Kompromisy pri zariaďovaní domu
Pekny vecer, prezradite ako fungujete v domacnosti co sa tyka nejakeho zariadovania, rozhodovania pri prerabkach atd? Mate to tak ze vy ako zeny si poviete co ako chcete mat a muz to tak urobi? Alebo rozhodujete spolu a hladate kompromis? Alebo si preraba muz a je vam to jedno?
Pytam sa kvoli tomu, ze u nas doma ma rozculuje, ze moj muz musi mat takmer vsetko podla seba. S cimkolvek pridem, ze by som chcela napr. taku policku na chodbe, tak ma milion sposobov ako mi vyhovorit ze to nie je dobry napad. Poviem si ze chcem premalovat dvierka na kuchynskej linke lebo su staromodne a ide ma zozrat. Pritom ked on chce nieco prerobit tak v ramci akoze kompromisu pride za mnou, ze ide robit toto a tamto. Bud poviem ok, alebo ze sa mi to vobec nepaci. A tolko ma s tym bude otravovat a chodit za mnou, ze po tyzdni mu poviem ok sprav si podla seba a daj mi s tym uz pokoj. Po 8 rokoch spolunažívania mam uz ale pocit ze nas dom nie je moj domov ale vsetko tu ma podla seba lebo si to vydupe a vsetky moje nápady hned zatrati. Ked uz aj navela povie ze teda okej, daj si to ako chces, tak je schopny potom mesiac omielat ze sa mu to nepaci tak ako som to urobila. Je to sice nas spolocny dom, ale uz ani nemam chut tu nic menit ani kupovat, lebo zas len ofrfle ze on by to urobil inak. Uz ani nepocitam kolkokrat sme sa za to pohadali, ze furt musi mat vsetko po svojom.
Sorry za vylev, viem ze ludia maju aj vacsie problemy. Ja len ze zavidim tím ktorich chlapi maju u prdele a neriesia tieto veci 😀
Doplnky, dekoracie, obliečky, vázy , nové poháre, misky...atď riešim sama, to ani nemá potrebu do toho zasahovať lebo vie, že to robím s citom a vkusom. A hlavne aby som nemala veľa upratovania. Väčšie kusy ako linka, gauč, výber kúpeľne riešime spolu...ale tak 90% je vždy po mojom ale jemu sa to páči, čo vymyslím. On ma svoju dielňu a tam ja vôbec nezasahujem, čo si tam kúpi to má. Čiže má aj svoj kútik, tak je spokojný 🙂😀.
@mischy00 my to mame asi presne takto
@autor A taká dohoda, ze ty si vymysli obývačku ale do kuchyne mi nemudruj, to si zas urobím podľa seba? Ani tak sa nedá? Lebo ozaj by mi vadilo, keby v dome kde bývam, nemôžem mať nič podľa seba, ved by som sa cítila ako keď prídem niekde na hotel. Tiež to nieje vždy môj šálok kávy ale tak týždeň prežijem...ale furt? To ani náhodou..
Nie ohladne zariadovania, ale v inom mam s muzom nieco podobne.
A moj otec robil mame co ty popisujes, na stare kolena s tym prestal a uz neriesi nove vankusiky na gauci.
A vies co? Nedrz jazyk za zubami. Nepaci sa Ti obyvacka? Omielaj mu to. Zacni rozpravat o tom co tam chces ty zmenit.
Zasa zacne s tym, ze sa mu nepaci komoda? Ja viem, uz som to pocula 300x. Mne sa nepaci obyvacka. Ty si robis veci podla tvojho vkusu, ja podla svojho. Ty neberies ohlad na mna, ja nebudem na teba. Nemusis ist uplne do extremu a robit truc podnik ale bud asertivna.
Navrhne nieco co sa Ti nepaci a neda Ti s tym pokoj? Tak si daj podmienku? O.k. premaluj dvierka v kuchyni ale zavesime tam ten a ten obraz. Urobime kompromis, obaja sa budeme pozerat na veci co sa nam nepacia.
Môj mal tiež takú tendenciu zo začiatku, ale u nás funguje....Ked som vyslovene proti niečomu a on ide svoje, hoci dá ponuku A, B, C,.. a vyslovene trvá na niečom plco pre mňa nepripadá do úvahu..."sprav si ako chces a nezaťažuje má zbytočnosťami keď nechceš prijať kompromis alebo mi nedávaj na výber....
Ja som minimalista takže žiadnu vázu, sošku, kvet ani nič nepotrebujem
A čo sa týka veci typu uteráky, návliečky atď kúpim a hotovo, rovnako aj on
Nie ohladne zariadovania, ale v inom mam s muzom nieco podobne.
A moj otec robil mame co ty popisujes, na stare kolena s tym prestal a uz neriesi nove vankusiky na gauci.
A vies co? Nedrz jazyk za zubami. Nepaci sa Ti obyvacka? Omielaj mu to. Zacni rozpravat o tom co tam chces ty zmenit.
Zasa zacne s tym, ze sa mu nepaci komoda? Ja viem, uz som to pocula 300x. Mne sa nepaci obyvacka. Ty si robis veci podla tvojho vkusu, ja podla svojho. Ty neberies ohlad na mna, ja nebudem na teba. Nemusis ist uplne do extremu a robit truc podnik ale bud asertivna.
Navrhne nieco co sa Ti nepaci a neda Ti s tym pokoj? Tak si daj podmienku? O.k. premaluj dvierka v kuchyni ale zavesime tam ten a ten obraz. Urobime kompromis, obaja sa budeme pozerat na veci co sa nam nepacia.
@sense lenze moj si to potom aj spravi, on prave na to caka kym to odklepnem ked uz aj z totálnej bezradnosti, aby sa nepovedalo, ze to urobil bez mojho povolenia 😄 proste bude otravovat az kym ho neposlednom do kelu lebo sa mi to uz nechce 50ty krat pocuvat. A proste zase len vyhra.
@titla tiez to ma z rodiny. Otec je pan tvorstva a mama si moze piskat. X krat som mu povedala, ze u nas to nebude fungovat ako u jeho rodicov. Chvilu sa zbada, chvalabohu ma este kusok sebareflexie. Ale o tyzden s tym zacne znova a vydupe si svoje.
@autor A taká dohoda, ze ty si vymysli obývačku ale do kuchyne mi nemudruj, to si zas urobím podľa seba? Ani tak sa nedá? Lebo ozaj by mi vadilo, keby v dome kde bývam, nemôžem mať nič podľa seba, ved by som sa cítila ako keď prídem niekde na hotel. Tiež to nieje vždy môj šálok kávy ale tak týždeň prežijem...ale furt? To ani náhodou..
@mischy00 to je neustaly kolotoc. Ano, v niektorych veciach sa takto da. Ty si urob toto po svojom a ja tamto. OK. Ale potom zas pocuvam, ze ten moj napad nebol dobry a nepaci sa mu vysledok. Uz som mu neraz povedala, ze sa teda odstahujem, ked tu chce mat bud vsetko podla seba, alebo navela spravi kompromis a potom pinda ako male decko. Ospravedlni sa a pri dalsej situacii zase to iste.
Skus mu povedať niečo v štýle: citim sa v našej domácnosti ako neviditeľná, bola by som rada ak by naša domácnosť odrážala aj mňa, nielen teba.
Veď jednoduché
.keď príde zantebou s niečím čo by chcel tak mu povedz že môže ale len ak si ty môžeš tiež niečo podľa seba urobiť
Veď jednoduché
.keď príde zantebou s niečím čo by chcel tak mu povedz že môže ale len ak si ty môžeš tiež niečo podľa seba urobiť
@mischy00 stokrat povedane v mnohych podobach. Uz aj so slzami, ze ma vobec nerespektuje a preco teda nie je radsej sam. Pomaha nachvilu. Vzdy potom v niecom malom ustupi a necha ma si nieco urobit podla seba. Ale aj tak mi stoji za chrbtom a komentuje, presviedca, chodi za mnou s obrazkami, ci to predsa nechcem inak.
@pikachu999 pisala som uz hore. On jednoducho nikdy nie je ochotny ustupit na 100%. Svoje si spravi podla seba, na moj nazor sa sice pyta, ale vobec ho neberie do uvahy. Ofrfle ho a spravi si svoje. Do mojho nasledne strka nos, presviedca ma, kibicuje. Nevie ustupit.
Pri spoločnom bývaní sa musia robiť kompromisy nemôže sa jeden cítiť ako keby žil v cudzom dome predsa. Časom sa tam budeš cítiť ako u neho nie u vás. Musíš sa s ním porozprávať s nájsť kompromis ale taký aby obaja boli spokojný.
Alebo buď sa časom prispôsobis ty jemu a rezignujes alebo to bude večný dôvod na hádky
O velkych veciach rozhodujeme spolu od zaciatku (byt sme kupovali pred manzelstvom a cely si ho prerobili). Nerobíme si kazdy po svojom,je to NAS domov,nie len jeho, nie len moj, NAS. Detaily ako vázu, obliečky a tak muz neriesi. Obcas sa aj pohadame,ak sa nevieme zhodnut.Vtedy to necháme tak a hladame konsenzus, nie kompromis. Lebo pri kompromise je vzdy jedna strana porazena. Vztah musi fungovat na dohode,kedy su obaja spokojni,nie na ustupkoch jednej strany.
Osobne by som tak manipulativneho muza nedala. Jemu je tvoj naroz uplne ukradnuty,nerespektuje ta a zjavne ani nikdy nebude. Sama citis,ze to nie je ok, ze si tam tiez len ako doplnok, mozno najma na udrziavanie poriadku. Teraz je to smiesna vaza, neskor to bude vychova deti, spolocne travenie casu,mozno minanie penazi len na urcite veci, ktore on bude povazovat za dolezite atd. Poznam takyto par a vedz,ze sa to rokmi nezlepsilo,iba zhorsilo,takze sa mohla rozviest hned,nie az po rokoch s 2 detmi.
Ja by som nepovolila ani za boha, si slabsi clanok vo vztahu a on to dobre vie a vyuziva to
Si na neho príliš mäkká
No u nás máme celý dom zariadený podľa mňa, okrem podlahy v kúpeľni, ktorú muž chcel čiernu a šedého gauča, ktorý sa mu páčil. Inak je všetko podľa mňa, napríklad fialovo-zelena kuchyňa, ktorú by si asi žiadny chlap nevybral. 😂 No ty jednoducho musíš si presadiť nejaké veci a hotovo. Otázka je, prečo si si vybrala takého chlapa, ktorý na teba vôbec neberie ohľad.
No poviem ti to tak , ze on dobre vie ze ustupis , preto si ta aj vybral.U mňa by nepochodil.Aby som byvala v dome ,kde je všetko podľa neho , to radšej sama .
No u nás máme celý dom zariadený podľa mňa, okrem podlahy v kúpeľni, ktorú muž chcel čiernu a šedého gauča, ktorý sa mu páčil. Inak je všetko podľa mňa, napríklad fialovo-zelena kuchyňa, ktorú by si asi žiadny chlap nevybral. 😂 No ty jednoducho musíš si presadiť nejaké veci a hotovo. Otázka je, prečo si si vybrala takého chlapa, ktorý na teba vôbec neberie ohľad.
@pikachu999 ja viem, keby som nebola, tak spolu uz nie sme.
@janickacrazy v inych veciach taky nie je. Vie ustupit aj sa pride ospravedlnit, je empaticky, snazi sa so mnou vychadzat. Ale tieto veci okolo domu su ozaj hroza. A pritom nemozem povedat, ze by mal na to nejaky narok. Platíme vsetko napolovicu, mame spolocnu hypo.
My prave dokoncujeme prerabku domu. Moj muz nechal vsetko na mna. Ze jemu je to jedno, nech som ja spokojna😁ale paci sa to aj jemu😁😍isla som do skandinavskeho stylu-biela/drevo/mramor. Prave mi hovoril, ako som to dobre vymyslela😁😍 Ale poznam kopec muzov, ktori sa do vsetkeho miesaju🙉
Tvoj muž by si pri mne neškrtol... Ja som veľmi tvrdohlavá a z duše neznášam keď mi ide niekto robiť takéto veci...ja som sa normálne na toho tvojho muža nasrala a mám chuť sa s ním riadne zvadiť... Milujem zariaďovať náš domov a toto by som nezniesla.... Debil je to prepáč... Tiež som mala iné predstavy o niektorých veciach aj boli frflačky od muža ale vždy sme sa nejak dohodli alebo sme si podelili veci a dobre bolo aj mi niečo vyčíta po rokoch ale nejak ma to netrápi 😂
@janickacrazy ja mám červeno bielu kuchyňu a tiež muž nerieši 😂
@janickacrazy fialoví-Zelenu kuchynu by som inak ani ja nedala psychicky 😂 este spolu s oranzovou su to pre mna farby, ktore absolutne neznesiem v dome a uz vobec nie na stenach.
Už by som sedela za vraždu🙈
Už by som sedela za vraždu🙈
@mandarinka555 myslim ze aj ja.
ja som si nastastie byt zariadovala sama, uz po rozvode. Rovnako aj chalupu. Takze vsetko je podla mna - nikoho sa nepytam, ziaden nazor nepotrebujem. Ale teda ked som riesila detsku izbu - nechala som to na deti. Vymyslela som viac alternativ, predostrela - vybrali si oni. Je to ich izba.
No ja myslím že by som si domov zadovážila niečo takéto a ani za svet to nedala preč až pokiaľ by nepochopil že aj ja som doma. Inak by miesto dekorácii išiel on 😂😂
@xtrin uff, to je tazky kaliber. Myslim, ze by rovno pri pohlade na tieto veci dostal infarkt 😂
Tak veselo do toho rukavica ingo maurer 800e a pery temu 12e 😂😂😂
Nech dostane infarkt aj s ceny 😂
To s tými možnosťami ABC poznam 😂😂 nie v zariaďovaní ale vo všetkom možnom.
Chce možnosť A ale musí mi povedať aj B a C a bude sa so mnou hádať a argumentovať až kým mu neodobrim tu možnosť A.
Rob si co chceš nieje odpoved a ani rovno odobriť tu možnosť A, proste tam MUSÍ byt to kvakotanie okolo
S tým zariaďovaním to mas blbe, väčšina chlapov necháva interiér na žene (robím v stavebníctve tak viem z praxe) Sama to mám tak ze interiér je moja parketa, našťastie mi do toho nikto nekeca porazilo by ma. Aj ked teda zopar nie mojich nápadov by sa našlo, nepáčia sa mi ale tak nebyvam tu sama
Podľa mňa mu treba stále pripomínať ze aj ty si doma. Ked píšeš ze je empaticky a chápavý, iba je to taká povahová vlastnost ktorú si neuvedomuje tak to nieje stratené.
Skús občas použiť jemný sarkazmus, rob si z toho srandu, posli ho ukľudniť do “jeho” obývačky . Niekedy pomôže aj zrkadlenie, ak ma nejaké obľúbené presadzovacie frázy použi ich aj ty, aby mu došlo ze ho napodobňujes. Skratka humor a trosku doberania to cele odľahčí
To rozdelenie miestnosti je super nápad podľa mňa, taký kompromis
Hlavne sa neboj chciet a realizovať svoje veci, nevzdávaj sa
A kľudne sa mu povyhrazaj tou pusinkou z wishu 😹

@autor treba mu povedať, že nakoľko je to vaša spoločná domácnosť, aj ty sa v nej chceš cítiť dobre, nielen on. Chvalabohu môj muž razí verziu spokojná manželka, spokojný muž 🙂a tak mam v tomto voľnú ruku. Ale on zas vie, že ja zariadujem naozaj s citom, návštevy vždy obdivujú čo som nové vymyslela, tak preto mi do toho zásadne nekeca. Nenakupujem štýlom, že hurá ale premyslím to dopredu.
On ma svoju dielňu, to je jeho kráľovstvo a tam nech si vŕta a kupuje čo mu hrdlo ráči, tam návštevy nevodime 😀😀. Porazilo by ma keby si niečo vymyslím a on mi to zakaždým zakáže alebo zneguje......
@mischy00 ved aj mna uz poraza. Jedina vec, ktoru som sem dotiahla a az tak sa mu nepáčila je komoda v jedálni. Uz 3 roky pocuvam, ze je naprd, ale hlavne ze som si JA vybrala, ze on by ju hned vymenil. On proste nie je schopny prijat, ze tu nema vsetko 100% po svojom.
Ja mam tiez dobry vkus, mam rada minimalizmus, zemité farby a jemne detaily. Prenho to je vsetko prilis zenske, najradsej by mal cely dom cierny/tmavy. Obývačku ma uplne podla seba, mne sa teda nepaci ale viem drzat jazyk za zubami a neriesit.
Uz sme sa dokonca dohodli, ze si oddelim časť dvora a tam si budem robit veci po svojom. Konecne si aspon ciastocne uznal, ze do vsetkeho kibicuje a nakoniec je po jeho. A hádajte co? Pijeme vonku kavu a uz mi ide organizovat kde si mam co dat a ako by to podla neho bolo pekne. Vcera uz dostal hubovou polievku, nech sa stara o svoje veci.