Koľko hodín mám učiť ako učiteľka bez ublíženia rodine?
Síce je ešte skoro teraz keď som na materskej nad tým premýšľať, ale ... učila som necelé 3 roky. Chvíľu na ZŠ a potom na SŠ. Moja práca ma baví. Ale stále som mala 23 hodín týždenne. Čo sa mi zdá dosť veľa. Učiteľky to poznáte, že po škole sú ešte rôzne krúžky, porady, kadečo treba písať, pripraviť priamo v škole. Potom neskorý príchod domov, a tam príprava písomiek, oprava písomiek, hľadanie materiálu na učenie keďže učebnice nie sú a zrazu je večer a ešte sme sa ani nenajedli, ani deti a muža nevideli ... nechcem teraz riešiť "školský problém", ale zaujímajú ma vaše skúsenosti ak učíte menej, koľko hodín je Ok? 😕 10? 15? 😕 Už teraz viem, že tých 20-23 nechcem lebo je to zaberák aj na slobodného človeka a nie na ženu s rodinou. A ja nechcem zanedbávať ani rodinu, ani prácu. Radšej menší plat, ale aj menej hodín.
@kvojtanikova veru mi to za to stojí. Aj tých 200-300€ je lepších ako na ÚP a zadarmo. A často je po školách veľa učiteľov čo majú menej hodín, lebo im už proste nezvýšilo aj keby chceli mať viac, riaditeľ im nemá čo dať. A učila som aj tak, že bez triednictva a podobných vecí, ale aj tak to je veľa. Denne 5 hodín, no kedy má byť akože tá voľná na prípravu na ďalšie dni? A často aj tú treba ísť niekoho zastúpiť chceš či nechceš. Viem čo obnášajú moje predmety a 1-2 hod. denne nestačí na prípravu, opravu a prípravu písomiek a tak.
Keď som takto učila, bývali sme s manželom v podnájme v jednej izbe, čiže žiadna starosť o nejakú "domácnosť" a tak a bola som vystresovaná, unavená, že až. Otehotnela som, až keď som prestala pracovať. Celý učiteľský plat tiež nie je nič moc a mne jednoducho za to tých pár peňazí navyše nestojí, aby som bola denne vyžmýkaná 😝 Plus na moje predmety nie sú žiadne knihy, to je tiež práca navyše. Keby som neučila na plno, tak to neriešim a skúsim, ale skúsila som a stačilo 😅 Viem, že kopec ľudí maká tvrdo v práci, ale prídu domov a už na to nemusia ani myslieť a nie to ešte riešiť.
@cervena_ciapocka 0 hodin presne z dôvodov, ktore si vymenovala vyssie. Profesia pedagoga je praca na plny uväzok, ci uz v praci si alebo nie (porady, pripravy, pomocky atd.).
@cervena_ciapocka Tiez si myslim, ze by to malo byt nula hodin. Ak chces pracu kde Ti skoncenim pracovnej doby padne a mas pokoj tak sa nezamestnavaj v skolstve, lebo tam spokojna nebudes.
@cervena_ciapocka Moja mama je ucitelka uz skoro 30 rokov a ma nas 2 deti, vzdy robila na plny uvazok a nikdy s tym nebol nijaky problem, ani sme nemali pocit, ze by nas zanedbavala alebo ze by nam ublizovala tym, ze je v praci..Prave naopak, mat mamu ucitelku, resp. byt ucitelkou ma obrovske vyhody, uz len tym, ze ma prazdniny vtedy ked deti, netreba riesit, co s detmi v lete cez 2-mesacne prazdniny atd..
Moja mama uci na strednej a nikdy nebola v robote dlhsie ako do tretej, myslim tym pocas bezneho vyucovania, rodicovske je tak raz za 3 mesiace, takisto porada a to je vacsinou v ten isty jeden den v tyzdni..ked si rozratam 23 hodin na 5 dni, to mas kazdy den 4 hodiny, niekedy viac, co si myslim, ze je dost dobre..Skor by som sa skusila dohodnut so zamestnavatelom, aby mi dal tie hodiny po sebe, nech nemam vela volnych hodin zbytocnych, pripadne ich dat do 4 dni a den mat volno..
Ked su deti vacsie, alebo uz aj v skolke, tam v pohode byvaju do tej pol stvrtej, neskor na zakladnej skole v druzine takisto, cim su starsie, tym maju aj oni dlhsie vyucovanie..
Co maju potom povedat zeny, ktore maju zamestnanie na 40 hodin tyzdenne, su v praci kazdy den 8,5 hodiny, pridu domov o piatej a treba varit, postarat sa o deti, manzela, upratat, oprat..A tiez kolkokrat si musia brat pracu aj domov..Nehovoriac o tom, ze maju 20 dni dovolenky rocne a problemy s tym, kam dat deti pocas ich prazdnin, ked rodicia nemaju tolko dovolenky..Toto budem musiet riesit ja..
To je teda moj nazor a hovorim z vlastnej skusenosti ako dcera ucitelky..
@pia22
@penelope2066 nepovedala som, že chcem takú, že 15:00 a padla. Ale chcem, len toľko hodín, aby som prípravu na ne doma zvládla a nemusela ich pre nedostatok času odfláknuť. Preto som chcela vedieť názor od učiteliek, ktoré už z toho či onoho dôvodu učia menej (aj keby možno chceli viac), či je to pre nich málo, či akurát, alebo ako.
@cervena_ciapocka No ja by som sa pozerala aj na plat, lebo cim mas menej hodin tym menej aj zarobis. Ja by som urcite robila na plny uvazok aj ked by ma to stalo viac namahy a casu. Ale nejak by som si to zadelila.To je moj nazor.
@ciusinka No s tymi vyhodami suhlasim. Ucietel ma dost vela volna, takze by sa to podla mna dalo v pohode zvladnut.
@cervena_ciapocka ved sama uvidis, ako ti to bude vyhovovat, takto sa tazko radi, lebo napriklad ja ucim matematiku a anglictinu a viac ako 1-2h denne teda na pripravy nepotrebujem, neviem ake predmety ucis ty a ako to funguje, ja mam na obidva predmety ucebnice, takze pripravy si robim tak, ze si preratam priklady, pozriem ci nie su na internete nejake zaujimave, pridam nejake extra pre sikovnych ziakov, z anglictiny podla temy v knihe bud idem len z knihy, ktoru som uz ucila 3 roky takze viem presne o com je ktora lekcia, kde treba nieco pridat, kde kniha staci a tak pdobne. Pisomky opravujem kazdy tyzden rano pred vyucovanim alebo cez prestavky, pripadne ak skoncim okolo 14:00 tak do tej 15tej kym idem po syna do skolky... neviem sice ako to budem zvladat teraz uz s dvoma detmi, ale hadam to nejako dopadne. Je fakt ze keby som ucila nieco, na co musim na kazdu hodinu robit pripravu komplet, tak by som bola zmorena, ale zas potom ten dalsi rok ako by som to nasla. Mozno je tvoj problem len prechodny, rok, dva to nejako vydrzat a potom uz budes cerpat z toho, co si si vytvorila a pripravila v predchadzajucich skolskych rokoch. Mrzi ma, ze ti neviem inak poradit, ucila som aj 14 h tyzdenne, ked bol syn v jasliach, to som zvladala v pohode, ale som sa aj obcas nudila. Podla mna tych 20h je optimalne.
@cervena_ciapocka presne nad tymto istym som uvazovala aj ja. Tiez sa mi 22 hodin zdalo vela, ucim na gymnaziu. Domov som neprisla skoro nikdy skor ako o 16.00 a potome ste nasledovala praca doma. Bola som triedna, zastupovala atd... Bola som vyzmykana az az. Podla mna je take optimum tych 16 hodin, ja som potom aj posledny rok ziadala pred otehotnenim skrateny uvazok, kedze som povedala,ze chcem otehotniet, mala som aj zly zdrav. stav, potratila som, tak mi vysli v ustrety, sustredila som sa len na zlepsenie zdrav. stavu, co sa pri takej praci vobec nedalo, v skole som bola nonstop chora, odkedy som na MD, teda 5 rokov , nebola som ani raz chora klop klop. Takze v sept mi znizili uvazok a v novembri som otehotnela a od januara som bola PN. Teraz mam 2 deti a uvazujem pomaly na navrat do skoly, ale tiez netusim ako budem zvladat vsetky tie povinnosti, aj kolegyne, co maju uz odrastene deti, tak maju co robit a to sa nemaju doma komu venovat. Podla mojho nazoru je to narocne, uvidim ako budeme na tom financne, ci budem musiet brat plny, alebo skrateny. Inak , ked som mala skrateny uvazok, tak som zarobila o dost menej a potom tak aj vyzerala moja materska, ale za zdrave dieta mi to stalo.
@pia22
@penelope2066 teda mne skratenie uvazku velmi pomohlo, preco by som sa mala znicit pre skolstvo?
@cervena_ciapocka skus na pol uvazku...
ja teraz ucim 2 krat do tyzdna a jeden den praca v kancelarii. je vyborne. ale mam uz velkeho syna, takze tie dva volne dni mam pre seba a pre domacnost. je to vsak omnoho menej namahave. kedysi som byvala casto chora, teraz mam ovela viac sily. samozrejme financne je to citit, ale zatial si to mozem dovolit, manzel slusne zaraba.
mozno ho o par rokov budem musiet vystriedat. 🙂
@kvojtanikova
@zuzana76
@filipal
Keby som chcela zarobiť tak od školy radšej utekám 🙂 Ja proste učím rada, mám rada deti a mladých ľudí. Najlepšie sa mi učilo na gymnáziu. No ale tam na moje predmety neboli vôbec knihy. Mala som len to čo som si ja pokúpila, aby som aspoň čo to mala a z toho som potom vyberala čo potrebujem, aby to malo hlavu a pätu a hlavne aby sa deti mali z čoho učiť keď knihy neboli. Opravovať písomky ráno sa nedalo, lebo sme museli byť v práci na siedmu, plus cesta do práce predtým. Keďže som chcela, aby každá hodina mala nejaký zmysel tak bolo treba kadečo vymýšľať a proste bola som z celého toho kolotoča veľkého množstva hodín dosť vyčerpaná. Tiež som otehotnela, až keď som prestala učiť. Niekedy keď sa ešte zastupovala a ja som spolu s tým učila denne aj 6 hodín, tak to som mala dosť a potom to aj tak vyzeralo a to nechcem.
Peniaze nie sú všetko a pokiaľ vieme ako rodina žiť aj s mojím nižším platom, tak načo sa ničiť v práci, peniaze za to nestoja. Manžel so mnou súhlasí . Veď celý rok ako som bola mimo školy a z toho 9 mesiacov tehotná som nedostávala ani cent a sme tu.

@cervena_ciapocka ale rozmyslala si nad tym ze ked budes mat uvazok 10-15 hodin, ze zarobis iba cca 250-300E mozno ani to nie? Z coho este aj nejaku sumu precestujes do prace, oplati sa ti to? Ja by som na tvojom mieste radsej mala normalny plny uvazok, a v praci by som povedala ze nechcem byt ani triedna, ani nechcem viest kruzky ani nic podobne, zastupovat iba v nutnom pripade lebo ze mam male dieta a tak podobne. Tak by ti ostal cas na pripravy popri vyucovani, pocas volnych hodin, a pripaden potom vecer ked deti zaspia, do tej 22:00. Aj ked viem ze to co pisem sa na mnohych skolach neda, riaditelovi sa tazko taketo pozaidavky kladu, to vsetko zavisi od toho, aka pevna je tam tvoja pozicia. Ak vies, ze na tvoje miesto "caka" este dalsich 5 zaujemcov, radsej by som si robotu drzala aj za cenu toho, ze budem ponocovat nad pripravami. A casom ked uz sa otukas, pripravy uz nebude treba. uz len oprasis tie z minuleho roka 😉