icon

Koľko času trávia vaši starí rodičia s vnúčatami?

9. nov 2025

Ahojte koľko času trávia starý rodicia z vnúčatami?
Ú nás je problém ze naši bývajú vedľa nás, neprídu len tak, to ako nehrozí, alebo nejak zobrať deti von keď sa ohlásim, ze ci by nezobrali mladšieho von tak proste nie
Malý je zlatý, rozpráva všetko je rád vonku, ale nechcú
Staršiu iba staršiu volajú k sebe na prespatie ale to je tiež vsetko, neviem naozaj nemajú záujem starý rodicia tráviť viac času z deťmi?
Nikdy nežiadam aby si brali kvôli deťom dovolenku keď sú choré, alebo sú prázdniny ale nepáči sa mi ze všade len staršiu volajú a na malého sa zabúda

gribka1
9. nov 2025
@anonym_c52683

@anonym_436502 Boh vie koľko má to malé decko - podľa autorky štátne tajomstvo.
nakoniec sa dozvieme že 2 - 3 r. také potrebuje ešte neustály dohľad ,
ani oko nespustíš z malého kým nezaspí.

@anonym_c52683 A čo, nezvládnu 30 minút? Strašné nezvládnuteľné.

anonym_c52683
9. nov 2025
@lucia.t

@anonym_autor veru, zo strany starých rodičov je to podľa mňa egoisticke, keď chcú mať pokoj. Kto nechce? Ale treba byť pre spoločnosť pre druhých užitočný, kým človek vládze. A úplne milujem, keď človek s malými deťmi chodí do práce a musí ešte pokryť všetky prázdniny, choroby, lebo starí rodičia chcú mať kľud. Ok, ale kto im zarobí na tie dôchodky, keď s malými deťmi treba byť každé prázdniny chorobu, víkend??

@lucia.t ty si úplne mimo. najskôr si naštuduj ako funguje dôchodkový systém, a potom prejdi na slovko ľudskosť. Tvoje výroky znejú ako nočná mora

anonym_d2e90b
9. nov 2025
@anonym_c52683

@anonym_436502 Boh vie koľko má to malé decko - podľa autorky štátne tajomstvo.
nakoniec sa dozvieme že 2 - 3 r. také potrebuje ešte neustály dohľad ,
ani oko nespustíš z malého kým nezaspí.

@anonym_c52683 presne tak. Neviem co sa čuduje ze babka chce byť len so staršou. Ved to je pochopiteľné ze sa jej už nechce v jej veku behať za malým dieťaťom, a nespustit z neho oči. Autorka spomína len 12 ročnú, a o menšom ani slovo.

anonym_c52683
9. nov 2025
@gribka1

@anonym_c52683 A čo, nezvládnu 30 minút? Strašné nezvládnuteľné.

@gribka1 nie že nezvládnu, ale nie sú povinný. ale však nech autorka im to dieťa tam zavedie, nech buchne dvermi a odíde domov. uvidí čo sa potom bude diať. možno sa dočká aj bicyklovania od starej mamy. len treba vyskúšať.
môj brat takto skúšal trpezlivosť rodičov. tam výletík do Paríža, hentam lístky do kina - párkrát rodičia opatrili a potom povedali v žiadnom prípade, nemali ste si kupovať lístky do divadla. Do divadla ideme my. viackrát neskúšal.

anna777115
9. nov 2025
@ukgirls

@anna777115 nieje to vydiranie-ale naco by k nim chodili ak k nim nemaju ziaden vztah? chapeme sa ? asi nie ty si melies svoje a ja som uplne niekde inde ako ty a zrejme teda urcite sa nikdy nezhdneme.. pre mna udrziavat rodinne vztahy ma vyznam a aj budovanie si spomienok u teba nie - takze zbytocne ma budes oznacovat a pritirecit mi ... tvoj nazor si si povedala a aj ja ten svoj -pekny den

@ukgirls Nie, nepochopila si ma. Neviem kolko máš rokov, ale u ženy je menopauza nie len ubytok hormonov,ale aj neskutocne stavy zhoršenych zdravotnych, fyzyckych aj psychickych problemov. A naozaj človek, keby aj neviem ako chcel, už proste nemá kapacitu na nič. Nie, všetci ĺudia na svete su nadstavení rovnako. Každý sme originál a to čo je pre mňa malina, pre druheho človeka, može byť neskutocná obtiažnosť a komplikacia.Každý človek vychadza zo svoje možnej kapacity, či už fyzickej, alebo psychickej.Ja, ako sa poznám, by som išla nad ramec svojej kapacity, aj na ukor svojho pohodlia a zdravia, lebo to robim celý zivot. Ale úprimne, je to správne a rozumné...!?

gribka1
9. nov 2025
@anonym_c52683

@gribka1 nie že nezvládnu, ale nie sú povinný. ale však nech autorka im to dieťa tam zavedie, nech buchne dvermi a odíde domov. uvidí čo sa potom bude diať. možno sa dočká aj bicyklovania od starej mamy. len treba vyskúšať.
môj brat takto skúšal trpezlivosť rodičov. tam výletík do Paríža, hentam lístky do kina - párkrát rodičia opatrili a potom povedali v žiadnom prípade, nemali ste si kupovať lístky do divadla. Do divadla ideme my. viackrát neskúšal.

@anonym_c52683 Samozrejme nie nasilu, len ak by bola vôľa, tak by to zvládol každý. V autorkinim prípade záujem starých rodičov nie je.

subartic
9. nov 2025

no dnešná chorá doba sa naplno ukazuje aj tu. Nikto nič nemusí, starí rodičia nie sú povinní , deti nie sú povinné , všetci si chceme užívať , mať pokoj , najprv starí rodiča nejavia záujem a len behaj po dovolenkách alebo oddychujú doma, potom mladí nemajú záujem alebo nestíhajú lebo však ani oni im nepomáhali a tým že sa narodili nevytvorili dlh voči rodičom , vnúčatá nemajú záujem neskôr chodiť k starým rodičom ani ich navštevovať lebo lebo sú to pre nich viacmenej cudzí ľudia, nevytvorený vzťah . A potom majú byť rodiny súdržné.
Mám 51, neplánujem zvyšok svojho života stráviť s vnúčatami , ale chcem byť súčasťou ich života, a teda ozaj ma nezabije si ich zobrať k sebe, alebo na zmrzlinu alebo mať ich na prázdninách, pomôcť svojim deťom v čase choroby detí . Keď nevládzem s nimi bicyklovať , no tak si s nimi kreslím , tvorím s nimi , čítam si s nimi , idem do cukrárne , na zmrzlinu ale to je len jedna vec a to slovo chcem a mám potrebu byť v kontakte s členmi mojej rodiny. Môj otec má 78 rokov , mama 71, obaja aktívny , relatívne zdraví , každý jeden pondelok môj otec doprevádza 8 ročného syna na ZUŠ , potom pre neho príde a následne si ho berieme my. Každý piatok ho berie z družiny a z piatka na sobotu u nich spí . A keďže moje deti sú naozaj výtvarne nadané , tak to robil aj so staršími . Rovnako tak má vzťah aj s bratovými deťmi , len s tými je pomenej lebo bývajú 79 km od nich a sestrine deti si aj v tomto veku berú na 10 dní cez prázdniny , lebo tá žije v zahraničí . Otec mal pred rokom rozsiahlu operáciu pruhu , bolo treba ho každý deň umývať , sprchovať a to moja mama nedávala . Môj brat aj so synom chodil každý deň 79+79 km k nemu + plus môj dospelý syn ho dvíhali , umývali , obliekali . Dva týždne takto chodili a dva týždne môj syn z práce chodil dedovi pomáhať . Nemuseli , chceli . Mohli tiež povedať že nie sú povinní . To sa vždy niekde odzrkadlí .

zuzubb007
9. nov 2025

Prepáč ale podľa mňa ocakavas od rodičov veľa, pracujú je pochopiteľné, že víkend chcú stráviť podľa seba, a nie hrať sa s tvojimi deckami, úplne normálne je u rodín, že sa vidíš na chvíľu a hotovo, ešte, keď bývate vedľa seba, rob program deťom ty, sú to tvoje deti ty si si ich spravila a rodičia majú právo na kluď, príde mi, že očakávaš, že každý víkend im majú robiť program oni

jessica6
9. nov 2025

Mile zeny, dovolte sa mi vyjadrit k tejto dookola omielanej teme. V prvom rade chcem upozornit, ze nehadzem vsetkych starych rodicov do jedneho vreca, urcite sa najdu vynimky, aj poznam takych. Generacia nasich rodicov je tzv. stratena generacia, toto sociologicke pomenovanie to dokonale vystihuje. Kym vela z nas bolo zvyknutych na uplne ine babky, dedkov - kde sme travili prazdniny, choroby, obedy a nasi rodicia si uzivali volno, oni tento model uz neaplikuju u svojich vnucat. Je to smutne, ale je to tak. Tak ako boli zvyknuti, ze im kedykolvek dieta niekto zabavil, postrazil, vykryli bez problemov prazdniny, teraz nie su ochotni toto spravit pre svoje deti/vnucata. Vela z nich ani nemaju extra vztah k detom, ale v tej dobe to bolo nepripustne nemat deti, ocakavala to spolocnost. S pomocou rodicov to nejak dali, ale su radi, ze uz maju pokoj, nebudu sa trhat za vnucatami. Toto je vsetko ok, maju na to pravo, nikto ich nemoze nutit. Ale treba si to priznat a hlavne neocakavat pevne rodinne vazby. Ja mam 4 deti a naozaj mam dost na 4 zivoty a ked by som ani nemala vnucata, nebude mi to vadit. Ale ak ano, urobim vsetko preto, aby som s nimi pravidelne travila cas, aby mali na mna take krasne spomienky ako ja na moju babku a dedka. A na druhej strane aj odbremenit rodicov, aby mohli travit spolu cas aj sami, ist na rande, do kina, na pobyt. Nasi rodicia si toto vobec neuvedomuju, alebo to maju na haku. My s muzom sme uz tak unaveni z vychovy deti, ale toto svojim detom neurobime, ze budeme kaslat na vnucata, lebo vieme, ake je to narocne, ked o vnucata je zaujem minimalny slebo ziadny. Viem to aj podla okolia - len 1 par kamaratov ma rodicov, ktori naozaj bravaju vnucata pravidelne, lebo chcu. Ostatni 0 bodov, len vo vynimocnych pripadoch, aj to strcia dietatu mobil, nedajboze aby vymysleli program. Hovorim stratena generacia.

anonym_5bc0ea
9. nov 2025

@anonym_autor Nečítam komenty, odpoviem na tvoju otázku. Naši starý rodičia nula bodov. Bývajú obaja do pol hodiny cesty od nás. Ja mám už len mamu ona chce mať kľud od každého. Ani mne sa nejak extra nevenovala keď som bola dieťa. Svokrovci uprednostňujú prvorodenu vnučku, pre ňu by aj zomreli. Ja mám dvoch synov o ne nezáujem. Menší mal narodeniny ani nedošli na oslavu volala som ich, no samé výhovorky. Starší k nim nechce chodiť lebo sa tam nudí nevenujú sa mu, menší s nimi nemá žiadny vzťah. Je mi to ľúto lebo ja som mala úžasnú babku ktorá sa mi venovala rada so mnou trávila čas. Ja budem tiež taká babka, lebo byť dobrým starým rodičom je rozhodnutie, všetko ostatné sú len výhovorky.

anonym_e3182b
9. nov 2025

U nás sa malo vídajú.

galadriel90
9. nov 2025
@anonym_5bc0ea

@anonym_autor Nečítam komenty, odpoviem na tvoju otázku. Naši starý rodičia nula bodov. Bývajú obaja do pol hodiny cesty od nás. Ja mám už len mamu ona chce mať kľud od každého. Ani mne sa nejak extra nevenovala keď som bola dieťa. Svokrovci uprednostňujú prvorodenu vnučku, pre ňu by aj zomreli. Ja mám dvoch synov o ne nezáujem. Menší mal narodeniny ani nedošli na oslavu volala som ich, no samé výhovorky. Starší k nim nechce chodiť lebo sa tam nudí nevenujú sa mu, menší s nimi nemá žiadny vzťah. Je mi to ľúto lebo ja som mala úžasnú babku ktorá sa mi venovala rada so mnou trávila čas. Ja budem tiež taká babka, lebo byť dobrým starým rodičom je rozhodnutie, všetko ostatné sú len výhovorky.

@anonym_5bc0ea tvojim synom potom v neskoršom veku bez hanby pripomeň, keď sa ich budú dožadovať ti úžasní starí rodičia zo smrteľných posteli, ze ako často snimi boli, ako mali o nich záujem a aký majú podiel na ich výchove.

anonym_5bc0ea
9. nov 2025
@galadriel90

@anonym_5bc0ea tvojim synom potom v neskoršom veku bez hanby pripomeň, keď sa ich budú dožadovať ti úžasní starí rodičia zo smrteľných posteli, ze ako často snimi boli, ako mali o nich záujem a aký majú podiel na ich výchove.

@galadriel90 Starší má 10 rokov a on už chápe že starý rodičia oňho nemajú záujem.

lion777
9. nov 2025

To sú takí moderní starí rodičia teraz. Oni mali postarané, lebo však ich rodičia šli do dôchodku cca v 54 a oni už zabudli. To je jedna časť príbehu. Druhá časť príbehu, niekto sa bude musieť postarať , keď už nebudú vládať. Tretia časť príbehu, rodiny sú úplne rozpoltene.

anonym_ac0deb
9. nov 2025

dcera ma 12 rokov a ty si sa popri nej nenaucila nic z pravopisu. Este stale to stihas dobehnut

autor
9. nov 2025
@anonym_d2e90b

@anonym_c52683 presne tak. Neviem co sa čuduje ze babka chce byť len so staršou. Ved to je pochopiteľné ze sa jej už nechce v jej veku behať za malým dieťaťom, a nespustit z neho oči. Autorka spomína len 12 ročnú, a o menšom ani slovo.

@anonym_d2e90b mala ma 12,a maly 4 roky
Mama 53

nurse0
9. nov 2025

@anonym_autor naša stará mať sa o nás vnucata nikdy nezaujímala a robí rozdiely vo vnúčatách
Takže dospelé vnúčatá sa k tomu aj tak stávajú

autor
9. nov 2025
@nurse0

@anonym_autor naša stará mať sa o nás vnucata nikdy nezaujímala a robí rozdiely vo vnúčatách
Takže dospelé vnúčatá sa k tomu aj tak stávajú

@nurse0 Aj moja babka robila rozdiely, ja som tam ako mala nemohla chodiť, myslím ze až keď som mala 7 rokov som tam bola prvý krát

michaela329
9. nov 2025

@anonym_autor a možno už nemajú silu sa menšiemu venovať, na to si nemyslela? U nás majú starí rodičia vnúčatá vtedy, keď sa dohodneme, podľa toho ako nám to všetkým vyhovuje, keďže moji rodičia ešte pracujú. A svokra už ako starší človek nemá takú kapacitu, takže ona si malého len tak v rámci návštevy pomojka chvíľu a vráti späť, no nepochybne ho ľúbi, len to nie je akčný typ.

anonym_b65a8b
9. nov 2025

Tu máš toľko v komentároch skúsenosti a každý iná. Čo rodina, to iný príbeh a skúsenosť. Jediné čo ti pomôže pochopiť, ako je to u vás, porozprávať sa. Ale nie v emóciách, s výčitkami. So záujmom pochopiť situáciu rodičov, že ako sa cítia oni, prečo berú dcéru, prečo sľúbia, prečo neberú malého...
Ja mám 52r., vnuk 13r. a vnučka 10m. A mám doma aj syna 14r. Čítam, že mám toľko čo tvoja mama. Takže napíšem ti to takto. Ja bývam po 50-tke taká unavená, že by som sa najradšej niekedy ani nepostavila z postele. Sú dni, kedy ma bolí každý nádych a pohyb (a to nemám žiadnu diagnózu). S vnukom 13r. som do jeho 7 rokov, trávila čas 24/7 a dnes v puberte nemá záujem so mnou tráviť čas. Beriem to OK, však by som mu ani nestačila. 10m vnučka k nám chodila na tri dni v týždni. Je to užasne, radostné stvorenie, ale som sa s dcérou dohodla, že budú chodiť na dva dni, lebo v nedeľu (ten tretí deň) si proste musím oddýchnuť. Mamičky pochopte prosím, že aj keď z vášho pohľadu máme viac času, tak musíme ešte pracovať (moje babky išli v mojom veku už do dôchodcu) a hlavne nemáme už toľko síl, ako keď sme my mali malé deti (20r.-30r.). Vy so svojimi deťmi nevládzete, a my už môžeme vládať? Prírodu neobabreš, kvôli niečomu sa chodilo do dôchodku okolo 55rokov. Tie hormonálne zmeny a úbytok energie sa neriadia zákonmi a ekonomikou SR.

nurse0
9. nov 2025
@anonym_autor

@nurse0 Aj moja babka robila rozdiely, ja som tam ako mala nemohla chodiť, myslím ze až keď som mala 7 rokov som tam bola prvý krát

@anonym_autor ja k nej ani nechodím naco ked není záujem

anonym_05710a
9. nov 2025

@anonym_autor Naši vyzabávali obidve deti veľa .Bývame blízko a veľa nám pomáhali aj keď boli chorí a my sne museli chodiť do práce. Sbe zato nesmierne vďačný. Teraz im to oplácame my.

autor
9. nov 2025
@anonym_b65a8b

Tu máš toľko v komentároch skúsenosti a každý iná. Čo rodina, to iný príbeh a skúsenosť. Jediné čo ti pomôže pochopiť, ako je to u vás, porozprávať sa. Ale nie v emóciách, s výčitkami. So záujmom pochopiť situáciu rodičov, že ako sa cítia oni, prečo berú dcéru, prečo sľúbia, prečo neberú malého...
Ja mám 52r., vnuk 13r. a vnučka 10m. A mám doma aj syna 14r. Čítam, že mám toľko čo tvoja mama. Takže napíšem ti to takto. Ja bývam po 50-tke taká unavená, že by som sa najradšej niekedy ani nepostavila z postele. Sú dni, kedy ma bolí každý nádych a pohyb (a to nemám žiadnu diagnózu). S vnukom 13r. som do jeho 7 rokov, trávila čas 24/7 a dnes v puberte nemá záujem so mnou tráviť čas. Beriem to OK, však by som mu ani nestačila. 10m vnučka k nám chodila na tri dni v týždni. Je to užasne, radostné stvorenie, ale som sa s dcérou dohodla, že budú chodiť na dva dni, lebo v nedeľu (ten tretí deň) si proste musím oddýchnuť. Mamičky pochopte prosím, že aj keď z vášho pohľadu máme viac času, tak musíme ešte pracovať (moje babky išli v mojom veku už do dôchodcu) a hlavne nemáme už toľko síl, ako keď sme my mali malé deti (20r.-30r.). Vy so svojimi deťmi nevládzete, a my už môžeme vládať? Prírodu neobabreš, kvôli niečomu sa chodilo do dôchodku okolo 55rokov. Tie hormonálne zmeny a úbytok energie sa neriadia zákonmi a ekonomikou SR.

@anonym_b65a8b už to asi nechám tak, mate na jednej strane aj pravdu
Ja svoje deti ľúbim strašne, venujem sa im chodíme pravidelne von, majú toľké km nachodene a vlastne nebudem nikomu vnucovať moje deti. Sú ľudia ktorý s nimi radi trávia čas hoc len sa zahrajú s nimi, ale sú aj ľudia čo nechcú
Nevadí tieto detské duše vyrastú, oni budu už úplne starý a v byte nebude počuť detský krik a smiech potom si povedia bože ako ako sme tu sami

anonym_ece97a
9. nov 2025

@anonym_autor nemajú holt taká je doba.Radsem sedia doma na mobiloch a tablete.Prave včera som sa o tom rozprávala s kamarátkou.Dnesne babky sú strašne lenivé ani navariť, napiecť, postrážiť u nich bola babka býva 100 km u nich a povedala, že otec celý čas klikal na tablete a pozeral temu a babka si čítala fóra o zdravi, záhrade.A nie nepíšte teraz tu rozprávku o tom, že dnešné babky pracujú do 63 r oni sú obidvaja v dôchodku boli policajti už pekných pár rokov a majú 64 r a celé dni nerobia nič😂zdraví bez liekov a diagnóz.Povedala, že aspoň sa nehádali, lebo boli každý na svojom zariadení inak sa hádajú za blbosti.Mozno tvoji rodičia si menšieho neberú, lebo je malý a otravný takému dieťaťu treba stále odpovedať, venovať sa.A inak na ten zvláštny údiv, že 12 r chce chodiť s rodinou na bicykel môj syn má 16 a chodí s nami, lebo spolužiaci majú futbal a nebaví ich to.Bud ide s nami, alebo susedom a jeho synom každý víkend.

anonym_ece97a
9. nov 2025

Čakala som, že sa bude téma poberať týmto smerom.Zeny čo pracujú vo fabrike, alebo denne športujú, alebo sestričky v 60 tke v nemocnici na nočných vládzu.Menopauza nie je koniec sveta a života.Naozaj tá staršia generácia viac vladala moja babka vstávala každé ráno 04:15 do práce skoro hodinu cestovala celý deň na nohách a v sobotu chodila so mnou po hradoch, bicyklom na jazero a ešte, keď som tam v sobotu doobeda prišla vždy mala navarené a napečené, zavárala celé leto, alebo robila v záhrade.Cim viac aktivity, tým človek viac vládze.Sadnut na mobil na gauč po práci to je to, že dnes už ľudia nevládzu nic

lion777
9. nov 2025

No a aby to tu nebolo o kritike a hádzaní viny. Zariad sa sama, určujú sa tu hranice. Babka povedala nie, tak sa zariadis. Máš aj muža, ste dvaja, deti si vaše. Ak ti vadí niečo, chod tam a povedz im to. Pozri mama , máme aj mladšieho syna , babku potrebuje. ( Babka je zväčša druhá najdôležitejšia žena v rodine pre dieťa po matke, je dokázané , že babky mnohokrát pomohli tak, že to dieťa aj zachránili svojimi skúsenosťami kedysi príklad v chorobe). Ale babka je tá, ktorá buduje vzťah s vnukom, nie naopak a k tomu treba určitú zrelosť.

lion777
9. nov 2025

Mne niekedy prídu tieto generácie, ako zranené malé deti , žiadna zrelosť, žiadny postup a sebareflexie, musís ty. Ale nie arogantne, ale rozumné a ak nechce, tak nie. Nemôžeš niekomu niečo prikazovať, nie zraneným deťom, zaseknutym v minulosti.

minenkaa
9. nov 2025

@anonym_autor autorka ja som štipku mladšia od tvojej mamy vnúčence ešte nemám a viem,že keď budú budem ich milovať celým srdcom a aj budem s nimi ,keď a ak sa bude dať ,ale starať sa o dvojročné dieta cely deň určite nebudem,uz teraz som cez víkend šťastná keď mám kľud
A nie mne sa moji rodicia nestarali o decko, aj keď sme spolu bývali ,
Jednoducho sú unavení

autor
9. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor autorka ja som štipku mladšia od tvojej mamy vnúčence ešte nemám a viem,že keď budú budem ich milovať celým srdcom a aj budem s nimi ,keď a ak sa bude dať ,ale starať sa o dvojročné dieta cely deň určite nebudem,uz teraz som cez víkend šťastná keď mám kľud
A nie mne sa moji rodicia nestarali o decko, aj keď sme spolu bývali ,
Jednoducho sú unavení

@minenkaa celý deň? To som nikde nepísala ze cely deň.
Myslím hodina niekde vonku, alebo hodina spolu všetci, alebo ist na pizzu je tiež super
Nikdy som nežiadala a ani nechcem dat malého niekomu na celý deň

minenkaa
9. nov 2025
@anonym_autor

@minenkaa celý deň? To som nikde nepísala ze cely deň.
Myslím hodina niekde vonku, alebo hodina spolu všetci, alebo ist na pizzu je tiež super
Nikdy som nežiadala a ani nechcem dat malého niekomu na celý deň

@anonym_autor tak prepac aj na hodinku ,s rodičom ano ale samé ,to som ani ja nedala svojim rodičom ani na dvor ,vždy som šla aj ja