icon

Kto rozbíja rodinu?

kristina462
13. dec 2015

Ahojte, veľmi mi záleží na mojej rodine, nechcela by som ju rozbiť (máme tri deti), ale s týmto si už poradiť neviem. Môj muž mi stále vyčíta, že nerešpektujem to, že je žiarlivý , že viem čo mu vadí a stále to robím. Že porušujem jeho pravidlá, prekračujem jeho hranice, za ktoré on už nemôže ísť. Tie pravidlá podotýkam stanovil on. Robí tak odkedy sa poznáme, týka sa to môjho obliekania. Podotýkam, že nie som vulgárna, nenosim žiadne veľké výstrihy , ani minisukne . Proste normálne veci, ktoré sa mi páčia, ktoré mi sedia. Stále mi hovorí, že na koľko vecí už prestal žiarliť, čím všetkým si už musel prejsť, že mne to stále nestačí. A ja som si tým nemusela prejsť? Vadilo mu napr. keď mi vykuklo ramienko na podprsenke , keď som si obliekla tričko bez rukávov, látka na tričku nemohla byť ani trošku priesvitná, keď mi vykukli nohavičky z riflí a podobne. Bolo toho dosť, proste zakaždým keď som sa tešila, že budem s ním, tak ma schladil, že som nevhodne oblečená . Takisto mu vadilo, že niekto napr, do mňa drgol na ulici alebo v autobuse, že som si to mala všimnúť. Pod košeľu alebo blúzku , mám nosiť tielko. Viem, že som si
to mala vtedy zvážiť, koho si beriem, ale vtedy u mňa vyhrala zalubenost a imponovalo mi, že je slušný a zodpovedný, že nepije a nefajči, že je inteligentný , pekný ,... Situácia sa vyhrotila tento rok. Boli u nás na návšteve susedia a s nimi 14 ročný syn, sedela som v kresle, že sa mi bolo vidieť pol zadku, už som videla, že pení, lebo ma šťuchol do nohy, aby som si tie rifle hneď potiahla hore. Proste sfucaný mesiac. Keď začali prázdniny , bola som s deťmi pri bazeniku za bytovkou (bývame v malej bytovke , s uzavretým dvorom), bolo horúco, tak som si dala dole tielko, bola som v plavkách a kratasoch . Tak nadával, že či som na kúpalisku, že to je iné, lebo ma všetci ocumuju z okien. Že na verejnom kúpalisku je to iné, tam sú všetci v plavkách. Keď sme na kupku , tam mi zase plavky nesedia, že sú strihané do sikma , že sa mi odtahuju od tela a vidieť až do žalúdka, išiel mi to aj fotiť, to ma strašne urazilo . Že budem vidieť, ako bude on chodiť oblečený , aby som vedela, čo to je ziarlit . Že sa strašne radikalizujem , že som sa zmenila. Jasne som mu povedala, že aby sa už takto ku mne nespraval , že vzťah je o niečom inom. Že ak sa nezmenim , tak rozbijem rodinu a on bol ku mne dobrý, že len toto odo mňa žiada, aby som si ruku vystrihy dávala, keď sa sklanam , aby mi zadok nevykukol , .... Napísal mi, že mám 10 minút na rozmyslenie , lebo mi začne robiť zle. Poslala som sms jeho mame , že sa mi vyhráža, zastala sa ho. Dokonca sa urazila , ako si to dovoľujem jej písať, že ona svojho syna vychovala super. K našim chodil celé leto, že mi majú dohovoriť, aby som ho pochopila, naši už toho majú dosť, vedia aký je ziarlivý, tak mu povedali, že nech sa rozideme . To urazilo jeho. Na Vianoce sa vždy striedame u jeho mamy a u našich. Tento rok povedal, že on ma tam len odvezie, ale k našim nepôjde, lebo mu ublížili. Celé leto tam chodil, že veď on vôbec nemá veľké nároky, už sme boli všetci z neho hotoví. Prosím Vás, poraďte mi, lebo k terapeutovi nechce ísť, mám si zvyknúť , že on je taký, a že budem ľutovať, akého dobrého muža som mala. A ako to mám zariadiť na Vianoce, ja som bola naposledy u jeho mamy , nechcem aby boli naši sami , ale nechcem im ani pokaziť Štedrý večer. Nechcem si raz vyčítať, že moje deti vyrastaju v neúplnej rodine. Po prázdninách som sa vrátila, ale nič sa nezlepšilo. Stále mi vyčíta, že kedy už pôjdem do práce. On zarobí dobre. Zase nechcem ostať teraz 5 rokov doma, ale jednak neviem či to má význam si hľadať prácu tu , či mám právo zmeniť deťom prostredie, a jednak sa ešte necítim na to, že by som pri troch deťoch hneď zvládla nástup do práce.

mata128
2. jan 2016

@gviera vies co,nieco mi to dalo,ked som v tom vyrastala...nikdy by som nedovolila,aby sa ku mne niekto tak spraval....som vdacna,ze mam takeho muza,akeho mam....asi preto u muza uznavam ine hodnoty,ako majetok,peniaze

gviera
2. jan 2016

@mata128 To som rada, že ťa to nepoznačilo na celý život. Prajem ti všetko dobré.

esterba
2. jan 2016

@kristina462 musim napisat, aj ked po funuse, uz ti tu dobrych veci nastastie popisali 🙂 no takto... Ja sa tiez obliekam velmi konzervativne, ramienko, nohavicky nehrozia, v podstate aj v lete spagetove ramienka vynimocne na chatu, vzdy aj v lete pancusky, sukne najmenej po kolena, nohavice skoro nenosim. Ja mam aj take povolanie, aj sa mi to paci, aj sa tak citim dobre. ALE toto rozhodne nemusi a nevyhovuje kazdemu a tiez si pri bazene cez seba neprehodim vrece a na chatu s pritelmi pribalim tie saty na spagetovych ramienkach aj pidisortky. Co je vsak najhlavnejsie, tu nejde o nejaky ustupok typu "prosim, vytlacaj zubnu pastu od konca" a ked to splnis, tak to tym skonci. Som si ista, ze toto je ten typ, ktoremu podas prst a chce celu ruku, aj druhu a obe nohy.

timea7
2. jan 2016

@mijo53 nehnevaj sa, ale čítaš si to po sebe? Píšeš - každý si dá bazénik za dom a tam môže byť v plavkách, veď zakladateľka témy bola pri bazéniku vo dvore, nie pred činžiakom. Aby sa prispôsobila? Patologickému žiarlivcovi? To sa ako dá? Za každú cenu zotrvať v manželstve? Prepáč, ale do každej témy vsúvaš svoj špecifický pohľad na svet, samozrejme, máš na to právo, toto je diskusné fórum, ale nevadí ti, že je takmer vždy iný ako ostatné? Nemáš pocit, že aj iný názor ako tvoj môže byť pravdivý a správny? Čo už len čaká zakladateľku témy, ak by sa mužovi prispôsobila? Život, kde má právo držať hubu a krok. Po boku muža, ktorý ju neustále buzeruje, neľúbi ju a striehne na každý jej krok a pohyb, aby ju mohol zvoziť. Pri takomto type žiarlivca nepomôže ani keby chodila celý rok v teplákoch zapnutých po krk, nájde si niečo iné. Rozvádzať sa za každú blbosť určite nie, ale žiť so žiarlivcom, alkoholikom, gamblerom.....ani náhodou.

dana_l
2. jan 2016

@kristina462 tuna je len jedna rada. on musi ist na liecenie kvoli jeho chorobnej ziarlivosti. ak nepojde tak sa ty musis rozhodnut - ostat s nim a bude sa to len zhorsovat alebo odist od neho aj s detmi.

esterba
2. jan 2016

@kristina462 a co som este chcela a zabudla napisat je, ze toto urcite nie je vecou jeho zasadovosti a presvedcenia, ze sa mas obliekat a chovat ako dama. Taky muž by si zenu, ktora tieto hodnoty uz na prvy pohlad nevyznava a nezdiela, nikdy nezobral. Ani by si ju nevsimol.Toto je čira ziarlivost.

mijo53
2. jan 2016

@timea7 vieš čo Ti poviem, možno môj názor je špecifický, ale vôbec nemám úmysel niekoho poučovať. Čo sa týka oblečenia, obdivujem ženy, ktoré sa vedia elegantne, pekne, moderne obliesť. Ja keď vidím niekoho, kto má rifle, kde mu ozaj vidno pol zadku, mne je na grc, je to tak isto aj pri tričkách, z ktorých dobre že prsia nevyskočia. Celý život som mala takého zamestnávateľa, kde všetko muselo byť tip - top, žiadne priesvitné veci, kde by podprsenku bolo vidno, alebo výstrih taký, že sa zohneš a vidieť do žaludka a pritom je to nadnárodná spoločnosť , ďalej chodím do kostola, kde tiež si ja osobne dám zaležať, aby som neohoršovala, tam tiež platia určité pravidla. Chcela som len poukázať na to, že ak sa to jej manželovi nepáči, tak načo ho provokuje. Jemu by sa jasne, že nepáčili ani tepláky po krk. To je môj názor, prísne pravidla, ktoré sa v dnešnej dobe veľmi ľuďom nepáčia. Pokiaľ ide o bytovku s uzatvoreným dvorom, to je iné ako dvor pri dome, domy sú od seba oddelené, majú maximálne 1 poschodie, nie ako bytovka, väčšinou je pri dome nejaká prístavba a tak susedia nič nevidia. Reagovala som len na tento príspevok, nečítala som príspevky, kde okopávala zemiaky . Vieš ja som konzervatívny človek, mám ďaleko k liberálom,mám rada pekne oblečených ľudí. Neodsudzujem ľudí, ktorí majú iné názory

timea7
2. jan 2016

@mijo53 ty ale stále odbiehaš od skutočného problému, ona ho nijako neprovokuje, oblieka sa normálne, ako každá mladá žena. Tretí krát ti píšem, že tu nie je problémom obliekanie, tu je problémom patologická žiarlivosť. Ja s tebou súhlasím, že sa na určité miesta treba adekvátne obliecť - či už do kostola, na spoločenské udalosti, do zamestnania len vtedy, ak si to jeho charakter vyžaduje. Nemá to nič spoločné s oblečením na voľný čas a ak by ma muž buzeroval, že si mám dať pod blúzku alebo tričko tielko, tak by som sa mu vysmiala. Nechápem ale čo je také hrozné na tom, ak ma susedia vidia vo vrchnom diele plaviek a šortkách. 19.storočie už dávno skončilo. Najmä minulé leto, keď boli skoro stále teploty nad 35-38 stupňov. Že si konzervatívny človek, to som postrehla už v iných témach, ale uvedom si, že ostávaš so svojim názorom sama. Prepáč, ale vťahuješ skoro do každej témy vieru, ale každý má právo žiť podľa toho, ako chce. Nikdy s tebou nebudem súhlasiť v tom, že veriaci ľudia sú lepší, alebo ich život je lepší. Ani v tom, že sa má žena slepo prispôsobiť mužovi, že nemá mať vlastný názor, že má robiť všetko preto, aby bol spokojný on a na to, že by mala byť v manželstve spokojná ona, má zabudnúť. To sú práve tie skostnatelé názory, mohutne podporované cirkvou, len aby sa manželstvo zachovalo. Že je v ňom niekto nešťastný, utláčaný, nie je podstatné. Veď čo by ľudia povedali? To je to pokrytectvo, ktoré mi vadí. Ja tiež neodsudzujem ľudí, ktorí majú iné názory, vekovo som ti zrejme blízko, ale som zásady - ži a nechaj žiť. Vulgarizmus a vyzývavosť v oblečení mi vadí, ale tričko na ramienka považujem za normálnu súčasť letného oblečenia, ak teda žena nemá 120kg. A ešte taký detail, neposudzujem ľudí podľa ich oblečenia, vzdelania, výzoru, viery, ale podľa toho, ako som sa v ich spoločnosti cítila.

kristina462
autor
2. jan 2016

@jeannna toto povedz môjmu mužovi, ja som z toho vedu nerobila

kristina462
autor
2. jan 2016

@mijo53 milá mijo53, bývali sme aj v dome, tam mu to tiež vadilo, priesvitné veci nenosim, ramienko na podprsenke mi netrci celý čas, ale sa len zosmykne, rifle bedraky nenosim, tiež mám rada elegantnu módu, myslela som len náhodne vykuknutie
Gatiek z rifli

kristina462
autor
2. jan 2016

@timea7 ďakujem ti veľmi, tvoje názory presne vystihuju to, ako to vnímam aj ja, ináč som tiež veriaci človek a veľmi si dávam pozor, na akú príležitosť sa obliekam.

kristina462
autor
2. jan 2016

@timea7 ináč aj psychologicky hovoria každá ináč, čo som počúvala iné príbehy, oni si otestujú v poradni partnerov a apelujú na toho, ktorý je prispôsobivejsi

timea7
2. jan 2016

@kristina462 ty si bola u nejakej? Choď aj bez manžela, lebo jeho tam zrejme nedotiahneš, choď aspoň dvom, aby si počula dva rozdielne názory. Podstatné je ale, čo chceš ty, ako to vnímaš ty.

mijo53
2. jan 2016

@timea7 nikdy som nepovedala, že veriaci ľudia sú lepší, alebo žijú lepší život, neberiem nikomu jeho názor, ale nedám si zobrať ani svoj. Cirkev je skostnatená pre mnohých, ale kresťanská Cirkev je tu 2000 rokov a nikto ju nepremôže, bola, je a bude. Čo bolo v 19. storočí, na čo konkrétne myslíš . Keby mnohí ľudia dodržiavali Božie aj cirkevné prikázania, nebolo by tu toľko tém zúfalých ľudí na MK Jedno z príkázaní je Cti otca svojho i matku svoju - mnohé tu nenávidia rodičov a rodičia deti, nezosmilníš - koľko tém je z tohto dôvodu, skutky milosrdenstva, poúčať nevedomých, dobre radiť pochybujúcim, tešiť zarmútených, hneď by polovica tém na MK bola fuč. Ja nikomu neberiem život, nechaj aj Ty mňa žiť, či to platí len opačne? Každý sa môže v živote potknúť, kôň ma 4 nohy a predsa sa potkne, ale kde je odpustenie. Ja nehovorím, že som ta najlepšia, najspravodlivejšia. Malo by to tak fungovať: muž opúšťa otca, matku a vinie sa k svojej žene, miluje svoju ženu a žena je poslušná svojmu mužovi, nemyslí sa to tak, že ho bude poslúchať, aj keď ju navádza na zle. A na záver si myslím, že nie som určite so svojim názorom sama

mijo53
2. jan 2016

@kristina462 ak je tak ako hovoríš, tak potom je to iné caffe, rozprávaj s ním a znova rozprávaj, choď k psychologovi, kňazovi, nech ide aj on, ja neviem, čo je žiarlivosť, ale poznám ľudí, ktorí žiarlili na manželky, ale postupne ich to prešlo

natalym
2. jan 2016

@mijo53 Ja rozumiem čo si chcela povedať. Mne tiež vadí keď 40 tnička hoc aj pekná sa vyoblieka do veku nevhodného oufitu. Mám švagrinú, má nejakých 33 rokov a do kostola si oblečie šaty čo jej takmer gaťky vykúkajú, je to nevhodné podľa mňa a basta. Človek by mal mať nejakú súdnosť. Tiež tielko je fajn na ulicu, na kúpalisko, ale nie na nejakú hoc aj malú spol. udalosť, ramená by mali byť zakryté. Ja som asi stará škola, ale ide ma dvihnúť, keď príde niekto na pohreb v lete, áno aj lete, v tielku, bez čiernych pančúch a minisukni, je to neúcta. Zase tiež ma ide šľak trafiť keď nejaká pomerne mladá žena chodí jak stará baba, v sivom, čiernom až ku krku. Možno má manžel jednoducho iný pohľad na obliekanie, možno by stačilo sa trochu zamyslieť.

mijo53
2. jan 2016

@natalym toto som presne chcela povedať, Ty jediná si ma najlepšie pochopila, presne tak, aj keď bude 50 stupňov C, čierne pančuchy na pohreb musia byť, proste všetko ma svoje pravidla a na všetko platí iný protokol. Ja som už dávnejšie postrehla, že Tvoje príspevky majú vyšší level

timea7
2. jan 2016

@mijo53 v 19. storočí bolo hriechom ukázať koleno. Ja skoro v každej téme píšem, že sa mi nepáči, že sa zo vzťahov vytratila úcta, z akýchkoľvek vzťahov, či už medzi mužom a ženou, rodičmi a deťmi, kolegami....ale nikdy nebudem súhlasiť s tým, aby manželstvo ostalo za každú cenu zachované. Vieš prečo nebolo toľko rozvodov? Áno, aj preto, lebo sa manželia snažili problémy riešiť a prekonať ich, nie od nich utekať, že manželstvo, vzťah muža a ženy brali ako vážne rozhodnutie, ale aj preto, lebo sa ženy báli - či už odsúdenia rodinou, cirkvou, preto, že nemali možnosť existencie bez muža, lebo na ňom boli ekonomicky závislé. Tie zástupy žien, ktoré zotrvali v manželstvách len preto, lebo nemali kam ísť, lebo by neuživili seba a deti by ťažko s tebou súhlasili, keď prežili život s tyranom, ktorý ich tĺkol, ožranom, bezcitným žiarlivcom...Áno potknúť sa môže každý, ale sme v téme, kde o potknutie nešlo ani náhodou.
Inak nepoznám jedného jediného žiarlivca, ktorého by to postupne prešlo, naopak, stupňuje sa to.

travnerka12
2. jan 2016
Používateľ travnerka12 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od travnerka12.

@timea7 ziarlivec ziarlivcom ostatne nafurt.. a vekom sa to stupnuje, nech by mu zena akokolvek ustupovala a robila vsetko co mu vidi na ociach ;)

timea7
2. jan 2016

presne tak, ako píšeš, je zavádzajúce sem písať, že časom žiarlivosť muža prejde, aj prvý príspevok na tejto strane hovorí o opaku.

mijo53
2. jan 2016

@timea7 no práve tí ožrani, týraní, žiarlivci, neverníci, majú ďaleko od Boha

timea7
2. jan 2016

@mijo53 to máš pravdu, ale prečo s nimi majú trpieť aj ženy a deti, ktoré majú možno k Bohu veľmi blízko?

mijo53
2. jan 2016

@timea7 no ešte jedna odpoveď a skončíme, lebo by sme to rozoberali veľmi dlho. Ježiš tiež bol nevinný a skončil na kríži. Tie ženy a deti sa budú veľa modliť a uvidia ten zázrak. Dobrú noc

timea7
2. jan 2016

@mijo53 to je tvoje vysvetlenie, tým ženám, čo sa večer čo večer triasli strachom je na dve veci....tiež nemám chuť pokračovať, tvoje názory sú mi vzdialené na míle. Pekný večer.

esterba
2. jan 2016

Ja len toľko - ďakujem všetkým mojim veriacim priateľom (a veru je ich dosť) za to, že mi neukazujú fanatickú tvár kresťanstva, za to, že mi nevnucujú svoj pohľad na svet, že pri spracovávaní myšlienok Biblie používajú zdravý rozum a nechápu ju len v jej doslovnom význame. Ďakujem, že ako ateista si v reálnom živote vďaka nim môžem zachovať ideu o tom, že náboženstvo môže mať a aj má pozitívny dopad na život a správanie človeka, hoci sama v Boha neverím a hoci viem, že sa v mene náboženstva dajú páchať aj strašné veci (kiež by blbé rady do života boli len to najhoršie). Ďakujem, že v reálnom živote bigotných kresťanov nepoznám.

jeannna
2. jan 2016

@kristina462 asi moj prispevok zostal nespravne pochopeny..... Rozvadzat sa netreba kvoli hlupostiam a na hlupostiach si netreba zakladat - tym som myslela postoj tvojho muza k obliekaniu - z mojho pohladu vec absolutne nepodstatna pre manzelstvo.

gviera
3. jan 2016

@kristina462 Od samého začiatku tejto diskusie som presvedčená, že si úplne normálna žena, ktorej nie je potrebné vysvetľovať ako sa vhodne obliecť, ani to čo sa patrí a čo nie /ako to tu niektorí nesprávne pochopili/. Problém má tvoj muž, a to nielen s tvojím obliekaním, ale celkovo má pomýlené myslenie. Tu Boh za teba nič nevyrieši, len ty sama sa musíš zariadiť podľa toho ako to cítiš. My ťa môžme len podporiť v tom, aby si zostala svojprávna - v tom zmysle, že sama budeš rozhodovať o svojom živote, podporiť ťa v tom, aby si krôčik po krôčiku získala späť svoje sebavedomie, aby si žila plnohodnotný život. V každej takejto ťažkej situácii veľmi pomôže pohľad nezainteresovaného človeka, ktorý sa na to pozerá z iného uhla, ktorý už v živote niečo preskákal. K psychologičke zájdi sama bez muža, dá sa to aj cez zdravotné poistenie - len ti treba doporučenku od všeobecného lekára.

kaiqiwioodd
3. jan 2016

@mijo53 keby sme dodrziavali to co vravi cirkev tak tu dnes max tak ryjeme do sutrov, sme mohli byt napred o 500 rokov vo vede
Viera je jedna vec, cirkev je ale ludska org. a. z historie vidime ze sa zneuzivala na mocenske a pol. hry a hromadila bohatstvo od ludi

janinka007
3. jan 2016

@kaiqiwioodd a do dnešného dňa sa na tom bohužiaľ nič nezmenilo 😉

timea7
3. jan 2016

@gviera absolútny súhlas, napísala si to veľmi dobre.