icon

Každý si myslí, že som hlúpa len kvôli tomu, že študujem trojročný odbor

3. máj 2022

Keď som chodila na základnú, tak mi učenie veľmi nešlo, lebo som mala zdravotné problémy a veľmi veľa som chýbala, tým pádom som nestíhala... Keď prišlo na výber strednej, tak som si dala prihlášku na 4 aj trojročný odbor. Zobrali ma aj na tej 4, ale ja som sa rozhodla pre ten 3.ročný, pretože predsa len budem mat viacej času sa naučiť na tú maturitu a aby to bolo celkovo ľahšie (pôjdem na nadstavbu)... Hneď, ako poviem, že chodím na trojročný odbor, tak ľudia majú voči mne predsudky. Jeden kamarát mi dokonca priamo povedal, že som sprostá a pýtal sa prečo nechcem mať maturitu... Maturitu chcem... Proste ide o to, že furt každý sa potrebuje starať do môjho výberu školy. Aj keď som streamovala na tik toku, tak nejakú chvíľu v komentároch riešili to, že som sa neučila, keď som sa prihlásila na trojročný odbor...

Strana
z2
autor
4. máj 2022

@kittykat22 Ďakujem ❤️ Veď samozrejme, že po škole si môžem urobiť aj nejaké ďalšie školy, alebo kurzy a tak... Možností je veľa

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
sidicek
4. máj 2022

No keď myslíš. Mimochodom aranžérku kvetín môžes robit aj bez školy s trochou zručnosti a vkusu. Tvoji známi ta poznajú lepšie, tak si ich asi zatiaľ veľmi nepresvedcila.

sidicek
4. máj 2022

@cocolino234 ved ona tam ani maturovať nebude, to až potom plánuje ísť na nadstavbu s maturitou a potom na VS.

autor
4. máj 2022

@cocolino234 Ja viem na ktorý odbor chcem ísť. Baví ma umenie, takže na krajinnej inžinierstvo, kde projektuju záhrady atď. Sama učiteľka na tejto škole tam študovala a vravela, že čo sa tam presne učili atď

autor
4. máj 2022

Robia sa tam talentovky z kreslenia

autor
4. máj 2022

@sidicek Rodina ma v tom podporuje. Bola som aj na súťažiach z aranžovania...mne vadí to, že keď to niekomu poviem, lebo sa ma spýta na školu (kľudne niekto neznámi), tak potom takéto reakcie majú nejakí ľudia, že som sprostá atď...

arianna25
4. máj 2022

Môžeš druhých ľudí okychat. Môžeš si študovať čo chces a dokedy chces. Niekto s dvojročnou ucnovkou sa môže mať lepšie než niekto promovany.
Najdôležitejšie ale je, aby ty si bola spokojná a šťastná.
Ľudia keď chcú tak si predsudky nájdu.

nestastna21
4. máj 2022

No vybrala si si veľmi zvláštne, takže nemôžeš čakať ze ľudia sa čudovať nebudú. Na nematuritne odbory naozaj chodia hlavne horší žiaci takže si zaskatulkovana už výberom školy a proste sa s tým treba zmieriť. Na maturitu naozaj netreba rok na viac, ono toho nie je až tak veľa. De dakto jedna skúška na vš je náročnejšia ako celá maturita. Odbor co si si vybrala je podľa mňa fajn, hoci som úprimne netušila ze sa niečo také vôbec študuje. Ak chceš ísť ale na VŠ co spomínaš vyššie treba okrem klasickej prípravy začať chodiť aj na umeleckú prípravu, tie talentové skúšky nie sú jednoduché.

autor
5. máj 2022

@nestastna21 Moje rozhodnutie bolo také aj kvôli tomu, že ja som proste veľmi chcela niečo s umením, ale na umeleckú by ma podľa mňa nezobrali... Ta 4 ročka bola sa priznám IT technik, čo som si dala kvôli tomu, že môj otec má takúto prácu a chcela som asi skúsiť ísť v jeho 'šlapajách", ale dobre, že som to neurobila, keď neviem matematiku a ani tam nie je žiadne umenie...

lujza123
6. máj 2022

Je super ze si nasla odbor ktorý ťa baví, si v tom šikovná a vieš si predstaviť ze to budeš robiť v budúcnosti. Maturita ci VS je úplne nepodstatná, niekto ju chce/potrebuje, niekto nie. To nieje smernica života ani sa od toho neodvija hodnota človeka.

Mne ťahá na 40, čiže mam za sebou 20 rokov pracovného života, vyskúšala som veľa rôznych prác, 3 x som úplne zmenila kariérny smer a dnes mam vlastnú firmu a darí sa mi. Robila som prácu na ktorú stačí ucnovka ale aj prácu kde boli všetci moji kolegovia s VS.
Maturitné vysvedčenie síce mam, ale potrebovala som ho iba 2 x v živote. Ukázať rodičom po maturach a potom o veľa rokov neskôr ho chcela vidieť pani na úrade práce. A z maturitných predmetov používam iba angličtinu a aj tu som sa naučila sama v anglicku, nie v škole. Takže celá šaškaren a stresy s maturitou mi boli úplne na nič.

Popracuj na svojom sebavedomí, nebut taka ustrachana ze co povedia na tvoju školu kamoši, kde všade by ta nevzali, čo všetko ti nejde. Povedz si ze budeš veľmi šikovná kvetinarka, mozno budeš mat vlastne záhradníctvo kde budú chodiť ľudia z celého okresu.

kvetinka75
6. máj 2022

ty sa bojíš že nezmaturuješ a plánuješ ísť na vysokú školu? No zvláštne zmýšlanie.

autor
6. máj 2022

@kvetinka75 Nebol to len strach z maturít, ale celkovo z toho odboru na ktorý som sa hlásila. Tam by bola maturita určite ťažká. Už prijímačky som ledva dala.

autor
6. máj 2022

Pretože boli z matematiky a slovenčiny

autor
6. máj 2022

A matematika mi nejde žiaľ, ako som už písala.

autor
6. máj 2022

A ešte čo sa týka ten výšky, tak som začala chodiť do ZUŠ na kreslenie, aby som sa aspoň ako tak lepšie pripravila na to kreslenie. Možno keby som sa prihlásila skôr a venovala sa tomu viac, tak som mohla ísť na umeleckú, ale nevadí. ♥️

autor
6. máj 2022

@lujza123 A za čo ste študovali?

lujza123
7. máj 2022

Škola úžitkového výtvarníctva, teraz to premenovali na školy umeleckého priemyslu. Na sk je ich zopár rôzne odbory.
Čiže umeleckú. Matiku sme mali len dva roky a aj to takú primitívne, teda aspoň pre mňa, mne zas matika šla veľmi dobre. Ale mala som spolužiaka co mal samé 1 a z tej matiky mu dávali 3 ku len z ľútosti ináč ledva prešiel. Nie každý má bunky na matematiku ale to neznamená ze je hlúpy.

Niekto hovorí ze s umeleckou školou sa dá ťažko uplatniť. Svojim spôsobom je to pravda, ale keď si ideš za tým tak uspejes, moja práca je z 1/3 umenie a škola mi dala veľa (ale ta praktická umelecká časť, nie teória a maturita).
Stredná skola ti môže dať veľa, ale nieje to všetko, ten pravý život a hľadanie si svojho uplatnenia začína až po skole. Vš ta už nasmeruje, stredná je taka všeobecná a málokto robí to co vystudoval

autor
7. máj 2022

@lujza123 Verím tomu, že ak aj si neurobím náhodou výšku, tak aspoň nejaké kurzy, ale určite sa chcem ďalej učiť nové veci a mať nejakú prácu, čo by na aspoň trochu bavila. ♥️

kvetinka75
7. máj 2022

A to.je iba stredna skola. Co potom vysoka?

beronsche
7. máj 2022

preco si sa zacala ucit za krajcirku, ked si chcela nieco s umenim?
mne pride, ze ides cestou najmensieho odporu, lebo sama nevies, co chces a snazis sa to zracionalizovat...

pipistrel13
11. máj 2022

@cocolino234 reagujem ako ucitelka trojrocakov a stvorocakov a musim teda povedat z mojej skusenosti,ze trojrocaci su castokrat ovela lepsi studenti
ak by sme hovorili o skolstve cca spred 20rokov,tak by viac ako polovica stvorocnych nemala sancu sa tam dostat,pretoze velmi jednoducho povedana - nemaju na to,ak vsak skolstvo bude nadalej fungovat na poctoch ziakov,asi sa to nezmeni a vobec cele nas skolaky system je hotova katastrofa reforma cez reformu a nasledny upadok...nemoze mat predsa kazdy maturitu a vysoku skolu,po tom vznikaju odbory ako ekologia,eticka vychova,socialna geografia mnoho dalsich,ktore predukuju nezamestnatelnych ludi,lebo z tych odborov nam staci zopar a aj to musia byt dobry

Strana
z2