icon

Kamera od suseda narúša súkromie

haskoondrej
23. mar 2025

Zdravím byvam na dedine v staršich rodinnych domoch a mame noveho suseda asi 3 roky. Nainštaloval si kameru pod strechu na 1.p ale je to kamera 360° otočná takže má zaber na susedov z jednej a druhej strany. Viem že pozera lebo ma aj upozornoval aby som odstranil nejake veci na mojej záhrade, neviem čo tým myslel a akým právom ? Poradte aké máte skúsenosti, čo spaviť aky postup? ďakujem

pe_mi
23. mar 2025

@haskoondrej ahoj, všetci susedia naokolo máme kamery a samozrejme keď sú nasmerované na nejakú stranu zaberáme aj susedov.ked si chcem zabrať roh pozemku a sme vo svahu,jasné že si vidíme na kamerách do dvorov.
Máme svahovité stavby.
Vidím susedovi celú terasu, bazén, domček..
Sused nado mnou, to isté mne

Nikdy sme to tu neriešili nikto
Každý to máme kvôli ochrane a nemáme pocit ,že nás niekto sleduje
Záleží asi aj aké máte vzťahy susedské, keď nie dobré, tak sa toho rád každý chytí,že aha kameru si somár namontoval a smeruje aj na nás..

petamich
23. mar 2025

@pe_mi no v zmysle zakona o ochrane osobnych udajov a obcianskeho zakonnika snimanim pozemku susedov porusujete ich pravo na sukromie 🤷‍♀️ takze, ak by to aj niekto riesil, riesi to opravnene

mariynka
23. mar 2025

Nie, nemoze Vam kamerou pozerat do dvora.

nenne27
23. mar 2025

@pe_mi omg

slovakboy
23. mar 2025

@haskoondrej obráť sa na úrad na ochranu údajov. Ak sníma tvoj pozemok je to v rozpore s GTPR. Pred tým ho pomocou právnika vyzvi písomnou formou aby ti dal vedieť aký je účel snímania kamerou a či zaberá aj tvoj objekt.

nenne27
23. mar 2025

@pe_mi nieze sa chyti, ale je to protizakonne, takze somar je v tomto pribehu niekto iny.kamera ma smerovat na tvoj pozemok,nie susedom...ale ked ste tam vsetci taka velka milujuca rodjna ze vam nevadi, ze vas sused moze vidiet v bazene apod.tak to je asi vasa vec.proti gustu ziaden disputat.ale zato ze vy sa radi pozerate, neznamena to, ze je to povolene.je to pruser ak autorke niekto pozera do dvora a da sa to riesit nahlasenim, moze mestsku policiu a ta im poradi ako dalej

slovakboy
23. mar 2025

@pe_mi to je pekné, že máte dobré susedské vzťahy ale nevieš čo sa môže stať do budúcna a čo kto na koho pozemku náhodou nasnímať a zneuzije alebo bude mať možnosť z rútiť a ten druhý si nebude istý čo ten jeho bývalý kamarát, alebo budúci nekamarát s tým čo má urobí. V Nemecku pre toto sú zakázané aj kamery na autách. Zato v Číne je 600 miliónov kamier aj s rozpoznávaním tvárí a napojených na centrální mozeg lidstva s umelou inteligenciou. V podstate sú tam všetci oficiálne špehovaní a štát a jeho silové zložky to môžu kedykoľvek zneužiť. Naproti tomu veľa západnych firiem a korporátov má interne zakázané používať AI kamery a hodnotiace bodovanie ľudí. V USA sú takto celé mestá chránené proti AI technológiám a zberu dát o ľuďoch. Súkromne firmy o nás zbierajú dáta, ale nemôžu ich použiť v súdnych konaniach. To v nedemokratických težiˇoch neplatí. Problém je že ich môžu predať tretím stranám čo sa už pár krát stalo.

pe_mi
23. mar 2025

@petamich to j a nehovorím, že .by to riešiť nemohol,hovorím len, že u nás je to na každom dome a vieme ,že si tam vidíme.

pe_mi
23. mar 2025

@slovakboy mimozemské vysvetlenie ,ďakujem

pe_mi
23. mar 2025

@nenne27 čo si taká uštipačna

nenne27
23. mar 2025

@pe_mi prepac, asi preto, ze nas sused ma kameru a spehuje nas.do dvora nam nevidi, ale vidi kto k nam ide, kto odchadza a kedy nikto nie je doma.vsetci susedia spolu dobre vychadzame, ale prave tento stalker nie,robi problemy vsetkym a dokonca udal svojho svagra prakticky za nic.nerobim nic nelegalne ale nezelam si aby niekto pozeral na moje deti, na nase navstevy apod. Riesi to uz sused.je to hrube porusenie GDPR, trestne, a vy ked si pozerate do dvorov vzajomne,, ked pride navsteva, oznamujete im,ze ich susedia mozu sledovat cez kamery? Je to divne pre mna, brrr

bu1bu
23. mar 2025

To ako snima tvoj pozemok sused je protizakonne. Bezpečnostné kamery susedov musia byť nastavené takým spôsobom, aby snímali iba pozemok vlastníka namontovanej kamery. Kamera a jej záber nemôže snímať ani iné súkromný pozemky, objekty a ani verejný priestor pred samotným domom suseda.
Ak má sused nastavenú kameru tak, že Vás s ňou natáča, porušuje tvoje práva. Odporúčam obrátiť sa najprv so žiadosťou o poskytnutie ochrany na obecný úrad a zároveň zvážiť podanie trestného oznámenia za obťažovanie a neoprávnené sledovanie . Obydlím sa rozumie dom alebo byt, vrátane priestorov a pozemkov k nemu patriacich.Vec sa da riešiť aj prostredníctvom civilných prostriedkov využívajúc ustanovenia o ochrane osobnosti. V tomto kontexte by bolo možné vyzvať suseda, aby prestal s uvedeným konanim, inak sa obrátite na súd so žalobou, pričom v prípade úspechu by bol dotyčný povinný nahradiť aj trovy súdneho konania, toto mu môžete vysvetliť v písomnej výzve. Ak by nereagoval alebo nevyhovel výzve, tak by bolo potrebné podať žalobu. Žalobou by bolo možné žiadať, aby dotyčný prestal zasahovať do Vašich osobnostných prav. Pomoct moze aj urad na ochranu osobnych udajov. K tomu ze sa to robi bezne sa ani nebudem vyjadrovat, plati moja prva veta.

marca12
23. mar 2025

@pe_mi Aj u nas su kamery,ale mame ich nasmerovane tak,aby sme nesnimali susedov dvor nieto este jeho terasu 🤦 je to protizakonne a hlavne z ludskeho hladiska neprijemny pocit,ked vies,ze ta snima kamera. Mozem sa vykaslat na dobre susedske vztahy,ja si neprajem,aby mi niekto snimal moje sukromie a tak to ma byt

bielasovicka
23. mar 2025

@pe_mi a to tam bývate sami uchylaci, že máte potrebu sledovať susedov?

pe_mi
23. mar 2025

@bielasovicka ano sme uchylaci všetci do jedneho

bielasovicka
23. mar 2025

@pe_mi presne tak

gov
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
23. mar 2025

@pe_mi a páni z firmy, čo vám kameru montovali, vám nepovedali ako je nadstavený zákon? Rozum sa mi zastavuje, že vám to príde normálne

nenne27
23. mar 2025

@pe_mi tak to mi fakt hlava neberie, ze niekomu nevadi, ze ho niekto moze pozorovat, to napriklad my sa aj bozkavame s muzom ked grilujeme a proste celkovo nechutny pocit...ale sme rozni ludia, niektorym nevadi ani sulozit ked sa na nich divaju tisice ludi ( Farma, Big Brother apod) :D ale je to creepy

nenne27
23. mar 2025

@pe_mi no sorry, ste.mna zaujima, ked sa do vasho bazena pridu kupat tvoje kamosky, ony vedia, ze ich moze pozorovat kopec cudzich ludi? Lebo aj susedia mozu mat navstevy ktore sa mozu pozriet...a nahe male deti sledovat, fuj,creepy strasne

basullinka
23. mar 2025

My máme takisto kamery na dome. Keďže máme susedov a nevieme natočiť kameru tak, aby tam nebolo vidno časť pozemku nášho suseda, tak sme to vycenzurovali v našom zázname. Takže časť susedovho pozemku je neustále začiernená, susedovcom sme to ukázali a všetci sme spokojní.

bielasovicka
23. mar 2025

@nenne27 no ved hovorím ze sú to uchylaci.Co iné?

pe_mi
23. mar 2025

@bielasovicka
@nenne27 už ste sa poodbavovali?
Verím,že už si to tu každý x krát prečítal, nikoho to už nezaujíma

skeblicka777
23. mar 2025

Sused nesmie snímať tvoj pozemok, dokonca ani pred svojou bránou verejný priestor, možno ti pomôžu aj na tejto stránke, osobnýudaj.sk nám robia školenia gdpr.

tetapetra
23. mar 2025
tetapetra
23. mar 2025

@pe_mi 👏🏻👏🏻👏🏻🤦🏻‍♀️

haskoondrej
autor
24. mar 2025

@basullinka ved preto keby prišiel a povedal že chce kaneru a nas nebude vidiet je to v pohode, ale on nie a predtým stál na balkone a pozeral na nás dlho ked sme boli na zahrade kosenie a sadenie, potom sa opieral o plot a dlho stál a pozeral ... jednoducho chcel vyprovokovať.

basullinka
24. mar 2025

@haskoondrej jasné, treba sa ozvať. Ja Ťa úplne chápem. Ono takéto veci si treba odkomunikovať so susedom, aby boli chránené oba záujmy.

ewita11
16. apr 2025

@basullinka mozem sa prosim opytat, akym sposobom str vycenzurovali susedov pozemok? je to vo vasej sprave alebo v sprave toho kto vam to montoval? ide mi o to, ze nas sused ma tiez kameru otocenu k nam. ked sme ho poziadali aby ju prelozil odfotil nam monitor kde mal nas pozemok vycierneny. mna vsak zaujima ci si to vie odkryt a ja o tom ani nebudem vediet. nemame dobre vztahy, neda sa s nim normalne bavit a ja sa na vlastnom dvore necitim v sukromi ked tam vidim tu kameru len 1,5 od plota. neviete nahodou akym sposobom toto riesit? dakujem