Kompromisy pri zariaďovaní domu
Pekny vecer, prezradite ako fungujete v domacnosti co sa tyka nejakeho zariadovania, rozhodovania pri prerabkach atd? Mate to tak ze vy ako zeny si poviete co ako chcete mat a muz to tak urobi? Alebo rozhodujete spolu a hladate kompromis? Alebo si preraba muz a je vam to jedno?
Pytam sa kvoli tomu, ze u nas doma ma rozculuje, ze moj muz musi mat takmer vsetko podla seba. S cimkolvek pridem, ze by som chcela napr. taku policku na chodbe, tak ma milion sposobov ako mi vyhovorit ze to nie je dobry napad. Poviem si ze chcem premalovat dvierka na kuchynskej linke lebo su staromodne a ide ma zozrat. Pritom ked on chce nieco prerobit tak v ramci akoze kompromisu pride za mnou, ze ide robit toto a tamto. Bud poviem ok, alebo ze sa mi to vobec nepaci. A tolko ma s tym bude otravovat a chodit za mnou, ze po tyzdni mu poviem ok sprav si podla seba a daj mi s tym uz pokoj. Po 8 rokoch spolunažívania mam uz ale pocit ze nas dom nie je moj domov ale vsetko tu ma podla seba lebo si to vydupe a vsetky moje nápady hned zatrati. Ked uz aj navela povie ze teda okej, daj si to ako chces, tak je schopny potom mesiac omielat ze sa mu to nepaci tak ako som to urobila. Je to sice nas spolocny dom, ale uz ani nemam chut tu nic menit ani kupovat, lebo zas len ofrfle ze on by to urobil inak. Uz ani nepocitam kolkokrat sme sa za to pohadali, ze furt musi mat vsetko po svojom.
Sorry za vylev, viem ze ludia maju aj vacsie problemy. Ja len ze zavidim tím ktorich chlapi maju u prdele a neriesia tieto veci 😀
u nás je to po vzájomnej dohode, väčšinu detailov doťahujem ja, ale zásadné veci vždy spolu
Sestra mala takého už ex manžela, všetko bolo po jeho, všetko vyberal on, úplný minimalizmus, nič nemohla kúpiť lebo vankúšik vyzera teplossky, a ten záves je teplossky...a teraz býva sama v prenájme a kupuje si tam veci čo sa jej páčia.
Podľa mňa žena robí teplo domova práve tým ako to zariadujeme.
Môj muž nikdy sa nesťažuje na to čo ja kúpim do domácnosti. Jemu je to úplne jedno až tak že mne to niekedy vadí a mám pocit že keby býval sám má posteľ gauč tv a to je asi tak všetko 🙈
Sestra mala takého už ex manžela, všetko bolo po jeho, všetko vyberal on, úplný minimalizmus, nič nemohla kúpiť lebo vankúšik vyzera teplossky, a ten záves je teplossky...a teraz býva sama v prenájme a kupuje si tam veci čo sa jej páčia.
Podľa mňa žena robí teplo domova práve tým ako to zariadujeme.
Môj muž nikdy sa nesťažuje na to čo ja kúpim do domácnosti. Jemu je to úplne jedno až tak že mne to niekedy vadí a mám pocit že keby býval sám má posteľ gauč tv a to je asi tak všetko 🙈
@milka1988 no presne toto. Mala som par takych pokusov domov nieco priniest. No on je taky detailista ze v najodlahlejsom kute domu, kde chodi raz za 2 tyzdne si okamzite z prichodu vsimne napr.novu malu vazu na policke. A uz ide hodnotit ci v inej farbe nemali, a preco taku ved sa nam nehodi k celkovemu zariadeniu a blabla. Je s tym nesmierne otravny. A pritom mam moderny vkus a vyberam neutralne veci, nic extravagantne ani ruzove/kriklave co by ho mohlo poburit. Ale ta jeho potreba mat ku vsetkemu nazor je hrozna.
S mojim manzelom to mame tak ze ked to chcem mat tak tak dobre suhlasi.len ide o to ze ja som velmi nerozhodna a niekeda by mi jeho nazor aj pomohol pri rozhodovani.ale zase ked dojdem s napadom ze chcem nieco urobit prerobit nedaj boh aby to urobil on tak frfle.na co ,je to tak to dobre ,staci to,potom na jar spravime,potom v lete atd.nechce sa mu pustat do ziadnej roboty vzdy vsetko staci a z toho ide porazit mna
@zuza.m tymto argumentuje aj moj, ze nema nazor.
Ale on ho ma a zasadne potrebuje mat vsetko podla seba. To jeho “poraď mi, neviem sa rozhodnut” je iba sposob ako nadhodit temu ze akoze ideme robit kompromis. Nadhodi A, B alebo C. Ja poviem B, alebo C. On zasadne A lebo B a C sa nam sem vobec nehodi. A je rozhodnute. Alebo ked velmi namietam tak to necha plavat a o mesiac znovu zacne s tym istym az kym si zase to svoje nepresadi.
U nas doma rozhodovala vzdy mama, aj prichadzala s napadmi, otcovi na tom nejako nezalezalo, neriesil to, on by v podstate v pohode zil v dielni 🙂 Teraz, ked zijem s manzelom, tak riesime takmer vsetko spolocne, aj detaily. Ani jeden neurobi zmenu bez konzultacie s tym druhym, na kazdom kuse nabytku sa tiez musime zhodnut. Ale mame podobny vkus, takze nejake velke rozpory nevznikaju.
keď sme boli mladší tak muselo byť podľa muža - aj keď nakoniec keď sa ukľudnil (po mesiacoch) tak to zmenil tak ako som to navrhla pôvodne ja 😂🤦♀️ vekom od toho upustil…
ja som sa s ním kvôli tomu nehádala a nenervovala som sa, ale uznávam, že to nebolo vždy a vo všetkom aby muselo byť po jeho… to chápem že ak to robí zakaždým tak je to otravné…
ale keď tak čítam tvojho muža by zo mňa drblo - ja dovlečiem do bytu aj ružového plameniaka so svetielkami a mám ho tam a basta 😂
Tak velke veci preberame samozrejme spolu, veciam ktorym nerozumiem, tak urobi ako chce, vela veci bolo a je tak, ze chcela by som toto a toto a moj mi to tak urobi alebo prida svoj pohlad...urobil plno skriniek, nadstavce, policky, teraz konecne po roku vymenil radiator. On riesi technicku stranku veci, ja esteticku...zateplovali sme dom a farbu fasady som vyberala ja, ostatok riesil on. Chcela som koberec v kuchyni?... dal koberec....po par rokoch som zistila, ze je to hlupost...co mi aj predtym hovoril...ale koberec siel prec a dali sme gumu. Nevycital, nic, je flegmatik.
Co? Akoze chlap fakt riesi vazu??? To mna by slahlo! Take detaily moj neriesi. To ako keby som mu ja chcela kecat do toho, aky skrutkovac, pilku atd.si kupit. Kupim aky sa mi paci obrus, vankuse, obliecky, vaza, pohare atd...toto je moja parketa...on ma svoju...co treba riesime spolu.
Joj, to je mi velmi luto, ze ma muz takyto pristup. U nas rozhodujem ja. Snazim sa tak aby bol aj on spokojny, ale on je spokojny so vsetkym. Ani to mu nevadilo ked som namalovala jednu stenu silnou ruzovou farbou a to on je na ruzovu velmi haklivy.
Vždy sa musíme dohodnúť. Aj keď je cesta niekedy dlhšia a zložitejšia.
Ja som bola názoru, že o takýchto veciach treba rozhodovať spolu a zo začiatku sme to tak praktizovali, ale môj vie, že ja mám pre to vkus a cit, on je skôr manuálne zručný, tak mi povedal, že dizajn je úplne na mne... Sme síce protiklady, že on má rád farebnosť a ja zemité tóny, ale našli sme kompromis v neutrálnych farbách s doplnkami v max. v jednej z jeho obľúbených farieb, aj to v tlmenom tóne 🙂 (doplnky myslím napr. sviecky, závesy, obliečky na vankúše na sedačku, prestieranie, podsedáky na stoličky v jedálni... Tie mením podľa sezóny - na jar a cez leto sa nebojím aj ziarivejsej pieskovej žltej, cez jeseň ideme skôr do tekvicovej a terakotovej, zima patrí zlatej a červenej/bordovej...)
Dohodni sa s kamoškami, rodinou ,ze keď budu u vás tak skritizuju jeho nápady a vyzdvihnú tvoje navrhované prerabky , a opakuj to ,nech ho aj šľak trafí🙂 nie u nás to takto nefunguje , väčšinou ja navrhujem, ale ak muž je vyslovene proti ,tak hľadáme kompromis, ale to sa stáva málokedy, veri môjmu vkusu a mame ho podobny
Moj vobec neriesi ako mame zariadeny dom,ci chcem malovat alebo nieco zmenit,pridat policku. Vzdy to urobi a ani nediskutuje o farbe a ci sa nam to hodi. Niekedy by som bola rada,keby si aj on povedal,lebo ja som nerozhodna a dobre by mi padlo,keby on rozhodol. V zasadnych veciach,co sa tyka domu,zahrady sa vzdy spolocne rozhodujeme,ale take banality ako vaza alebo iny doplnok do toho sa ozaj nestara.
Doplnky, dekoracie, obliečky, vázy , nové poháre, misky...atď riešim sama, to ani nemá potrebu do toho zasahovať lebo vie, že to robím s citom a vkusom. A hlavne aby som nemala veľa upratovania. Väčšie kusy ako linka, gauč, výber kúpeľne riešime spolu...ale tak 90% je vždy po mojom ale jemu sa to páči, čo vymyslím. On ma svoju dielňu a tam ja vôbec nezasahujem, čo si tam kúpi to má. Čiže má aj svoj kútik, tak je spokojný 🙂😀.
Veľké veci ako nábytok alebo maľovanie mu poviem čo som vymyslela. On povie že ok, aj keď zo začiatku váha že ako to bude vyzerať, aj tak mi to kúpi, poskladá alebo premaľuje a potom je spokojný, páči sa to aj jemu. Také detaily ako vankúše do obývačky, dekorácie to je mu jedno.
Na tvojom mieste by ma porazilo. Ja tiež nemám problém prispôsobiť sa nápadu muža, nemusí byť všetko len podľa mňa. Ale jeho takéto veci nezaujímajú, nemá na to ani čas. Ja sa rada inšpirujem na nete a potom sa realizujem.
Asi ti neostane nic ine ako zacat robit zmeny sama. Namalovat dvierka na linke nie je zlozite. Staci dostatocna priprava, cas, preciznost a zvladne to aj zena. Ani kupit a zavesit policku na chodbe nie je nic take, co by sama zena nezvladla. Len musi byt trosu zrucnejsia
Pri čom asistuje sú spotrebiče, číta recenzie, spotrebu, výkon atď ....toto ja zas neriešim, ja pozerám na dizajn🙂...takže tu si nechám poradiť ale musí sa mi spotrebič aj vizuálne páčiť a ladiť s interiérom.
Asi ti neostane nic ine ako zacat robit zmeny sama. Namalovat dvierka na linke nie je zlozite. Staci dostatocna priprava, cas, preciznost a zvladne to aj zena. Ani kupit a zavesit policku na chodbe nie je nic take, co by sama zena nezvladla. Len musi byt trosu zrucnejsia
@viestta V tomto to asi bude. Zacat robit veci sama miesto toho aby si povedala a muz to urobil.
Ja rozhodujem ale ja tie veci aj robim. Muz sa niekedy prida a niekedy ho poziadam, ale vacsinu veci robim sama.
Jeminky, porazilo by ma. Ked SA mi nieco paci, tak to objednam alebo dovleciem domov. Drobnosti muz neriesim, max poznamena, ze si vsimol nieco nove, prip. Sa spyta, ci nam treba nove svetielko (mam zalubu v roznych svetielkach). Velke a dolezite veci riesime spolu, dohodou. Spotrebice ja z hladiska funkcii, ktore od toho ocakavam (kedze vacsinou ich ja obsluhujem) a on z hladiska spotreby a technickych faktorov.
Kebyze SA mi do vsetkeho stara, to by sme na seba vkuse vrcali, lebo su veci, ktore su pre mna dolezite.
S manzelom ste sa zatial nenaucili robit kompromisy. Vy rozhodujete tak, ze sa jeden podriadi druhemu. A este to vyzera, ze si to nestriedate, ale manzel ta vzdy prevalcuje. Na tom treba zapracovat 🙂
Ak sa neda spravit kompromis, tak ja si boje vyberam. Veci, kedy to absolutne musi byt tak, ako chcem.
A pri rozhodovani, skus si to vzdy rozkuskovat na napad a prevedenie, a spolu rozhodovat o kazdom kroku.
Na priklade prefarbenia skrinky v kuchyni.
Napad: prefarbit skrinky. Je treba ich prefarbit? Ano, preco? Nie, preco? A uz na tomto sa musite zhodnut, ale ta debata je omnoho lahsia ked sa zatial nepozerate na farby, na majstrov, ale cisto na potrebu s tou skrinkou nieco spravit.
Potom ide Prevedenie: Ako na to? Farba? Nastrek, folia? Zhodnut sa na postupe
Prevedenie: Aka farba?
Prevedenie: Kto to spravi, kedy a za kolko.
A mozno pocas toho procesu pridete na to, ze to nechce robit lebo to bude musiet spravit on, alebo sa boji ze tam capnes ruzovu, alebo nejaky iny problem co nema nic so skrinkou.
Musite sa naucit, kde maju vase styly prienik, a zariadovat potom v ramci toho prieniku.
Lebo ak je jeden minimalista, tak kazda vazicka, obrustek, ho irituje. Ak je druhy bohem, tak prazdna policka mu vadi. Musite sa len zosuladit, co je unosne pre oboch.
Co? Akoze chlap fakt riesi vazu??? To mna by slahlo! Take detaily moj neriesi. To ako keby som mu ja chcela kecat do toho, aky skrutkovac, pilku atd.si kupit. Kupim aky sa mi paci obrus, vankuse, obliecky, vaza, pohare atd...toto je moja parketa...on ma svoju...co treba riesime spolu.
@euka210 vies co,zavisi to aj do typu muza😀 moj by mohol robit interierovy dizajn, jeho neskutocne bavi riesit kazdy detail v dome,mna az tak nie,resp.on ma k tomu nejako priviedol postupne. @autorka, musite robit kompromisy. Moj muz tuzil mat obyvacku po akej vzdy tuzil, je to mimo moj vkus ale budis, kedze je na to vysadeny, ale sem-tam mu to vyhodim na oci ze ja by som ju spravila inak. Na druhej strane, ja riesim aktualne kuchynu podla svojho gusta, jedalen tiez bude ako ja poviem 😆aby to bolo vyvazene.
my to máme rozdelené, za technické veci zodpovedá muž (jeho to baví, pri každej technickej prerábke alebo kúpe nového spotrebiča si všetko naštuduje, urobí prieskum a vyberie to najlepšie), za interiérové záležitosti zodpovedám ja, pretože muž vie, že mám lepší vkus, nápady a som tvorivá. Ale napriek tomu vždy riešenia spolu preberieme, kým ich realizujeme. Následne síce občas jeden aj druhý pofrfleme, ale to skôr tak zo žartu
A teda ,pravda je asi niekde uprostred. Mna by porazilo mat muza,ktoremu je vsetko jedno a rozhoduje zanho zena😀 to ako moja svokra ktora vzdy zahlasi a svokor skace podla toho ako ona piska
Baby, pisete tu o potrebe robit kompromisy. Ved ja sa snazim ich robit, ale vzdy to dopadne: muz 85 : ja 15.
On proste nie je schopny ustupit. A to netvrdim, ze by sa so mnou hadal alebo krical, ide na to spekulantsky a vzdy musi to svoje aj dosiahnut.
Ja beriem, ze realizátorom je hlavne on. To by ale podla mna nemalo znamenat, ze ti vsetko urobi podla seba. Uz sa stalo aj take, ze sme spolu boli nakupit rastliny (asi 25ks) a stromy na dvor. Vyberali sme hodiny. Ja som isla na nakup, muz mal medzitym pripravit zahon kam rastliny vysadime a sam povedal, ze pocka kym pridem a rozhodíme to spolu. Prídem po hodine domov a on uz vsetko zasadene. Hala bala, rovnake farby pri sebe, vyskovo zle, ale spravil si podla seba aby som sa k tomu nemohla vyjadriť. Vtedy ma nesmierne vytocil.
Tak velke veci preberame samozrejme spolu, veciam ktorym nerozumiem, tak urobi ako chce, vela veci bolo a je tak, ze chcela by som toto a toto a moj mi to tak urobi alebo prida svoj pohlad...urobil plno skriniek, nadstavce, policky, teraz konecne po roku vymenil radiator. On riesi technicku stranku veci, ja esteticku...zateplovali sme dom a farbu fasady som vyberala ja, ostatok riesil on. Chcela som koberec v kuchyni?... dal koberec....po par rokoch som zistila, ze je to hlupost...co mi aj predtym hovoril...ale koberec siel prec a dali sme gumu. Nevycital, nic, je flegmatik.
@euka210 presne, muž rieši technicku stránku veci, ja esteticku.
@autor treba mu povedať, že nakoľko je to vaša spoločná domácnosť, aj ty sa v nej chceš cítiť dobre, nielen on. Chvalabohu môj muž razí verziu spokojná manželka, spokojný muž 🙂a tak mam v tomto voľnú ruku. Ale on zas vie, že ja zariadujem naozaj s citom, návštevy vždy obdivujú čo som nové vymyslela, tak preto mi do toho zásadne nekeca. Nenakupujem štýlom, že hurá ale premyslím to dopredu.
On ma svoju dielňu, to je jeho kráľovstvo a tam nech si vŕta a kupuje čo mu hrdlo ráči, tam návštevy nevodime 😀😀. Porazilo by ma keby si niečo vymyslím a on mi to zakaždým zakáže alebo zneguje......

S mojim manzelom to mame tak ze ked to chcem mat tak tak dobre suhlasi.len ide o to ze ja som velmi nerozhodna a niekeda by mi jeho nazor aj pomohol pri rozhodovani.ale zase ked dojdem s napadom ze chcem nieco urobit prerobit nedaj boh aby to urobil on tak frfle.na co ,je to tak to dobre ,staci to,potom na jar spravime,potom v lete atd.nechce sa mu pustat do ziadnej roboty vzdy vsetko staci a z toho ide porazit mna