icon

Je zlé žiadať pomoc od rodičov?

16. máj 2020

Ahojte tak na úvod opíšem situáciu aby ste boli v obraze... s partnerom sme sa rozišli, mame spolu malé dieťa. Nechal mi čas a nechal nás bývať ešte uňho kým si nenájdem prácu. Prácu som si našla, budúci týždeň si len upresnime veci ohľadom práce čo a ako, chcela by som robiť na skrátený úväzok keďže finančne by mi to vyšlo všetko v pohode. Lenže je tu problém že jasle ešte niesu otvorené, volala som tam a vraj sa mám informovať začiatkom júla. Keďže malá by tam šla po prvý krát tak samozrejme ju tam hneď nemôžem nechať pól dňa ale vyskúšať len na skúšku nejaké 2-3 hodiny aspoň v prvé dni aby sa oťukala. A tu nastáva hlavný problém ja do prace už potrebujem nastúpiť, mamu som požiadala o pomoc či by mi v júni a v júli možno dva týždne ešte pomohla s malou. Mama nerobí, je doma čiže som rátala s jej pomocou... a keďže by som robila len na polovičný tak by to aspoň bolo menej ako 8 hodín... ale odmietla, nepostráži mi malú.. ja rozumiem že to nieje jej povinnosť, aby ste si nemysleli že ju chcem len tak využiť k decku.
Myslite že som naozaj chcela tak veľa od nej ?

petronelka47
16. máj 2020

@mondolina
@merkelica niektorý oteckovia sa nestarajú,

tmavovlaskakatka
16. máj 2020

Nechápem to, keby si šla dakde do mesta, kaderníčke a že Ti nechce postrážiť, tak dobre, ale Ty pôjdeš do práce, to neznamená, že sa nechceš starať. Takto by som to na Tvojom mieste aj mame povedala. A ešte by som sa spýtala či nikdy v živote Teba nestrážila babka, že Tvoja mama si so všetkým poradila.

autor
16. máj 2020

@mogaa ja sa preberať nemusím a ďakujem za popis chorôb tvojho dieťaťa

autor
16. máj 2020

@petronelka47 kde píšem preboha že sa nestará? Veď pracuje tiež... a samozrejme keď sa mu bude dať tak s ňou bude

dollyzv
16. máj 2020

No tak to potom je zaujímavý pristup...väčšinou sú babičky práve tie čo chcú stále strážiť a byť nápomocné,najma ak máte dobrý vztah,nemá nejaké zdravotné problémy kvôli ktorým si už tzv. Netrúfa na to aby bola s malou sama?potom možno ak tak poprosiť nejakú kamarátku ktorej doverujes čo je napr. Na rodičovskej ak by zvládla ešte jedno dieťa na pár hodin alebo nejakú čo je kvôli vírusu tiež doma

autor
16. máj 2020

@tmavovlaskakatka haha ale jasne že som pri starkej ako mala bola vždy celé prázdniny... na to asi mamka zabudla

karolinakr
16. máj 2020

Daj malu do jasiel normalne S nami sa nikto nehral a nikto sa nás nepytal, či chceme
Teraz proste mamičky čihaju za dverami a ked mala mrnkne, hned ju beru zo škólky
Proste museli sme a hotovo
Teraz je moc taka vychova, že najprv sa decka spytaju a potom konajú

autor
16. máj 2020

@dollyzv nemám kamošky s deťmi, každá ma svoj život chodia na VŠ a cez voľno ako je teraz chodia tiež do prace a s deťmi nemajú nejaké skúsenosti

autor
16. máj 2020

@karolinakr asi tak aj spravím, len sama pani učiteľka mi vravela že to tak býva deti dajú prvé dni len na 2-3 hodiny... takze ja neviem no

kristiii
16. máj 2020

@karolinakr tak pre mňa je to nepochopiteľné, ale to preto, že mne s malým mama vždy pomohla, a viem že aj pomôže, kým bude vládať. Aj bratovi so synovcami. Aj keď má z nich koľkokrát vlasy dupkom. Aj so švagrinou sme si deti strážili, keď bolo treba. A toto mi príde taká situácia, že tebe by to naozaj pomohlo a nebolo by to dlhodobé. A tie reči, že ma sa starať tatko, tak ako to no comment. Ako dieťa som mala oboch rodičov a bolo normálne, že ma dedko alebo babka strážili, ak boli doma

zuzanaete
16. máj 2020

Drzim palce k vyrieseniu situacie k spokojnosti. Dovolim si napisat moju skusenost zo strany opatrovatelky deti. Starala som sa o deti niekolko rokov a vo veeelmi vela rodinach. Mala som par rodin, kedy som isla ku nim ako prva opatrovatelka a rodicia mali z toho des a hrozu a paradoxne tie deti to zvladali najlepsie. Rodicia stresovali, vysvetlovali a deti sa bez problemov hned so mnou zacali hrat a rodicia im ani po odchode nechybali. Mozno je to strach z neznameho, ale v mnohych krajinach denna realita a uz aj na SK je to dost rozsirene.

balihara
16. máj 2020

A Tvoji rodičia nikdy nepotrebovali pomoc svojich rodičov?Nechápem,ako sa môže Tvoja mama ku tomu takto stavať.Jedine,že by bola stará,chorá,to by som pochopila,ale je doma a ide tu o Tvoju existenciu,si jej dcéra,kto iní by Ti mal pomôcť,ak nie práve najbližšia rodina?Zabúda na to,že keď bude ona potrebovať pomoc,tiež ju môžeš odmietnuť?

autor
16. máj 2020

@zuzanaete
Chápem ten strach je asi viac v rodičoch ako v deťoch, ale aj tak

sissy27
16. máj 2020

Tak holt nechce, nedonútiš ju 🤷‍♀️ Čo sa dá vykryte s malej otcom, na zvyšok opatrovateľku. Rodičák ti ešte zostane, niečo pridá ex nad rámec výživného a zvládnete. Ja som tiež musela od malej do práce, naši mohli len cez víkendy, a ex a ani jeho mama sa pre istotu nestarali vôbec - ani osobne ani finančne 😏 opatrovateľky sa neboj, vyberieš si takú, s ktorou si sadnete ľudsky aj finančne, či už to bude aktívna dôchodkyňa alebo mladá študentka. Ja som mala študentku a bola úžasná, dodnes sme v kontakte, je nám ako rodina 😍

mirkava
16. máj 2020

Oj ha mama odmietla tak tonje silne. Ja by som bez nasich ani robit nemohla, lebo stale choroby a kadeco. Maly je u nich casto. Preco ti vlastne mama odmietla pomoct? Neda sa o tom esre s nou porozpravat?

janinah
16. máj 2020

Budeš sama s dieťaťom,musíš mať poruke osobu,ktorá dobehne v prípade potreby.V týchto mesiacoch budú mať už vysokoškoláci voľno,tak dáku študentku by som hľadala.Alebo vitálnu dôchodkyňu v susedstve,ale kvôli korone radšej tú mladú študentku.

mirkava
16. máj 2020

A co svokra?

evkamotka
16. máj 2020

A das ju do sukromnej skolky? Spytaj sa ich, ci neponuka strazenie niektora z uciteliek. Bikto to nemoze oficialne vyvesit na stranku, ale takto to robia. A ked bypotom dcerka nastúpila, aj by mala lepsiu adaptaciu

autor
16. máj 2020

@mirkava ona býva od nás vyše 60 km a normálne pracuje každý deň

daganov
16. máj 2020

@mondolina napísala som jej to, aj to, že možno o pár rokov budú potrebovať pomoc jej rodičia. Potom by som odmietla tiež. Opatrovateľka sa dá zohnať aj pre dôchodcov.

petronelka47
16. máj 2020

To nebolo konkretne na teba napísane,ked sa stará tak neviem kde je problem?!

autor
16. máj 2020

@mirkava neviem prečo, iba proste ju nebude strážiť... môžem sa s ňou ešte porozprávať no nedávam tomu veľkú nádej a bola by som o veľa viac spokojnejšia keby bola s ňou ako s cudzou osobou

mirkava
16. máj 2020

To urcite ano, daj jej cas, mozno zmeni nazor....

autor
16. máj 2020

@petronelka47 tak ja ten problém tu už niekoľko krát popisujem.. a toto je môj príspevok takže nerozumiem prečo tu píšeš niečo čo nepatrí mne 🙂

daganov
16. máj 2020

@karolinakr keď dieťa ochorie, tiež bude potrebovať niekoho na stráženie, keď nastúpi teraz do práce, budú celý happy, ak bude mať jednu OČR za druhou. Môžno dieťa choré nebude bývať, ale poistená na tento prípad by mala byť.

hindakus
16. máj 2020

Jasne, babicka nema povinnost. Ale uprimne, ja by som svojej dcere dieta v takejto situacii, ked idu s chlapom od seba a potrebuje pracu, urcite postrazila. Hanba by ma fackovala, odnietnut dcere pomoc, a potom v osemdesiatke vyvolavat dcere, ze potrebujem papuče do nemocnice, odviest k doktorovi ci v konecnom pripade zadok utret....

petronelka47
16. máj 2020

A čítala si komu som to písala??!

autor
16. máj 2020

@sissy27 a kde si našla opatrovateľku ? Pridala si inzerát a ona sa ti ozvala alebo naopak? Koľko si jej platila na hodinu ? Viem že každá to môže mat inak ale pýtam sa len tak pre info

petronelka47
16. máj 2020

Asi už v tom nemáš prehľad

daganov
16. máj 2020

@mogaa stáva sa to, ale autorky témy sa to netýka, vzťahy majú štandardné