Kúpanie počas choroby. Ako riešiť rodinné hádky?
Ahojte, som “slobodná” mamička (mám priatela, ale zatial sa len stretávame, preto v úvodzovkách) a s našimi mám skoro každý deň hádky. Momentálne kvôli tomu, že malý je chorý (soplíky a trochu kašle) a samozrejme, že hygiena je dôležitá, no… naši sú toho názoru, že cez chorobu sa nemôže kúpať, takže keď je malý chorý a poviem, že ho idem okúpať (alebo ani neoznamujem a idem) je hneď oheň na streche. Nadávky typu či som dr*nutá, hulákanie po celom dome, že mi j*ebe, že takto bude stále chorý a podobne. Mňa už toto nebaví, buď začnem kričať aj ja.. alebo sa snažím nereagovať a potom sa po tajme rozplačem. Ako by ste toto riešili vy?
Nedeje sa to len u malého, ale aj u mňa ako u dospelej osoby. Pamätám si, že keď som bola dieťa ja a mala som nádchu napríklad, tak ma nekúpali aj týždeň, až po chorobe. A je to aj teraz- som chorá, idem do sprchy a zasa urážky, výčitky, nadávky. Alebo aj keď nie som chorá- než idem von sa osprchujem, umyjem hlavu a nadávajú mi, že čo sa zasa sprchujem, ze nachladnem a podobne.
Nepoznám vela ludí v okolí čo majú takéto reči/názory. Je to dosť stará škola a strašne mi vadí, že sa týmto pádom starajú do môjho osobného života aj výchovy.
@gelifil Nemám dosť prostriedkov na vlastný nájom, rodičovský príspevok je okolo 500€ , čo je aj cena nájmov. S priatelom sme len pár mesiacov spolu, ale o spoločnom bývaní sa bavíme a riešime to. V najbližších mesiacoch by sme chceli ísť spolu bývať, no neviem ako dlhá doba to bude. A stať sa môže všeličo (rozchod) . Ak to aj vyjde, dovtedy to tu treba nejako vydržať. Len ako.
Hovorí sa: Môj dom, môj hrad. Buď rada, že ťa rodičia v takejto situácii z domu nevyhodili aj s deckom a zatni zuby. Nie je to ideálne, spolužitie starnúcich rodičov a dospelých detí také nie je nikdy. Sama by si však neprežila a teraz by si bola zrejme v azylovom dome, kde by to určite nebolo lepšie. Osobne by ma tiež netešilo, keby moja dcéra skončila takto. Z rodičov hovorí určite aj hnev, sklamanie, hanba a frustrácia.
Nesprávajú sa k Tebe ako k dospelej osobe, lenže ani Ty sa tak nesprávaš. Rieš v prvom rade prácu a hľadaj možnosti ako raz uživiť seba aj dieťa a zabezpečiť mu vlastnú strechu nad hlavou. Tam si môžeš robiť čo chceš a vychovávať podľa seba. Na cudzích chlapov sa príliš neupínaj. Žiadny priateľ nie je povinný starať sa o vás dvoch, ty však áno. A daj si pozor, aby aj druhý vzťah s priateľom neskončil rovnako. Zrejme sa rodičia obávajú aj tohoto.
Sa odstahovat
nuz, napriek tomu, ze si dospela a sama si matka, stale byvas v rodicovskom dome, v podstate v detskej izbe. Tak sa tak aj k tebe spracaju, ako k prerastenemu, neschopnemu a nesvojpravnemu decku. Bohuzial. Vela rodicov si neuvedomi, ze ich deti su uz dospele, a ze sa k nim tak treba a stravat. Mohli si stale myslia, ze su to len mali sopliaci, ktorych stale treba hresit a poucovat.
Ked sa ti to nepaci, nuz, treba sa dospelosti postavit celom, zariadit si vlastne byvanie a od rodicov sa odsathovat a budes mat pokoj.
@heleninamama preboha
Ak chceš aby ti nekafrali do života postáv sa na vlastne nohy a nájdi si vlastne bývanie.
A ja napr tiež počas prvých dni choroby deti nekupem. Možno oplachnem ritku a tak. Mám to tak od svojej mamy a príde mi to tak prirodzene.
To som teda nikdy nepočula, že počas choroby neudrzovat hygienu.. akože si rochnit v tých virusoch čo sa dostávajú von aj potom aj soplom, slinami? 🥴 Fakt divny názor ale obávam sa, že pokiaľ ti dokážu akokoľvek za čokoľvek nadávať, asi nebudú ti najchapavejsi rodičia pod slnkom a mnoho s tým nespravis.. môžeš len vydržať kým sa osamostatnis - aspoň to ber pozitívne, že ťa tie ich kecy môžu posunúť skôr k tomu aby ste začali žiť samostatne.. hlavne sa vždy nejako aj pri priateľovi poisti aby si sa nemusela už k rodičom vracať.. skús si hľadať prácu a pomaly si šetriť pre budúcnosť..
Co je uplne presne na tom, ze ma byt rada “ze ju rodicia nevyhodili z domu aj s deckom”??? Kvoli comu? Preto, ze je slovodna mamicka? Hnev, sklamanie, HANBA a frustacia? Ja by som sa hanbila mat takuto mamu….
Netusime kvoli comu je autorka slobodna mamicka, predstavte si, nie kazda sa prespala.. a keby aj.
Samozrejme, ze riesenim je vzchopit sa a odstahovat, ale ak je podla vas normalne mat takyto nazor a este hulakat po dcere preto, ze ide kupat dieta ked je chore, tak potom neviem.
Autorka kolklo rokov mas ty a tvoje dieta? Najdi robotu a byt, ktorý dokážeš uplatniť aj sama. Potom podaj žiadosť o mestsky/socialny byt.
Dieťatko do jasli.
Ja by som toti nezniesla ale presne u Zohor dôvodu som sa chránila pred otehotnenim.
Vedela som, ze rodicia by ma nevyjadrili a kecali do všetkého.
Takže pre mňa predstava tehotenstva bola čistá hrôza.
Tebe drzim palce a jedine riešenie je odsťahovať sa a spoliehať sama na seba. Inak prejdes od závislosti na rodicoch k zavislosti na priateľovi, s ktorým to dieta nemáš.
Teda z blata do kaluze...
Prosím vás… nikto netušíte PREČO som SLOBODNÁ MAMIČKA… mala som dlhoročný vzťah bez problémov, žiadne hádky, dieťa bolo plánované. Avšak niekedy príde choroba a partnera vezme.. nesúďte prosím. Peniaze som našetrené mala, ale tie som investovala do toho, aby sme aspoň v tej jednej izbe dôstojne žili.
Autorka no nic ine ti neostava, iba nasetrit, pripadne dat dieta do jasli, najst si pracu a osamostatnit sa
A dodám. Bývali sme sami, ako rodina. Avšak, po partnerovom odchode, rodina nechcela, aby sme byt užívali. Áno, môžem byť vďačná svojím rodičom, že mi umožnili bývanie. Aj keď.. bola som zvyknutá už na svoju domácnosť.
Tak to máš aj sirotsky na dieta, nie?
a v akom resp. v koho byte ste bývali, keď zrazu nemáš kde bývať?
Je to ok, že malého kupes, či sprchuje aj počas choroby 😉, no ale už musíš len vydržať a hajde prec
no tak potom tvoj syn je jediným dedičom toho bytu, ak teda nemal iné deti. Dedičské už bolo?
Je nás vela súrodencov, všetci odišli do zahraničia. Nikto nechce mať s našimi kontakt. Asi to o niečom vypovedá. Ale hovorím, som vďačná, že nám pomohli, bo privelmi zasahujú do výchovy.
@sasa1310 Sú tam nejaké podmienky že po dovŕšení 18teho roku života. A ja sa určite o nič biť nechcem.
Dávajú to z prenájmu peniaze? Lebo byt je aj tvojho dieťaťa
Nic ine ako odstahovat sa Ti neostava… ine riesenie tam nie je. Co sa tyka hygieny … staci sprcha, nemusis ho kupat. To je otazka 5-10 min. Mozno ani nejde o kupanie/ sprchovanie, ale skor o to, ze si naspat v detskej izbe. Ked ma dieta viac ako rok, daj do jasli (ako xy ludi v zahranici) a odstahuj sa, len teraz si zabezpec byvanie sama… evidentne byt patril len partnerovej rodine a tebe ani klucka od zachoda. Ale to, ze byt bol jeho nesedi … dieta po otcovi dedi ci ste zobrati alebo nie. Ked ta dzubali ries to. Potom by maleho museli vyplatit a mas startovne na vlastne. Nespoliehaj sa na nikoho a uz vobec nie na niekoho s kym si sa prave zacala stretavat. Co Ti nehovori pani nie je tvoje a hocikto ta moze vykopnut ked si zmysli.
akože nechceš? Tu vyplakávaš a mohla si tam s malým bývať. Jeho rodičia nemajú právo na ten byt. Iba tvoj syn a ty s ním. Dedičské už bolo?
@danielahamar Niečo málo áno. Celková suma čo mám sa pohybuje okolo 700€, lenže podnájm tu stoja cca 500€.. neviem ako by sme vyžili. Mám aj požiadané na mestský byt, ale to je “horúci tovar” .. takže sa nič neobjavuje.
Určite bol byt aj jeho?! Lebo žiadne podmienky byť nemôžu, len tak. Kto je malého porucnik skrz majetku?

Ved sa odstahuj.