Keď dá život facku, ktorú nečakáš
Ahojte, velmi velmi dlho som zvazovala ci pisat ci nie, ale mozno aspon to vypisanie sa na chvilu pomôze.To co napisem bude vyzerat ako zo zleho filmu, no verte, ze uz niekolko mesiacov ho zijem a je to tak tazke, ze na to nezabudnem do konca zivota.Kedze je vsetko na sude, nemôzem pisat konkretne ceci a detaily, skusim napisat vsetko tak, aby ste si vedeli urobit obraz .Manzel dostal pred viac ako pol rokom vypoved, ktora je neplatna a dôvody ktore su tam uvedene sa nikdy nestali,nic neurobil, vypoved mu bola dorucena ked bol 2x v zivote na PN,vsetko maju v rukach pravnici a nam sa v ten den tak zmenil zivot, ze to neprajem ani najväcsiemu nepriatelovi. manzel pracoval na vysokej veducej pozicii, v podstate nas zivil, ja mam pracu ktora nam pokryje iba mesacne povinne poplatky.Prisli sme o firemne auto, vsetky uspory,ktore isli na pravnikov a bezne mesacne vydavky, mame hypoteku, ktora sa momentalne plati z muzovej PN a z mojho skolskeho platu ostane 100E na cely mesiac .Prezivame, lebo to sa inak napisat neda vdaka tomu, ze mozem ist na ucte do minusu, doteraz som to v zivote nepotrebovala,teraz som tam stale .Najväcsia sranda je, ze doteraz nebol vytyceny ani prvy termin pojednavania a netusime kedy bude. Kto toto nezazil, nevie si ani predstavit co je toto za zivot. Neskutocny stres, zdravy chlap, ktory sa na svoju poziciu vypracoval sam je doma, vo veku kedy by mal byt na vrchu svojej kariery, co aj bol, ja mam taky strach z buducnosti ,to s aani napisat neda. Vsetko co aj deti mali skoncilo, ja nemozem ist ani ku kadernicke, ziadne vylety s detmi, kupuju sa bezne veci,nic navyse,normalne stojim v obchode a rozmyslam ktoremu dietatu topanky a pod. kazdy den pozeram na tabl. co mam doma, ze si nieco svihnem, no strach z nich je väcsi ako z toho co je teraz...pripadam si ako schizofrenik, chvilu na to zabudnem, je fajn, potom neskutocna uzkost, plac ,co bude ..
Dakujem baby aspon za precitanie, viem ze to nase problemy nevyriesi, len mozno je tu niekto kto cosi podobne zazil a napise ako to v zdravi prezit..desim sa leta, okrem zahrady nevieme deti nikam zobrat, este aj zubarovi nemozem ist kedy potrebujem, ale kedy mozem ..desne, sialene,neskutocne no pravdive..jedine co ma drzi pro zivote su deti a viera, ze to raz skonci .. ☹
@fidorka7 presne o tom o com pises. Ty si na zaklade par viet autorky vyskladala cely jej zivot, jej skryte motivacie, na zaklade svojho rozboru si ju odsudila so zaverom, ze si to vlastne zasluzi. Do celeho tohto mohlo vstupit xy premennych, zivot je zlozitejsi nez je diskusia na konovi.
Nepaci sa mi, ze tu ked si clovek ide po radu, tak osadenstvo mk mu este nalozi a vymysli dalsich 10 veci, za ktore sa dotycna moze citit este horsie.
@michaelkanr ale ona tu má príspevky ešte z roku 2012 a aj neskôr a všade píše iné veci, čo sa týka jej osobného života... raz má chlapca a dievčatko, raz len dvoch chlapcov... raz toto a raz hento.
@michaelkanr ja sa nemám dôvod s tebou dohadovať, ale ak si čítala celú diskusiu, tak by si sa dočítala, že napriek mnohým radám ktoré dostala, i právnych týkajúcich sa toho sporu o neplatnosť výpovede, i takých ohľadom hypo a možností jej zníženia, boli všetky odignorované. Skutočný problém tejto rodiny ale asi naozaj dokresľuje tá iná diskusia, ktorú tu niekto vytiahol, prečítaj si aj tú, aspoň začiatok a pochopíš, že kde nie je láska, úcta a dôvera, ak je hojno, ťažko sa budú problémy riešiť, ak príde hov.o. Toto nie je o momentálnej kríze, tá ich trvá už pár rokov a preto aj riešenia problému musia rešpektovať a vychádzať z týchto súvislostí ale samozrejme neberiem ti tvoj názor a s tvojím dovolením si ponechám ten svoj, bez toho, aby som kohokoľvek upaľovala na hranici.
mne práve tá zabudnutá diskusia pomohla pochopiť tie pre mňa doposiaľ nelogické súvislosti.
@borkavan tak ked chce byt inkognito, tak zahmlieva. Myslim ze pohlavie deti je irelevantne.
Ja to inak detailne necitam, len ma zase prekvapuje ako tu funguju vestice a vsetko vedia vydedukovat z par prispevkov. A este nakladaju zene, ktora potrebuje povzbudit a motivovat...
@michaelkanr veru, aj ja by som zahmlievala a chcela byť inkognito, ak by sa mi zapaľovali lýtka a riskovala by som rodinu kvôli trénerovi môjho dieťaťa, navyše o 10 rokov mladšiemu.
@michaelkanr tak hej, kvôli súdu zavádza, to beriem.
Ale môže napísať, že potrebuje povzbudiť a motivovať, aby sa vyhla vešticám, ako ich ty nazývaš. Niekto si len takto môže ventilovať zas jeho vlastné problémy, že zdrbe druhú za jej problémy.
netreba brať veci osobne.
@fidorka7 ja nie som autorkin obhajca🙂 ty sa vsak pasujes do role zalobcu...
@michaelkanr Ako prepáč,ale v prvom rade si "naložila ona sama". Urobila zlé rozhodnutia a teraz to má ťažšie. Ale nič,čoby sa nedalo riešiť. Jednoducho situáciu treba prijať a nájsť riešenia. Ona sama sa musí rozhodnúť,že sa pohne. Nik iný to za nu neurobí.
@michaelkanr ale prosím ťa, nebuď smiešna, dostala aj dostatok rád, aj podpory. Ak si myslíš, že jej pomôže, keď si s ňou všetci poplačkáme, aké je to ťažké, vyžiť z jedného platu keď doposiaľ žila z 1900 eur, tak si na omyle. Jedine, čo jej momentálne môže pomôcť ju preberať k činu je reálny pohľad na jej situáciu - a to dostala a k tomu patrí aj kritika, i keď sa zle počúva, naozaj dokáže nakopnúť k činu. Koľko báb jej povedalo, že toto nie sú skutočné problémy, že nejde o život, sú zdraví, opakovane som jej písala, že sú na tom ľudia horšie, žijú zo soc. dávok, že musia znížiť výdavky, že muž musí vziať na začiatok akúkoľvek prácu atd. Ale ak myslíš, tak si dajte stretko a poplačte spolu.
@teskoma vy ste ale nezili v istote a bezpeci. Mat usporene na 6 mes. to bolo len tak na minimalne prezitie. Pocit istoty je ze mozes doma sediet aj rok, dva, dovolit si vsetko co bolo dovtedy, v pohode bez stresu pomaly hladat dalsiu pracu. Treba hladat hociaku pracu, ludia pracuju aj v zahranici, a netreba sa hambit akejkolvek pozicii aj za 400 eur je lepsie ako sediet na zadku.
@teskoma necitam diskusiu... v kazdom pripade to co ty popisujes mi nepride ako facka od zivota...
Manzel qk je zdravy a taky dobry ako pises tak si rychlo najde pracu novu rovnako platenu ( ja som po 2hej materskej neplanovabe dlhsej tiez musela hladat novu pracu - tak ako mnoho inych zien a nasla som ju viac menej hned - podobna pozicia aj plat - tiez veduca pozicia ) a ak mas chvilu ty zivit ridinu tak sup sa hladat lepsiu pracu...
To co ty popisujes je len obycajny zivot kde sa veci nedeju ako si ich planujeme - raz si hore raz si dole - je na vas ako s tym nalozite... facka od zivota je necakana smrt blizkeho, tazka choroba etc... nie ze sa chbilu nedari
Manzel nech si najde robotu, hocijaku pre zaciatok. Ale si hovorite, ze bud 1000e alebo nic? Aj 300e pomoze... A hlavne manzel prestane mysliet na to, ake ma psychicke problemy. A zoznami sa s pracou. Mal by sa pozviechat kvoli rodine. Jeho psychicka sila asi nie je ktovieaka, ked to nedokaze. Musis ho v tom podporovat, v hladani prace, nie v umarani sa bolom. IDE SA DALEJ, co bolo, bolo. A ty prestan revat a trapit sa. Ved je uplne jasne, aky je dalsi postup. Ak to pomoze, spravte si to do list, pripnite na chladnicku. Dat inzerat na profesii, rozoslat xy zivotopisov, hladat najprv akukolvek pracu, hoc ako dokladac v Tescu, a medzitym chodit na pohovory na miesta adekvatne jeho praxi. Viete, co mate robit, tak sa prestante lutovat a nakopnite sa navzajom.
@teskoma toto nie je facka od života. Toto je obyčajný život s ktorým treba rátať, že nemusí sa dariť po celý život.
Facka od života je prísť o život o zdravie a toto nemať. Mať choré deti, poprípade nemôcť mať žiadne.
Ty máš všetko. Rodinu a aj financie také, aby ste vyžili. Mali ste s tým rátať, že na vrchole nemusí byť celý život
Mam pocit, ze to take jednoznacne nie je ako cela situacia dopadne na sude a teda buducnost je neista, inac by sa s tym dotycny asi vysporiadaval inac, cize hladal si pracu.
Aj keď je váš rozpočet skresaný, odhadujem, že váš momentálny príjem je okolo 1400 € alebo i viac (manžel má pri takom príjme, ako si vlani písala, určite nárok na maximálnu PN - tá je teraz 720 €/mesačne, k tomu tvoj učiteľský plat - 600 € + píšeš, že máš i ďalší privýrobok.)
Takže i v terajšej situácii je v porovnaní s bežnými rodinami váš celkový príjem nadštandardný.
Ja ti neviem...môj muž chodi do roboty,ja si privyrábal v dvoch robotach(malo ale predsa)robím aj po večeroch keď maly zaspi...a aj tak nejdem k zubárovi kym ma nič neboli,(manzel ide lebo musi),nebola som dva roky u kadernícky,chodim na obocko a kozmetiku sibkupujem základ v mesiaci...hypo platime polovičnú,na seba si kúpim niečo keď sa minozaj páči ale ozaj výnimočné a keď treba samozrejme,na stravu nám vyhadza napresno,o rozhadzovanie nemôže byť reči...a keď musíš vyuzijes aj zo 150eur...
@fidorka7 citis sa lepsie? Evidentne si potrebujes dvihat ego ponizovanim druhych. U mna si sa analyzou minula, ja rozhodne nie som typ co vyplakava, len mam trochu empatie😉
A uz na teba nereagujem, je to zbytocne.
ako ti pisali takmer vsetci, nie je to az taka tragedia....aj ked viem, si predstavit, ze clovek ma urcity standard a ked on pride ma zrazu pocit, ze to naozaj tragedia je. poznam to.... ale podla mna by si sa mala vzchopit v prvom rade ty. podporit psychicky svojho manzela, nech mal pracu akukolvek, na hocijakej super pozicii, jednoducho sa situacia otocila. ako byt doma mu urcite viac pomoze, ked si najde nejaku pracu, aj ked nie na vyssej pozicii, ale hocico. nech ten cas netravi doma, to ho podla mna ubija este viac, rozmyslat nad tym ako bolo a ako je teraz a ako jeho manzelka a rodina celkovo nemaju to co mali predtym. daj mu ty najavo, ze to nie je to najpodstatnejsie pre teba, je ti jedno na akej pozicii je a co bude robit, kazde euro pomoze do spolocnej kasy. ak je naozaj sikovny, nema sa coho bat, urcite postavi seba a aj rodinu opat na nohy a spatne budete na toto vsetko len spominat. necakajte na to ako dopadne sud. uchop sa tej situacie a skuste najst riesenie ako dalej, je ich naozaj dost ;)
@teskoma samozrejme, situáciu, ktorú momentálne prežívate je stresová, plná napätia čo ďalej, je mi to ľúto, ale priznám sa, že musím súhlasiť @macamac... keď som si prečítala názov príspevku tak som si pomyslela, že pôjde niečo ešte vážnejšie týkajúce sa chorôb a pod. Áno, zaskočilo vás to a nie je to nič príjemné , ale na strane druhej troška nerozumiem, ak mal výborné miesto. tak istým spôsobom na Slovensku človek musí rátať, že to asi nebude večne...rovnako, ak si beriem pôžičku tak musím rátať, že sa v živote môže hocičo prihodiť.., áno u vás je to o to horšie, že zároveň ide aj o veľmi vážne obvinenia, ale nerozumiem, prečo si nemôže manžel nájsť zatiaľ inú prácu, nie je dôvod, že musí novému zamestnávateľovi oznamovať stíhanie...resp. sa môže poradiť s vašimi právnikmi, spor sa môže vliecť roky a to teraz nebude zamestnaný?... niečo asi bude musieť začať robiť... hlavne musíte teraz držať spolu, prehodnotiť čo ďalej..., ale skutočne mnoho rodín žije tak ako ty popisuješ, rozhodujú sa kúpiť jedne mesiac jednému dieťaťu druhý mesiac inému... nie ja to žiadna tragédia pokiaľ ste zdraví a zachováte si odstup a proste sa popasujete s danou prekážkou, chvalabohu obidvaja máte zdravé ruky aj nohy, zdravé deti, budete sa musieť uskromniť a manžel nájsť novú prácu.... držím palčeky, aby ste to uhrali do úspešného konca, ale žiaľ to je život...
@teskoma ahoj,uuuplne Ta chapem,pred styrmi rokmi sme si presli tym istym....nam nepomohlo nic iba zbalit chlapa a deti a ist zit niekde inde a zacat od nuly....bolo to hrozneeee a nikdy sa na slovensko nevratime,stat sa nevie postarat ,ked rodinu nieco take postretne.Kedze deti potrebovali jest tak nam nic ine neostavalo...ked chces napis spravu....
@waneska231 mna by zaujimalo ako by sa mal v takejto situacii postarat stat?
@waneska231 ale ved oni neostali bez prijmov.... aj v tejto situacii maju vyssi prijem dokopy ako mnoho inych rodin.... a co? stat ma za nich splacat hypoteku? alebo ako?
??????????zienky nezazili ste niiiikdy to nepochopite.....ze splatky a hypoteku ti nikto neodpusti,musis jednoducho splacat,a ked sa chces dohodnut na odklade,alebo na znizeni splatok tak nikto nie je ochotny,a nenajboze Vam pride nedoplatok na elektrine 2000 eur...no nic...vypnu Vas...o takejto pomoci statu hovorim...nie,ze niekto ma za mna platit dlhy
@waneska231 ale oni maju z coho zit.... staci znizit trochu zo svojich narokov, trochu sa uskromnit.... a nie je to pre nich definitivna situacia.... aj po splateni hypo im ostane na dostojne zivobytie....
Začala si ten príspevok tak dramaticky, až ma zamrazilo, že čo sa stalo.
A dočítala som sa, že strata práce jedného z manželov, hoci teda živiteľa a zníženie štandardu. A pocit krivdy.
Facka od života? No neviem, keby bola toto najhoršia facka, akú môžem od života dostať, vlastne by som bola rada. Bo oveľa horšie veci sa stávajú, veci, ktoré nemôžme ovplyvniť, ktoré sú ozaj neriešiteľné a ostáva sa s nimi iba vyrovnať a naučiť sa s nimi žiť.
To, čo popisuješ, je niečo, čo môžte zmeniť, čo máte vo svojich rukách. Na tých vyšších pozíciach treba počítať s tým, že môžeš o ňu zo dňa na deň prísť. Vo verejnom sektore zmenou vlády, v súkromnom to funguje podobne. Korporácie sú o politike, intrigách, dosadzovaní a dohadzovaní si svojich ľudí, zbavovaní sa tých, čo nejdú po ruke, jeden deň si big boss, druhý deň si na ulici, spôsob a dôvod sa vždy nájde. Tak to proste funguje, je to nepríjemné, ale realita. Ak tvoj muž dostal výpoveď a je presvedčený, že je neplatná, samozrejme, nech as bráni. Ale systém to bohužiaľ nezmení a niekde nie je napísané, že sa mu to isté nestane v ďalšej práci.
V posledných rokoch som sa viackrát v stretla s tým, že muž na takejto pozícii skončil a potom mu jeho ješitnosť nedovolila prijať nižšie ohodnotenú úpráu, resp. inú ako vrcholovú manažérsku pozíciu. Ale čím dlhšie boli mimo pracovného procesu, tým menej možností mal zamestnať sa kdekoľvek. A tak sedeli doma, boli zatrpknutí, protivní, mali krivdu voči celému svetu, ktorý neocenil ich jedinečnosť a dôležitosť, frustráciu si liečili buď na rodine, alebo si dokazovali svoju úžasnosť niekde mimo rodiny (ak bolo za čo)... žiaden z tých príbehov nemá veľmi šťastný koniec, resp. pokračovanie.
Takže by som sa asi sústredila na to, aby manžel prekonal tú krivdu, svoju hrdosť a začal sa realizovať aj niekde inde, nielen v tom súdnom spore, ktorý môže byť naozaj nadlho, oberať ho o potrebnú energiu a nemusí dopadnúť podľa jeho predstáv. Buďte vďační za každý jeden deň, kedy neriešite ozajstné problémy a užívajte si ho. Toto sa môže stať, resp. stáva sa veľmi často, aj ja aj môj manžel s tým máme skúsenosť, možno nie poslednú, ale to je proste tak, raz si hore raz dole 😉
ja viem, ze to nie je lahke, ale stale ste na to dvaja.... predstav si, ze by ti rano odisiel do prace a poobede sa ti uz nevratil a ostala by si na to sama - to by bola facka od zivota.
Bojujte za spravodlivost, ale neutopte sa v tom... treba ist dalej a budovat si zivot dalej. Manzel nech si najde nejaku inu pracu, mozno aj mimo svojho oboru, verim, ze sa nieco najde.

@michaelkanr karma v tom, že podľa toho, čo pred jeden a pol rokom písala, s ním zostáva napriek tomu že ho nemiluje kvôli peniazom.
Nie, láska sa naozaj nedá naprogramovať a chápem, že môže vyprchať. Nechápem ale, prečo sa nedá čestne k tejto situácii postaviť a oboznámiť aj druhú stranu a dať jej možnosť vybrať si, resp. s úctou to ukončiť. Asi som divná ja, ale nežila by som zvyšok života vedľa niekoho bez lásky, len kvôli peniazom.
O akom hone na čarodejnice tu točíš?