól dňa ale vyskúšať len na skúšku nejaké 2-3 hodiny aspoň v prvé dni aby sa oťukala. A tu nastáva hlavný problém ja do prace už potrebujem nastúpiť, mamu som požiadala o pomoc či by mi v júni a v júli možno dva týždne ešte pomohla s malou. Mama nerobí, je doma čiže som rátala s jej pomocou... a keďže by som robila len na polovičný tak by to aspoň bolo menej ako 8 hodín... ale odmietla, nepostráži mi malú.. ja rozumiem že to nieje jej povinnosť, aby ste si nemysleli že ju chcem len tak využiť k decku.
Myslite že som naozaj chcela tak veľa od nej ?
O dieťa sa máš starať ty s jej otcom.
Treba si to podeliť.
nech sa stara tatko dietata
Na MK som si všimla, že rodičia maju neštandardne vztahy s deťmi.Nič nemusia, každy kope sam za seba.Babka nepostraži, lebo je na dóchodku, nechce sa jej . Deti ani domov nezajdu, 20 rokov sa nebavia atď
Mama moja, čo som na teba nadavala celý život, ďakujem Bohu za teba, že si taka aka si.Myslela som, že cely svet takto funguje ale vidím, že nie
@karolinakr presne..ja ked citam ako babky odmietaju vnucata,nepostrazia nic..potom nech sa necuduju ze vnuca k nim nema ziaden vztah..och sufam,ze ja taka nebudem..stale tu budem pre nich..rodina je najviac ❤️
Zda sa mi to zvlastne a bolo by mi to luto. Nerozumiem, preco nepomoze, ked moze, hlavne ked vue, v akej si situacii. Ved to nie je na dlho. Kto iny uz ma pomoct, ked nie rodina?
Často tu čítam 'empaticke' nazory, že starí rodicia nemajú žiadne povinnosti (právne asi fakt nie) a ze keď rodicia nie su schopní postarať sa o dieta (ked náhodou výnimočne potrebujú postrazit), tak že si to dieťa nemali robiť 🤷♀️
Uprimne tomu nerozumiem. Samozrejme, o dieťa sa starajú rodicia a verím, že každý venuje dieťaťu maximum casu, co môže. Avšak doba je fakt uponahlana, náročná, rodicia sa snažia svoje deti zabezpečiť najlepšie ako vedia a fakt nerozumiem tomu, prečo mnohí starí rodicia majú taký problém pomôcť svojmu vlastnému dieťaťu tým, že mu občas postrazia jeho dieťa (ich vnúča)... Ked uz nie je ich povinnosť postrazit občas vnúča, tak by podľa mňa mala byť ich morálna povinnosť pomôcť svojmu vlastnému dieťaťu (aj ked dospelemu).... Fakt nerozumiem tejto dobe..
Ja by som to nedokázala odmietnuť, rodina si má pomáhať.
Neviem, ake vzťahy ste mali doteraz, zrejme si sa spýtala na dôvod. Nemyslím si, že si chcela niečo prehnane a beriem to tak, že v rodine je normálne pomáhať si. To však tvoju situáciu nemení, skús nájsť kamarátku, alebo ženu na MD, vitalnu dôchodkyňu. Tak či tak budeš potrebovať pomoc, ak bude dieťa choré. Potom by som asi zvažovala plný úväzok, lebo to stráženie zdarma nebude. Babka si zrejme neuvedomuje, že aj ona bude potrebovať raz pomoc.
@iviacik suhlasim..ja mam napr najkrajsie spomienky na detstvo u babky..dnes mnoho deti absolutne netusia co su prazdniny u babky alebo pobyt u babky pocas choroby..pamatam sa ked som bola ako dieta chora,normalne som sa tesila,nielen preto,ze nemusim do skoly ale ze pojdem k babke 🙂..kedze rodicia pracovali..
Moja mamina aj svokra pri vnucatach priam kvitnu, neodmietla by ani jedna. Povedala ti mama dovod?
Najdi si teda studentku na tie 2m, teraz to maju aj vysokoskolaci lahsie v skole (poodpustane skusky) a mphli by mat cas
spýtala by som sa na dôvod, nedalo by mi to
ja neviem si prestavit že by som si neužila vnučata , ved okrem cestovania kupelov je to jedina radost
@redana ja to skôr vidím tak že mamičky nechcú aby svokra alebo mama prišla pozrieť bábätko, lebo im kecá do výchovy, nechcú dať malé detičky povarovať (lebo si ho babky pisvojujú)a potom keď sú deti väčšie a potrebujú ich pomoc tak sa čudujú že rodičia nechcú deti povarovať lebo k nim nemajú vytvorený vzťah....nuž keď babka vidí vnúča raz za mesiac tak si s ním asi ťažko vytvorí vzťah....netvrdím že je to prípad autorky, ale veľa mamičiek tu z MK sa to týka....
@dollyzv s mamou mám práveže dobrý vzťah aj ona s malou ale nikdy mi ju nepostraži keď potrebujem. Ona je toho názoru že je to naše decko, nie jej a my sa mame starat o ňu. Samozrejme že sa staráme len potrebujem ísť do prace a jasle by som mala od júla (teda spolieham sa na to že ich otvoria 🙏🏼) potrebujem vykryť iba jún a tento koniec mája a možno začiatok júla.
@mogaa môj prípad to nieje, mama ma s malou perfektný vzťah ibaže mi ju nechce postrážiť. S dcérou sa vidia od narodenia stále, tam problém nieje a tak isto aj svokra, lenže ona je z iného mesta a pracuje, moja mama je doma...
@evkamotka ja sa bojím k malej volať nejakú cudziu osobu, nebola by som kludna keby viem že je s niekym neznámim.. no zrejme budem musieť hľadať prácu až v júli
a skusit poprosit svokru či by nemohla na mesiac prist , ved nájst si v tejto dobre prácu a ak je dobre platená atd je pomaličky zázrak
ja teda si neviem predstavit odmietnut ak by mi nevesta povedala že treba
@sara07 No to určite nie, ona pracuje a tiež nemôže nechať kvôli mojej situácii svoju prácu.
Viem je to ťažké niekoho cudzieho k tak malému dieťaťu, nemáš tetu, krstnu, ktorá by mohla? Možno by si sa aj tu na MK mohla spýtať, podľa toho odkiaľ si a ženy by ti možno dali typ na opatrovatelku, ktorú majú overenú. Postoj tvojej mamy nechápem absolútne, o par rokov sa situácia môže otočiť.
tak len opatrovatelku alebo ju tam davat naraz , možno to dá ja som tiež najmladšie dala naraz na 6 hod nie po hodiny ako pri staršom a veru to bolo lepšie aj ked namladšie je neksutočny mamuch
@mondolina opatrovateľku nechcem, za prvé nezniesla by som keby je moje dieťa s cudzou osobou a za druhé opatrovateľky sú drahé to potom ani do prace nemusím chodiť keď by som väčšinu výplaty nechala opatrovateľke
@daganov nemám žiaľ, tu v meste mám len rodičov a malej otca, nikoho iného
no mesiac predsa vydržíš nemáš moc na vyber
@sara07 áno veď keby som nemala na vyber tak ju šupnem naraz na 6 hodín
Veď by ste si výplatu opatrovateľky delili s mužom.
Ale ty nepotrebuješ vykryť len jún...sa preber...ak dáš dieťa do jasiel, treba rátať že dieťa bude prvé mesiace viac doma ako v jasliach....tak to vo väčšine prípadov je.....naša išla so škôlky(deti od 2do 3rokov)v novembri , mala 2 roky dovtedy okrem kiahní a 6choroby nebola chorá - v novembri v škôlke dokopy 5dní, v decembri detto 5dní , zlepšilo sa to až koncom januára a v marci im zavreli škôlku......nájdi si buď študentku alebo staršiu pani na ktorú sa budeš môcť spoľahnúť - študentka alebo pani bude rada že si privyrobí a tebe bude mať kto pomôcť s dieťaťom....

A aj ti povedala dôvod prečo odmietla? Predpokladám že keď ti povedala nie,tak si sa spýtala prečo? Mimo toho máte aké vzťahy? Aký má vzťah ako babka s malou?