icon

Každodenná návšteva sestry

dendrobia
8. dec 2015

Ahojte žienky. Vytvorila som si nový nick,kvôli väčšiemu súkromiu,inak na MK fungujem už nejaký ten piatok.
Mám staršiu sestru,je psych.chorá (trpí paranoidnou schizofréniou) , čakám bábo,som v 8.tt.
V čom spočíva môj problém:
od samého začiatku tehu mám nevoľnosti,ale nonstop. Neobjímam wc misu,to nie,ale celý deň mám pocit na zvracanie,som slabá,malátna. V noci nespím,pretože jediná moja spiaca poloha bola na bruchu,no už niekoľko týždňov tak nemôžem spať,pretože ma plod tlačí a bojím sa,aby som mu neublíźila (ja viem,že plod je ešte maličký,no ten pocit je silnejší 🙂 )
Moja sestra je u mňa každý deň. Už rok.. Najskôr chodievala každučký deň. Okolo 10.00hod doobedia sedela u mňa do 18-19.00 večer. Každý deň. Po istom čase som si "vydupala" aspoň "voľné" víkendy,kedy som sa chcela venovať mm a deťom. Takže asi pol roka už chodí len 5x do týždňa... ak sa náhodou stane,že nie som doma,čaká na mňa aj dve hodiny... kedže sa menil čas a stmieva sa rýchlejšie, z ôsmych hodín sa stalo už "len" päť -šesť hodín.,ale aj tak... včera som sa jej snažila vysvetliť,že kým sú deti v škole a mm v práci,chcem si oddýchnuť,kedže v noci nespím a nevoľnosti neustupujú,že nech nechodí,lebo chcem mať aspoň do obeda pokoj. Nepomohlo. Dnes je tu znova, sedí v kuchyni. Každý deň vypije 2-3kávy a sedí,sedí,sedí... Pokiaľ si nejde uvariť tie kávy,alebo na WC ani sa nepohne.. už sa nemáme ani o čom rozprávať ..
Viem,že hormóny robia svoje,a možno si to beriem až príliš k srdcu,tiež viem,že nemá kam ísť,ale už ďalej nevládzem.
Prosím poraďte ako jej vysvetliť,aby svoje návštevy aspoň zredukovala...
Ďakujem 🙂

luba41
18. feb 2016

napchanie liekmi, aby chodila ako bezduchá "živá mrtvola", nie je určite liečenie..

misel0806
18. feb 2016

Je to ako zacarovany kruh. Ale musis nieco vymysliet lebo sa zblaznis. Ti potrebujes klud. Co bude ked porodis ved budes lietat okolo babetka zo sestrou za ritou. Choremu cloveku tazko vysvetlovat taky ma len svoj svet. Skus jej raz neotvorit nehovor ze sestra dojde vzdy zarovno tvojimi detmi. Prepac ale je to chory clovek a ty jej v tomto nepomozes aj ked je to tvoja sestra patri do ru odbornikom.. Drz sa vsetko dobre prajem☺

dendrobia
autor
18. feb 2016

@natalym lenže o ňu sa stará mama. Ona má kde byť... akurát mi vraví,že sa doma "nudí",lenže u mňa robí to isté..

@bobulazelena ja som sa o to pokúšala ešte na začiatku môjho tehotenstva. Jej opatrovníkom je mama a tá mi rázne zakázala starať sa do jej zdravotného stavu. Ja som dávno z tejto diskusie pochopila,že sestra má zle nastavenú liečbu,ale mám zviazané ruky.. sestra spomínala,źe zmenilu psychiatričku, keď som sa jej opýtala kto to je,povedala mi len,že mama jej zakázala povedať mi to. V jej prípade žiadna činnosť neprichádza do úvahy,pretože: štrikovanie,háčkovanie ani iné hand made záležitosti neprichádzajú do úvahy,lebo sa jej strašne klepú ruky. Ja som veľmi kreatívne založený človek a učila som ju aspoň korálky navliekať na pamäťový drôt,no po desiatich korálkach to vzdala. Aj pomoc v domácnosti som skúšala,no už som tu dávnejšie písala,že je to katastrófa. To by som jej vkuse musela chodiť za zadkom a dávať pozor aby sa niečo nestalo. A na to momentálne nemám ani fyzické a ani psychické sily..

@luba41

natalym
18. feb 2016

@dendrobia Ja chápem. Je to Tvoja sestra, rodinu si nevyberáme. Veď Ti to už poradili. Neotvoriť? To sa raz, dva ale nie stále.
Treba to riešiť s mamou teda. Ak sa nedá tak niekedy stačí zmieriť sa so situáciu a zvoliť to najjednoduchšie riešenie.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
luba41
18. feb 2016

@dendrobia ale mama nie je na tom psychicky podobne? nepísala si tak?

dendrobia
autor
18. feb 2016

@natalym vies ide o to,ze nase rodinne vztahy su v troskach. Mama sa nikdy o mna ako o svoju dceru nezaujimala,vzdy bola a je na prvom mieste sestra. Za vsetko-naozaj vsetko som mohla ja. Aby si to pochopila,musela by som ti napisat toho vela.
V skratke. Ja som podla mamy cierna ovca rodiny,ktora je za vsetko zodpovedna. Mam muza,sme spolu 12rokov,mame tri deti,stvrte na ceste a dlhe roky ziadne sukromie...
a ake je podla teba to najjednoduchsie riesenie?

@anetkaadamko na jednej strane mas pravdu. Na strane druhej,mamu nezaujima,ze mna sestrin stav zaujima a chcem jej nejakym sposobom pomoct. Ju zaujima len to,ze je to moja sestra a podla nej moze u mna sediet kedy chce a do kedy chce.. a ano,vycitam si to,pretoze dlhe roky to bolo dievca,ktore nemalo ziadne starosti. Milovala zivot a tak sa aj spravala a zrazu sa z nej stala troska. Kvoli mne,pretoze vlastne ja som bola ta,ktora ju "prinutila"ist na psychiatricke vysetrenie odkial ju nasledne ihned zobrali na niekolko mesacnu hospitalizaciu..

natalym
18. feb 2016

@dendrobia Odstrihni sa od celej rodiny teda.

dendrobia
autor
18. feb 2016

@luba41 mama je podla mna na tom psychicky nie velmi dobre,ale ona si to nemysli a nechce ist ani na vysetrenie na ktore ju jej dr.posielal..

dekoracnemydielka
18. feb 2016

@dendrobia Ahoj, nečítala som celú diskusiu, tak sa ospravedlňujem, ak ti napíšem niečo, čo tu už je. Neviem, nakoľko je to reálne, ale bolo by možné sa dohodnúť s nejakým psychiatrom, aby prišiel k tebe domov, keď tam bude ona? Prípadne aj s matkou? Oni ani nemusia hneď vedieť, že je to lekár, podľa rozhovoru s ňou by zistil čo ako a dohodol sa s mamou na ďalšom postupne? Naši známi takto dali vyšetriť dcéru ORL lekárovi lebo v ambulancii nespolupracovala. On prišiel, všímal si aký zvuk vydáva pri rozprávaní, potom jej povedal, nech otvorí pusu najviac ako vie a ukáže, aký dlhý má jazyk a bolo. Ona netušila, že on je lekár, všetko sa to udialo na rybačke a trafil diagnózu úplne presne. Ale to bol rodinný známy, preto neviem, nakoľko je toto reálna možnosť.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
dendrobia
autor
18. feb 2016

@natalym to tiez nie je riesenie. ☹

natalym
18. feb 2016

@dendrobia Si chcela najjednoduchšie.
Ale ale ale...............No tak čo chceš? 7 strán dookola.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
dendrobia
autor
18. feb 2016

@dekoracnemydielka no to netuším či by to šlo.. je to zaujímavé riešenie aj keđ netradičné.. ďakujem.

@anetkaadamko niekto to vníma ako záchranu,iný ako snahu vyhlásiť sestru za j*** asi vieš čo..

dendrobia
autor
18. feb 2016

@natalym aha. Tak ďakujem za riešenie 🙂
Neviem len či v mojom prípade by to bolo to najjednoduchšie.. chcem jej pomôcť. Jej aj sebe a svojej rodine.. ale netuším ako..

eeffka
18. feb 2016

@dendrobia tu si nepomozes...oni maju svoj svet, ja som ti davnejsie pisala o tej mojej znamej...doposial je na PNke a ak ju nahodou niekto z firmy stretne tak ciste bludy zo seba suka... ona ma zapal mocovych ciest, trosku sa dava do poriadku....( v nemocnici na psychiatrickom odd) na otazku ako sa citis? je ti lepsie, mi odpovie preco by sa mala citit nie dobre... zije si v cistej bludarine. najnovsie sme zistili ze sa nastahovala naspat k exovi, na ktoreho kydala odkedy ju poznam a rozvedeni su 7rokov...
este 4m a pojde na invalidny alebo do prace? no asi tazko.Bola som si s nou dost blizka cca rok a vyse pol roka mi trvalo sa od nej odstrihnut, prestat nad nou rozmyslat kazdy den...
je to naozaj len jedno krute riesenie, myslim ze 4deti maju vacsiu vahu ako "slepa a hlucha" sestra s mamou.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
bobulazelena
18. feb 2016

@dendrobia fuuuha tak to tazko ked mama vasa takto. A preco to nechce riesit? Ved vlastnej dcere by tym pomohla a vlastne obidvoj dceram.

dendrobia
autor
18. feb 2016

@bobulazelena ona si mysli,ze jej pomaha tym,ze sestra byva s nou. Mama je z tych ludi,ze dost da na to,co povedia ini. Nikto netusi,ze sestra trpi touto chorobou,mama vsetkym klame,lebo nepotrebuje aby na nu ukazovali,ze ma j**** dceru..

taty
18. feb 2016

@dendrobia pokial to neporiesis razne tak sa v tom budes placat ako v nekonciacom kruhu;Jednoducho bud to zastav razne spolu s muzom a nech ti je jedno ci ti pride matka povedat ze si horsia ako ta cierna ovca,alebo si daj podmienky za ktorych budes ochotna co-to tolerovat alebo sa nestazuj a nechaj to tak. Stale dookola sa tu pise o tom istom ale raznejsie nechces nic poriesit hoci by ti to pomohlo.

bobulazelena
18. feb 2016

@dendrobia aaach jaj...no tymto jej zrovna nepomoze. Tak ved nech sa porozprava len s lekarkou ktora jej moze zmenit nastavenie liecby. Toto je hrozne. Nakoniec sestra lieky vysadi,skonci hospitalizovana a aj tak neutaji nic. Alebo to nenapadne rozsir po okolo a uz to nebude musiet tajit. A mozte zacat problemy riesit a nie sa pred nimi schovavat. Je mi ta luto,mas to tazke.

ukulela
18. feb 2016

@dendrobia tazka rada. najma ked tvoja matka s tebou odmieta komunikovat a k lekarke sa nedostanes :(
a knavstevam - keby si sestre normalne urcila rozvrh a donutila ju ho dodrziavat? jetohoschodpna? ked jej povies: v pondeok tu budes od-do, v sterdu od-do a v piatok od-do. zaktra nepridi, az pozajtra. dalo by sa? ci nie je schopna?
inac - jedina cesta rozhovor s matkou a s lekarom. paci sa mi ten napad konzultacie doma - skus nejakeho sukromneho lekara oslovit, ak to zaplatis, tak by urcite prisiel.

bobulazelena
19. feb 2016

@dendrobia ono ke ten napad lekara domov sice super, ale podla mna tym nic nevyriesis,lebo aj leby ti zrovna povedal, ze treba zmenit liecbu,tak na tu predsa dohliada asi vasa mama, takze tam prvotne treba poriesit problem s mamou.

dendrobia
autor
19. feb 2016

@taty ďakujem za radu. Áno,máš pravdu,môj prvotný príspevok bola vlastne sťažnosť. Vadili mi sestrine denné návštevy. Lenže po diskusii s vami všetkými som pochopila,že sestre treba pomôcť.
Ja nie som rázna,nedokážem len tak povedať dosť svojej rodine. Hoci je,aká je. Chcem sestre pomôcť,hoci som v bludisku a netuším či nájdem z toho bludiska východ. Vieš predtým než sestru hospitalizovali denne som zažívala jej schizofrénne stavy. Bolo to hrozné.. v okolí máme známeho (nie je z rodiny) ktorý pod vplyvom tej istej choroby a hlasov,ktoré mu prikazovali niečo urobiť zabil... nechcem aby sa niečo podobné opakovalo v našej rodine. Ale ako píšem,netuším ako z toho von.. tu je každá rada drahá...

@bobulazelena
@ukulela ona vníma podľa mňa len to,čo je "dobré" pre ňu. Už som skúšala dohodnúť sa s ňou na obmedzených návštevach. Raz to tak urobila,no potom si našla vždy nejaký dôvod,pre ktorý musela prísť.
Ale rozhodla som sa takto: buď mi povie kto je momentálne jej psychiatrom a zúčastním sa na niektorom sedení aj ja,alebo bohužiaľ.. jej návštevy sa budú musieť zredukovať..

bobulazelena
19. feb 2016

@dendrobia presne tak sestra za to nemoze,jej naozaj treba pomoct. Ved to je hrozne takyto zivot. Takze tak ako si napisala. Dorazne si to vysvetli s mamou, skus nejako opatrne,aby to nechapala ako vycitky,lebo tak sa asi nikam nedostanete,proste jej tiez vysvetli ze sestre treba pomoct. Ta ked bude mat dobre lieky,tak z nej bude uplne normalna ziva energicka osoba. Drzim palce,daj potom vediet ako ste dopadli

taty
19. feb 2016

@dendrobia nuz kedze nieco podobne som zazila aj ja so svagrinou tak preto ti pisem ze to musi byt razne;Ja som tiez dala zavriet svagrovu do blazinca co mi vykricala cela rodina ,ale bohuzial inak sa nedalo a nakoniec jej to pomohlo:Bola tam sice dlho a menila sa jej liecba niekolko ktrat ale nakoniec je teraz stastna a spokojna,dokonca uz nie je na invalidnom a normalne pracuje.pocula hlasy a dokonca doktor povedal ze to bolo v poslednej minute ze prisla. Ona sa rozpravala uz sama so sebou,hovorila uplne blbosti a tiez nic nerobila,len si sadla a rozpravala;Chodila ku nam tiez kazdy den a potom ako sa to zhorsilo uz prisla aj v noci;Takze som jej razne povedala co si myslim,par dni nebola a potom zas;Najhorsie to brala svokra ktora mi vykricala ze ako mozem byt taka svina ked predsa viem co vsetko uz svagrova prezila-zomrelo jej dietatko,coz z toho sa dostala ale potom sa nieco stalo po dlhej dobe a prislo toto. Takze ja svina som zasla k psychiatrovi ktoreho som ako tak poznala a povedala som mu co sa deje,on hned pripravil papier na hospitalizaciu a ja som sla po nu domov a zobrala ju rovno tam.Nikomu som predtym nic nevravela;sla na uzatvorene oddelenie,jej muz mi bol sice nadat ked prisiel z prace a siel rovno tam ze ju zoberie domov;Ale ako sa vratil tak dva dni sice somnou nehovoril ale svagrova zostala tam;Potom to nejak preslo,zacal sa somnou normalne rozpravat a chodil tam stale ked mala skupinku. Takze sice mi kazdy daval pocitit ze som ju tam zvarela ja ale ked prisla odtial a sama mi podakovala tak uz nik nic neriesil;Sice slovo prepac od rodiny nepadlo ale teda viem ze su radi ze to takto dopalo;Kazdy predtym trvrdil ze to nic nie je ze potrebuje cas a ze sa z toho dostane sama.Figu borovu ako povedal doktor z toho by sa nedostala sama ani keby ju cela rodina presvedcila ze ten stav je v pohode a normalny . Takze preto ti pisem ze to musis poriesit razne.Inak skoncis aj ty u psychologa co ta bude trapit rodina.

luba41
19. feb 2016

presne ako píše @taty , teraz len chodí k Tebe-nadopovaná liekmi, bez duše, neuvedomuje si že to čo s nou deje nie je normálne..títo ludia si to neuvedomujú, mama tiež potrebuje pomocť..bohužial žiadnym dohováraním, vysvetlovaním nič u mamy nezmožeš..dohodni sa lekárom, ked sestra príde a bude ochotná s Tebou ísť-tak ju tam zaved a poriešte..bez vedomia matky..u sestry sa to može vystupnovať, zo dna na den..agresia, može si ublížiť, siahnuť na život, aj Tebe može ublížiť..ešte len potom bude matka hádzať vinu na teba..určite nečakaj..

bobulazelena
19. feb 2016

@luba41 no v tomto pripade to je ine...pokial je mama opatrovnicka tak tazko ju tam umiestni len tak na zaklade dohody s lekarom

luba41
19. feb 2016

@bobulazelena a sestra je zbavená svojprávnosti?