icon

Kto by mal platiť školné nevlastnej dcéry?

17. feb 2025

Dobrý deň,

chcem sa spýtať na názory nezainteresovanych, možno mi to pomôže otvoriť oči.
S manželom sme sa vzali asi pred 3 rokmi, máme dvojročného syna. Manžel má z prvého manželstva 18 ročnú dcéru, ktorá bola doteraz v striedavej starostlivosti, po dovŕšení plnoletosti žije s nami. Jej mama, teda manželova ex, žije roky so svojím druhým manželom (ktorý bol príčinou rozvodu) a s mojím manželom vôbec nekomunikuje.
Moja nevlastná dcéra by chcela ísť študovať do zahraničia a vypočítali sme, že mesačné náklady by boli okolo 650 eur. Štúdium v zahraničí plne podporujem a aj jej rada akokoľvek pomôžem.
Jej mama sa ale vyjadrila, že nie je ochotná finančne sa podieľať na štúdiu dcéry, že by jej radšej kúpila nejaký byt a za tie ušetrené peniaze by splácala hypotéku.
Keby sme museli financovať celé štúdium, máme na to prostriedky, ale tiež splacame hypotéku na dom a mínus 650 eur mesačne by sme pocítili minimálne tak, že by sme nevedeli skoro nič ušetriť.
A mne sa to celé zdá nefér.
Síce zarobíme nadštandardne, ja asi o 1/3 viac ako manžel, lebo robíme v podstate na rovnakej pozícii, ale ja v zahraničí. Na druhej strane si hovorím, že keď s tým budem súhlasiť, tak znížim životnú úroveň celej rodiny, lebo nejaká pani sa rozhodla, že si kúpi byt.
Myslím, že na výdavkoch na dieťa sa majú podieľať obaja rodičia a zdá sa mi nefér, že môj muž, resp. my máme platiť za vsetko

Strana
z7
guudy
17. feb 2025

Aj dospele dieta ma narok na vyzivne od oboch rodicov po dobu studia. Takze je sice pekne, ze mame sa to nepaci, ale na vyber mat nebude ;)
Ak sa nedohodnu dcera - mama, dcere ostane jedina moznost, riesit to sudne. Nic neobvykle..

katica06
17. feb 2025

Dospelé študujúce dieťa môže požiadať o výživné rodiča(oboch rodičov) súd určí výživné ak matka nebude chcieť platiť dá sa vymáhať. Samozrejme dohoda všetkých strán je vždy lepšia cesta

zuzanka.zuzu
17. feb 2025

chceš radu ktorá sa ti nebude páčiť lebo "to nebude fér"? vy jej plaťte plné štúdium, mama nech jej kúpi byt 😉 keby to bola tvoja bio dcéra tak si rada znížiš štandard rodiny kvôli budúcnosti dieťaťa 🤷

PS: nechcite dosiahnuť stav že dcéra dá matku na súd 🙈 neverím čo tu čítam, to každý má doma také nahovno pomery? 🙈 každý by sa len súdil? nikto už rodičovi pomaly ani pohár vody nepodá

krasneleto
17. feb 2025

toto je podla mna vylucne v pravomoci a rozhodovani rodicov- myslim ze tích skutocnych.. ja nebudem takisto diskutovat s exmanzelovou priatelkou, ani on s mojim priatelom o veciach, ktore sa tykaju nasej dcery... mam za to, ze jej mama pokial nie je v kome a ma iba vizial kupy bytu.. tak bud otec nech plati studium a mama byt... alebo dievca nepojde studovat, pretoze matka to takto nevidi a cela suma sa vyrazne dotkne rozpoctu, ktory tvoris aj ty... a ano je to nefer, pretoze sny a tuzby deti by mali predovsetkym plnit rodicia

krasneleto
17. feb 2025

@guudy samozrejme , ze bude... to kde by sme skoncili, keby som bola povinna zaplatit dcere studiou, hoc s tym nesuhlasim a financne na to nemam... a riesit to sudne? prepac, ale som sa pobavila.. si poviiny zivit dieta do 26 rokov pokial studuje, neznamena to, ze si povinny platit studium v zahranici...

autor
17. feb 2025

@guudy
Tomu sa manžel chce vyhnúť, nechce traumatizovať dcéru, už pred 7 rokmi počas rozvodu to celé zle znášala a mame doteraz neodpustila, že si našla priateľa.

krasneleto
17. feb 2025

@katica06 pravdepodobne sa bavime ale o sume vyssej ako je vyzivne same

maryetta
17. feb 2025

Co hovori dcera na ten byt?
Ako je to sice dobry umysel. Ale ak chce teraz studovat tak aj jej bio mama by mala mysliet na toto.

autor
17. feb 2025

@krasneleto
To je aj môj návrh, že nech sa rodičia dohodnú, na akú školu majú. Keď na to mama nemá, dá sa študovať aj na Slovensku.

krasneleto
17. feb 2025

no mam za to... bud na to maju obaja rodicia a podporia ich dceru, alebo dcera bude studovat na svoje naklady, ruky nohy ma asi zdrave, alebo najde skolu na slovensku. rozhodne som proti tomu, aby biologickeho rodica suploval niekto iny...

kavasmliekom
17. feb 2025

Dievča je plnoleté, nech si žiada výživné aj od matky aj od otca

luccija
17. feb 2025

@krasneleto prečo?veď sa to dotkne ich novej rodiny, tak ma do toho čo hovoriť.Len, aby ku kúpe bytu vôbec prišlo a nie sú to len reči ex manželky.
Ak sa nedá dohodnúť nech to dajú na súd.Ona kúpi byt dá ho do prenájmu náklady nula a vy si budete ukrajovať z rozpočtu.V prvom rade by ju mali podporovať v štúdiu.

krasneleto
17. feb 2025

@luccija ano tak som to myslela, ze hovorit to do toho urcite ma.. ale financovat, pardon za mna nie...

lienka.7
17. feb 2025

@autorka uplne jednoducho, bude študovať na SK. Vec vybavená.

krasneleto
17. feb 2025

@kavasmliekom a vyzivne na dospelu osobu je podla teba na akej urovni? 800-1000 € ?

guudy
17. feb 2025

@krasneleto draha, pisem o vyzivnom pre dospele studujuce dieta. Co si s tymi peniazmi dcera spravi (napr z nich bude ciastocne hradit studium v zahranici) je len jej vec🙄

h2
17. feb 2025

@guudy Práveže na výber mať bude. Vyživovacia povinnosť je niečo iné, než platiť školu v zahraničí, mnohí rodičia si to nemôžu dovoliť platiť, ani ako nerozvedení.
(Teraz to z môjho príspevku vyzerá, ako keby som bola proti tomu, ale to nie som, ja byť na mieste autorky, tak bez mihnutia oka muža podporím v tom, nech to dcére zaplatí.)

kavasmliekom
17. feb 2025

@krasneleto podľa súdu, z vlastnej skúsenosti, štúdium na Slovensku, plus podnájom, 600e. 300matka, 300 otec. A zvyšok bohužiaľ, aké nároky, také úsilie musí vynaložiť.

katulienkax
17. feb 2025

Výživné si dcéra žiadať môže , ale neviem či štúdium v zahraničí nie je nadstandard a nemusí od mamy dostať koľko si vydupe. Ani ja som neštudovala v zahraničí, moji rodičia na to nemali a nie sú rozvedeni, lebo proste nemôžem chcieť čo sa nedá splniť.

krasneleto
17. feb 2025

@guudy ale nikde nie je napisane, ze musi studovat v zahranici a ja to som povinna platit... ja som do 26 rokov povinna sa starat o studujuce dieta, ale ked to bude napriklad len roztopasnost mojej dcery, tak chcem vidiet ako ma sud donuti platit studium v zahranici, najma ak moje prijmy takuto sumu nepovolia
@kavasmliekom ale tu je iba studium 650€...

kristinka92
17. feb 2025

A to kde žijete že jej chce kúpiť byt? Keď naňho nemyslela doteraz, to ho dokáže kúpiť za tých 5rokov štúdia? Podľa mna to je len kravina ktorú exmanželka povedala, ale reálne ju asi ani neuskutoční a žiadny byt nebude. Takze buď štúdium na SK škole, náklady na polovicu aby to bolo fér, alebo zahraničie s nejakým štipendiom/brigadou. Mne sa tiež zdá nefér aby ste vy všetko teraz platili, nedokázali si nič ani odlozit a ex skončí iba pri planých sľuboch.

guudy
17. feb 2025

@h2 ale ved pisem o vyzivovacej povinnosti…nie o tom, ze ma platit dcere nieco, na co nema.

krasneleto
17. feb 2025

@guudy vyzivovacia povinnost je studium v zahranici? dufam, ze sa teda dozijem toho, ze si moje dieta vymysli studium v amerike :D

guudy
17. feb 2025

@krasneleto prosim ta, este raz. Pisem, ze vyzivne jej mama aj otec platit musia! A dcera si s tymi peniazmi moze nalozit ako uzna za vhodne, kedze je dospela. Ak jej z toho vyjde studium v zahranici, alebo si k tomu bude musiet na to privyrabat, tak je to jej vec.

guudy
17. feb 2025

@krasneleto boze, ty fakt nevies citat s porozumenim…

kavasmliekom
17. feb 2025

@krasneleto ale ja nepíšem že jej majú platiť štúdium, píšem, že ona si môže žiadať výživné a zvyšok si musí rozmyslieť, či chce študovať, alebo aj jest. A musí k tomu prispieť aj sama. Samozrejme, že nie som povinná teraz dcére platiť stáže v Amerike, lebo ona chce, a ja pôjdem na ulicu kvôli tomu.

bonboniera
17. feb 2025

@zuzanka.zuzu matka nie je ochotná investovať do dcérinho vzdelania 300€ mesačne ale rodičovi nikto pohár vody nepodá? Prosim?

krasneleto
17. feb 2025

@guudy pokoj... tu sa ale nepise o vyzivnom, ale zaplateni studia...

autor
17. feb 2025

Ešte aby som to doplnila. Exmanželka zarába približne toľko isto ako manžel, takže tam nie je finančný problém. Výživné doteraz stanovené nemali, lebo sme mali striedavú starostlivosť a dcéra žije už 10 mesiacov len s nami, lebo sa tak rozhodla. Výživné od matky nedostáva žiadne, lebo tá tvrdí, že veď "my na to máme".
Ale pravda je taká, že na to máme najmä vďaka môjmu platu.
Dcéra je inak skvelá baba, športovkyňa, perfektná sestra svojmu malému bratovi, občas brigáduje, aj doma pomôže, máme sa veľmi radi.
Jediný môj problém je to, že v tom cítim nejakú "vychcanosť". Exmanželka kúpi byt, teraz tvrdí, že ho potom neskôr prepíše na dcéru...no ja neviem.
Nemáme len dcéru, ale aj syna. Mám jeho ukrátiť o životný štandard len preto, lebo sa mama jeho sestry nechce dohodnúť? Keby aspoň navrhla, že zaplatí tretinu. Ale ani to nie.

h2
17. feb 2025

Autorka, aby sme sa tu zbytočne nedohadovali, platí matka dievčaťa aspoň niečo? Keďže jej dcéra žije u vás, mala by posielať na ňu tvojmu manželovi peniaze. Posiela? Koľko?
Už vidím, písala som skôr, než sa objavil tvoj príspevok. V tom prípade by som trvala na tom, aby platila na dcéru aspoň nejakú sumu! Veď predsa aj keby dievča nešlo študovať do zahraničia, ale zostala by na Slovensku, tak niekto ju musí živiť, kým študuje. A prečo len vy???!

Strana
z7