icon

Kamarátka nechce dať dieťatku otcove priezvisko

simonaplus23
27. nov 2014

Dobrý deň.Potrebujem poradiť mám kamarátku ktorá má 3 mesačného synčeka a nechce dať priezvisko oca dietata.Nevieme aké prava može mať otec dieťaťa keď ho zapíše a aké keď ho nezapíše na matrike.Bojí sa že otec dieťaťa jej ho može zobrať ked ho bude mat zapisaneho.Su sice spolu ale každý býva doma u rodičoch.

magic08
27. nov 2014

Otec ma rovnake prava a povinnosti ako matka, ked ho zapise, ked ho nezapise, tak nema ziadne prava, ale ani povinnosti.

pupavka123
27. nov 2014

Prava oca-preboha,pise sa predsa otca!oca moze byt aj ovca

marhulka13
27. nov 2014

ak je to bilogicky otec, tak on sam moze dat ziadost na sud na priznanie otcovstva a budu mu plynut prava i povinnosti voci dietatu

misinka26
27. nov 2014

Ani tak nejde o priezvisko ako o to či má dieťa zapísaného otca v rodnom liste ... ak áno tak má otec rovnaké rodičovské práva ako matka ... prezvisko nezohráva rolu ... a ja osobne by som mu jeho priezvisko nedávala, to bude mať dieťa iné priezvisko ako matka ??? prečo ???

velkacica
27. nov 2014

keď nechce dať dieťaťu otcovo priezvisko (priezvisko slobodného otca), nech ho ani neuvádza ako rodiča na príslušnom mieste!

keziah
27. nov 2014

presne, ako pise @misinka26 pre rodicovske prava je dolezite, ci je ako otec zapisany v rodnom liste, ale priezisko- akoze sorac, preco by sa matka mala volat inak, ako jej dieta? vsak nech sa s nou ten chlap ozeni a budu sa volat vsetci rovnako.

aredhel
27. nov 2014

akoze mna by zaujimalo v com je rozdiel ak dieta ma ci nema priezvisko otca...ma to nejake vyhody ci nevyhody?? lebo ja som tiez nedavala priezvisko po otcovi...myslim si ze je to uplne jedno ci ma dieta otcove alebo moje priezvisko...zapisany v RL je tak aku vahu ma to priezvisko??

alenah31
Autor odpoveď zmazal
keziah
27. nov 2014

@aredhel pokial ma dieta otcove priezvisko, tak je to akurat rajska hudba pre chlapovu jesitnost, zabezpecil pokracovatela rodu a ani sa preto nemusel ozenit, no nie je sikovny?
inak mi to pride strasne neprakticke.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
velkacica
27. nov 2014

"Bojí sa že otec dieťaťa jej ho može zobrať ked ho bude mat zapisaneho.Su sice spolu ale každý býva doma u rodičoch."
ak opomenieme chybu v skloňovaní posledného slova, mali by si najmä uvedomiť, že dieťa je SPOLOČNÉ. Lenže zjavne už štvrťrok po narodení (rodný list mal byť už dávno vydaný!) sa začali prejavovať majetnícke sklony a postoje...

majusqa77
27. nov 2014

@aredhel je to uplne fuk 🙂 ziadne vyhody ani nevyhody ani pre jedneho.. ..teda jedna vyhoda pre teba - nemusis vysvetlovat, preco sa tvoje dieta vola inak 🙂

horana
27. nov 2014

Ked bude v RL budu si musiet sudne upravit styk s dietatom, jeho castost, cize otec moze mat prirodzene naroky na dieta. Ale bude aj prispievat financne pravidelne alimentami a dieta po nom bude neskor napr. dedit, ked raz zomrie. Taktiez sa budu musiet dohodnut obaja na priezvisku.
Ked ho neuvedie do RL, ani nebude moct mat priezvisko po otcovi (je snad logicke ked fakticky takto neexistuje), cize automaticky po matke. Je ale tiez pravdou ze sam od seba moze aj neskor otec podat ziadost o urcenie otcovstva a potom mu vyplynu aj vsetky tie prava aj povinnosti.

velkacica
27. nov 2014

matka sa nemusí predstavovať svojim priezviskom, stačí, ak bude hovoriť, že je matka dieťaťa XY.
Lekár, škôlka ani škola nie sú kompetentní skúmať dôvody mien a priezvisk, majú úplne iné úlohy.

velkacica
27. nov 2014

matka sa nemusí predstavovať svojim priezviskom, stačí, ak bude hovoriť, že je matka dieťaťa XY.
Lekár, nemocnica, škôlka ani škola nie sú kompetentní skúmať dôvody mien a priezvisk, majú úplne iné úlohy.

luckahh
27. nov 2014

Čakám bábo a tiež nechávam svoje priezvisko. Keď som otehotnela začali sme riešiť svadbu, ktorú otec dieťaťa hneď zavrhol (aj po 2 ročnom vzťahu)... Po prvých hádkach zrušil aj bývanie a žitie s nami... Ja budem sama, tá ktorá odnesie zodpovednosť... Prečo by sa malo dieťa volať za každú cenu o otcovi?

horana
27. nov 2014

Inak co mate vsetci s tym priezviskom, my sme s muzom zobrati, ja som si z mojho popudu dobrovolne nechala svoje priezvisko (cisto hnilost si vybavovat nanovo x dokladov) a deti sa volaju po muzovi priezviskom, nakolko sa nam obom o chlp viac pacilo s kombinacii s menami ake sme im dali, je kratsie a univerzalnejsie. To ze sa "nevolam rovnako ako moje deti" je mi uplne uprimne suma fuk, deti su uz vo veku kedy vedia ze mam ine priezvisko, v zivote neriesili ani oni ani nikto z ich kamaratov, ani ja na uradoch, lekara, nikto sa nad tym ani len nepozastavil, casto ma sice nazvu priezviskom deti automaticky, vobec neriesim, aky popisny znak bez hlbsieho vyznamu spolocnost napise komu do dokladov.
Ale jasne, ked niekto citi prislusnost ci uz k rodu alebo svojim detom na zaklade slova za menom, tak by sa mal podla toho zariadit, len vam chcem napisat ze v tejto dobe na zaklade osobnych skusenosti to ma "verejna mienka" uplne v pazi.

misinka26
27. nov 2014

@aredhel priezvisko nemá žiadnu váhu 🙂 ide o zápis v rodnom liste ...

adeala
27. nov 2014

@horana ja napríklad chcem svoje priezvisko pre svoje deti, pretože ak by sa náhodou stalo, že budem mať viac detí s roznymi mužmi, tak nech v tom nemám chaos a všetci sú na tom rovnako. 😀 A tak aj bude a v lete moj nastávajúci prijme priezvisko moje a nie ja jeho. 🙂

socinka
27. nov 2014

@simonaplus23 Ja som donedávna nemala uvedené meno otca v rodnom liste - našťastie. Čiže biologický otec nemal žiadne právo na malú, no taktiež ja som nemala nárok na výživné...ale čo som sa pýtala po úradoch, kedže bol nezamestnaný, tak by max výživné, ktoré by som od neho mohla vysúdiť vtedy bolo niečo okolo 22€. A kvôli týmto peniažkom sa celý život s niekym naťahovať sa mi zdalo zbytočné. Musel by nasledovať súd o urční rodičovských práv, bez neho by mi malú mohol kedykoľvek vziať a ja by som nemohla ani ceknúť-rovnaké práva...
Pri hocjakom rozhodovaní by som potrebovala aj jeho súhlas a kopec iných naťahovačiek...A tak mala dcérka moje meno bez uvedeného otca a bol kľud...Nezakazovala som mu sa s ňou stretávať, povedala som, že ak chce, tak nech prispieva a upraviť takýto rodný list sa dá...On záujem nemal, úplne sa na to vykašľal, malá ho ani nepozná...Teraz som sa vydávala za iného, on malú zbožňuje, po svadbe sme aj jej zmenili priezvisko a kedže u nás je taký systém, že ak dieťa nemá otca v rodnom liste, do 18-teho roku je kedykoľvek možné za 5€ dopísať otca, stačí súhlasné vyjadrenie oboch rodičov, že sú rodičia. Čiže môj manžel je už aj oficiálnym otcom mojej dcérky bez zbytočných súdnych ťahaníc o osvojení si dieťaťa...Čiže ak Tvoja kamoška si nie je istá, nech radšej počká, dopísať otec sa dá kedykoľvek, no ak už tam raz je, vymazať sa nedá a zmeniť iba po prebehnutí súdu o osvojení dieťaťa niekym iným, kedže meno sa dá nahradiť len iným menom,s čím musí doterajší otec súhlasiť.

horana
27. nov 2014

@adeala To je pekne, aj u nas v sirsej rodine mame pripad kedy si muz vzal priezvisko zeny a vies ako cela rodina ho ma za hrdinu, na oslavach a tak je to skratka pojem aj po tej dlhej dobe sa to spomina este obcas ako tema na rozhovory, zeny len v dobrom ze aky galantny uplne su z neho na makko a ani muzi ho nemaju za nejakeho podpapucaka, ale prave ze aky muz cinu a tak. Oni to mali preto ze on ma priezvisko z 13 pismen a vzdy uz od skoly sa zapotil kym sa ho nielen naucil pisat, ale ked este chudera jeho buduca zena co bola zvyknuta na svoje povodne kratucke by mala zrazu ist s priponou -ova este do 16 pismenkoveho , tak sa obaja takto zhodli a on s tym nemal najmensi problem, napriek tomu ze zastava vyssi post, caste obchodne rokovania, kazdy ho uz poznal pod jeho povodnym menom, ale aspon rozruch sposobil, v tej dobe bol este raritou, a do povedomia este viac vstupil ako ten co si vzal zenino priezvisko a kazdy si ho este lepsie zapamatal, cize aj akoby dalsiu reklamu to len mal. Cize oni si obaja pochvaluju toto rozhodnutie, uz to maju pritom cca 10r takto.
A moj muz poznajuc tento pripad, ked ked videl ze si chcem nechat svoje, samozrejme mi tiez ponukal ze by si on vzal kludne moje, ale nakoniec sme sa dohodli ze co budeme, nechame ako je, nakolko ani jednemu z nas sa nechcelo tie doklady vybavovat. 😠 A ako vravim ja som aj cakala ci nebude niekto riesit, ale fakt neriesi spolocnost, a ani tie deti, v ich triedach ci uz z dovodov rozvodov a pod. - neviem, nestaram sa, ale videla som aj na vypise ze je cca 1/4 matiek co sa volaju inak ako deti, ked sme si vymienali mobily navzajom kvoli uloham aj sme sa nasmiali, lebo kazda si pisala do kontaktov ze toho a toho mamina lebo podla priezviska uz uplne by sa nepoznalo 🙂

tictactoe
27. nov 2014

keby som sa mala druhy krat rozhodnut, uz by som nedavala ani priezvisko ani by som ho do RL nezapisala!!! teraz mi to sposobuje nemale problemy, s priezviskom hlavne pri cestovani a to ze je v RL plati len na to ze ma prava a povinnosti ziadne! zial... nas sudny system je uz raz taky! myslim ze za nervy a natahovacky s debilom jej to nestoji!

sissy27
27. nov 2014

@simonaplus23 priezvisko nijako neovplyvňuje rodičovské práva a povinnosti... práva a povinnosti rodičov voči dieťaťu upravuje súd - keďže nie sú manželia, tak by bolo na mieste, aby si mamička požiadala o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti a súbežne podala aj návrh na výživné na dieťa a úpravu styku otca a dieťaťa... kým nemá súdom zverené dieťa do svojej opatery, tak majú obaja rovnaké práva (mali by mať aj povinnosti, len to už je ťažšie dosiahnuteľné), čiže ak on si dieťa zoberie k sebe domov, tak ona nezmôže nič... samozrejme, toto všetko za predpokladu, že otec je zapísaný v rodnom liste, pokiaľ tam vôbec uvedený nie je, tak nemá žiadne práva, ale ani povinnosti voči dieťaťu...
z praktických dôvodov by som ale priezvisko nechala po matke...

namornicka
27. nov 2014

@simonaplus23 A ako sú teda "spolu" keď majú dieťa každý žije u rodičov? Idú sa poprechádzať za ručičky do mesta a do kina a vrátia sa k rodičom kde ich čaká teplá večera a vypraté prádlo?

adeala
27. nov 2014

@horana u nás to jedna strana rodiny (hádaj ktorá 😅 ) nesie veľmi ťažko. Ale je o vtipné, pretože aj teraz má priateľ iné priezvisko než zvyšok jeho rodiny, má ho po otcovi, s ktorým nie je v styku. Inak vlastne priateľ a jeho mama sa volajú inak a neviem o tom, že by niekedy mali nejaký problém. 😀 Nikto to nerieši.

andrejta
27. nov 2014

@simonaplus23 pokiaľ nemala vybavené potvrdenie na matrike, tak automaticky dávajú priezvisko po matke, rovnako ako trvalý pobyt. a teda rozhodujúci je zápis v rodnom liste, tak ako to už niekto vyššie spomenul

latvia
27. nov 2014

ak chce byt otec otcom a starat sa o svoje dieta, je uz jedno, ako sa dieta vola a ci je na rodnom liste uvedeny otec. otec, ktory sa chce o svoje dieta starat, si najde cestu. v jeho pripade - podanie ziadosti na sud o urcenie otcovstva, ak matka bude zapierat, ze je jeho, a nasledne si dohodnut starostlivost o dieta. samozrejme s pravami idu ruka v ruke aj povinnosti.

bodka70
27. nov 2014

Moje 3 deti takisto majú priezvisko po otcovi, nie po mne a nie sme ani zobratí. V podstate som sa mohla zaťať a povedať mu: "ha, ty si ma nechceš zobrať, tak ja nedám deťom priezvisko po tebe..." 😎 😀 😀 😀 . Ale ja nie som typ, čo sa takto handrkuje, neviem, možno by som sa už vo svetle tých skúseností, čo teraz mám, rozhodla inak, ale asi nie. Už len z toho titulu, že mužovo priezvisko sa mi viac páči a k mojemu aj vďaka môjmu otcovi, nemám nejaký vrúcny vzťah. Podvedome som akosi nechcela, aby moje deti boli priezviskom "pokračovateľmi rodu" po mojom otcovi (som z 3 sestier, obe sestry sú vydaté a zmenili si priezvisko). Takže rod K. vymrie "po praslici" 😵 😀 😀 😀.

bodka70
27. nov 2014

A inak aj starý otec môjho muža si pri ženení vybral priezvisko po svojej žene (na tie časy veľmi netradičné rozhodnutie), takže aj môj muž a naše deti majú priezvisko také aké majú, práve preto, že sa vzdal svojho priezviska.
Keď sa to tak vezme, je to len spoločenský zvyk, tradície - vyjadrujúci kedysi dávno aj určitý podriadený vzťah ženy voči mužovi - nie je to v podstate jedno, po ktorom rodičovi majú deti priezvisko? 😉