icon

Kúpa domu a neochota partnera

sylvi878
2. sep 2021

Ahojte, Mám taký problém, s priateľom sme sa rozhodli pre kúpu domu, že pôjdeme do všetkého spoločne. Problém nastal, keď som zistila, že mám by štvrtý rok a tým pádom by som musela platiť daň z nehnuteľnosti , plus by som musela vrátiť príspevok pre mladých... do 35 rokov. V banke mi odporučili byť zatiaľ nepredávat, pretože je to pre mňa max. nevýhodne... keby som musela odviesť daň aj vrátiť príspevok. Priateľ teda prišiel s nápadom, že vezme celú hypotéku na seba a tým pádom bude aj výlučnym vlastníkom nehnuteľnosti, ja s ním do hypotéky vstúpiť nemôžem, nakoľko mám svoju hypo na byt, tým pádom mám záväzok a stiahla by som ho dole, kvôli mojej hypo a príjmu, samému by mu to malo vyjsť. .a dám zatiaľ svoj do podnájmu a keď predám byt, tak ma zapise ako spoluvlastnícku.. co sú ešte skoro dva roky... Problém je jeho správani odvtedy. On a jeho rodina očakáva, že sa taktiež finančne budem podieľať na investíciách do domu, ktorého on bude výlučnym vlastníkom, veď to je jedno podľa nich na koho to je písané, keď sa dvaja ľúbia.... Priateľ to ešte zaklincoval, že ma zapíše, keď bude dieťa..nechápem, čo má dieťa spoločne so spoluvlastníctvom... Odvtedy to išlo dole vodou, ja som chcela investovať do domu ale pod podmienkou, že keď vybaví hypo, zapise ma ako spoluvlastnícku v podiele aký investujem....nešlo by o malú sumu.. cca 15000-20000€, že vraj to nejde, banka to nedovolí, viac som sa nedozvedela...co je podla mňa blbosť, ak to nie, chcela som aspoň zmluvu u notára, koľko som do toho domu dala, ani to nie, že vraj ponižujúce, on mi nič podpisovať nebudem... ako to si fakt niekto myslí, že niekto v dnešnej dobe investuje do domu, ktorý mu nepatrí...len tak na základe citov..nie sme manželia, nemáme deti.. keď by som mu pomohla len tak, môže ma kedykoľvek vyhodiť a ja sa môžem ísť sťažovať na lamparen, že som tiež investovala do domu. Zvyšok by som doinvestovala po predaji môjho bytu, keď nebudem musieť platiť daň, zatiaľ by bol môj byt v podnájme. Potom prišiel s tým, že mám ten byt predsa predať v hotovosti... aby som obišla platenie dane z nehnuteľností, to som odmietla, nebudem čakať, kým zaklope niekto z daňového ...na dvere, že som nezaplatila daň..z bytu. Od tej doby partner ochladol, nakoniec som sa dozvedela len toľko, že som ho zradila a vo všetkom nechala samého... až sa so mnou pred týždňom rozišiel, že už nie som súčasť plánu... pritom on sám ma od všetkého odstavil, keď prišiel za mnou s tým, nech nechám byt v podnájme..ale dohodnúť sa na financiách ferovo, to už nie, nikdy by som neinvestovala do niečoho, o čom nemám zmluvu, on tento názor vedel od začiatku, ze pokiaľ sa nedohodneme, ja mu do toho domu nedám ani cent, ja som sa chcela len ferovo dohodnúť...a počkať s predajom bytu, aby sme z neho mali viac časom....co si o tom myslite? Akoby ste takúto situáciu riešili vy? No zachoval sa voči mne ako chrapun.. on nemal na nič argument, len dookola opakoval, že sme sa dohodli, že do toho pôjdeme spolu..a zradila som ho.. Je toto podľa vás normálne? Ja už neviem, či som ja pochybila.. ale ja som chcela len dobre a nakoniec všetko otočil proti mne... Mali ste niekto podobnú situáciu a ako ste ju riešili?

Strana
z3
euie
5. sep 2021

@sylvi878 tak sa vyfarbila cela rodinka... ale naozaj jedine co ti ostava je sa tesit, ze sa ukazali uz teraz.
Nechcela si nic zle, len mat veci naporiadku pre kazdy pripad... presne ako hovori jedna moja znama rozvodova pravnicka, majetkove zalezitosti treba riesit/mat poriesene vtedy, ked su ludia (este) zadobre..
btw, ked sme s manzelom kupovali prvy byt ako este nemanzelia a nezasnubeni, jeho rodicia nam prispeli peknou sumou (8r dozadu asi 14tis). Kedze som tiez za korekne riesenie, navrhla som, ze to dame zapisat u notara, pre kazdy pripad. Nechceli. Asi od nich hlupe, ale na druhej strane mi to dalo prijemny pocit odzaciatku, ze ich rodina ma berie za svoju. V tvojom pripade by som sa naozaj citila ako tovar/doplnok/sponzor pre vyssi plan ich synacika.

sylvi878
autor
5. sep 2021

@euie presne ako hovoríš, keby on sám s tým prišiel za mnou, že tak ,aby si ty a vaši boli kľudnejší, tak buď ťa zapíšem na LV v podiele aký vložíš, lebo s tebou plánujem žiť a byť alebo ako si ty chcela, že spišete u notára zmluvu na vklad.. a všetko bude v poriadku, lebo ja s tebou rátam.. tak sa na to úplne inak pozerám ja aj moja rodina..nie on ešte povie mojej mame s otcom, že ma zapíše, keď porodim dieťa.. to už čo je akože...a za každú cenu sa vyhnúť akejkoľvek zmluve, lebo to už je záväzok.. nie citové väzby... tak naši sú presne takí istí, že by to ani nechceli spísať... ale keďže tu sa nič také nedialo.. práve naopak, tak som sa zatala, že bez zmluvy ani cent... a asi sa očividne stalo naozaj dobre, lebo mi ukázal začo som mu vlastne stála...

kaculda2
5. sep 2021

Ahoj, ja ti poviem len jedno.. V ex sme brali spolu hypo na dom, taktiež vybavovali spolu papiere na vlastníctvo obaja. Spolu hypo, spolu vlastníci.. A ja som sa po roku dozvedela ze ma oklamal a ostala na ma len hypo jeho domu. Takže bacha na to! Tiež po zistení mal sprosté výhovorky ako ten tvoj. A nakoniec to dopadlo tak ze ja som financovala jeho dom a už 3 roky sa neviem zbaviť jeho hypo!

sylvi878
autor
5. sep 2021

@kaculda2 no pekne, tiež jeden z tých charakternych

euie
5. sep 2021

@sylvi878 joj, vytocena som s tebou! Panko a rodina sa odula/sprava akoby si JEMU chcela zobrat daco, pritom len nechces v najhorsom prist o SVOJE.

Este napisem dalsi pribeh... velmi dobra kamoska ked bola tehotna, uz zobrata, vyplatila manzelovo dedictvo (byt ktory zdedil s dalsimi 2 sestrami ktore vyplacali) za jej peniaze co nadobudla este pred manzelstvom. Svokra jej nahuckala, ze ju vlastne sa neda pridat na LV. Takze chlapik ma "svoj" zdeneny byt kde je jediny vlastnik. Bavila som sa s nou o tom, nech si to daju doporiadku... aj slubil, ze ju tam dopise darom, ale stale nic...inak su stale manzelia, a on je jeden z tych, co dava zene pocitit ze len on zaraba a ona sa doma len hrajka s detmi na materskej...

elizabet173
5. sep 2021

@sylvi878 drž sa, na debila narazila asi každá z nás, neboj sa, aj ja.

mari_en
5. sep 2021

Ahoj ja si tiez myslim ze ti vlastne ulahcil zivot. Problem bude hlbsie ked ti len omieľal svoju verziu a nebol schopny vypocut pripadne dohodnut sa. Urcite ta to škrie a je to pochopitelne, no mozes byt na seba hrda ze si sa ubranila a fakt to mohol byt pruser.

sylvi878
autor
Autor odpoveď zmazal
elanor
5. sep 2021

@sylvi878 na zdravie 😉

number19
5. sep 2021

@sylvi878 By si si k tomu sampusu zasluzila aj ohnostroj. 🎉

Strana
z3