Kedy je správny čas na sťahovanie do domu?
Ahojte,
naskyta sa nam moznost kupit pozemok v nie uplne zlej lokalite, ale stavat sa tam bude dat tak za vyse 5 rokov
.. Dieta ma 2 roky, ja 33 rokov, muz o rok viac. Premyslam tak, ze najviac si asi deti uziju pozemok a volny vybeh, ked su male? A ci sa mi v 40tke bude chciet este stavat? Ako to mate ostatne? Kolko ste mali rokov a kolko rokov mali deti, ked ste isli do domu? Bude sa z vybehu tesit este aj mladsia skolacka, ci to uz bude zavalena domacimi ulohami, kruzkami a ani si to neuzije? Dakujem za vsetky skusenosti
Prečo sa tam bude dať stavať až za 5 rokov? Keď na to máte kúpila by som ho ako investičný pozemok, môže sa jeho cena pekne znásobiť
Ja som mala 39, muz 42, deti 11 a 9. Sme tu tri roky a jedine co lutujem je, ze sme neprisli skor. Poznam ludi ktori isli do domu ked uz mali dospele deti.Nelutujem, deti su stale vonku.
Využijú to max tak do 8-10r, potom už je im celý dvor k ničomu a je príliš nudný.
Mala som 25.Jedno 5 ročné dieťa.Druhe sa narodilo už do domu.
Sme od mala. Ale ked boli mensi chodili sme na ihrisko niekde ku bytovke doobeda kedze na ulici deti moc niesu a ktore boli boli zalezene. Teraz maju 8 a 11 a na dvore su malo je to nuda. Chodia na ulice okolite a tam sa hraju s detmi co v okoli byvaju
Prečo sa tam bude dať stavať až za 5 rokov? Keď na to máte kúpila by som ho ako investičný pozemok, môže sa jeho cena pekne znásobiť
@kuggis nie su tam este siete, predava sa to ako investicny pozemok
Co znamena nie uplne zla lokalita?
Nie je to centrum, skor periferia, chodi tam autobus, su tam skoly, umelecka skola...
Teoreticky by to mohlo vyt fajn aj o par rokov. Ako daleko to je od mesta? Ak mas na to peniaze, tak to kup, ak by si na to musela brat velku hypo, asi by som to nebrala... vzdy sa to da predat, ale asi by som nechcela, aby mi teraz odchadzali peniaze za hypo bez nejakej protihodnoty...
Na stavebny nemam, takto ako je, by to slo s malou pozickou, len sa bojim, ze uz budem stara a zasedena a nebude sa mi chciet riesit stavbu, a dieta si to aj tak neuzije, alebo aj vsetci si to neuzijeme, neviem?
Co znamena nie uplne zla lokalita?
@guiseppinka tak z brucha Malinovo zaleska-bodka-sk by som tipol... ked som cital ten "investicny pozemok" a "za 5 rokov stavat"...
Alebo ak nahodou developer nedodrzi co slubil aj za viac rokov ako za 5 sa bude stavat... zaklad je, ze sliby chyby,,,
Ak je to ono, tak Malinovo je super lokalita... okrem vlaku je tu ze fakt vsetko...
ale kupovat za 199 bez dph pozemok bez nicoho iba s prislubom a planom... by som sa bal...
@guiseppinka tak z brucha Malinovo zaleska-bodka-sk by som tipol... ked som cital ten "investicny pozemok" a "za 5 rokov stavat"...
Alebo ak nahodou developer nedodrzi co slubil aj za viac rokov ako za 5 sa bude stavat... zaklad je, ze sliby chyby,,,
Ak je to ono, tak Malinovo je super lokalita... okrem vlaku je tu ze fakt vsetko...
ale kupovat za 199 bez dph pozemok bez nicoho iba s prislubom a planom... by som sa bal...
@zic pokial by som mala volne prachy, tak dajme tomu. Ale aby som si na to brala hypo? Nie
@zic pokial by som mala volne prachy, tak dajme tomu. Ale aby som si na to brala hypo? Nie
@guiseppinka hlavne sa na to velmi nespoliehat... Ina vec je ako pises, keby ze potrebujes "uliat" / odlozit peniaze... a raz to urcite bude (lebo je to blizko cesty)... ale davat do toho nejake nadeje a sny - s tym by som bol opatrny...
Veď kúpte ako investičný pozemok a aspoň budete mať nejaký zisk, aj okolo nás kúpili za 40 000 a chceli by predať za 100 000 ...ak nemáš na stavebný pozemok, tak ani na stavbu domu...a na deti sa neorientuj ,naša sa nudí buď v dome alebo na dvore , pokiaľ tu nemala kamarátov ani nevedela,že má trampolínu
Zalezi,aky mate zivotny styl. Ci vam vyhovuje zivot v byte. Na dome je super,ze mas vlastny bazen,terasu,grilovacky,zahradu. My zijeme od jari do jesene na terase. Milujem sediet vonku a uzivat si zelen naokolo.
no len aby tam tie siete niekedy aj boli,,,
No, my sme kupili investicny, mali sme ho 2 roky a "uz uz" mali byt povolenia na siete a bla bla...do toho prislo 3.dieta, tak sme zacali zhanat dom, v roku 2020 sme zohnali dom, predali pozemok, lebo inak by nam nevysla hypo na dom, dom sme postupne prerabali a vlani v lete sme sa stahovali. Preslo 5 rokov, ako sme mali pozemok, tak 7 a investicny pozemok je stale investicny. Sused pod nami, co bol, tiez predava. Asi uz stratil nervy. Pokial na tom mieste nema pozemok niekto vplyvny, tak to neprejde, aspon tu v BB nie. Ale ked je moc a peniaze, tak to ide, o jednom takom mieste vieme tiez, aj tam sme pozerali pozemok kedysi davno, mozno je to uz aj 10 rokov a uz su tam "lukrativne domceky". Ale musel to niekto pomastit, taka je pravda. Tak zvazit aj toto, ci to nie je tento pripad.
Toto veľmi veľmi zvaz..
Takéto, že možno raz tam niečo bude..
Poznám viacerých, čo sa súdia..
Nekupuj mačku vo vreci.
Ja by som bola velmi opatrna, aby z 5 rokov nebolo 15... vela investorov slubuje siete, ale ci ich potom dotiahnu... nie je to vobec lacny spas ak by ste to mali robit nakoniec vy sami. a poznam pripady okolo bratislavy kde su ludia rukojemnici developerov - ci uz sa nedorobila kanalizacia, alebo aj taka hlupost ako neskolaudovana prijazdova cesta a aj samosprava je na nich kratka, alebo proste nema kompetenciu pomoct.
Ale k otazke - deti sa vyhraju aj velke na pozemku. Ale ak napriklad vytiahnes teenagera v citlivom veku z mesta na dedinu tak ti to nemusi nikdy odpustit, stalo sa v rodine - strata priatelov a zazemia spodobila ukrutne rebelujuce obdobie. Je dobre sa o tom rozpravat aby to bolo spolocne rodinne rozhodnutie a nie povel ze ideme a hotovo.
Mám 40 a vonkoncom sa necítim stará a zasedena 😬. Práveže mame v pláne v najbližších rokoch začať úplne od nuly v inej krajine s jazykom co teraz vôbec neviem.
Ono je to asi individuálne, ale vela 40 tnikov žije veľmi aktívny život a nie, ešte neriešia kúpu hrobového miesta🤷🏼♀️
Ci si užijete záhradu, no užiť v štýle vypustiť dieťa a hraj sa tak to je pre naozaj malé deti - škôlkárov a vybavený dvor s pieskoviskom, hojdackou atd.. ale aj tak ich to nebaví nonstop
Ostatne užívanie typu grilovačka, v lete bazén, poležať si v hojdacej sieti, niekto zahradnicenie, zvieratá, to si užívajú všetci členovia rodiny bez ohľadu na vek.
Aspoň u nás tomu tak je, sťahovali sme sa do domu dcéra mala čerstvých 6 a my 32, 31
Cez víkendy a prázdniny si užijú, dáte bazén, urobíte vonkajšie sedenie. Určite sa oplatí. V lete je dom najlepšie riešenie.
V našej štvrti sa sťahujú do domu ľudia veková kategória cca 35 - 40 ročných, ale sme v drahšej štvrti. A nikto sa necíti starí na dom
Podľa mňa už okolo päťdesiatky by som nezačala stavať, to už prichádzajú rôzne choroby, už to nie je na veľké zmeny....nehovoriac, že o dom a záhradu sa treba starať.
Keď kúpiť pozemok, len taký kde sa dá hneď stavať, lebo investičné su tak pre tvoje deti.
Čo sa týka rozpočtu, daj si rezervu na neočakávané náklady 10-15%. Ak ti to vyjde s rezervou ( 10% je optimisticky scenár), môžete kupovať pozemok a stavať.
Ale s investičným pozemkom to môže byt presne ako píše selena, z 5 rokov môže byt aj 10 🤷🏼♀️
Co sa týka stavby domu, z mojej skúsenosti (moja práca sa týka stavieb 🙂) najhoršie možné obdobie je stavať s maličkými detmi. No a práveže najviac ľudí stavia ked majú bábätko, maličké deti.
Potom druha veľká skupina staviteľov sú ľudia s pubertakmi, takže ta 40 tka je naozaj často obdobím zmien
Málokto si dá postaviť dom na kľúč, veľakrát sú to starosti, treba niečo priniesť, odniesť, spraviť, vybaviť, dohliadnuť a fakt je ovela ľahšie ked sú na to dvaja. Financne, fyzicky aj psychicky. Naozaj je to ľahšie budto bez deti alebo so staršími, predsa len to 5-6 ročne už ti aj starý rodičia postrážia cez víkend pripadne vezmeš so sebou na stavbu už čosi vydržia aj bez dozoru.
Ked mas 2 ročne a ďalšie v pláne tých 5 rokov do stavby bude tak akurát podľa mňa
Mali sme 37 r a dieťa 7, keď sme išli do domu, ale predtým som bola často s ňou u rodičov a až tam som zistila, keď sme boli celé dni na dvore, že by sme chceli dom.Aj väčšie deti teenageri môžu korčuľovať na ulici, hrať futbal, chodiť po susedoch dom nestavias iba kvôli dieťaťu, ale aj sebe, väčšiemu komfortu atď... Viac by som sa bála tých sieti u nás v satelite boli také pozemky a dodnes tam nestojí dom je nejaký problém s potrubím ľudia sa súdia....
Naši išli do domu keď sme boli brat v puberte a ja po nej ,žiadna výhoda len robota na záhrade a to bola okrasná. Ale tak niekto ma dom ako zlaty grál niekto ako nočnú moru .
Mas zaruku, ze ozaj za 5 rokov sa tam bude dat stavat? Lebo taketo plany sa vacsinou vzdy predlzuju. Ked bude mat dieta okolo 10 rokov, tak uz bude mat skolu, rozne kruzky a zaujmy, tak tu zahradu tak nevyuzije...
Ak máš zvyšné peniaze, pozemok si kúp. Nikdy nie je neskoro stavať, nie len kvôli deťom, ale aj kvôli vám rodicom. Áno, čím menšie deti, tým je to lepsie, viac ich to potom k tomu domu viaže tie spomienky z detstva. No raz budeš s manželom vo veku dochodcov a určite si budeš pochvaľovat, že si môžeš dať rannú kávičku vonku v záhrade, že si pestujes troska zeleninky a máš sa kde hrať s vnucatkami. A ak nebudeš stavat, ver mi, že pozemok vždy predas a cena pozemkov vždy rastie.

12 a 10 roční chodia domov až po tme, keď je pekne. A keď je dobrá zábava, tak aj v daždi a pľúšti.