icon

Kto by mal platiť školné nevlastnej dcéry?

17. feb 2025

Dobrý deň,

chcem sa spýtať na názory nezainteresovanych, možno mi to pomôže otvoriť oči.
S manželom sme sa vzali asi pred 3 rokmi, máme dvojročného syna. Manžel má z prvého manželstva 18 ročnú dcéru, ktorá bola doteraz v striedavej starostlivosti, po dovŕšení plnoletosti žije s nami. Jej mama, teda manželova ex, žije roky so svojím druhým manželom (ktorý bol príčinou rozvodu) a s mojím manželom vôbec nekomunikuje.
Moja nevlastná dcéra by chcela ísť študovať do zahraničia a vypočítali sme, že mesačné náklady by boli okolo 650 eur. Štúdium v zahraničí plne podporujem a aj jej rada akokoľvek pomôžem.
Jej mama sa ale vyjadrila, že nie je ochotná finančne sa podieľať na štúdiu dcéry, že by jej radšej kúpila nejaký byt a za tie ušetrené peniaze by splácala hypotéku.
Keby sme museli financovať celé štúdium, máme na to prostriedky, ale tiež splacame hypotéku na dom a mínus 650 eur mesačne by sme pocítili minimálne tak, že by sme nevedeli skoro nič ušetriť.
A mne sa to celé zdá nefér.
Síce zarobíme nadštandardne, ja asi o 1/3 viac ako manžel, lebo robíme v podstate na rovnakej pozícii, ale ja v zahraničí. Na druhej strane si hovorím, že keď s tým budem súhlasiť, tak znížim životnú úroveň celej rodiny, lebo nejaká pani sa rozhodla, že si kúpi byt.
Myslím, že na výdavkoch na dieťa sa majú podieľať obaja rodičia a zdá sa mi nefér, že môj muž, resp. my máme platiť za vsetko

guudy
17. feb 2025

@krasneleto no a ja pisem od prveho prispevku o vyzivovacej povinnosti, z ktoreho si dvera moze platit studium, kde len chce🙄🙄🙄. Ak chce do zahranicia, tak pokojne moze, s vyzivnym od oboch rodicov…

Alebo teda dcera ma podla teba pytat od rodicov peniaze na studium (intrak, strava, cestovne…) a vyzivne zvlast?? Asi tazko, ze?

krasneleto
17. feb 2025

tak ako pises.. treba maminke pripomenut, ze kto na to ma alebo nema nie je rozhodujuce, pretoze sud rozhoduje podla toho ako na to maju obaja... dcera zije s vami, mamicka nech plati... v tomto pripade by mohla prist teda k akotakemu vyzivnemu, co by pre vas mohlo znamena mensi naklad na studium a priniest pohodlnejsiu situaciu. mamicka evidentne tazi z toho, ze vy na to mate

krasneleto
17. feb 2025

@guudy ano... pokial to vsak nepokryje, tak to asi nepojde...

simca06022011
17. feb 2025

Dcera si moze normalne podat navrh na sud a ziadat si polovicu od matky... uz to nebude posielat otcovi, kedze dcera je plnoleta, moze si vyzivne riesit vo svojom mene.

guudy
17. feb 2025

@krasneleto naozaj necitas moje prispevky, pisem, ze jej vyzivne pokojne moze pokryt cast najladov na studium v zahranici a zvysok si privyrobi mlada…

guudy
17. feb 2025

@simca06022011 nie moze, ale musi ;)

cafelatte
17. feb 2025

Mňa len z príspevku upútalo že máte 2 ročného syna a ty pracuješ v zahraničí?

V zmiešaných rodinách je to o dohode, ak ex na to nemá a otec chce školu platiť, tak nech platí. Nie je rodičovská povinnosť hradiť deťom štúdium v zahraničí, je to dobrá vôľa tych ktorí maju peniaze.

zobaka
17. feb 2025

myslim, ze to sa musi rozhodnut tvoj muz s jeho ex, 650 eur mesacne je extremne vela, teda pre niekoho, ty uz musis zvazit ci sa chces na tom podielat

karolinakr
17. feb 2025

aky byt prepíše na dcéru ? a jej priateľ nemá deti? v prípade smrti budú dediť aj oni, aj manžel a dcera žiadny byt nedostane v plnej sume len tak a odvolavať sa na to, že vy na to máte? tak ona sa nemusí podielať na ničom? 300eur na každého je ferovejšia ponuka ako slubovat nejaky byt, z ktoreho dcera na koniec uvidí len šestinu

autor
17. feb 2025

@cafelatte
Áno, pracujem už polroka, ale len jeden deň v týždni som v kancelárii vo Viedni, zvyšok normálne na Slovensku. Dá sa to skĺbiť, len to chce sakra dobré plánovanie🙂

autor
17. feb 2025

@zobaka
Ja len nechcem ukrátiť syna. S mužom sa snažíme niečo vybudovať a je mi ľúto, že sa nám nepodarí posunúť sa ďalej len preto, lebo jeho bývalá nemá záujem o dohodu. Na druhej strane nechcem ukrátiť ani dcéru, je veľmi talentovaná a zaslúži si tiež to najlepšie.

alkoholik
17. feb 2025

Hm tazka otazka. Tak nech kupi byt TERAZ a napise ho rovno na dieta a ja budem platit skolne. Nazory nech ide na SR skoly si prosim nechajte pre seba... SR ako krajina ide do p... len vdaka zmysalniu seniorov a ludi ktori si myslia ze volit napr SNS sa na Slovensku nieco zmeni. Kazdy clovek co ma nieco v hlave a na ucte bude podporovat svoje deti aby isli prec zo Slovenska. Kazde € co v zivote zarobim budem investovat do buducnosti deti aby isli prec.
Prosim volici SMERU, SNS,HLASU kde su lacne potraviny,energie a kopec tych nerealnych zvastov co vam naslubovali. Dochodcom dame sice 13 dochodok ale pocas roka si ho zoberieme spat 2x. Jedina super vec na SR ze sem zo zahranicia idu len krajiny ktore su natom omnoho horsie. Tak sa nemusime bat vychcanych moslimov vyuzivajuci system. Dakujem p. Fico za tuto jednu jedinu vec.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
h2
17. feb 2025

No tak ak je bio mamička takáto, s prepáčním, sviňa, že vlastnej dcére nechce dať vôbec nič, s tým, že nech sa stará o ňu radšej "macocha", ktorá si to môže dovoliť, tak na mieste dcéry normálne žiadam o výživné. Aj 150-200 € je lepšie, ako nič.

patus_2
17. feb 2025

A chce dcéra študovať odbor, ktorý na Slovensku nie je?

sidicek
17. feb 2025

Ak jej ten byt naozaj kupi tak prečo nie ? Matka zabezpečí dcere bývanie a vy vzdelanie z dlhodobého hľadiska to je pre vás celkom výhodné. Dcéra si môže časom privyrobiť a cast nákladov si môže hradiť a po škole nebudete musieť riešiť pomoc s bývaním. Platiť hypotéku ako zamestnaná vysokoskolacka zvládne urcite.

luccija
17. feb 2025

To neznamena, keď sa rozhodla bývať u vás, že matka nemusí nič platiť.Toto by ste mali riešiť ako prvé.Ved tiež sa stravuje, oblieka, precestuje ..ale ego ex zeny zaúradovalo.Chcela si ísť k nim, tak nech macocha platí.

simca06022011
17. feb 2025

@guudy netreba ma chytat za slovicka ;)

vikiki29
17. feb 2025

@sidicek lenže mamička plánuje ten byt prepísať na dcéru “až potom neskôr”. Je vydatá, čiže byt bude pravdepodobne v BSM s jej novým manželom. A vzhľadom na to, že sa vyhýba výdavkom na dcéru, je dosť možné, že to “neskôr” nikdy nenastane a zámer kúpiť “dcére” byt je len špekulácia. A ona si proste len zabezpečí investičný byt.

guudy
17. feb 2025

@patus_2 to nemusi byt podstatne. Ak je sikovna, skoda nevyuzit potencial na lepsej Uni v zahranici.
Moja starsia uz dostudovala v zahranici informatiku a mladsia pojde tiez informatiku. Kvoli urovni skol.

fairyy
17. feb 2025

vo vasom pripade by som tej dcere povedala, ze nech to riesi cez sud a ziada vyzivne od oboch rodicov napriek tomu, ze otec a ty sa podielat chcete... ved ked urci sud menej, stale jej mozte dobrovolne dat viac...aj ked si myslim, ze vyzivne od oboch rodicov urcene sudom bude dostatocne na to studium, kedze spominas, ze maju rodicia dostatocne vysoke platy...aj matka natolko, aby si mohla kupit byt 🙂

guudy
17. feb 2025

@simca06022011 no, prave je fajn pisat presne, lebo to moze popliest autorku, ze by mohli vyzivne vybavit namiesto dcery (kedze pisala, ze dcera ma z rozvodu traumu) 🙂

guudy
17. feb 2025

@vikiki29 suhlasim, byt od mamy je len prislub, k realizacii to ma daleko…a mozno k tomu nedojde vobec

karolinakr
17. feb 2025

a čo brigada? keby ste jej dali 300 a ona by si 300 zarobila sama? je to reálne?

lenkakravcova
17. feb 2025

A to v ktorom štáte stojí štúdium 650€ mesačne pre študenta?
Najčastejšie Slováci študujú v ČR. Škola je tam bezplatná. Internát v Prahe 200€, strava 150€. Dajme tomu MHD 50€.
A aj brigádovať sa dá.. či? Štipendiá existujú..
Ak by veľmi chcela, bude hľadať možnosti ako to zvládnuť.

h2
17. feb 2025

@lenkakravcova No tak zjavne to bude inde, než v ČR.

luccija
17. feb 2025

@lenkakravcova to môže byť kdekoľvek Anglicko, Holandsko a rataj aj študijné materiály, cesta tam a späť, oblečenie aj tých 650 eur bude málo.

autor
17. feb 2025

@patus_2
Je aj na Slovensku, ale kvalita je v UK lepšia

guudy
17. feb 2025

@luccija anglicko urcite nie ;)
Tam je len skolne cca 25000£/rocne ;)
Holandsko jedine nejake male mesto. Tipujem skor Nemecko, mensie mesto.

guudy
17. feb 2025

Autorka, kde teda je ta Uni, kam by chcela ist?