Kristovo telo a ohováranie
Baby ,prosím o radu.Uz som guglila,ale nenašla som na to konkrétnu odpoveď.
Prosím ako to je,ked veriaci človek ohovára päť minút pred omšou a na omši príjme Kristovo telo ,oplátku"
A ako to je keď je omša za zosnulého kolegu konkrétne a príde pán a namiesto toho, aby jeho rodine poprial uprimni sústrasť začne ohovárať ,osočovať jeho manželku a tiez si vezme " oplátku "
A ešte aj kolegovu rodinu poohovara na pohrebe.A ide si prec.
Nie som veriaca,viem že všetko má svoje nazvy a prikázania,ale nebolo to snáď tak,ze to telo Kristovo sa nesmelo len tak prijímať s hriechom?
Či to sa uz zmenilo ? Zaujalo ma to ,aj zarazilo a tak keď som tohto pána stretla som mu povedala,ze aky mam na to názor .A on ze to nie je pravda a to a vierou nic nemá .Ale pritom aj pápež ,svätý otec spomínal Ohováranie,osocovanie o tom sa sa docitat dosť .Ako to je s tym prijímaním neviem
@barcelona94901 No tak ta oplatka, o ktorej ry hovoris ,to je telo Kristovo.Ale kedze si na ceste hladania,tak sa daj na studium sv.pisma
@terezka1947 mam katolikov uplne v pazi. Ja si zijem svoj zivot a hotovo
@yollanda ved to je ok...aj oni si ziju 😉
@fidka79 toto čo píšeš sú nezmysly
- po 1. jedno z príkázaní je - nezabiješ /5. té prikázanie/ - čiže kresťan nemôže zavraždiť
- hlavu o oltár nikto netrieska - oltár je Boží stôl a dotýka sa ho kňaz alebo na to určený veriaci /napríklad upratovačka, keď utiera prach/
- ten kto sa vyspovedá, neznámena, že vedome bude ďalej hrešiť
- pri spovedí sa hriechy odpúšťajú, ale viny /tresty/ ostávajú
- tí asi nie si veriaca a ako vieš ako ponímajú vieru veriaci /akože veriaci , to sú akí/
@mijo53 ma pravdu
@fidka79
ono,naozaj polovica "akoze" veriacich ma take zmyslanie
a ti akoze veriaci aj veria a dobre im robi verit kadejakym domyslenym polopravdam a zhadzovaniu cirkvi-a nejde tu len o krestanov,ale aj o zhazovanie a relativizaciu inych vierovyznani....a preco?casto zo slabosti,lebo lahsie je vycitat chyby inym ako sa snazit zit zivot podla niecoho,podla nejakych zakonitosti
je lahsie posudzovat,poukazovat,vysmiat sa.....ale kazdy mame rozum a slobodnu volu,taaaak si vyberme
a uz je jedno co....len sa nesmejme z inych a ked sa aj smejeme,tak sa smejme aspon s nastudovanymi faktami
dokonaly nikto nie je a ako sa ja hovori
cirkev nie je hotel bezchybnych,ale nemocnica hriesikov
a prave silu na kazdodenne vstavanie a robenie dobra,vyberanie si medzi dobrom a zlom je v tej 'oplatke"
@vorkola ved písem Kristovo telo ,ale zároveň aj oplatka "
Jo baby veriaci a veriaci ,ako ľudia a ľudia .A vďaka takému veriacemu sme u nas spustili debatu ,no a ja som sa dočítala zaujímavé veci
@angela5 no napadol ma takýto prípad: niekto váži 120 kg a je ozaj tučný a ja budem inému o ňom rozprávať, že tá/ten je veľmi tučný. Je to pravda, ale ako ja týmto konštatovaním pomôžem tej tučnej osobe? Šírim pravdu, ale ten druhý komu to hovorím si môže myslieť, že tučný veľa je, malo sa pohybuje, je lenivý a pritom môže priberať od liekov, ale pravda je, že je tučný
jeeeminenky....keby tak ludia debatovali o tých dobrých čo su v cirkvi, ale oni hned tých par jedincov čo su ,,,na houby,, začnu riešiť. Uz ma unavuje to večné poukazovanie len na tých zlých...pritom sami robia to iste. Všetci robime chyby aj ja a často presne take ake druhým vyčitame...len na tých druhých to vidime nejako hned a na sebe nie.
@barcelona94901 A prečo ťa to serie?
Každý je zodpovedný sám za seba. Na poslednom súde sa sám za seba bude zodpovedať pred Bohom.
Ty sa staraj o svoju hlavu, svoje srdce, svoju dušu a pod. o svojich najbližších.
Toť vsjo.
@natalym neviem kde pisem ze série ?
@barcelona94901 len moj nazor CIM VACSI KRESTAN TYM VACSI POKRYTEC, cest vynimkam.... ale ovela viac empatických a laskavych ludi poznam takých co to s kostolom neprehanaju a vieru prezivaju skor duchovne, sami v sebe
Naopak taky co su v kostole stale, ohanaju sa citátmi z Biblie pre kazdej teme a s oblubou vestia ostatnym pekelne muky tak to byvaju vo svojom vnutri neskutocne zli a zatrpknuti ludia
A este jedno pozorovanie, u nas v meste cez zimu hravalo take dievcatko (14?15?) na harmonike, naozaj krasne hrala, fakt talent. Vzdy ked som sla okolo hodila som jej do klobuka par drobných, pokecala s nou.... mala tazky zivot, otec bohviekde, mamka alkoholicka, doma chudoba surodenci na krku
Hravala kusok od kostola, na chodniku, vecer zima, po omsi sa vyrutili ludia s kostola, OBLUKOM sa jej vyhybali, hlavy odvracali, len jedna babicka jej tam cosi hodila.. Neskutocne cosi.. isto sli z toho kostola tak naplneni bozou laskou ze dalsi dobry skutok nemusia uronit minimalne do dalsej nedele
@lujza123 prečo si jej hodila iba pár drobných, prečo si jej nehodila nejakú bankovku, aspoň tu najnižšej hodnoty 5 EUR, nevieš, či jej už predtým nedali, alebo v kostole zberajú na charitu, možno ju podporili tak, aby to nikto nevidel, sú rôzne spôsoby, možno dajú oblečenie, potraviny atď.
@barcelona94901 ked nie si veriaca, na co ta to zaujima?!
sorry, ale davas otazky ako 15 rocna.
takze, co ja viem....pocas omse na zaciatku je nieco take ako olutovanie hriechov v tichosti ....ale aj tak nik nie je bez hriechu....vpodstate tam ide o symboliku, skratka bol/a si na spovedi, ides na hostiu.
a co kto povie, preco sa nad tym tak vzrusujes?!
mna vzdycky tak velmi odraca taketo morbidity v nabozenstvach ako telo krista alebo jeho krv .... preto mi je krestanstvo take vzdialene radsej sa priklanam ku budhizmu a hinduizmus .....
@lujza123 hmm kedze som veriaca a krestanka, nerada to priznam, ale v tomto mas asi pravdu. Tiez som si vsimla, ze ludia co chodia do kostola su povacsine pokrytci a velmi radi ohovaraju, akoby chodenie do kostola bolo to jedine co z nich robi krestanov. Pritom je to len prostriedok byt Bohu blizsie, nie listok do neba.. No ale poznam aj takych, ako napriklad moja babka, ktora chodi pravidelne do kostola,ale dala by druhemu aj posledne..
Tak mat taketo starosti, som najstastnejsi clovek na svete 😳😳😳
@barcelona94901 a preco to riesis ked nie si veriaca? Na to ze niesi tak dost toho vies...
Rozumny clovek, ktory chce riesit druhych a nie sam seba, rozumny clovek, ktory sam napise som neveriaca a ide riesit prijimajucich sa mi veeeeelmi paci. Kazdy najskor na seba, potom na ostatnych a je jedno ci pri omsi za zosnulych alebo kedykolvek. Vy sama ste asi davali plnu pozornost zosnulemu a uctu Bohu,ked ste stihli aj na ostatnych pozerat. A ani oplatka nie je az take bezhriesne pomenovanie mila pani. Hlavne ze rozpravam o inych
Na seba nepozriem radsej, lebo by sa tiez nieco mohlo najst!
@tajka1986 no veď ma to zaujalo ,sme tu mali o tom debatu
@marlenka222 nebola si tam,ale sudis ,čo tak najskor prečítať dôkladne ,čo píšem a potom reagovať ,,,pisem jasne ,že na situáciu sme mali odlišné názory a tu je to tiež vidieť ,ale už sme sa bavili aj s kňazom a to si predstavte baby ,že má na to prisnejsi pohľad než my niektorí ,ale príde mi viera,celkom zaujímavá. ..práve vďaka negatívnej skúsenosti ,vidím aj tie pozitívne ktoré by som si ja predtým nevsimla ani omylom teda
@lujza123 ten pán sa tak správal ako opisujes ja nemám skúsenosti s cirkevnými pohrebníctvo a celkovo ,možno tu pre niekoho otázka 15 ročnej,ale teda mna to ozaj prekvapilo,zaujalo,nepoznam až tak tieto zvyky a ľudí som podľa toho neurcovala,preto ma reakcie toho pána tak dostali a nielen mna,to by človek musel zažiť aby to asi pochopil ,,,
@anjeli_k keď to čítaš asi ich mas ,mna to zaujalo,teba záujme recept,strikovanie,chudnutie čokoľvek iné ,je na tom niečo zlé ?

@yollanda hmm aj ja takych poznam, tzv 'veriacich' ale to ma neodradilo, ja som si vytvorila k cirkvi a Bohu svoj vlastny vztah, nesudim Bibliu ani krestanske ucenie podla ludi alebo podla toho kto sa ako sprava, ved veriaci neznamena automaticky osvieteny. Niektori si myslia,ze su veriaci, ale maju od toho hodne daleko.. Takze nezatracovala by som uplne vsetko co hlasa katolicka cirkev..staci keby sme sa vsetci spravali ako volakedy Jezis a bol by raj na zemi..