icon

Kam na Vianoce? Svokrovci, či naši?

katka1323
24. sep 2018

Ahojte, prosim Vas nevedeli by ste mi poradit ako vyriesit situaciu ked Nas ( mna a manzela) volaju na vianoce aj Nasi a aj svokrovci ( obe rodiny su take ze Vianoce dost krestansky vnimaju, ze rodina by mala byt spolu) vydata som len pol roka a absolutne neviem ako tuto situaciu vyriesit aby sa nikto neurazil. Rozmyslala som aj nad tym ze ich zavolame k nam ale s tym nesuhlasia.

Strana
z3
sweetdreams
25. sep 2018

My sa každý rok presúvame na Štedrý deň 300 km , obedujeme u jedných a večeriame už u druhých. A zakaždým sú obe strany urazené, prečo sme nezostali dlhšie ... Čistá psychiatria :D :D :D Robíme to len preto, že každý z nás má už len jedného rodiča, ktorý žije sám, aj to tak tvrdohlavého, že sa jednoducho nemôžu stretnúť na Štedrý deň u nás.... ale sme si povedali, že až bude bábo, toto skončí a pekne budeme celé Vianoce doma, kto chce, môže nás prísť pozrieť.

m.i.r.i
25. sep 2018

Tiez som zastancom toho, ze Vianoce su rodinne sviatky..a preto vobec nezdielam pocity byt na Vianoce sami...som s muzom a synom predsa sama stale..a ked sme este boli len my dvaja..tak to tiez predsa sme sami stale a na tie Vianoce by sa mala zist cela rodina..ak je to mozne...
Mne je to velmi luto, ked si na Stedry den/vecer iba zavolam s rodicmi, ktori byvaju 200 km od nas a su sami dvaja..druhym smerom 200 km je sestra, kde su tiez sami...a zelame si krasne sviatky a mne je tak do placu..pretoze tvrdohlavost oboch stran a presne ta predstava, ze na Vianoce kazdy sam ma ubija, ze rodina neslavi sviatky spolu..ja by som bola najpradsej keby prisli napriklad vsetci k nam a boli by tu nasi, svokor, sestra s rodinou...a neznamena to, ze jeden vari..a druhy pride na navstevu..ved jedna spravi salat, druha polievku, dalsia donesie kolace..spolu sa pustia vianocne koledy a prestrie sa stol..proste rodina spolu...tato moja predstava ale asi ostane len predstavou prave preto, ze predstava ze RODINA je iba muz a zena a deti je tu tak zakorenena.....ked sme sami..tak je to smutne..hlavne ze potom sa navstevujeme dalsie dni a nosime darceky ale v den ked mame byt spolu sme vsetci inde

Takze ja by som poradila tiez urcite ist k jednym tento rok a k druhym dalsi ..na striedacku..alebo sa pokusit ich vsetkych dostat k vam...urcite neodporucam byt na Vianoce sami...a este len sami dvaja...

lacibo
25. sep 2018

@katka1323 vydatá som 20 rokov, ale od začiatku sme na Štedrý deň boli spolu doma..mne sa to páči, že aj deti potom vedia, ako vyzerajú tradície a môžu to ďalej odovzdávať svojim deťom..dokonca ani rodičia s nami nikdy neboli.. pár krát bol u nás jeden osamelý kamarát, príp. dieťa z detského domova, inak len my -odporúčam vrelo!...

anabeth
26. sep 2018

@lacibo píšeš akokeby sa tradície nedali udržiavať vo veľkom rodinnom kruhu- pre mna je to prvá a najväčšia vianočná tradícia- rodina,
nás je veru niekedy aj 15, každý niečo donesie, podelíme si nákupy, darčeky symbolické, namiesto telky rozprávame, spomíname, pozeráme fotky, hráme hry( deti už máme väčšie, takže teraz Osadníkov), prechádzky... a to chcem aby si moje deti odniesli do života, nie kolko akých darov kedy dostali

vedama
26. sep 2018

S mužom sme už spolu 12rokov. Od začiatku (tiež to bolo približne okolo Vianoc 4m čo sme spolu) sme na Vianoce spolu doma tersz už aj s deťmi. Rodiny nás pozývajú na 1. a 2. Vianočný sviatok na obed, a riešime to tak, že 1.sviatok jedným, 2.sviatok druhým a o rok zasa naopak, ale Vianoce spolu. Najprv mali aj nápady , že 24-toho aby si deti prišli pre darčeky pod stromček. Som povedala, že nie, snáď sa nebudem ešte naháňať večer, keď o deň-dva tam idem.😉

erickatt
26. sep 2018

@katka1323 jednoznačne doma!! Samy, spolu

elizita
26. sep 2018

@katka1323 my to celkom od prvych Vianoc stiredame.. jeden rok sme na stedry vecer u jednych a druhy rok sme na stedry vecer u druhych.. a zvycajne tam prespime aj do druheho dna.. ja vacsinou donesiem nejaku cast stedrej vecere.. praktizujeme to aj teraz, ked mame dceru a je nam tak veselsie.. niektori ti tu radia zostat doma.. to zalezi ale na Vas.. my sa neradi separujeme, cim viac, tym je veselsie 🙂 este sme nikdy neboli na stedry vecer doma, sme spolocenske typy..

mima86
26. sep 2018

Ja mam rodicov blizko a svokrovcov daleko. Najskor sme to kadejak striedali, aj sami doma boli,alebo sme chodili na silvestra. Aj prve vianoce so starsim sme boli u nasich a na silvestra u svokrovcov, lebo bol narocne babatko a mne sa nechcelo este vsetko doma chystat sama. Na dalsi rok boli svokrovci u nas. A teraz sme na stedry vecer zasadne doma (maly veri na jeziska a nechce sa mi vsetky darceky trepat niekam... A aby to nevidel, nemozne), na dalsi den chodime k mojim rodicom a na silvestra k svokrovcom. Ale urcite oboch niektore vianoce pozvem k nam 😉

agatkamarek
Autor odpoveď zmazal
lucia147852
26. sep 2018

My sme vzdy doma na stedry vecer, pptom nastevy 1 a 2 sviatok vianocny

janetta20
26. sep 2018

@katka1323 pokiaľ nie sú ďaleko, tak k obom... My chodíme najprv k našim, tam zjeme večeru tak, aby sme vkladali aj tu ďalšiu u svokrovcoch.

m.i.r.i
26. sep 2018

@lacibo musela som si precitat tvoj prispevok viac krat aby som pochopila o akej tradicii presne hovoris..cize ak to chapem spravne, tak tradicia ktoru stepujeme detom je to, ze na Vianoce mame byt sami....praveze ked sa budeme opierat o tradicie, vzdy rodiny travili sviatky spolu, vzdy sa vsetci z ciest a studii vracali domov na Vianoce a zisli spolu pri Stedrovecernom stole..u nas mam ale pocit, ze to uz je o tom, ze JA chcem mat rybu na svoj sposob, nie ako to robi svokra, JA chcem mat rozsvieteny svoj super stromcek ozdobeny najnovsimi trendami, kedze rodicia maju o nicom a po starom...JA ukazujem detom tradicie ako si myslim JA ze to je spravne ( ak myslis tym ci jes oplatku, makove bobalky ci krajas jablko ci nie, ci sa modlis).. Pritom Vianoce su o RODINE ktoru netvori len muz a zena, pripadne muz, zena a dieta ale aj rodicia, stari rodicia, dalsi pribuzni..a ja nevidim napriklad ani problem v tom, ze napriklad u nas svagor jedava na Vianoce rezen, moji rodicia kapra, my skor pstruha, nasi rybaciu polievku a my kapustnicu atd atd...pretoze vzdy s da 1. prisposobit alebo 2. navarit z kazdeho a kazdy si da co chce..atd atd..Vianoce su rodinne sviatky,kedy mame odpustat, urobit aj kompromisy a tesit sa spolu a nie o tom kto ma na fotke na FB krajsi stedrovecerny stol, ale hlavne ze su tam len 2 taniere....

nefertiti7
26. sep 2018

My sme si to vždy rozdelili na Vianoce 3dni u mojej mamy a Silvester a Nový rok u svokry a druhý rok opačne. Teraz už ja rodičov nemám a svokrovcov chodia k nám každý rok.

cervenaruza123
Autor odpoveď zmazal
eeffka
26. sep 2018

@cervenaruza123 zrejme ste este mlada rodina, ja som zazivala to iste zo strany mojej svokry "lebo rodina ma byt spolu" , nevadi ze sa kazdy s kazdym zerie. Tak som jej rovno oznamila ano , a toto je MOJA rodina, moj muz a dieta a my oslavujeme doma. 1sviatok u nich, 2 u mojej mamy, teraz mam chodi ku nam lebo je sama. Oni sa syslia k svagrine, co vlastne ani neviem naco je dobre lebo aj tam su vztahy vselijake.
Obcas utrusia poznamku ako my chceme byt samy, co ja hrosia komentujem, no a aspon ma nikto neprudi... a zasa je na chvilu pokoj.
Inak man zacina sezona rodinnych oslav, zasa prebiehaju zakopove boje tak som sama zvedava ci budeme "veeeeeelka staaaastna rodina" alebo sa uz konecne prizna farba aj navonok.
Ale treba tiez povedat ze mam uz 40+ a povahu ze mna len tak nerozfnukas, aj ked take pokusy boli o citove vydieranie, akurat mi dvihli dekel

katren
26. sep 2018

@katka1323 striedame to kazdy rok...raz u nasich a raz u svokrovcov...24.12 sme napr.u nasich a 25.12 sme u svokrovcov a o rok 24.12 sme u svokrovcov a 25.12 sme u nasich...

petka_3
26. sep 2018

Prvé roky sme chodili na striedačku jeden rok k rodičom, jeden k svokrovcom. Teraz už sme doma a 25. jedna návšteva, 26. druhá návšteva - vždy sa dohodneme so súrodenciami a stretneme sa celá rodina v jeden deň

cervenaruza123
26. sep 2018

@eeffka Hej, sme svoji 4 roky. Horsie, ze este nemame deti, co je argument navyse byt stale u niekoho na nasvteve, na vikend, cez tyzden, lebo ved deti nam doma neplacu. Ja som najstarsia a prva, u ktorej zrazu je aj ina "cudzia" rodina, s ktorou sa mam stretavat (u oboch rodin sa vsetci stretavaju len z matkinych stran a zo stran otcov su dost vlazne vztahy, ale my mame zatial dobre vztahy s oboma stranami). Uz bojkotujeme velke rodinne oslavy kazdych jednych menin bratrancov z desiateho kolena a oslav konca prazdnin a zaciatka skolskeho roka a konca prve tyzdna skolskeho roka a podobne veci, tak sme zli. Ale zacinaju pomaly chapat, ze sa to tak uz dalej neda. Konecne 😀.

mon895
26. sep 2018

Kym sme boli bezdetni chodili sme 24 doobeda k mojej mame vecera doma sami dvaja a hned po veceri k svokrovcom. Moja mama byva 60km od nas a svokrovci 400m 😁 minuly rok ked sme uz mali drobca prisla moja mama k nam a aj moja sestra s rodinou takze sme boli doma a tento rok este vobec netusim ako to bude ale pravdepodobne znova pozveme k nam kto ch e pride kto nie nech necha tak ale ja s rocnym dietatom pendlovat nebudem dokonca tento rok ani k svokrovcom. Neviem si predstavit ze malemu dame darceky a hned ho od nich odtrhneme. Takze ak k nam nikto nepride tak 24.12 budeme doma 25. Doobeda k svokrovcom a cez malrho obefny spanok sa presunieme k mojej mame

maja22
26. sep 2018

@lula3108 my byvame vedľa svokry, každé Vianoce máme spolu večeru u nás, asi dve hodiny po večeri ide ona domov pozerať tv alebo spať a my ideme k našim, kde sme asi do jedenástej, aby sme stihli uložiť deti a potom polnočná. Posuňte si večeru skôr, aby ste stihli navštíviť aj druhú rodinu. Alebo ich všetkých pozvi k vám na večeru.

lacibo
26. sep 2018

@m.i.r.i no veď super si ma pochopila, presne o tom som písala, že vy si tvoríte "vlastné" tradície a názor na sviatky..môžu byť pospájané z tradícií vašich rodín alebo aj úplne nové, je to len na vás.. a vy to potom ďalej odovzdáte deťom..ja som napr. nikdy nechcela, aby moja napr. 14 ročná dcéra nikdy nevedela, na aký spôsob pripravím štedrovečernú rybu a aký šalát( to je len príklad), lebo by ju jedla každý rok iba u babky, ako niektorí známi..mne to príde potom až smiešne, že taká 45 ročná žena ešte stále nevie pomaly ani kačicu upiecť , lebo čaká aj so svojou rodinou stále animácie všetkých sviatkov ako jej ich naanimujú rodičia alebo svokrovci.. to je le môj názor, nemusia ho zdieľať všetci😉

katica06
19. okt 2022

@katka1323 roky nechodím, ani mm ani deti. Aj keď sme ešte chodili nedostávali deti vo ani mm nikdy darčeky.

lilke
19. okt 2022

@katka1323 My sme to prvé roky, keď žili ešte aj svokrovci, striedali. U jedných Vianoce, u druhých Veľká noc, prip. aj Silvester, keď už boli deti. Teraz sú deti už pubertiaci, ale sviatky sú pre nich práve o väčšej rodine, spolupatričnosti. A posledné kovidove individuálne Vianoce boli veru pre nás všetkých smutné.

arim22
17. dec 2024

@skatulienka_sk najsprávnejšie rozhodnutie - tlieskam👏👏👏

Strana
z3