Kúpa domu - priateľka chce byť na liste vlastníctva
Ahojte zaujima ma Vas nazor na toto:
Znama ma jedneho starsieho brata, ktory si kupil dom tak, ze bolo potrebne zalozit aj nehnutelnost ich rodicov. Na LV je iba on a jeho priatelka chce aby bola na LV aj ona a to este pred svadbou. Je to normalne?
Na LV moze byt, ak sa financne podiela na kupe domu, ak dala 30%, podiel na LV moze mat 3/10.. atd.
Prečo by mala mať tam polku domu alebo nejaku časť pred svadbou ked nič do toho nevložila žiadne peniaze.Aký je na to dôvod že chce časť bytu domu. Priateľ založil dom aj rodičov takže ak sa niečo stane rodičia skončia na ulici.Stači že dotyční brat znamej ostane doživotný ID a rodičia musia platiť v prípade že nie prídu o dom.
Je na nich ako sa dohodnú.
Ak prispela na dom, nech ju zápise 😂
To sú mi vzťahy , rodičia zakladajú vlastne domy, aby ich po čase obral vlastný syn o bývanie 🙄
On ten dom uz kupil, kto figuruje v hypoteke? Kolko penazi do toho vlozila? Pokial nic … moze chciet vsetko a nepatri jej ani klucka od zachoda. Pokial prispela, malo by byt na LV podielove vlastnictvo… tazko povedat, co je normalne chybaju detaily. V kazdom pripade su rodicia financne negramotni, ked zalozia svoj dom, pretoze sa im na starobu moze stat, ze skoncia na ulici. Jej brat mal viac makat a postavit sa na vlastne nohy. Kto na to nema, nech nezaklda rodinu.
Sa čudujem, že ten chlap si ju chce vziať. Pekne prešpekulovaná je.
U zlatokopky normálne.
Ale ak investovala aj ona, má nárok byť vlastníkom podľa výšky podielu. Dokonca by som na tom trvala na 300%, lebo by ju on mohol ojebabrať, aj s rodičmi.
Tak záleží, či aj ona prispela. Alebo je ešte možnosť, že on vzal hypo dajme tomu na minimalne 80percent hodnoty domu, svadba na spadnutie, čiže splácať budú čoskoro spoločne. V tom prípade chápem, že chce byť na LV.
Zasnem nad komentarmi. Vy ste vestkyne vsetky? Ani neviete ci do domu prispieva,ci nedala nejaku cast penazi na kupu a uz je zlatokopka,prespekulovana atd. Pritom mozno plati polku hypoteky,to neviete...
Keby tu napisala zena,ze jej priatel kupil dom a ona mu prispieva a plati polku hypo a nie je na LV,tak jej poviete,ze je hlupa,ze dom je len na partnera
Chýba základná informácia - ako a kým bola financovaná kúpa domu? Kto dal peniaze? To, či je to pred svadbou alebo nie, nie je až tak podstatné (istým spôsobom).
Akože niektoré komentáre sú tu hrozné... Nikde nie je info či a akou čiastkou prispela a či spláca hypo spolu s ním... Dokonca nie je tu skoro žiadna info.. poviem takto nech sa oni dvaja dohodnú a vy sa do toho nestarajte a áno ak nejakým spôsobom priateľka prispela bolo by spravodlivé ju tam zapísať
Zeny akoze nestacim sa cudovat, niektore komentare 😵💫
Ved netusime, ci a ako sa financne podiela na splatke hypoteky. Ak rovnym dielom alebo nejakym dielom, je uplne normalna vec, ze chce figurovat aj na LV (vsetkym to tu standardne radite).
Nie je to normalne, ved to nie je ani jeho dom, pokial rucia jeho rodicia, preco by mal vystavovat ohrozeniu seba aj rodicov, nech si priatelka zarobi a kupi vlastny dom.
Vzhladom na BSM ja tiez radsej by som isla do vlastnictva pred manzelstvom. Mne osobne by to viac vyhovovalo ale to by bolo na dlhsiu pravnu diskusiu ale v skratke po manzelstve by financne prostriedky isli na vyhradne manzelovu nehnutelnost z nasich spolocnych penazi. Pred nedavnom sa tu zeny rozhorcovali v jednej diskusii ked autorka po X rokoch nemala nic svoje tak ked uz maju ist moje peniaze v buducnosti na hypoteku tak nech aj ja mam z nej nieco. Teraz sa tu zeny rozhorcuju ked chce mat nieco, ze zas nedobre. Takze tu zbytocne sa pytat na nazor vzdy bude nedobre. Ale za mna, ano je to normalne pokial vazne uvazuju o manzelstve.
Vzhladom na BSM ja tiez radsej by som isla do vlastnictva pred manzelstvom. Mne osobne by to viac vyhovovalo ale to by bolo na dlhsiu pravnu diskusiu ale v skratke po manzelstve by financne prostriedky isli na vyhradne manzelovu nehnutelnost z nasich spolocnych penazi. Pred nedavnom sa tu zeny rozhorcovali v jednej diskusii ked autorka po X rokoch nemala nic svoje tak ked uz maju ist moje peniaze v buducnosti na hypoteku tak nech aj ja mam z nej nieco. Teraz sa tu zeny rozhorcuju ked chce mat nieco, ze zas nedobre. Takze tu zbytocne sa pytat na nazor vzdy bude nedobre. Ale za mna, ano je to normalne pokial vazne uvazuju o manzelstve.
@nynia ak aj nehnutelnost nadobudne pred manzelstvom a je na hypo, ktora sa splaca uz v manzelstve, zena ma narok na polovicu splatok zaplatenych pocas manzelstva
@nynia ak aj nehnutelnost nadobudne pred manzelstvom a je na hypo, ktora sa splaca uz v manzelstve, zena ma narok na polovicu splatok zaplatenych pocas manzelstva
@muminka27 na polovicu splatok ano ale nie na nehnutelnost. Ako co pri rozvode kde z polovici splatok pojde byvat? Nikde. A tiez len tak lahko na ruku zo dna na den ju muz nevyplati. Jednoducho ak mam niekde prispievat chcem aj na svoje a cez to u mna nejdu vynimky. Najma ak pri hypo sa nebavime o nejakej malej sume.
Myslím, že autorka je tá "priateľka", a takéto odpovede nečakala, tak sa radšej odmlčala.
Prečo by mala byť zapísaná na LV?
Ako prispela k získaniu nehnuteľnosti?
Pokiaľ nevlozila žiaden kapitál pri obstaraní nevidím dôvod.
Pokiaľ nieje spolu dlžníkom na hypotéke rovnako by som ju nenechal zapísať na LV.
To ze sa (možno) plánuje podieľať na splátkach hypotéky za mňa nestačí.
Ten co je dlžník berie na seba celú zodpovednosť. Ak sa raz priateľka rozhodne neplatiť musí to ťahať sam, ak sa rozídu zas to bude ťahať sam a rovnako aj exekútor bude zháňať len jeho a brat len jeho veci.
Takže pokiaľ nemajú obaja zodpovednosť (obaja vystupujú ako dlžníci) na platení splátok na LV ma byt ten co je dlžník (+ten co vložil peniaze na kúpu)

Prispela nejakou finančnou čiastkou? spolufinancuje hypo?